Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Volvo S90 2023 is de luxe sedan onder de luxe sedans. Het heeft niet alleen een duidelijk Scandinavisch karakter met een onderscheidend ontwerp van binnen en van buiten, maar biedt ook zeker waar voor zijn geld in vergelijking met zijn concurrenten.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Met een prijs die wijst op middelgrote luxe sedans zoals de BMW 5 Serie en de Mercedes-Benz E-klasse georiënteerd, maar met een ruimte achterin die vergelijkbaar is met die van de Genesis G90 en des Lexus LS is vergelijkbaar, de S90 neemt een interessante tussenpositie in. Een viercilinder turbomotor met variabele hybride ondersteuning is standaard aan boord. Het krachtigste en duurste model is de Recharge plug-in hybride, met een EPA-gecertificeerd elektrisch bereik van 38 mijl op een volle lading.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor het nieuwe modeljaar biedt de Volvo S90 een vereenvoudigd uitrustingspakket. De uitrustingslijnen Plus en Ultimate vervangen de eerdere versies Momentum, R-Design en Inscription, de Hybrid S90 Recharge is alleen beschikbaar in de uitrustingslijn Ultimate. Extra op Google gebaseerde connectiviteitsfuncties zijn ook aan boord.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We zouden gaan voor het goed uitgeruste Ultimate-model met het loungepakket van £ 1.500 dat de achterbank upgradet. Iedereen moet voor zich uitmaken of het extra vermogen en de actieradius van de Recharge hybride aandrijving duizenden euro’s meer waard is, maar de basismotor van de B6 volstaat ruimschoots.

motor, transmissie en prestaties

Met de nieuwe 295 pk sterke B6 mild hybrid aandrijflijn onder de motorkap sprintte de S90 in de test van 0 naar 100 km/u in een stevige 6,4 seconden. Hoewel dat iets langzamer is dan het vorige T6-model, helpen de hybride aandrijflijn met laag koppel en de responsieve automatische transmissie met acht versnellingen dat goed te maken. auto snel in beweging, zelfs na de start. De vorige versie van de Recharge plug-in hybride was net zo snel als de zescilinder BMW 540i xDrive (4,5 seconden) op onze testbaan, en de nog krachtigere hybrideversie die vorig jaar werd gelanceerd, hebben we niet getest.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We hopen ook dat de herziene hybride aandrijflijn enkele van de eerdere haperingssymptomen zal wegnemen. De wegligging is goed, maar de prijs is een wegligging die nauwelijks lijkt op badstof. Op ruige wegen worden meer trillingen naar het interieur overgebracht dan bij de zachter geveerde concurrenten. De besturing voelt zwaar aan, maar is niet zo direct en nauwkeurig als zou moeten, wat de gepercipieerde sportiviteit van de S90 ondermijnt.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De B6-modellen met aandrijflijn behalen volgens de EPA een brandstofverbruik van 23 mpg in de stad en 31 mpg op de snelweg, terwijl de hybride modellen met turbocompressor een gecombineerd brandstofverbruik van maximaal 66 mpg behalen. In onze brandstofverbruikstest op de snelweg bij 75 mph behaalde de S90 29 mpg met de standaard B6-aandrijflijn.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de S90 is verreweg het meest indrukwekkende kenmerk. Een mix van hoogwaardige materialen – hout met open poriën, echt leer, geborsteld metaal en fijnkorrelige kunststof – zorgt voor een harmonieuze en onmiskenbaar moderne sfeer. De 14-voudig elektrisch verstelbare voorstoelen bieden de hele dag comfort en passen zich aan elke lichaamsvorm aan.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De S90 mist echter functies die je in dit segment gewend bent. De handmatige stuurkolom is een verrassing – en een teleurstelling gezien het feit dat bijna alle concurrenten van Volvo elektrische verstelling aanbieden. De S90 sedan voldoet aan de behoeften van de meeste bestuurders en de modellen met neerklapbare achterbank bieden een ruime laadruimte.

infotainment en connectiviteit

De Volvo S90 is beter verbonden dan enig ander voertuig in zijn klasse en bedient vele functies via het infotainment-touchscreen. Alle S90’s hebben een 9,0-inch infotainment-touchscreen in het midden van het dashboard. De bestuurder moet met het systeem communiceren om eenvoudige functies in te stellen, zoals de stoelverwarming of het optionele head-updisplay. Dit komt vaak voor bij luxemerken en sommige systemen zijn gemakkelijker te gebruiken dan andere.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het systeem van de Volvo S90 is gemakkelijk te gebruiken, maar het duurt even voordat de bestuurder voldoende zelfvertrouwen heeft om direct wijzigingen aan te brengen. Volvo’s nieuwste op Android gebaseerde infotainmentsysteem ondersteunt nu Apple CarPlay en biedt draadloze software-updates.

Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De lange lijst rijhulpsystemen van de Volvo S90 is indrukwekkend, en de meeste biedt Volvo standaard aan. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Volvo S90 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard Automatic Emergency Braking met Forward Collision Warning
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook
  • Standaard adaptieve cruisecontrol
Volvo S90 2023: specificaties, prijs, releasedatum

garantie en onderhoud

Volvo biedt standaard vier jaar garantie en dekt al het geplande onderhoud gedurende de eerste drie jaar. Genesis biedt eigenaren van zijn G80- en G90-sedans een langere garantie, maar dit zijn de uitschieters in dit segment.

  • Beperkte garantie van 4 jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 4 jaar of 50.000 mijl geldig
  • Gratis gepland onderhoud is gedekt voor 3 jaar of 36.000 mijl.

De adviesprijs is – 82.140 euro.