Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het exterieurontwerp van Toyota Sienna 2023 is een poging tot een SUV-cosplay, maar zelfs een vluchtige blik onthult het voor de minibus die het is. Voor ons is dat prima. We houden van hoe deze minivan zich op de weg gedraagt, met zijn stille cabine en verfijnde wegligging. Afgezien van het voor de hand liggende gemak dat bij elke minibus hoort, is het interieur van de Sienna ruim en goed ingericht, hoewel de stoelen op de tweede rij niet verwijderbaar of opbergbaar zijn zoals bij andere minibusjes.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Sienna van de vierde generatie zal uitsluitend als hybride worden aangeboden, waarbij de varianten met voorwielaandrijving en vierwielaandrijving hetzelfde vermogen van 245 pk delen, wat in onze tests aan de zwakke kant bleek te zijn. Met een gecombineerd brandstofverbruik van 36 mpg is de Sienna misschien aanzienlijk zuiniger dan andere minibusjes op de markt, maar we rijden er liever in Chrysler Pacifica , Honda Odyssee of Kia carnaval .

Wat is er nieuw voor 2023?

De huidige Sienna is in het derde jaar van deze pure hybride generatie. Toyota viert dit jaar de 25e verjaardag van het merk met een gelimiteerde editie: er zullen slechts 2.525 exemplaren van de 25th Anniversary Edition Sienna worden gebouwd, die allemaal zijn gebaseerd op de sportieve XSE-uitrusting en zijn gespoten in Celestial Silver of Wind Chill Pearl . Speciale 20-inch wielen, dakrails, zwarte letters en buitenspiegels met geïntegreerde koplampen zijn visuele indicatoren van de identiteit van het speciale model. Het interieur is voorzien van een zwart lederen interieur met zilveren stiksels, een JBL-stereosysteem, een draadloos oplaadstation voor smartphones, verwarmde en geventileerde voorstoelen en vloermatten met het 25-jarig jubileum.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We kozen voor het sportieve XSE-model, dat wordt geleverd met 20-inch wielen, agressievere voor- en achterbumpers en sportstoelen voorin. De XSE wordt ook standaard geleverd met een geïntegreerd navigatiesysteem en kapiteinsstoelen op de tweede rij. Zoals alle Sienna-varianten wordt de XSE standaard geleverd met voorwielaandrijving, maar vierwielaandrijving kost slechts $ 760, wat volgens ons een waardevolle upgrade is.

motor, transmissie en prestaties

In tegenstelling tot eerdere versies van Toyota’s gezinsbus, wordt de Sienna uitsluitend als hybride aangeboden. De aandrijflijn bestaat uit een 2,5-liter viercilinder benzinemotor en twee elektromotoren, die samen goed zijn voor een vermogen van 245 pk. Vierwielaandrijving is beschikbaar en biedt ook een derde elektromotor achterin die de achterwielen aandrijft.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De belangrijkste concurrent van de Sienna, de Chrysler Pacifica Hybrid, alleen aangeboden met voorwielaandrijving, maar heeft een V6-motor en elektromotoren met 260 pk. Onze Sienna Platinum met vierwielaandrijving maakte geen indruk op ons in de acceleratietests. Het kostte 7,7 seconden om 60 km/u te bereiken en 15,8 seconden voor de kwartmijl bij slechts 88 km/u. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de Pacifica Hybrid, maar aanzienlijk langzamer dan de niet-hybride Pacifica- en Honda Odyssey-modellen die we hebben getest.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De EPA schat dat de versies met voorwielaandrijving van de Sienna zowel in de stad als op de snelweg 36 mpg halen, terwijl de versie met vierwielaandrijving 1 mpg minder haalt bij 35 mpg. Op onze mix van rijden in de stad en op de snelweg slaagden we erin 29 mpg te halen met ons Platinum-testvoertuig met vierwielaandrijving. Zodra we de kans krijgen om de nieuwe Sienna te testen in onze 75 mijl lange snelwegtest, zullen we dit artikel bijwerken met de resultaten.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Passend bij het gedurfde exterieurdesign is ook het interieur van de Sienna modern en stijlvol. In plaats van de open cockpit van de vorige generatie heeft Toyota een hoge middenconsole gecreëerd die zich uitstrekt van het dashboard tot aan de middenarmsteun en waaronder zich een groot opbergvak bevindt. De topmodellen Limited en Platinum hebben een tweekleurig interieur en dashboards met leerachtige stiksels, terwijl het sportieve XSE-model zwart-witte kunstleren stoelen krijgt met rode contraststiksels. In tegenstelling tot de Odyssey en Pacifica Hybrid zijn de stoelen op de tweede rij van de Sienna niet verwijderbaar, maar de optionele kapiteinsstoelen op de tweede rij kunnen in totaal 25 cm naar voren en naar achteren worden geschoven om maximale beenruimte te bieden aan passagiers op de achterbank of achter de tweede rij. om zoveel mogelijk ruimte voor bagage te creëren. Limited- en Platinum-modellen zijn verkrijgbaar met verstelbare stoelen op de tweede rij met uitklapbare voetenbankjes. De twee bovenste uitrustingslijnen kunnen ook worden uitgerust met een geïntegreerde stofzuiger.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

De nieuwste infotainmentinterface van Toyota is een 9,0-inch touchscreen dat verticaal op het dashboard boven het klimaatbedieningspaneel is gemonteerd. Apple CarPlay, Android auto en Amazon Alexa zijn standaard aan boord en zeven USB-poorten bevinden zich in het busje. Toyota biedt ook SiriusXM-satellietradio en een Wi-Fi-hotspot. De basis stereo-installatie bestaat uit zes luidsprekers, de XLE-modellen zijn uitgerust met acht luidsprekers. Een JBL-stereosysteem met 12 luidsprekers is optioneel op de XLE- en XSE-modellen en standaard op de Limited- en Platinum-modellen. Een navigatiesysteem in het dashboard is standaard vanaf de XSE, terwijl een entertainmentsysteem voor de achterbank met een 11,6-inch scherm als optie verkrijgbaar is voor alle modellen behalve het LE-basismodel.

Toyota Sienna 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Toyota biedt het dodehoekwaarschuwingssysteem en het rijhulppakket Safety Sense 2.0 standaard aan voor de nieuwe Sienna; comfortfuncties zoals parkeersensoren en een 360-graden camerasysteem aan de buitenkant zijn optioneel verkrijgbaar. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Sienna naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

De kia Carnival biedt een langere garantie op de aandrijflijn en een langere bumpergarantie dan de Sienna. Maar Toyota compenseert zijn vrij basale garantiepakket met een tweejarig gratis onderhoudsplan.

  • Beperkte garantie van 3 jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 5 jaar of 60.000 mijl geldig
  • Hybride componenten hebben een garantie van 8 jaar of 100.000 mijl
  • Gratis onderhoud is geldig voor 2 jaar of 25.000 mijl