Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Als elektrische auto op waterstof is de Toyota Mirai 2023 een nichevoertuig in een nichesegment. Het aantrekkelijke ontwerp en het luxueuze interieur zijn onverwacht, net als de brandstofcelaandrijflijn, die 182 pk produceert en meer dan 400 mijl kan afleggen voordat hij moet worden bijgetankt met waterstof. De Mirai is niet zo snel als zijn rivalen, die hun batterijen opladen bij laadstations, maar hij biedt in ieder geval een verfijnd rijgedrag en een levendig rijgedrag.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Waarom vinden niet meer van hen hun weg naar het autopubliek? Welnu, momenteel heeft alleen Californië een behoorlijke infrastructuur van waterstoftankstations, wat de aantrekkingskracht van de Mirai – en zijn belangrijkste concurrent, de Hyundai Nexo – ernstig beperkt.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor 2023 is er niets veranderd aan de Mirai. Zelfs de prijzen voor de elektrische auto op waterstof zijn hetzelfde als vorig jaar.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota biedt de Mirai aan in de basisversie XLE en in de rijkelijk uitgeruste Limited-versie, waarbij we kiezen voor de goedkopere versie. De standaarduitrusting omvat verwarmde en elektrisch bedienbare stoelen, keyless entry en contact, kunstleren bekleding en een 12,3-inch infotainment-touchscreen. Alle Mirai-modellen worden geleverd met een brandstoftegoed van 15.000 euro en een gratis lening voor 21 dagen voor ritten buiten gebieden met waterstoftankstations.

✓ U kunt ook controleren:

EV-motor, prestaties en rijeigenschappen

De Toyota Mirai werkt met een zogenaamde brandstofcel-elektrische aandrijving, dat wil zeggen dat waterstof (dat bijvoorbeeld uit koeienmest kan worden gewonnen) door de brandstofcel aan boord wordt omgezet in elektriciteit – een soort chemisch laboratorium op wielen. Brandstofcellen wekken elektriciteit op door elektronen uit waterstofatomen te halen; de waterstof combineert vervolgens met zuurstof om water te vormen, terwijl de elektronen de elektromotor aandrijven. Het resultaat is een elektrisch voertuig dat rijdt op waterstof uit de pomp in plaats van elektronen uit het net.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De elektromotor van de Mirai levert 182 pk, die via een direct aangedreven versnellingsbak naar de achterwielen wordt gestuurd. Hoewel Toyota stelt dat de Mirai er slechts 9,1 seconden over doet om naar 100 km/u te accelereren, voelt hij in het stadsverkeer nog levendiger aan dankzij de onmiddellijke vermogensafgifte van de elektromotor. Ook het onderstel van de auto met achterwielaandrijving biedt een verrassende mate van sportiviteit in combinatie met een gecultiveerde en rustige wegligging.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

De EPA heeft nog geen schattingen van het brandstofverbruik voor de Mirai uit 2023 vrijgegeven, maar Toyota zegt dat de Mirai tot 402 mijl kan rijden op een tank waterstof. Dit komt overeen met het geschatte bereik van de EPA voor de XLE 2022, die 76 mpg in de stad en 71 mpg op de snelweg claimt. Het brandstofverbruik van de 2022 Limited daalt tot 67 MPGe in stadsritten en 64 MPGe op de snelweg.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

De Mirai heeft een elegant interieur dat past bij zijn dynamische exterieur. Koperkleurige bekleding accentueert enkele gebogen elementen op het dashboard en de deurpanelen, terwijl de bijna volledig digitale instrumenten en het grote infotainmentscherm het bovenste deel van het dashboard domineren. Het is een futuristisch en rijk ontwerp dat een auto met een vanafprijs van 50.000 euro passend is. De duurdere Limited-uitvoering biedt nog meer voorzieningen dan de standaard XLE-uitvoering, waaronder een moonroof, verwarmde en geventileerde voor- en achterstoelen, klimaatregeling met drie zones en meer.

Toyota Mirai 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

De Mirai wordt standaard geleverd met een groot 12,3-inch touchscreen infotainmentsysteem. Functies zoals een Wi-Fi-hotspot, JBL-audiosysteem met 14 luidsprekers, SiriusXM-satellietradio en navigatie in het dashboard zijn standaard, net als Apple CarPlay en Android Auto.

veiligheid en rijhulp

Zoals de meeste Toyota-modellen wordt de Mirai standaard geleverd met een reeks rijhulpsystemen. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Mirai naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Het standaardgarantiepakket van de Mirai is hetzelfde als dat van alle andere Toyota-modellen, inclusief drie jaar gratis gepland onderhoud. Daarnaast biedt de Mirai de extra aankoopbonus van drie jaar of 15.000 euro gratis brandstof.

  • Beperkte garantie van 3 jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 5 jaar of 60.000 mijl geldig
  • Gratis gepland onderhoud is gedekt voor 3 jaar of 36.000 mijl.