Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

De langverwachte Volvo EX90 2024 is er eindelijk en biedt klanten een volledig elektrisch alternatief voor de XC90, die verkrijgbaar is als milde hybride en plug-in hybride.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Ontwerp

De meeste autofabrikanten gebruiken radicaal verschillende ontwerpen voor hun op maat gemaakte elektrische SUV’s om te profiteren van de vele voordelen van speciale platforms voor elektrische voertuigen. Volvo Cars heeft de EX90 echter op dezelfde manier ontworpen als de XC90. Het elektrische model is gestroomlijnder en technischer, maar de overeenkomsten met het benzinemodel zijn onmiskenbaar. Zoals we verderop in dit hoofdstuk zullen laten zien, is dat niet zo’n slechte zaak.

De EX90 voert de lucht niet erg efficiënt af door zijn hoge en hoekige carrosserie. Zijn luchtweerstandscoëfficiënt is 0,29 cw, slechts 0,01 cw beter dan die van de XC90. De Mercedes-Benz EQE en EQS SUV’s zijn veel aerodynamischer, met cw-waarden van respectievelijk 0,25 en 0,26.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Voor

Hoewel de EX90 niet fundamenteel verschilt van de XC90, heeft hij veel onderscheidende designelementen. De koplampen zijn T-vormig en slanker en het opschrift Thor’s Hammer is beter zichtbaar in de dagrijverlichting. De EX90 heeft ook een 1,3 megapixel achtergrondverlichting met hoge resolutie.

Over de koplampen van de EX90

Tot nu toe hebben we luxe elektrische auto’s gezien met koplampen met coole animaties en projectiefuncties. Als je naar het XC90-achtige ontwerp van de EX90 kijkt, zou je dat niet verwachten, maar hij zet in dit opzicht een nieuwe standaard. De horizontale segmenten van de achteruitrijlichten gaan omhoog en kantelen naar achteren, waardoor de belangrijkste koplampen (dimlicht en grootlicht) theatraal zichtbaar worden. Deze functie, die het openen van de ogen nabootst, geeft de EX90 een menselijke en realistische uitstraling.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Zes elementen van de nieuwe “Thor’s Hammer” koplamp vormen de koplampkop, tien andere elementen vormen de handgreep. Deze tien lichtbronnen vormen het dagrijlicht. Ze “presenteren” het hoofdlicht wanneer dat nodig is. Volgens Kalsaria is er veel mechanisch werk nodig om deze koplampen te laten werken.

Welkomst- en vertrekanimaties worden steeds meer een trend in koplampen voor luxe voertuigen. De nieuwe Hammer-koplampen van Thor volgen deze trend. Na elkaar lichten alle DCD-elementen op, waarna de hoofdkoplampen snel volgen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de EX90 begroet met een zelfverzekerde knipoog. Klanten, zegt Kalsaria, willen hem graag laten zien dat hij kan knipogen.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

De koplampen hebben een speciaal ontworpen verticale verlenging aan de onderkant, die volgens Robin Page, hoofd Global Design and User Experience bij Volvo Cars, symbool staat voor de bliksemschicht van de ronddraaiende hamer van Thor. In plaats van een traditionele grille is er een strakke grille, omdat er veel minder koeling nodig is dan bij een benzinemotor als de XC90. Er zijn ook geen luchtinlaten aan de zijkant. De motorkap is laag en de bumper glad als een zuiver schild.

Zijdelings profiel

Het zijprofiel van de Volvo EX90 heeft de juiste uitstraling voor een moderne SUV. Klanten die de voorkeur geven aan een traditioneel design zullen het zelfverzekerde, gespierde karakter van deze volledig elektrische Volvo waarderen, om nog maar te zwijgen van de grote, praktische ramen die een uitstekend zicht op de omgeving bieden.

