Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota zet de juiste stappen met zijn gerevitaliseerde 2023 GR Supra. Nadat Toyota ons liefdesverdriet had verzacht door de 3,0-liter zescilinder met turbocompressor voor het 2021-model hetzelfde vermogen te geven als de BMW Z4’s blow-six, heeft Toyota eindelijk toegegeven, wat bewijst dat het de automaker kan helpen met de heropleving van zijn sportieve stamboom is serieus.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Toyota GR Supra 3.0 uit 2023 krijgt eindelijk de handgeschakelde versnellingsbak die hij verdient, en het is niet zomaar een rip-off van de handgeschakelde versnellingsbak die te vinden is op de GR Yaris en GR Corolla.

Het podium

U weet waarschijnlijk dat de Toyota GR Supra en de BMW Z4 twee-eiige tweelingen zijn. Het is gemakkelijk om ze van elkaar te onderscheiden – de Z4 is een roadster – maar ze delen dezelfde botten en mechanica. Omdat BMW echter nooit van plan was om de Z4 met een handgeschakelde versnellingsbak aan te bieden, moest Toyota een handgeschakelde versnellingsbak helemaal opnieuw ontwerpen om alles voor de Supra te laten werken. Volgens Toyota was de handgeschakelde versnellingsbak van de 2023 Supra “specifiek ontworpen en afgesteld voor gebruik met de zescilinder-in-lijnmotor van de coupé”, en dat is geen grap.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota Supra 2023: wat is er nieuw?

Toyota-ingenieurs namen een bestaande versnellingsbak, aandrijfas en versnellingsset van een BMW Z4 sDrive 2.0i (jawel, de Z4 viercilinder) handgeschakelde versnellingsbak van ZF en verwijderden alles wat overbodig was om gewicht te besparen. De volgende stap was een op maat gemaakte koppeling met een grote diameter en een versterkte Belleville-ring om beter te kunnen omgaan met de zescilindermotor met hoog koppel en turbocompressor van de GR Supra 3.0. De technici van Toyota installeerden ook een kortere eindoverbrengingsverhouding van 3,46 (3,15 op de Supra A/T) om de acceleratie in de versnelling te verbeteren.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De zesversnellingsbak heeft een modern tintje met Toyota’s Intelligent Manual Transmission (iMT), software die volgens de fabrikant “sportieve prestaties voorop stelt” door een mooie toerentalaanpassing te bieden, zodat je je een doorgewinterde racer voelt. Maar als u zich niet met dergelijke onzin wilt bezighouden, kan de iMT-programmering worden uitgeschakeld in de Sport-modus, zodat u de vrije hand hebt om uw op- en terugschakelingen aan te passen.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota besteedde ook veel aandacht aan de positie, oriëntatie en ergonomie van de handmatige shifter. De hefboomwerking minimaliseert de inspanning bij het schakelen of achteruitrijden, en de pookknop van 200 g belooft dat elke shift zo helder en boeiend mogelijk is. We weten niet zeker of Toyota Honda’s handgeschakelde versnellingsbak kan evenaren in de S200 Roadster, maar de 2023 Supra zou Toyota’s beste handgeschakelde sportwagen tot nu toe kunnen zijn, en dat zeggen we natuurlijk met respect voor de GR Yaris en GR Corolla.

✓ U kunt ook controleren:

Betere tractie en stabiliteit

Het achteraf inbouwen van een handgeschakelde versnellingsbak voor een puur automatische motor vereist een ingreep in het chassis, de remmen en de tractiecontrole. Alle uitrustingsniveaus van de Toyota GR Supra 3.0 uit 2023 zijn voorzien van opnieuw geconfigureerde schokdempers, opnieuw afgestelde elektrische stuurbekrachtiging en een actief sportdifferentieel achter om de zonnige kant te behouden. Toyota heeft ook de tractiecontrole herzien om de nieuwe GR Supra leuker te maken om te rijden.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Nieuw voor de 2023 is een geüpdatet Anti-Roll Program (ARP) voor zowel de handmatige als automatische GR Supra, een systeem dat abrupte overstuur voorkomt wanneer het gaspedaal in het midden van de bocht iets wordt opgetild. Tractiecontrole krijgt ook een nieuwe Hairpin + -functie, die meer “freewheelen” mogelijk maakt in Toyota-taal, wat betekent dat de 2023 GR Supra meer bereid is om de achterkant te schoppen in bochten. Met andere woorden, het systeem laat meer wielspin toe zonder dat de tractiecontrole herhaaldelijk met zijn vingers tikt. Tot slot heeft Toyota de instellingen voor motor- en koppelregeling in Track-modus bijgewerkt, waardoor “licht driften” mogelijk is en het risico op kantelen wordt verminderd.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

aandrijflijn opties

De Toyota GR Supra 3.0 uit 2023 heeft een in-line 3.0L-motor met turbocompressor die 382 pk en 365 lb-ft produceert. koppel, allemaal naar de achterwielen geleid via een standaard achttrapsautomaat en een nieuw optionele handgeschakelde zesversnellingsbak. De Supra 2.0 heeft een 2,0-liter viercilinder turbomotor die 255 pk en 295 lb-ft koppel produceert. Hier is de addertje onder het gras: de 2,0-liter is alleen beschikbaar met de achttrapsautomaat, aangezien de nieuwe handgeschakelde versnellingsbak exclusief is voor de 3,0-liter variant.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota GR Supra A91-MT-editie

De Toyota GR Supra 2023 A91-MT is een gelimiteerde variant die exclusief wordt aangeboden met de 3,0-liter motor en de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak. De uitrustingslijst omvat unieke 19-inch gunmetal velgen, een cognac lederen interieur, een JBL premium audiosysteem met 12 luidsprekers (standaard op alle GR Supra 3.0-uitvoeringen) en een Alcantara-pookknop. Andere aangepaste details zijn onder meer rode Supra-badges, rode remklauwen en een rode veerpootbrug onder de motorkap. Er zijn twee kleuren beschikbaar: Matwit en CU Later Grijs. Slechts 500 exemplaren van de GR Supra A91-MT-editie zullen in de VS worden verkocht.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Toyota GR Supra 3.0 MT uit 2023 is voorzien van 19-inch gesmede aluminium wielen en verwarmde, zwart lederen stoelen. Het beschikt ook over een reeks geavanceerde rijhulpmiddelen, zoals dodehoekwaarschuwing, waarschuwing voor dwarsverkeer achter, cruisecontrol en parkeersensoren. De 3.0 Premium heeft een rood en zwart lederen interieur en een full colour head-up display.

Toyota-garantie

De Toyota GR Supra uit 2023 wordt geleverd met 3 jaar garantie op de bumper van 36.000 mijl en een garantie van 5 jaar en 60.000 mijl op de aandrijflijn. Als u zich zorgen maakt over onderhoudskosten op de lange termijn, kan een verlengde garantie u die extra gemoedsrust geven.

Toyota GR Supra 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toyota GR Supra 2023: prijzen en beschikbaarheid

Toyota moet de officiële prijzen en specificaties voor de Toyota Supra uit 2023 nog vrijgeven, maar we denken dat de handmatige transmissie duurder zal zijn dan de standaard automaat. We verwachten dat de GR Supra 2.0 zal beginnen bij ongeveer € 45.000, terwijl de 3.0 € 53.000 zal kosten. De gelimiteerde editie van de A91-MT Supra is naar verwachting verkrijgbaar vanaf 65.000 euro.