Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Als Toyota na 14 jaar hetzelfde basismodel te hebben verkocht, zijn Tundra-pick-up voor 2022 vernieuwd, besloot het bedrijf te evolueren in plaats van te revolutioneren. De toendra verandert niets aan de status-quo van grote pick-ups, maar volgt ook niet precies de blauwdruk voor thuis ophalen. Ten eerste is het de enige full-size pick-up in het segment van een halve ton zonder een optionele V8-motor. Hij wordt uitsluitend aangedreven door een V6-motor met dubbele turbocompressor die 348 of 379 pk produceert in de basisversie, afhankelijk van het model, terwijl de krachtigere hybride variant 437 pk en een koppel van 583 pond per centimeter biedt. Elke Tundra heeft een automatische transmissie met 10 versnellingen en is verkrijgbaar met achter- of vierwielaandrijving. In tegenstelling tot de binnenlandse pick-ups is automatische vierwielaandrijving niet beschikbaar.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Toyota Tundra 2023 is verkrijgbaar in pick-up- of dubbele cabineconfiguraties en biedt 5,5, 6,5 of 2,5 meter slaapruimte, afhankelijk van de grootte en kenmerken van de cabine. De zeven uitrustingsniveaus dekken de behoeften van bouwplaatsen, bedrijven, terreinwagens en voorstedelijke gebieden waar een elegant interieur vereist is. De truck uit Texas heeft een optioneel 14,0-inch longhorn-formaat infotainmentscherm. De grote herziening van 2022 bracht een nieuwe achtervering met schroefveren met zich mee, wat zorgt voor een comfortabele rit; andere vrachtwagens met bladveren stuiteren en wiebelen meer. Maximaal trekvermogen van 12.000 pond is indrukwekkend, maar niet zo hoog als de Ram 1500, Chevrolet Silverado 1500 of Ford F-150 .

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw voor 2023?

Aangezien de Tundra vorig jaar pas een facelift kreeg, houdt Toyota zijn pick-up op ware grootte grotendeels ongewijzigd voor 2023. Nieuw in de SR5-bekleding dit jaar is het SX-pakket, dat zwarte en donkergrijze designelementen toevoegt aan de exterieur- en interieurbekleding van de Tundra. Het SX-pakket omvat donkergrijze 18-inch wielen, zwarte deurgrepen, carrosseriepanelen, een middengedeelte van de achterbumper en een donkerdere 4 × 4-badge aan de achterkant. Ook in het interieur zijn de accenten zwart en zijn de Tundra deurplaten weggelaten. Het SX-pakket kan worden gecombineerd met de exterieurkleuren wit, zilver, grijs of zwart.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Tundra 2023 heeft een hogere instapprijs dan zijn binnenlandse concurrenten. De SR op instapniveau van Toyota heeft echter meer wenselijke standaardkenmerken, waaronder een 379 pk sterke V6 twin-turbomotor en een achteras met schroefveren. (We denken dat de SR5 moet worden gekocht met het TRD Off-Road-pakket, dat een elektronisch sperdifferentieel achter, unieke wielen, verbeterde ophanging en andere goodies biedt.

motor, transmissie en prestaties

De Tundra uit 2023 is de enige full-size pick-up die niet verkrijgbaar is met een V8-motor. In plaats daarvan wordt hij alleen aangeboden met een V6 twin-turbomotor en een automatische transmissie met 10 versnellingen. Deze motor is verkrijgbaar in drie vermogensniveaus. In de basisversie van de SR ontwikkelt de niet-hybride motor 348 pk en een koppel van 405 Nm. Anders levert hij 389 pk en 479 Nm. Op onze testbaan accelereerde ons niet-hybride testvoertuig Limited in 6,1 seconden van 0 naar 100 km/u.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De hybride versie heeft een in de transmissie geïntegreerde elektromotor, die puur elektrisch rijden bij lage snelheden mogelijk maakt. Deze combinatie maakt een vermogen van 437 pk en 583 pk mogelijk en verkort de tijd van 0 tot 100 km/u tot slechts 5,7 seconden. Ook de achterwielophanging werd aangepast ten opzichte van het vorige model, dat voorzien was van bladveren. De Tundra heeft nu een verfijnde achterwielophanging met schroefveren die de rij- en rijeigenschappen verbetert. Dit was duidelijk te zien in de versies die we reden.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota blijft de populaire TRD Off-Road- en TRD Sport-pakketten aanbieden. De eerste omvat offroad-ophanging, skidplates en unieke wielen. Die laatste omvat een verlaagd onderstel en 20-inch wielen. Wie op zoek is naar maximale offroad-capaciteiten kiest voor het TRD Pro-pakket, met onder meer een hoger chassis, exclusieve schokdempers en een speciale set zwarte 18-inch wielen met offroad-banden.