✓ U kunt ook controleren:

De deurgrepen zijn verzonken en worden bij bediening elektronisch uitgeschoven. De 22-inchwielen geven de EX90 een krachtige maar elegante uitstraling op de weg, maar ze zijn niet groter dan die van de XC90. Ze zijn echter wel aerodynamischer en hebben inzetstukken die de luchtturbulentie rondom de wielen verminderen (en de schroeven verbergen). Al met al is het een duidelijk zijprofiel, maar niet bijzonder indrukwekkend.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Achterkant

De achterkant van de EX90 ziet er heel vertrouwd uit. In vergelijking met de XC90 zijn er kleine verbeteringen. De achterruit is niet alleen korter, maar ook vierkanter, zodat hij visueel duidelijk gescheiden is van de rest van de achterklep. De verticale combilichten zijn verdeeld in twee delen. Het bovenste deel is een gesegmenteerde, technisch ogende, verticaal geplaatste lichtband aan de zijkanten van de achterruit. Het onderste deel is een C-vormig licht dat een hol gebied in het midden van de achterklep omsluit.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Het bovenste deel heeft een ongebruikelijke uitstulping die de LiDAR-sensor van Luminar herbergt. Volvo Cars is van plan om deze standaard op de EX90 te monteren, zodat elke verkochte auto hardware-klaar zal zijn voor volledig autonoom rijden met Highway Pilot. Dit is misschien niet meteen het geval, maar daarover later meer.

Kleuren

Volvo Cars biedt de 2024 EX90 aan in zeven kleuren:

  • Blauw denim
  • Zandduin
  • Kristal wit
  • Zwart onyx
  • Platina grijs
  • Zilver ochtendgloren
  • Parogrijs

Binnen

De Volvo EX90 heeft een futuristisch huiskamerinterieur met een vlak dashboard, een groot, vrijstaand, verticaal georiënteerd 15-inch touchscreen, een gestroomlijnd, compact instrumentenpaneel en een aparte middenconsole. Het kleinere dashboard, stuurwiel en instrumentenpaneel, de slanke en brede vorm van de luchtgeleiders op de eerste rij en diverse andere moderne designelementen zorgen ervoor dat de EX90 zich duidelijk onderscheidt van de XC90. Toch zijn de wortels direct herkenbaar, omdat de lay-out vergelijkbaar is.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Android Automotive OS bestuurt het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem. Google Assistant, Google Maps en Google Play zijn geïntegreerd. Android Automotive OS maakt deel uit van de VolvoCars.OS besturingssysteemfamilie. Page zegt dat het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem van de EX90 tweeënhalf keer zo snel zijn als die van de huidige auto (XC90). Het infotainmentsysteem ondersteunt Apple CarPlay, Android Auto, 5G en over-the-air (OTA) updates.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Volvo Cars werkt samen met Epic Games om de Unreal Engine te gebruiken voor de ontwikkeling van de HMI van zijn volgende generatie voertuigen. Het gebruik van de 3D-generatietool gaat verder dan games en omvat ook de voertuigelektronica. De Unreal Engine haalt zijn rekenkracht uit Snapdragon cockpitplatforms van de derde generatie. Het resultaat is dat klanten in de Volvo EX90 scherpere beelden, rijkere kleuren en volledig nieuwe 3D-animaties zullen ervaren.

Hoogwaardige en milieuvriendelijke materialen

De EX90 biedt Scandinavische eenvoud in een modern design met milieuvriendelijke materialen van hoge kwaliteit. Volvo Cars gebruikt FSC-gecertificeerde houten panelen met warme verlichting op het dashboard aan de passagierszijde en elders, stoelbekleding van Nordico-wol (een biohars gemaakt van dennenhout en gerecyclede materialen, waaronder plastic) of gecertificeerde Sativa, en vloerkleden en inzetstukken die gedeeltelijk van gerecycled polyamide zijn gemaakt.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Voor de EX90 is bijna 50 kg gerecycled plastic en materiaal op biologische basis gebruikt. Dit is het hoogste percentage niet op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen dat Volvo aanbiedt. Er zijn zeven ‘space’-opties, een combinatie van decor-, bekledings- en carrosseriekleuren. De interieurkleuren omvatten verschillende verlichtingsopties die zorgen voor een rustgevend en toch stimulerend gevoel.

