Volvo V90 Cross Country 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Volvo V90 Cross Country (2022) SUV’s werden in september 2015 door de Zweedse fabrikant gepresenteerd. Deze variant verschilt van de standaard auto met een grotere bodemvrijheid en een beschermende kunststof bodykit.

Volvo V90 Cross Country 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Design is tegenwoordig een van de sterke punten van Volvo – de Scandinaviërs hebben altijd de reputatie gehad echte professionals te zijn. De hele 90-serie ziet er zeer indrukwekkend uit en is in dit opzicht aantoonbaar superieur aan zijn Duitse concurrenten.

De voorkant van de nieuwe Volvo V90 Cross Country uit 2022 ziet er minimalistisch, intens en verfijnd uit. Het heeft een stijlvolle grille met veel verticale ribben, een groot logo in het midden en een zilveren frame.

Volvo V90 Cross Country 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het wordt geflankeerd door koplampen met de traditionele LED-dagrijverlichting van de fabrikant, de zogenaamde “Thor’s Hammers”. Het onderste deel van de bumper is zwart, met uitzondering van een zilveren skidplate die van onderen uitsteekt, en er zijn mistlampen aan de zijkanten eronder.

Het profiel van de nieuwe Volvo V90 Cross Country uit 2022 ziet er gepast uit zijn klasse: brutaal duur en premium. De grote lichtmetalen velgen met laagprofielbanden zijn stijlvol vormgegeven. De koplampen en achterlichten zijn bijna volledig zichtbaar. Het achterdak heeft een haaienvinantenne en een kleine spoiler op de rand.

De achterkant van de auto ziet er net zo indrukwekkend uit als de voorkant, en misschien nog interessanter. Het belangrijkste element zijn natuurlijk de grote, complexe koplampen met een gebroken vorm, die uit twee delen bestaan: een aan weerszijden van de achterstijl en een kleinere aan de achterklep.

Het sportieve karakter van de auto wordt onderstreept door zijn “gebundelde” uiterlijk, grote, gebogen uitlaatpijpen en brede banden.

interieur

Het interieur van de nieuwe Volvo V90 Cross Country zet de Scandinavische stijl van de eerste in de 90-serie, de XC90 Crossover, voort. Het interieur komt overeen met dat van de S90 sedan en de standaard stationwagen. Comfort, minimalisme en natuurlijkheid zijn aanwezig.

Volvo V90 Cross Country 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Naast de al genoemde attributen is ook het interieur van de stationwagen te omschrijven als modern en technologisch geavanceerd. Wanneer de bestuurder plaatsneemt, heeft hij toegang tot een groot met leer bekleed multifunctioneel stuurwiel met drie spaken en horizontale spaken die doen denken aan kleine toetsenborden.

Achter het stuur bevindt zich een groot elektronisch instrumentenpaneel met een breed scala aan instelmogelijkheden en talrijke richtingaanwijzers.

Rechtsboven in de middenconsole, tussen de twee grote ventilatieopeningen, bevindt zich een groot, verticaal infotainmentsysteem met touchscreen dat zijn debuut maakte op de Volvo XC90 II.

✓ U kunt ook controleren:

Goede prestaties, aangename graphics en een interface die doet denken aan een smartphone. Daaronder bevinden zich verschillende knoppen die het gemakkelijker en sneller maken om sommige functies van het systeem te bedienen.

Al met al geeft het interieur van de nieuwe Volvo B90 Cross Country uit 2022 meteen het gevoel van een dure auto: hoogwaardig leer, stiksels, inzetstukken van hout of koolstofvezel en veel kleine details.

Het interieur is ruim en comfortabel voor de bestuurder en voorpassagier. Comfortabele stoelen waarop u ook tijdens lange reizen veilig kunt reizen, een ruime bank achterin – alles is op het hoogste niveau.

Kenmerken

De Volvo V90 Cross Country uit 2022 heeft een vijfdeurs carrosserie en biedt plaats aan maximaal vijf personen. Het voertuig heeft de volgende afmetingen: lengte – 4.939 mm, breedte – 1.879 mm, hoogte – 1.543 mm, wielbasis – 2.941 mm. Het leeggewicht bedraagt ​​1.920 kg en het koffervolume varieert van 851 tot 1.526 liter.

Volvo V90 Cross Country 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Dit model is voorzien van onafhankelijke wielophanging op beide assen: dubbele draagarmen voor en multi-armen achter met een composiet dwarsbalk. Geventileerde schijfremmen op de voor- en achteras. De wielen zijn 18″.

De Volvo V90 Cross Country is verkrijgbaar met Drive-E-serie (index T) en dieselmotoren (D) met viercilinder turbocompressor:

  • T5 2.0L – 249 pk en 350 Nm
  • T6 2.0L – 320 pk en 400 Nm
  • D4 2.0L – 190 pk en 400 Nm
  • D5 2.0 l – 235 pk en 480 Nm

Alle motoren zijn gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie en vierwielaandrijving.

Prijs

De Volvo V90 Cross Country is verkrijgbaar in twee configuraties: Plus en Pro.

Hoe hoog zijn de kosten? Volgens de officiële dealerwebsite bedraagt ​​de prijs van de nieuwe 2022 Volvo B90 Cross Country 70.400 euro.

testrit

Op de wegen rond het Zweedse skigebied Ore hoefde ik nooit de offroad-modus te gebruiken in de chassisinstellingen, overgenomen van de Volvo XC90-crossover: het brengt meer koppel over naar de achterwielen, activeert de afdalingscontrole, “legt leeg” het stuur en de gasrespons worden zachter.

Maar op met ijs bedekte circumpolaire snelwegen en serpentines gedraagt ​​de stationwagen met hoog dak zich voorbeeldig in alle andere modi: Eco, Comfort en Dynamic. Lange en korte hobbels, die niet ongewoon zijn op Zweedse bergwegen, de dichte ophanging slikt zonder een spoor van falen, en het stabilisatiesysteem maakt – vergeef me de Zweedse verkeerspolitie – overmatige slippen mogelijk: het ESP is niet volledig uitgeschakeld, maar u kan je eigen Release grip hebben in de sportmodus.

De Volvo V90 Cross Country is een genot om in te rijden: het is een waardige opvolger van de beroemde XC70 stationwagen, die in dit segment de onbetwiste leider was op de Russische markt. De eerste auto’s van de nieuwe generatie arriveerden eind februari in het land en ze zullen zeker net zo populair zijn – niet in het minst vanwege de prijs.