Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Als we een prijs zouden geven voor de meest verbeterde sportwagen, dan zou het deze zijn Toyota GR86 2023 hoogstwaarschijnlijk de grote winnaar. De tweede generatie van deze zeer vermakelijke coupé met achterwielaandrijving arriveerde in 2022 en loste ons grootste probleem met het eerste model op: een zwakke motor. De tweede keer komt het vermogen van een viercilindermotor van 228 pk met voldoende vermogen in het middenbereik, en hoewel een handgeschakelde zesversnellingsbak standaard is (en de enige optie), is er ook een zestrapsautomaat. Je zult ons niet horen adviseren om deze te kiezen. De GR86 is klein en betaalbaar, ongeveer als een Mazda MX-5 Miata, alleen met een kleine achterbank in de stijl van de Porsche 911 , waarop u kleine kinderen kunt nemen. Zijn hatchback-carrosserie biedt ook voldoende laadruimte, die de Miata niet heeft.

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De mechanische tweelingbroer van de GR86, de Subaru BRZ , biedt een bijna identieke rijervaring, dus de keuze tussen de twee komt uiteindelijk neer op welk merk je voorkeur heeft. Als een 2+2 coupé die in de eerste plaats is gebouwd om te gamen, heeft de GR86 last van weggeluid, vooral op de Autobahn, en de muziek die de boxermotor produceert, is niet noodzakelijkerwijs de moeite waard om kaartjes te kopen om live te horen. Maar dankzij zijn goede bochtengedrag, goede balans, nauwkeurige besturing en toeren makende motor is de GR86 overal leuk. Hij heeft alles wat een instapmodel sportwagen moet hebben.

Wat is er nieuw voor 2023?

Toyota heeft zijn populairste betaalbare sportwagen voor 2023 niet gewijzigd. In plaats daarvan is er nu een GR86 Special Edition. De Special Edition combineert de hoogwaardige kenmerken van de GR86 met de exclusieve lakkleur Solar Shift Orange, een verborgen katalysator met zwarte chromen uiteinden en 18″ matzwarte wielen. De GR86 Special Edition is gelimiteerd tot slechts 860 stuks. Hoe komen ze aan dat nummer?

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De kleine meerprijs ten opzichte van de basisprijs van de Toyota GR86 2023 Premium is het waard. Standaarduitrusting van de Premium omvat stoelverwarming, stijlvolle 18-inch wielen met zomerbanden, adaptieve led-koplampen en een beter acht-speaker audiosysteem. Nogmaals, de handgeschakelde zesversnellingsbak is een voor de hand liggende keuze.

motor, transmissie en prestaties

Net als het model van de eerste generatie wordt de 2023 GR86 aangedreven door een atmosferische viercilindermotor Subaru gemonteerd. De acceleratie was redelijk snel in de vorige generatie met 6,2 seconden tot 100 km/u, maar de nieuwste GR86 die we hebben getest, behaalde een tijd van 5,4 seconden tot 100 km/u en de kwartmijl in 14,0 seconden. Deze verbetering is te danken aan een krachtigere 2,4-liter motor die 228 pk levert. De GR86 wordt nog steeds standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, met een automatische zesversnellingsbak als optie.

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De automatische zesversnellingsbak was bij 60 km/u 0,7 seconden langzamer dan de handgeschakelde versnellingsbak. Tijdens onze eerste testrit ontdekten we dat de krachtigere motor levendiger aanvoelde en klonk, terwijl de messcherpe wegligging van de auto zowel op de weg als op het Monticello Motor Club-circuit voor sensatie zorgde. Ondanks de uitstekende rijeigenschappen is het onderstel vergevingsgezind genoeg om als alledaagse auto te functioneren.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De EPA schat dat de Toyota GR86 21 mpg stadsritten en 31 mpg snelwegritten behaalt met de automatische zesversnellingsbak. De handgeschakelde GR86’s met zes versnellingen hebben iets lagere EPA-waarden van 20 mpg in de stad en 27 mpg op de snelweg. Zodra we de kans krijgen om het nieuwe model te testen in onze 200 mijl lange snelwegtest, zullen we dit artikel bijwerken met de resultaten.

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

De GR86 2023 behoudt de relatieve grootte en vorm van zijn voorganger. De GR86 en Subaru BRZ zijn uniek in de betaalbare sportwagenmarkt, aangezien zij de enige zijn met vier zitplaatsen. Niet dat de achterstoelen bijzonder comfortabel of ruim zijn, maar ze zijn een leuke bijkomstigheid. Het interieur van de Subaru- en Toyota-modellen lijkt op elkaar, afgezien van enkele dashboardveranderingen rond het infotainmentscherm.

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Vanaf 2023 is een 8,0-inch infotainment-touchscreen standaard, ter vervanging van het kleinere 7,0-inch-display van de laatste generatie. De GR86 heeft ook een 7,0-inch display dat opnieuw kan worden geconfigureerd met de modi Normal, Sport en Track. Apple CarPlay en Android auto worden standaard geleverd en alle modellen zijn voorzien van SiriusXM-satellietradio met een gratis proefperiode van drie maanden. Het basismodel wordt geleverd met een audiosysteem met zes luidsprekers, terwijl het premiummodel acht luidsprekers heeft.

Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota GR86 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Het vorige 86-model bood weinig rijhulpfuncties. Toyota biedt een reeks veiligheidstechnologieën voor het 2023-model, maar alleen wanneer de GR86 is uitgerust met de optionele automatische transmissie.

Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de GR86 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Een van de belangrijkste beveiligingsfuncties

  • Automatische noodrem beschikbaar
  • Lane Departure Warning beschikbaar
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Het standaard garantiepakket van de GR86 omvat een bumper-tot-bumper garantie van drie jaar of 36.000 mijl en een aandrijflijngarantie van vijf jaar of 60.000 mijl. Toyota’s tweejarige gratis onderhoudsgarantie is een leuke bijkomstigheid van de BRZ en de Mazda MX-5 Miata kan niet bieden. Alle kopers krijgen ook een gratis lidmaatschap van een jaar bij de National Auto Sport Association en gratis toegang tot een van de High Performance Driving-evenementen van die organisatie.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Gratis onderhoud is geldig voor twee jaar of 25.000 mijl