Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Minder dan vijf maanden nadat Subaru zijn nieuwe BRZ-budgetsportwagen presenteerde, volgt Toyota nu het voorbeeld met zijn zustermodel. Maar de GT86 is nu de GR 86. Toyota wist wereldwijd meer dan 200.000 exemplaren van de eerste generatie te verkopen. De opvolger is bedoeld om op alle fronten verbeteringen te realiseren zonder het puristische basisrecept af te zwakken.

Om het gewicht niet uit de hand te laten lopen, is er aluminium gebruikt voor het dak en de spatborden. Ook op de voorstoelen en de uitlaatdempers werden enkele kilo’s teruggevonden. De Japanners zijn er trots op de lichtste vierzittercoupé in het segment te hebben gebouwd, al is de compacte vierzittercoupé nu redelijk beheersbaar. In totaal zou het 1.270 kilo moeten zijn. 

Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota belooft ook een 50 procent hogere torsiestijfheid en het behoud van een laag zwaartepunt “voor meer wendbaarheid”. De buitenafmetingen van de auto zijn nagenoeg gelijk gebleven. De GR 86 is 4,27 meter lang, 1,78 meter breed en 1,31 meter hoog. De wielbasis is 2.575 mm. 

Grotere motor

Een van de belangrijkste punten van kritiek op de oude GT86 was de vermoeide 2.0 liter zuigbokser met zijn 200 pk en het wat fragiele koppel van 205 Nm. De nieuwe zal ook geen echte raket zijn, maar hij zou beter moeten lopen. De cilinderinhoud neemt toe tot 2,4 liter, het vermogen tot 235 pk bij 7.000 tpm en 250 Nm bij 3.700 tpm. Toyota belooft ook een beter reactievermogen. 

Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Een handgeschakelde zesversnellingsbak brengt het vermogen standaard over op de achterwielen en als optie is een automatische zesversnellingsbak leverbaar. De 0-100 km/h-waarde daalt met 1,1 tot 6,3 seconden.  

Toyota is ook trots op de aerodynamische verbeteringen die zullen worden overgedragen van de autosporttoezegging van het model naar serieproductie. Deze omvatten de luchtinlaten aan de voorkant en de nieuwe sideskirts. De fabrikant verwacht dat de GR 86 de beste in zijn klasse zal zijn op het gebied van handling en stabiliteit. 

Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het chassis bestaat uit een MacPherson-opstelling op de vooras en een dubbele draagarmas achter. Af fabriek zijn er 18-inch modellen met 215/40 banden. De oppervlakken blijven smal, wat de GR 86 zijn nimbus verder moet verzekeren als soepel drijven. 

✓ U kunt ook controleren:

Het is gemakkelijk te zien dat de GR 86 2022 opnieuw de nauwste banden aangaat met de Subaru BRZ. Het exterieurdesign is weer bijna identiek. Het grootste verschil tussen de twee is te zien in de grille aan de voorkant, die bij de Toyota wat agressiever is en sterk doet denken aan die van de GR Yaris. Een andere onderscheidende factor lijken de LED-koplampen te zijn, die er een beetje anders uitzien dan de Subaru Twin.

Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota GR 86 2022 interieur

Binnen wacht nog een déjà vu. Het is ook nauwelijks te onderscheiden van dat van de BRZ. De enige veranderingen lijken de licht gewijzigde zitkussens en het GR-logo op het stuur te zijn. Niets nieuws op het gebied van infotainment, echter. We zien het bekende 8-inch centrale scherm en een digitaal 7-inch instrumentendisplay. Ook ventilatieopeningen, alle schakelaars, knoppen en pedalen worden ongewijzigd overgenomen. Bij de automaat geldt dit ook voor de EyeSight rijhulptechnologie van Subaru.

Toyota GR 86 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Naast de GR Yaris en GR Supra is de nieuwe 86 de derde Toyota-sportwagen met het Gazoo Racing-voorvoegsel. De line-up wordt op een later tijdstip aangevuld met de GR Super Sports hypercar. De marktintroductie van de GR 86 2022 in Japan vindt plaats in het najaar van 2021. Ook Toyota heeft bevestigd dat de auto ook naar Europa zal komen. Een precieze tijd en individuele markten zijn nog niet genoemd.