Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Toyota introduceerde het allereerste Crown-model in 1955, toen de auto nog bedoeld was voor een veel bredere groep kopers in Japan. Pas halverwege de jaren 60 (en daarna) ontstond de klantenkring die deze auto tot een van de meest prestigieuze in het Land van de Rijzende Zon zou maken.

Als het nieuwe vlaggenschip van Toyota moet het model van de zestiende generatie niet alleen het rijke en historisch belangrijke erfgoed van de Crown behouden, maar ook concurreren in een nieuwe wereld waar luxe SUV’s zonder veel weerstand gedijen. Het model van de zestiende generatie is een puur hybride voertuig.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Over een paar maanden krijgt de Toyota Crown zijn eerste update, die hem dichter bij het modeljaar 2024 brengt.

Ontwerp

De Toyota Crown Hybrid van 2024 zal hetzelfde model en design hebben als zijn voorganger. Het valt niet te ontkennen dat Toyota een grote sprong in het diepe heeft gemaakt door de koers uit te zetten voor het ontwerp van de zestiende modelgeneratie. Het resultaat, door het merk omschreven als een “gelift” design, verdeelt de gemoederen. Terwijl de bovenste helft van de carrosserie de schaduw werpt van een sedan op een zonnige dag, doet de gespierde en verhoogde onderste helft meer denken aan een moderne crossover.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Toyota is zich terdege bewust van de aantrekkingskracht van crossover-modellen en het feit dat ze op de meeste markten de vraag naar typische sedans jaar na jaar aanzienlijk doen afnemen. Het is dus duidelijk waarom het bedrijf voor dit specifieke ontwerppad heeft gekozen. Een van de risico’s van het combineren van de herkenbare maar vergelijkbare designkenmerken van een sedan en een crossover in één auto is echter dat het resultaat eerder als verwarrend dan als een eenheid wordt ervaren.

Van dichtbij heeft de nieuwe generatie Crown Hybrid een gestroomlijnde voorkant met vloeiende lijnen, een aflopende motorkap en breder wordende vleugels. De gestroomlijnde LED-koplampen zijn voorzien van achteruitrijlampen, terwijl een andere LED-strip zich uitstrekt over de bovenkant van de grille. Een massieve maar verzonken luchtinlaat is direct in de bumper geïntegreerd en glanzend zwart gespoten. De coupéachtige daklijn is duidelijk zichtbaar, net als de grote lichtmetalen 21-inchwielen, de grote bodemvrijheid en de zwarte sierstrips onder de portieren en rond de wielkasten.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Het gestroomlijnde effect aan de achterzijde van de nieuwe Crown Hybrid ziet er uniek uit, vooral wanneer deze in een van de tweekleurige lakkleuren is gespoten. De achterzijde is ook voorzien van een LED-band over de hele breedte die harmonieert met het Toyota-logo in het midden. Andere opvallende stylingdetails zijn de subtiele spoiler op de achterklep, de goed leesbare ‘Crown’-belettering en de zilvermatte onderste bumperrand.

Technische gegevens

TNGA-K platform

De Toyota Crown Hybrid is gebaseerd op het TNGA-K platform, dat ook wordt gebruikt in veel andere grote Toyota en Lexus modellen zoals de Grand Highlander, Camry, RAV4, RX en TX. Het ringframe onder de carrosserie is niet alleen gemaakt van lichtgewicht maar zeer sterke materialen, maar de structurele stijfheid is ook verbeterd door het combineren van zeer sterke lijmen met verschillende productietechnieken zoals puntlassen en laserlassen.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Voor de nieuwe Crown Hybrid hebben de Toyota ingenieurs het TNGA-K platform opnieuw ontworpen en de geluidsisolatie verbeterd. Strategisch geplaatste isolatie en slimme afstelling van de ophanging houden het geluid van banden en ophanging onder controle, terwijl verschillende holtes zoals deurlijsten, raamopeningen en kabelbomen worden geïsoleerd. Bovendien zijn belangrijke onderdelen zoals de binnenste balancer en de baffle verlijmd met een speciale lijm om het geluidsniveau verder te verlagen.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Ook hier zijn de ingenieurs niet gestopt. Om het gevoel van rust en comfort voor de passagiers verder te verbeteren, hebben ze de ruimte tussen het motorcompartiment en de cabine geïsoleerd. Hetzelfde geldt voor de ruimte boven de hemel en onder de weelderige tapijten. De akoestische voorruit gaat hand in hand met de doordachte plaatsing van diverse bekledingselementen en materialen in het interieur – allemaal ter bescherming tegen ongewenst geluid.

✓ U kunt ook controleren:

Adaptief instelbare vering

Het Adaptive Variable Suspension System (AVS) van de Crown Hybrid vermindert trillingen en verbetert het rijcomfort doordat de ingenieurs zachtere bussen in de voorste MacPherson veerpoten gebruiken en de schroefveren met een speciaal polyurethaan materiaal coaten. Speciaal ontworpen stoelbevestigingspunten gebruiken meer structurele lijm om trillingen van de weg te neutraliseren. Crowns nieuwe AVS-systeem heeft een lineaire elektromagnetische actuator die overmatige carrosserierol en rolmomenten minimaliseert, terwijl de dempingskracht van deze variabele schokdempers varieert volgens de door de bestuurder geselecteerde rijmodus.