LED’s op zonne-energie

Volvo Cars blijft zijn interieur verfijnen om het comfort en het welzijn van de passagiers te garanderen. Daarom is de EX90 uitgerust met SunLike LED-koplampen van Seoul Semiconductor, de op één na grootste LED-fabrikant ter wereld. Elke niet-decoratieve verlichting in de EX90, of het nu op het plafond of de vloer is, in de portiervakken of in de bagageruimte, is standaard uitgerust met SunLike LED’s. In totaal zijn er 72 van deze LED’s verspreid over het hele interieur, waardoor het een bijna zonnige gloed krijgt, aldus Volvo Cars.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

SunLike LED-armaturen reproduceren kleuren die het natuurlijke zonlicht zo dicht mogelijk benaderen. Conventionele LED-armaturen met een kleurweergave-index (CRI) van 90 hebben een kleurengamma van 90% van de 14 kleuren. SunLike LED-armaturen hebben een kleurengamma van 95% van de 90 kleuren. Objecten waarop ze licht projecteren zien er heel natuurlijk uit dankzij de zeer lage lichtreflectie en hoge kleurindex.

Langdurige blootstelling aan conventionele LED lampen kan vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken. Omdat SunLike LED’s niet flikkeren en blauw licht onderdrukken, irriteren ze de ogen niet.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Technische gegevens

Zonder al te veel in detail te treden, legt Jim Rowan, President en CEO van Volvo Cars, uit dat de Volvo EX90 gebaseerd is op een volledig nieuw platform dat de energieopslagcapaciteit maximaliseert en de stabiliteit verhoogt. Technisch gezien heeft Volvo Cars geen banden met het SPA-platform van de XC90. Rowan zegt dat het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe omvormers, nieuwe motoren en een nieuw accumanagementsysteem voor de EX90 in eigen huis zijn gedaan.

Volvo EX90 2024: Prijzen en kenmerken

Afmetingen

De EX90 meet 198,3 inch in de lengte, 77,3 inch in de breedte, 68,7 inch in de hoogte en heeft een wielbasis van 117,5 inch (2.985 mm). Ter vergelijking: de Volvo XC90 Recharge meet 195,0 inch in de lengte, 79,1 inch in de breedte en 69,9 inch in de hoogte met een wielbasis van 117,5 inch.

We noemen het ontwerp en de afmetingen van de XC90 om te wijzen op de extreme gelijkenis met de EX90, wat suggereert dat het platform van de laatstgenoemde verwant is aan het SPA-platform van de eerstgenoemde en niet, zoals officieel wordt beweerd, volledig nieuw is, althans technisch gezien. Zeven zitplaatsen zijn standaard in de elektrische SUV.

MetingAfmetingen van de Volvo EX90
Lengte198,3 in.
Breedte77,3 in.
Hoogte68,7 in.
Wielbasis2985 mm (117,5 in.)
Bagageruimte (tweede en derde zitrij neergeklapt)365 liter (12,9 m³)
Bagageruimte (stoelen derde rij neergeklapt)1010 liter (35,7 m³)
Bagageruimte (stoelen tweede en derde rij neergeklapt)67,6 cu. ft.
Frank37 liter (1,3 m³)

Afmetingen van de Volvo EX90 (Bron: Volvo Cars)

Stroom

Volvo Cars heeft de EX90 uitgerust met twee synchrone motoren met permanente magneet en dubbele koppeling om de efficiëntie en de koppelverdeling te verbeteren. De aandrijflijn met dubbele motor van de EX90 is voorwaarts gestuurd, wat betekent dat de aandrijfkracht van de voorste motor komt in plaats van de achterste motor. Dit roept ook de vraag op of Volvo Cars het platform vanaf nul heeft ontwikkeld, zoals het bedrijf beweert door het “volledig nieuw” te noemen. Voor het geval je het nog niet wist, de SPA XC90 is ook een voorwielaangedreven platform.

