Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

De Toyota Grand Highlander 2024 werd onthuld op de Chicago Auto Show 2023. Toyota noemt het de ‘ultieme gezins-SUV’, een verlengde versie van een standaard Highlander met een ruimere derde zitrij voor maximaal zeven personen. Het valt ook samen met de vernieuwing halverwege de cyclus van de Highlander uit 2023, die nog steeds deel uitmaakt van de vierde generatie op basis van Toyota’s TNGA-K-platform.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

De ondermaats presterende derde zitrij is altijd de grootste fout geweest sinds de lancering van de Highlander in 2000. Het heeft even geduurd, maar met de Grand Highlander 2023 wil Toyota daar verandering in brengen. “Dit model met drie rijen tilt de Highlander-erfenis naar een geheel nieuw niveau en maakt tegelijkertijd onze belofte om elektrificatie te bevorderen waar”, aldus Lisa Materazzo, VP, Toyota Marketing Group.

Toyota Grand Highlander 2024: wat is er nieuw?

Toyota heeft een handvol sappige details onthuld over zijn nieuwste gezinsauto, maar niet waar de groeispurt vandaan komt. De Grand Highlander heeft een totale lengte van 201,4 inch (ongeveer 6,5 inch langer dan een standaard Highlander) en biedt 33,5 inch beenruimte op de derde rij. Dat is meer dan de Ford Explorer, maar iets minder dan de VW Atlas. Misschien heeft Toyota hier iets op het oog.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

Beschikbare “Beyond Zero” hybride aandrijflijn

We zijn ervan overtuigd dat mensen over het algemeen Toyota’s “aarzeling” bij het introduceren van volledige elektrificatie verkeerd hebben begrepen. Het is een kwestie van vraag en aanbod, en de realiteit is dat Toyota heeft erkend dat schaarse middelen autofabrikanten dwingen verder te gaan dan batterij-elektrische voertuigen om de status van nulemissie te bereiken. Als gevolg hiervan koos Toyota voor een “gediversifieerde benadering van koolstofneutraliteit” met de visie om verder te gaan dan de oorspronkelijke “Beyond Zero”-strategie van het bedrijf.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

De Toyota Grand Highlander Hybrid en Hybrid MAX uit 2024 zijn de volgende modellen na de nieuwe Prius die het Beyond Zero-label dragen (de bZ4X uit 2023 draagt ​​het label ook). De Grand Highlander Hybrid MAX is de krachtigste middelgrote SUV van Toyota. Zijn 2,5-liter viercilinder hybride aandrijflijn produceert 326 pk en biedt een koppel van 400 lb-ft. Ondertussen produceert de tammere Grand Highlander Hybrid 243 pk uit zijn gasmotor en hybride opstelling.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

De niet-hybride Grand Highlander wordt standaard geleverd met een 2,4-liter viercilinder turbomotor met een vermogen van 265 pk en een koppel van 309 lb-ft. Dit is in wezen dezelfde viertaktmotor met turbocompressor als in de Highlander met standaard wielbasis. Alle drie de motorvarianten zijn verkrijgbaar met voor- of vierwielaandrijving (AWD). Bovendien zijn alle Gas AWD- en Hybrid MAX-varianten voorzien van Toyota’s Multi-Terrain Select-systeem met drie op maat gemaakte offroad-rijmodi: Mud & Sand, Rock & Dirt en Snow.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

✓ U kunt ook controleren:

Uitstekende technische kenmerken

Toyota belooft dat de Grand Highlander zijn naam eer aan doet, inclusief de fantastische technische extra’s die bestuurder en passagiers te wachten staan. Het beschikt over een 12,3-inch infotainment-touchscreen met slimme assistent, cloudnavigatie, routebegeleidingsassistent, draadloze updates en dubbele Bluetooth-connectiviteit. Er zijn ook Apple CarPlay en Android Auto, zeven USB-C-oplaadpoorten en draadloos opladen voor smartphones. Oh, en 13 bekerhouders voor en achter!

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

Uitrustingsniveaus van de Toyota Grand Highlander

De Toyota Grand Highlander 2024 wordt aangeboden in drie uitrustingsniveaus met drie beschikbare motoropties: XLE, Limited en Platinum. De basis Grand Highlander XLE is voorzien van 18-inch lichtmetalen velgen, dakrails, verwarmde buitenspiegels, elektrisch verwarmde voorstoelen, Softtex-bekleding en kapiteins- of zitbanken op de tweede rij.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

Beperkte uitrusting omvat 20-inch lichtmetalen velgen, led-mistlampen, led-rijlichten, lederen interieur, verwarmde en geventileerde voorstoelen, verwarmde stoelen op de tweede rij, verwarmde stuurwielschakelaar, sfeerverlichting en een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken
Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

De eersteklas Platinum biedt de toevoeging van verwarmde en geventileerde stoelen op de tweede rij, een panoramisch moonroof, head-up display, schakelpaddles (AWD-gasklep en Hybrid MAX-varianten) en dimlicht. Bovendien zijn alle uitrustingsniveaus uitgerust met Toyota Safety Sense 3.0 met Lane Keep Assist, Pre-Collision with Pedestrian Detection, Lane Keep Assist, Traffic Sign Assist, Automatic High Beam, Dynamic Radar Cruise Control en Proactive Driving Assist.

Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken
Toyota Grand Highlander 2024: prijzen en kenmerken

Beschikbaarheid Toyota Grand Highlander 2024

Kopers kunnen verwachten dat de Toyota Grand Highlander uit 2024 medio/eind 2023 bij de Amerikaanse dealers arriveert. De officiële adviesprijs valt nog te bezien. We verwachten dat de basisversie van de Grand Highlander XLE begint bij ongeveer € 43.500, terwijl de Hybrid MAX kan beginnen bij ongeveer € 54.000.

Foto’s & bron: Toyota Germany GmbH.