Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Samen met de nieuwe crossover vierde de Venza in het Duits het debuut van de 4e generatie Toyota Sienna 2021 minivan. De gemoderniseerde auto herhaalt technisch de nieuwste Highlander en maakt gebruik van het frisse GA-K-platform. De voordelen van het model zijn een nieuw uiterlijk, een ruimer interieur en verbeterde uitrusting. Ook nieuw is een hybride aandrijving, die trouwens geen alternatief zal zijn, dwz de oude klassieke “Six” met een inhoud van 3,5 liter is uitgesloten van het motorengamma, wat een zeer moedige stap is tegen de achtergrond van een algemene omzetdaling in dit segment.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Design innovatie

Der Umzug auf eine neue Plattform bedeutete eine Änderung im Design des Körpers von Sienna. Das Auto erhielt ein mutigeres und rücksichtsloseres Aussehen, das nicht in das Paradigma der traditionellen Idee von Minivans passt. Anstelle von quadratischen Formen werden jetzt stromlinienförmige Oberflächen verwendet, und die Seitenwände erfreuen sich an einer entwickelten Schulterzone und starken Gezeiten im Bereich der Radkästen.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De ontwerpers schilderden het voorste gedeelte, geïnspireerd op de contouren van de Japanse sneltrein Shinkansen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de koplampen van de koplamp van de bestelwagen zo ver langs de zijkanten uitstrekten dat ze werden blootgesteld aan de druk van tegemoetkomende windstromen. De grille is in omvang gegroeid volgens het Toyota-schema dat bij al deze laatste gebruikelijk is en kreeg compacte mistlampsecties van de zijkanten.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De achterkant van de nieuwe Toyota Sienna valt op door ongebruikelijke stempelslagen en originele lampafbeeldingen. De achterbumper wordt gemarkeerd door een glanzend zwarte inzet, die in de XSE-sportversie een ingewikkeld ontwerp krijgt.

✓ U kunt ook controleren:

Indeling en uitrusting

De bijgewerkte minivan zal beschikbaar zijn in twee cabineconfiguraties. De eerste ontwerpen bieden acht stoelen, maar de middelste stoel op de tweede rij kan desgewenst worden verwijderd. In de oudere uitrustingsniveaus was het model aanvankelijk zevenzitter, omdat er achter de voorstoelen afzonderlijke Super Long Slide-stoelen waren met grote lengteverstelling en uitschuifbare krukken.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Als er eigenlijk geen verrassingen waren in de architectuur van het achterste deel van de cabine, was er een echte revolutie vooraan. Er was geen teken van het vorige bord en tussen de passagiers groeide een enorme tunnel van twee verdiepingen. Tegelijkertijd maakte de weergave van het eerder in de console geïnstalleerde mediacenter plaats voor een vrijstaand 9-inch scherm. Afhankelijk van de configuratie zijn er verschillende soorten infotainmentsystemen beschikbaar. De basisauto’s zijn gebaseerd op het Toyota Audio-complex, daarna komt de meer geavanceerde Toyota Audio Plus, maar de topversies krijgen Toyota Premium Audio met dynamische navigatie en premium JBL-luidsprekers.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De meest opmerkelijke opties van de nieuwe Toyota Sienna 2021 zijn airconditioning met vier zones, een 10-inch projectiedisplay, een digitale binnenspiegel, een elektrische stuurkolomverstelling op twee niveaus, een panoramisch panoramasysteem en elektrische deuren met vierwielaandrijving en voetbeweging. Op verzoek kan de minibus worden uitgerust met een koelkast, een stofzuiger en een omvormer met een vermogen van 1500 watt voor het aansluiten van externe apparaten.

Toyota Sienna 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Voor passagiers op de achterbank is er een entertainmentcentrum met twee 11,6-inch beeldschermen, een HDMI-poort, een afstandsbediening en een draadloze hoofdtelefoon. Aan de achterkant bevinden zich USB-poorten (zeven in totaal) en bekerhouders (maximaal 18). Via het geïntegreerde Driver Easy Speak-systeem kan de bestuurder een zeer luide opmerking maken voor kinderen met behulp van de geïntegreerde luidsprekers van het audiosysteem.

Specificaties Toyota Sienna 4

Zoals hierboven vermeld, verloor de nieuwe generatie minivan een 3,5-liter V6-motor, dus kopers kunnen nu alleen een hybride auto kopen. Onder de motorkap plaatste ze een sfeervolle ICE van 2,5 liter, aangevuld met een elektromotor en een variator. In deze configuratie heeft de Sienna alleen voorwielaandrijving, maar tegen een meerprijs is een aparte elektromotor op de achteras gemonteerd. Het gaselektrische systeem levert in totaal 246 pk. en verbruikt gemiddeld ongeveer 7,1 liter per 100 km (het aantal is relevant voor versies met voorwielaandrijving).

Om het algoritme van het hybride systeem te veranderen, kunnen de rijmodi met vier posities worden omgeschakeld: EV, Eco, Normaal en Sport. Het eerste programma schakelt de verbrandingsmotor volledig uit, maar door de geringe capaciteit van een standaard accu is een enkele elektrische tractie verre van mogelijk. Om het brandstofverbruik te optimaliseren, wordt over het algemeen een speciale Predictive Efficient Drive-assistent geleverd die de functies onthoudt wanneer hij vaak op dezelfde route rijdt en de optimale balans vindt voor het inschakelen van ICE’s en elektromotoren.

Prijs en releasedatum

De prijs van het Toyota Sienna 2021- model is nog niet genoemd, maar zal zeker rond de 32 000 euro liggen.