Standaard start de EX90 met de voorste motor, maar hij kan beide motoren gebruiken als de bestuurder het gaspedaal intrapt om beter van de baan te komen. Daarom wordt normaal gesproken de achterste motor ingeschakeld als er extra vermogen nodig is. Deze bestaat uit een torque vectoring/decoupling unit waarmee hij kan worden uitgeschakeld en het energieverbruik vermindert wanneer hij niet nodig is. Er is een permanente vierwielaandrijving beschikbaar om de achterste motor altijd te laten draaien.

Volvo Cars biedt de EX90 aan in de versies Twin Motor en Twin Motor Performance. De Twin Motor-variant produceert 300 kW (402 pk) en 568 lb-ft koppel, terwijl de Twin Motor Performance-variant 370 kW (496 pk) en 671 lb-ft koppel produceert. De eerste variant accelereert naar 100 km/u in 5,7 seconden, de tweede in 4,7 seconden. De topsnelheid bedraagt 112 mph. Volvo Cars heeft de EX90 uitgerust met een enkele pedaalbediening.

De batterij opladen

De Volvo EX90 is uitgerust met een 17-modules, 107 kWh accupakket van CATL. Volvo Cars wacht op de schattingen van de EPA. De Twin Motor-variant zal een actieradius hebben van 482 kilometer (300 mijl), maar de EPA heeft nog geen streefcijfer bekendgemaakt voor de actieradius van de Twin Motor Performance-variant.

Het duurt 11 uur om de wisselstroomaccu van de EX90 volledig op te laden met een maximaal vermogen van 11 kW. 250 kW is het maximaal ondersteunde DC-laadvermogen en bij dit vermogen duurt het slechts 30 minuten om een SoC van 0 tot 80% op te laden.

Bidirectioneel opladen

De Volvo EX90 is het eerste model van het merk met bidirectioneel opladen. Klanten kunnen de energie die is opgeslagen in de hoogspanningsbatterij van de EX90 gebruiken om hun huis, apparaten en machines van stroom te voorzien, andere elektrische voertuigen op te laden en elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Aspect/specificatieVolvo EX90 twinmotorVolvo EX90 Performance-twinmotor
Transmissie-indelingVierwielaandrijvingv
Aantal motorenTweeTwee
Motortype3-fasen permanente magneet synchrone motor3-fasen permanente magneet synchrone motor
Gecombineerd vermogen370 kW (402 pk)300 kW (495 pk)
Gecombineerd koppel568 lb-ft.671 lb-ft.
Acceleratietijd 0-60 mph5,7 sec.4,7 seconden.
Maximumsnelheid112 mijl per uur.112 mijl per uur.
Accucapaciteit (netto)107 kWh107 kWh
Max. AC laadvermogen11 kW11 kW
AC laadtijd (0-100 % SoC)11 uur11 uur
Max. DC laadvermogen250 kW250 kW
Laadtijd constante stroom (0-80 % SoC)30 minuten30 minuten
Schatting EPA. Actieradius (voorlopig)482 kilometer (300 mijl)Het is aangekondigd

Technische gegevens Volvo EX90 (Bron: Volvo Cars)

Veiligheid en bestuurdersassistentie

Sensoren

De Volvo EX90 overtreft alle andere Volvo’s op het gebied van veiligheid. 30 sensoren, waaronder een LiDAR-sensor, acht camera’s, 16 ultrasone sensoren en vijf radarsystemen, bieden in realtime een 360-graden beeld van de omgeving. Deze sensoren zorgen niet alleen voor een hoog niveau van passieve veiligheid, maar maken ook autonoom rijden mogelijk zodra de veiligheidstests van Volvo Cars zijn geslaagd en alle benodigde goedkeuringen zijn verkregen.

De LiDAR-sensor ziet kleine objecten honderden meters vooruit. De technologie, die later gestandaardiseerd zal worden, kan zoiets donkers en kleins als een band op een zwarte weg 120 meter van tevoren detecteren. Het kan voetgangers tot op 250 meter afstand detecteren. Dit is allemaal mogelijk terwijl de elektrische auto op hoge snelheid rijdt.

