Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De huidige generatie van Volvo De XC60 2023, die tussen de compacte XC40 en de driewieler XC90 in het SUV-assortiment van Volvo zit, werd gelanceerd voor modeljaar 2018 en is tijdens zijn levenscyclus aanzienlijk vernieuwd. Onlangs kreeg de XC60 een grote update met nieuwe motoren, nieuwe technologie en nieuwe styling. Tegen 2023 zal de XC60 verdere veranderingen ondergaan om competitief te blijven in een zeer competitief segment.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

 • Bijgewerkte schakellogica voor alle modellen
 • T8 plug-in hybride modellen kunnen met één pedaal rijden
 • De optie voor een groter bereik van het Recharge-model, dat eind modeljaar 2022 werd geïntroduceerd, is nu standaard
 • Uitrustingsniveaus hernoemd naar Core, Plus en Ultimate
 • Exterieurbekleding en dashboardthema’s zijn gescheiden van uitrustingsniveaus en omgedoopt tot Base, Bright en Dark.
 • Bijgewerkte kleuren
 • Geüpdatete bekledingsopties
 • Draadloos opladen is niet meer mogelijk

wat wij denken

De Volvo XC60 mag dan pas in 2018 op de markt komen, er valt nog veel goeds te zeggen over de compacte cross-over. Allereerst ziet het mooie design er dankzij een recente update nog steeds fris uit. En hoewel het interieur een beetje gedateerd is in vergelijking met de nieuwere concurrenten, houden we nog steeds van het minimalistische ontwerp van de cabine.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De rijdynamiek van de Volvo XC60 is nogal gemengd. Passagiers zitten over het algemeen comfortabel, hoewel grotere wielen de rijkwaliteit beïnvloeden. De door Volvo aangeboden luchtvering maakt de XC60 zelfs op 21-inch wielen iets comfortabeler. De mild-hybride aandrijflijn is geavanceerd en schakelt soepel, maar de prestaties en efficiëntie kunnen nog wat verbetering gebruiken. Bij onze eerste test van de XC60 B6 ontdekten we dat deze compacte cross-over ondanks zijn soepele rijgedrag achterblijft bij het segment qua prestaties. Dat geldt niet helemaal voor het vlaggenschip, de T8 plug-in hybride. We hebben kritiek geuit op de manier waarop de T8 zijn kracht levert (evenals het remgevoel), maar de bijgewerkte schakellogica van het 2023-model kan een deel van die kritiek wegnemen.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De andere frisse verandering betreft het interieur. We hoopten dat het nieuwe op Android gebaseerde infotainmentsysteem onze klachten over het oude systeem zou oplossen. Hoewel onze ervaring met de nieuwe interface overwegend positief was, waren er een paar bugs die we graag wat meer opgepoetst hadden. Met verdere verbeteringen zou de Volvo XC60 een geweldige compacte luxe cross-over kunnen worden. Voor nu is het een solide keuze die zich aan de bovenkant van het segment bevindt.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en brandstofverbruik

Elke aandrijflijn van de Volvo XC60 heeft een element van elektrificatie. De B5- en B6-modellen zijn milde hybrides met een geïntegreerde startdynamo die is aangesloten op een 48 volt-accu die wordt opgeladen via een tweetraps regeneratiesysteem voor remenergie. De T8 plug-in hybride is nog steeds het krachtigste systeem dat beschikbaar is.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Volvo XC60 2023 B5 FWD en XC60 B5 AWD

 • Motor en transmissie: 2,0-liter I-4 met turbocompressor, achttrapsautomaat
 • Vermogen: 247 pk / 258 lb-ft koppel
 • EPA-geclassificeerd brandstofverbruik: 23/30 mpg stad/snelweg FWD; 23/29mpg AWD

Volvo XC60 2023 B6 AWD

 • Motor en transmissie: 2,0-liter I-4 met turbocompressor en supercharger, achttrapsautomaat
 • Vermogen: 295 pk / 310 lb-ft koppel
 • EPA-geclassificeerd brandstofverbruik: 21/27 mpg

