Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Kijk eens buiten de gebaande paden en ontdek de nieuwigheden van de elektrische SUV van Volkswagen voor 2023. De productie van de Volkswagen ID4 uit 2023 voor de Amerikaanse markt wordt dit modeljaar verplaatst naar Chattanooga, Tennessee en de elektrische SUV krijgt een nieuw accupakket en een herziene middenconsole. Daarnaast krijgt de eerste puur elektrische auto van de Duitse fabrikant een nieuw, goedkoper instapmodel. De ID4 concurreert in een snelgroeiende klasse van elektrische SUV’s, waaronder de Ford Mustang Mach-E en de Hyundai Ioniq5 behoren.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

  • Basismodel met kleiner 62kWh accupakket en lagere prijs dan vorig jaar
  • Standaard 12,0-inch infotainment-touchscreen en semi-autonoom parkeersysteem
  • Exterieurstyling-upgrades, waaronder highlights in de voorbumper, een verlicht VW-embleem op de achterkant van de S-modellen en ontwerpen met drie wielen
  • Interieurkleuren en stoffen
  • Verbeterde middenconsole
  • Klimaatregeling met drie zones en verwarmde buitenste zitplaatsen achterin op S Plus-modellen
  • Fietserdetectie voor het automatische noodremsysteem van het voertuig

wat wij denken

Met de nog relatief nieuwe ID4 biedt Volkswagen een degelijke elektrische SUV aan. In zijn derde modeljaar maakten de vorige versies indruk op ons met hun rij- en zitcomfort, de ruime achterbank en de eenvoudige bediening. Voor 2022 heeft VW vierwielaandrijving toegevoegd aan de ID4 en voor 2023 komt er een goedkopere variant met een kortere actieradius. Nu gebouwd in Chattanooga, Tennessee, heeft de bijgewerkte middenconsole van de ID4 subtiele maar merkbare verbeteringen. Hij rijdt net als de in Duitsland gemaakte modellen die we eerder hebben beoordeeld.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De ID4 2023 heeft zijn eerdere nadelen ook niet verloren: onhandige touchscreens, wat goedkope interieurdetails en een oplaadpoort in de hoek van het voertuig, weg van de bestuurder. De laadruimte is ook niet zo groot als bij sommige rivalen, vanwege de aflopende daklijn en het gebrek aan kofferruimte. Daarnaast is het geen bijzonder snelle elektrische auto en laadt hij niet zo snel op als de hyundai Ioniq 5 of de Kia EV6 . Toch is de VW een goedkoper alternatief dan dat Tesla Model Y of de doorwaadbare plaats Mustang Mach-E.

accu, motor en vermogen

Na het verplaatsen van de productie van de ID4 naar Tennessee in de VS heeft Volkswagen een nieuwe leverancier gevonden voor lithium-ion batterijen. Er werd een model met een batterij van 62 kWh geïntroduceerd en dit is de zuinigste versie van het gamma. Met een DC-snellader kan de ID4 in ongeveer 40 minuten van 5 tot 80 procent worden opgeladen. Een vergelijkbaar resultaat wordt verwacht voor de 2023, in ieder geval voor de versies met de grotere 82kWh-batterij die bij de lancering beschikbaar was.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De prestaties zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Dat vertaalt zich naar 201 pk en 229 lb-ft koppel voor de standaard eenmotorige RWD-aandrijflijn en 295 pk en 339 lb-ft koppel voor de tweemotorige AWD-aandrijflijn.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Qua bereik schat VW dat de modellen met de kleinere batterij een bereik van 208 mijl zullen hebben op basis van een gesimuleerde EPA-testcyclus, wat zeker aan de lage kant is, maar je kunt altijd upgraden naar de grotere batterij. Afhankelijk van de configuratie halen deze varianten tussen de 255 (een verbetering van 10 mijl ten opzichte van 2022) en 275 mijl op een volle lading, wat midden in het huidige EV-landschap ligt. Ondanks de korte actieradius ligt de basisprijs van de nieuwe basisvariant onder de 40.000 euro.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

✓ U kunt ook controleren:

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De mechanisch vergelijkbare ID4 2022 presteerde zeer goed in de veiligheidstests. NHTSA gaf de elektrische VW een vijfsterrenbeoordeling, de hoogste algemene beoordeling van het bureau. Hij ontving ook de “Top Safety Pick+” van IIHS 2022, de hoogste onderscheiding van het instituut.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Alle actieve beveiligingsfuncties van de ID4 2022 zullen ook in 2023 worden aangeboden. Denk hierbij aan de IQ Drive Suite met automatische noodrem (nu met fietserdetectie), dodehoek- en kruispuntcontrole, Lane Departure Warning en Adaptive Cruise Control. Parkeersensoren, adaptief grootlicht en verkeersbordherkenning zijn wederom standaard in de meeste modellen van de ID4 2023.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

Fysiek biedt de 2023 ID4 meer laadruimte maar minder beenruimte dan concurrenten zoals de 2022 Ford Mustang Mach-E en de kia EV6.

Beenruimte (voor/achter) Bagageruimte (stoelen omhoog/omlaag)
Volkswagen ID4 41,1/37,6 inch 30,3/64,2 kubieke voet
Ford Mustang Mach-E 41,7/38,1 inch 29,0/59,6 kubieke voet
Kia EV6 42,4/39,0 inch 24,4/50,2 kubieke voet

technologie

Veel features van de ID4 2022 keren terug in de ID4 2023, zoals standaard led-buitenverlichting, regensensor ruitenwissers, keyless entry, verwarmde voorstoelen en sfeerverlichting. Het ID4-basismodel uit 2023 vervangt het 10,0-inch touchscreen van vorig jaar door een nieuw 12,0-inch touchscreen en voegt zeven luidsprekers toe, draadloze Apple CarPlay en Android Auto-compatibiliteit via VW’s App-Connect, en draadloos opladen vanaf smartphones. De modellen met een groter bereik hebben nog steeds dezelfde handsfree elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch inklapbare buitenspiegels en verlichte VW-badges als de ID4 van vorig jaar.

Volkswagen ID4 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoeveel kost de ID4 2023? En wanneer kan ik het krijgen?

De ID4 2023-standaard begint bij € 37.495 vóór een mogelijk federaal belastingkrediet van maximaal € 7.500 en kan net zo duur worden als de ID4 AWD Pros S Plus voor € 53.995. De in Amerika gemaakte ID4’s zullen naar verwachting in de herfst bij de dealers verschijnen.