✓ U kunt ook controleren:

trekvermogen en laadvermogen

De Tundra kan tot 12.000 pond trekken, iets minder dan andere grote vrachtwagens. De F-150 kan bijvoorbeeld tot 14.000 pond trekken. Ook heeft de Tundra een maximaal laadvermogen van 1940 pond. Verschillende andere pick-ups van een halve ton kunnen daarmee ook meer gewicht in hun laadbak trekken doorwaadbare plaats maximaal 3250 pond laadvermogen.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Met de conventionele aandrijflijn haalt de tweewielaangedreven Tundra tot 20 mpg in de stad en 24 mpg op de snelweg; met vierwielaandrijving worden deze waarden elk met 1 mpg verlaagd. Het hybride model is geschikt voor maximaal 20 mpg in de stad en 24 mpg op de snelweg. Op het stuk snelweg van 75 km/u, dat deel uitmaakte van ons uitgebreide testprogramma, behaalde het hybride model slechts 19 mpg.

Interieur, comfort en belading

Binnenin heeft de Tundra een stevig dashboard met prominente ventilatieopeningen en een dik, glad middenpaneel dat de deurpanelen aan elkaar bindt. De materialen van de middenconsole, het dashboard en de deuren zijn van beduidend hogere kwaliteit dan de voorganger. Natuurlijk neemt de kwaliteit ook toe met uitrustingsniveaus, waarbij de topversie 1794 Edition pronkt met aantrekkelijke houtaccenten. Alle modellen beschikken over een veelzijdige middenconsole met talrijke opbergvakken en een grote middenplank. Terwijl het dashboard standaard wordt geleverd met twee analoge meters en een klein informatiedisplay voor de bestuurder, hebben de hogere uitrustingsniveaus een digitale meter van 12,3 inch. De Tundra is verkrijgbaar in twee carrosserievarianten met drie verschillende laadruimtelengtes. De Extended Cab (ook wel Double Cab genoemd) is verkrijgbaar met een bed van 2,5 of 2,5 meter. De dubbele cabine (ook wel CrewMax genoemd) wordt aangeboden met een bed van 5,5 of 6,5 meter lang.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Gigantische touchscreens met een diagonaal van minimaal 12 inch zijn nu beschikbaar voor bijna alle full-size pickups – met uitzondering van de Nissan-titanium . Hoewel de Tundra standaard wordt geleverd met een 8,0-inch touchscreen, kan hij worden geüpgraded met een horizontaal uitgelijnd 14,0-inch touchscreen dat alle andere trucks te schande maakt. Hij heeft een handige volumeregeling en draadloos Apple CarPlay en Android auto , maar er is geen afstemknop en de bedieningselementen op het stuur hebben een beperkte functionaliteit. Er is ook een op abonnementen gebaseerde Wi-Fi-hotspot beschikbaar.

Toyota Tundra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Elke Tundra is uitgerust met een reeks rijhulpsystemen, waaronder automatisch grootlicht, dodehoekwaarschuwing, waarschuwing voor kruisend verkeer en meer.

Ga voor meer informatie over de resultaten van de Toyota Tundra-crashtests naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
  • Lane Departure Warning en Lane Departure Warning standaard
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

De beperkte garantie en aandrijflijngarantie van Toyota zijn vergelijkbaar met die van elke andere pick-up. Onovertroffen is echter het gratis geplande onderhoud van Toyota.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Gratis onderhoud is geldig voor twee jaar of 25.000 mijl