Volvo XC60 2023 T8 eAWD en XC60 T8 Poolster Geconstrueerde plug-in hybride

 • Motor en transmissie: 2,0-liter turbocharged en supercharged I-4 + elektromotor, achttraps automaat
 • Vermogen: 400 pk/472 lb-ft gecombineerde T8 eAWD; 415 pk/472 lb-ft T8 Polestar Engineered
 • EPA-Rated Range: 36 mijl totaal bereik in EV-modus; 560 mijl gecombineerd bereik (stad/snelweg)

Hoe is de Volvo XC60 Recharge Polestar opgebouwd?

Voordat Polestar een op zichzelf staand luxe automerk werd, was het het raceteam van Volvo en het performance-submerk van de Zweedse autofabrikant. Volvo biedt een door Polestar getunede versie van de XC60 met aanpassingen aan de aandrijflijn, het chassis en het interieur. Volvo begint met de T8 plug-in hybride aandrijflijn, waardoor het totale vermogen stijgt tot 415 pk en 472 lb-ft koppel. De Polestar-versie is voorzien van unieke 21-inch wielen, exclusieve exterieurcomponenten en een speciaal interieur met gouden veiligheidsgordels. Andere upgrades zijn onder meer handmatig verstelbare Öhlins-veerpoten en goudgelakte Akebono Performance-remmen.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De Volvo XC60 kenmerkt zich door hoge veiligheidswaarden. De IIHS kende hem in 2022 de Top Safety Pick+ toe, de hoogste onderscheiding van de organisatie. De B5 en B6 mild hybrid versies van de Volvo XC60 kregen in totaal vijf sterren van de NHTSA, de hoogste waardering.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Standaard rijhulp- en actieve veiligheidssystemen omvatten botsingswaarschuwing, automatische remmen voor en achter, waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan, dodehoekbewaking, automatische koplampen en ruitenwissers en waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook. In de hogere uitrustingsniveaus biedt Volvo ook adaptieve cruisecontrol en verbeterde stuurhulp.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

De passagiersruimte is beter dan andere compacte cross-overs, maar de laadruimte is kleiner dan dit soort segmentsterren BMW X3 of de SUV van het jaar, de Genesis GV70 .

Beenruimte (voor/achter) Bagageruimte (stoelen omhoog/omlaag)
Volvo XC60 42,2/38,6 inch 21,6/49,8 kubieke voet
BMW X3 40,3/36,4 inch 28,7/62,7 kubieke voet
Genesis GV70 41,3/37,2 inch 28,9/56,9 kubieke voet

technologie

Volvo rust elke XC60 uit met een 9,0-inch touchscreen met op Google gebaseerde gebruikersinterface. Functies zijn onder meer Apple CarPlay, Google Maps Navigation, toegang tot de Google Play app store, Google Assistant-spraakbesturing en draadloze updates. Een volledig digitaal 12,3-inch instrumentenpaneel en twee USB-C-poorten op de eerste rij behoren ook tot de standaarduitrusting. In de hogere uitrustingslijnen biedt Volvo ook een head-up display en een 360 graden camerasysteem aan. Een audiosysteem met 10 luidsprekers is standaard, voor hogere uitrustingsniveaus biedt Volvo een Bowers & Wilkins-systeem met 14 luidsprekers en een premium Harman Kardon-audiosysteem met 15 luidsprekers.

Volvo XC60 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Aanbevolen trim

De beste en meest waardevolle Volvo XC60 qua rijdynamiek is het middelste uitrustingsniveau Plus met de B5 AWD-aandrijflijn. Hij optimaliseert niet alleen de prestaties en efficiëntie, maar biedt ook grotere 19-inch wielen, glanzend zwarte en aluminium exterieurafwerking, sfeerverlichting in het interieur, lederen bekleding, adaptieve cruisecontrol, een 360-graden camerasysteem, Volvo’s Pilot Assist-technologie en elektrische hoofdsteunen.