De LiDAR-sensor is geen marketinggimmick, maar kan een verschil maken in echte situaties. Volgens een onderzoek van de Zweedse autofabrikant zou het het aantal ernstige ongelukken met 20 procent kunnen verminderen en de algehele vermijding van ongelukken met 9 procent kunnen verbeteren. Volgens Joachim de Verdier, hoofd veilige voertuigautomatisering, is de EX90 de veiligste auto die Volvo ooit heeft gebouwd.

Aanwezigheidssensor

De EX90 is uitgerust met ‘s werelds eerste interieurradarsysteem dat ervoor zorgt dat niemand, en vooral geen kinderen of huisdieren, in het interieur of de bagageruimte achterblijven. De sensoren zijn geïntegreerd in de dakconsole, de dakluiken en de bagageruimte!

Het interne radarsysteem wordt elke keer geactiveerd wanneer de bestuurder de auto vergrendelt en controleert of er mensen of huisdieren in de auto zijn voordat de auto wordt vergrendeld. Als het detecteert dat er iemand is achtergelaten, blijft de auto ontgrendeld en verschijnt er een herinnering op het touchscreen infotainmentsysteem om het interieur te doorzoeken op passagiers. Bovendien blijft de airconditioning aan om mensen of huisdieren te beschermen tegen een hitteberoerte of onderkoeling.

Bewustzijnssysteem voor de bestuurder

De Volvo EX90 kan niet alleen de omgeving beoordelen, maar ook de toestand van de bestuurder. Een realtime interieurcontrolesysteem dat de elektrische auto kan helpen detecteren wanneer de bestuurder niet in optimale rijomstandigheden verkeert en de juiste voorzorgsmaatregelen kan nemen, is standaard.

Het systeem voor bestuurdersherkenning bestaat uit twee camera’s en een capacitief stuurwiel. De camera’s meten hoe lang de bestuurder naar de weg kijkt en detecteren tekenen van cognitieve afleiding. Het capacitieve stuurwiel detecteert wanneer de bestuurder zijn handen van het stuur neemt. Als de bestuurder niet reageert, brengt het systeem de Volvo EX90 volledig tot stilstand.

Reispiloot

De Volvo EX90 heeft Ride Pilot, een nieuwe functie voor autonoom rijden zonder toezicht. Volvo Cars biedt Ride Pilot in eerste instantie alleen aan in Californië. Het bedrijf is van plan de functie te verkopen als een optioneel abonnement, wat betekent dat klanten in andere staten en landen de functie later kunnen activeren wanneer deze beschikbaar komt. Volvo Cars kan aanvullende pakketten aanbieden om de premium functies van de ADAS EX90, waaronder autonoom rijden, te activeren.

Dankzij de autonome rijfunctie van de nieuwe elektrische auto kunnen klanten ontspannen van een snelwegrit genieten zonder hun handen van het stuur te hoeven halen. Ze kunnen lezen, praten, schrijven of werken, waardoor ze hun tijd beter benutten. De software voor het autonome rijsysteem is gezamenlijk ontwikkeld door Zenseact, Volvo Cars en Luminar.

Prijs en publicatiedatum

Volvo Cars wil de goed uitgeruste EX90 lanceren voor een prijs van minder dan 80.000 euro en begin 2024 beginnen te leveren. Daarmee verslaan we concurrenten als de BMW iX 2024 en de Tesla Model X 2024 ruimschoots.

Nieuweautos.com zegt

De Volvo EX90 ziet eruit als een goed ontworpen gezinsauto uit Europa. Hij biedt een groot aantal nieuwe geavanceerde veiligheids- en rijhulpfuncties, hoge prestaties, een laag energieverbruik, een grote actieradius en meerdere connectiviteitsopties – en dat alles met een uitstekend comfort en ruime stoelen op de derde rij.

Foto’s & bron: Volvo Car Corporation.