Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De hatchback Toyota De Prius gaat in 2023 de vijfde generatie in. Dat is een knappe verwijzing naar de elektrische auto van Nissan , die naar verwachting in 2023 op de markt komt. De Prius is van een van de lelijkste auto’s op de markt veranderd in een prachtige vlinder. De nieuwe auto heeft tot 196 pk, meer dan welke Prius dan ook. Toyota schat dat het 194 pk sterke model met voorwielaandrijving een gecombineerd brandstofverbruik tot 57 mpg zal halen – ook het beste ooit voor een Prius. Een volledig opnieuw ontworpen interieur biedt een meer traditionele indeling van de bestuurder, grotere schermen en een uitgebreide reeks functies, zoals verwarmde achterstoelen.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe Prius heeft een lage daklijn, een brede carrosserie en een lage zitpositie, waardoor de overgang naar een voertuig dat zeer comfortabel rijdt, compleet is. Toyota, de grondlegger van de hybride beweging, ziet zichzelf nu met een hele reeks voertuigen zoals deze Hyundai Elantra hybride, gem Toyota Corolla hybride en meerdere hybride SUV’s geconfronteerd.

Wat is er nieuw voor 2023?

De Toyota Prius 2023 is een nieuwe, vijfde generatie die van binnen en van buiten grondig is herzien en geüpdatet. Elke Prius rijdt nu op de volgende evolutie van het Toyota TNGA-C-platform, waardoor de Prius een slankere maar stijvere, milieuvriendelijke compacte auto is met een grotere spoorbreedte en een lagere rijpositie. Er is ook een nieuwe hybride aandrijving met 194 pk en optionele vierwielaandrijving. Het extra vermogen maakt de Prius niet alleen sneller dan veel van zijn hybride concurrenten, maar ook zuiniger. De vierwielaangedreven modellen hebben 196 pk dankzij de extra krachtige magneet in de achterste motor. Een 220 pk sterke plug-in hybride, de Prius Prime, is ook verkrijgbaar, maar zal apart worden getest.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Toyota Prius staat bekend om zijn lage brandstofverbruik en doet wat hij belooft. Net zo groot als zijn afkeer van tankstops is zijn aanbod aan veiligheids- en optionele uitrustingen. De basismodellen hebben 17 inch wielen, een dodehoekwaarschuwingssysteem met kruispuntwaarschuwing en een niet al te hoge instapprijs.

motor, transmissie en prestaties

Eén aandrijflijn domineert de Toyota Prius-serie. Dit is een hybride systeem van 194 pk met een 2,0-liter viercilinder-in-lijn hybride benzinemotor uit de hybride cross-over Corolla Cross, gekoppeld aan een continu variabele automatische transmissie. Voorwielaandrijving is standaard. Voor de Prius met vierwielaandrijving gebruikt Toyota een krachtige elektromotor met permanente magneet op de achteras, waardoor het totale vermogen van de aandrijflijn met 60 procent toeneemt tot 196 pk.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De sprint van 100 km/u, waar de Prius vorig jaar 10,5 seconden over deed, is nu slechts 7,1 seconden, zo blijkt uit onze test van een voorwielaangedreven Limited-model. Dit maakt hem sneller dan de Camry Hybrid en de Elantra Hybrid. Dankzij grotere remmen voor en achter komt de nieuwe Prius ook sneller tot stilstand dan zijn voorganger vanaf een snelheid van 70 mph, op slechts 50 meter vergeleken met 60 meter in een eerdere test.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Ondanks de grotere motor en efficiëntere aandrijflijn zal de Toyota Prius in 2023 een lager brandstofverbruik hebben. De EPA schat dat de Prius met voorwielaandrijving 57 mpg in de stad en 56 mpg op de snelweg zal halen. Dat is een verbetering van respectievelijk 4 en 6 mph ten opzichte van het vorige model. De Prius met vierwielaandrijving is iets zuiniger, met een geschatte 53 mpg stad en 54 mpg op de snelweg. We zullen deze pagina updaten zodra we gegevens hebben voor de Prius van onze 75 km/u snelwegverbruikstest.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

De nieuwe Prius van de vijfde generatie heeft niet alleen een nieuwe vorm, maar ook een conservatiever interieur met een meer traditionele autocockpit. Voor het eerst heeft de Prius een instrumentenpaneel direct achter het stuur. Binnenin maakt het nieuwe ontwerp indruk met een 2,0-inch lagere daklijn, en om een ​​lager zwaartepunt te bereiken, zitten passagiers ook lager dan voorheen. De basisversie wordt geleverd met een kunstlederen stuurwiel, een upgrade naar XLE of hoger voegt verwarmde voorstoelen, meer bekerhouders voor achterpassagiers en verwarmde achterstoelen toe.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Zowel het basis- als het topmodel hebben grotere schermen dan het vorige model. Een nieuw 8,0-inch infotainmentscherm is standaard op de LE en XLE. Voor de Limited (of optioneel voor de XLE) heeft Toyota een enorm 12,3-inch touchscreen toegevoegd. Dit systeem beschikt over “Hey Toyota”-spraakbesturing en werkt zijn infotainment bij via de cloud dankzij over-the-air updates. Het grote scherm wordt standaard geleverd met Apple CarPlay, Android Auto en Wi-Fi.

Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Prius 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De Prius wordt standaard geleverd met rijhulpsystemen die bij veel concurrenten alleen als optionele uitrusting of op hogere uitrustingsniveaus verkrijgbaar zijn. Ga voor meer informatie over crashtestresultaten naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Standaard automatisch grootlicht
  • Lane Departure Warning en Lane Departure Warning standaard

garantie en onderhoud

Toyota kan het aanbod van zijn concurrenten bijbenen, maar biedt een bovengemiddelde onderhoudsdekking. Ook de garantie voor hybride componenten komt overeen met de industriestandaard.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Hybride componenten zijn gedekt voor acht jaar of 100.000 mijl
  • Gratis onderhoud is geldig voor twee jaar of 25.000 mijl