Afmetingen

De nieuwe generatie Crown Hybrid is een grote sedan die hoog in de familiehiërarchie staat. Hij is 196,1 cm lang, 72,4 cm breed, 60,6 cm hoog en heeft een wielbasis van 112,2 cm. Deze afmetingen zullen naar verwachting ongewijzigd blijven tot modeljaar 2024.

MetingAfmetingen van de Toyota Crown Hybrid
Lengte196,1 inch.
Breedte72,4 inch.
Hoogte60,6 inch.
Wielbasis112,2 in.
Diameter van bocht19,4 voet.
Gewicht leeg3980 lbs. (XLE/Limited)/4343 lbs. (Platina)
Laadvolume15,2 kubieke meter
Aantal zitplaatsen5
Bodemvrijheid5,8 in.
Benaderingshoek13,9°
Hoek van vertrek19,3°

Afmetingen van de Toyota Crown Hybrid 2024

Interieur en kenmerken

De Toyota Crown Hybrid uit 2024 zal naar verwachting hetzelfde interieur hebben als het vorige model, omdat het een overnamemodel is. De uitrusting van de XLE, Limited en Platinum uitrustingslijnen, die ook worden verwacht, kan echter iets verschillen.

Dankzij de grotere hoogte is in- en uitstappen voor de meeste kopers geen probleem. Een ander positief aspect is de kwaliteit van de materialen en de afwerking, die bijna overeenkomt met die van de Lexus broers. Eén blik op het dashboard en het ontwerp van het 12,3-inch touchscreen doet veel kopers zelfs denken aan auto’s van Lexus – en dat is een goede zaak. Het praktische en toch luxueuze interieur, dat zachte rondingen en aangename lijnen combineert, behoudt de handige bedieningselementen.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

De lederen bekleding in de hogere versies geeft een gevoel van rijkdom, hoewel de Softex-stoelen en zwarte stof in de instapversie allesbehalve goedkoop zijn. De 8-voudig elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen zullen waarschijnlijk standaard zijn. De uitgebreide uitrustingslijst wordt gecompleteerd door voorzieningen als een glazen panoramadak, het Smart Key System, LED-ambianceverlichting, draadloos opladen, automatische klimaatregeling met meerdere zones, een aanpasbaar 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel, het Toyota Hybrid System Display en maximaal zes individuele rijmodi.

Toyota Audio Multimedia Systeem

Toyota’s nieuw ontwikkelde audiomultimediasysteem heeft het eerder genoemde 12,3-inch touchscreen. Het kan over-the-air (OTA) updates ontvangen en is eenvoudig te gebruiken dankzij hoogwaardige graphics en animaties. De Drive Connect-functie integreert de intelligente assistent en het cloudgebaseerde navigatiesysteem, terwijl het infotainmentsysteem Wi-Fi-connectiviteit en draadloze Apple CarPlay- en Android Auto-technologie biedt.

Het audiomultimediasysteem van de nieuwe Toyota Crown Hybrid biedt ook plug-in diensten zoals Remote Connect, Service Connect en Safety Connect. De laatste twee maken deel uit van een 10-jarig proefpakket, terwijl Remote Connect een abonnementsdienst is die deel uitmaakt van het Advanced Technology Package (standaard op de Platinum versie). Remote Connect omvat een digitale sleutel waarmee de gebruiker verschillende functies van de auto kan bedienen, zoals het vergrendelen en ontgrendelen van de portieren en kofferruimte, het bedienen van de aandrijflijn en de mogelijkheid om de autosleutel te delen met vrienden en familie – allemaal via een Toyota Mobile App.

Beveiliging

Alle varianten van de Crown 2024 Hybrid zijn uitgerust met Toyota Safety Sense 3.0 (TSS 3.0). Dit veiligheidspakket combineert verschillende geavanceerde technologieën zoals een botswaarschuwingssysteem met voetgangersdetectie en geïntegreerde automatische remfunctie, dynamische afstandsregeling (DRCC) die zich aanpast aan de voorligger en een rijstrookbegeleidingssysteem dat zichtbare rijstrookmarkeringen in de gaten houdt.

De stuurondersteunde waarschuwing voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook waarschuwt de bestuurder akoestisch en visueel (zelfs met een lichte stuurinterventie) als het systeem een rijstrookverandering detecteert zonder dat de richtingaanwijzer is ingesteld. Als DRCC echter al actief is, onderneemt het de nodige actie om het voertuig in het midden van de toegewezen rijstrook te houden. Het TSS 3.0-pakket omvat ook automatisch grootlicht, verkeersbordherkenning, dodehoekbewaking en waarschuwing voor dwarsverkeer achter.

Toyota Crown 2024: Prijzen en kenmerken

Het veiligheidsniveau van de 2024 Toyota Crown Hybrid wordt verhoogd door een Active Driving Assist-systeem. Dit systeem werkt onder bepaalde omstandigheden met diverse geavanceerde sensoren (waaronder DRCC) om de auto op veilige afstand te houden van andere weggebruikers, zoals andere automobilisten, voetgangers en zelfs fietsers. Indien nodig helpt het systeem de bestuurder bij het sturen door net genoeg druk op de remmen uit te oefenen om de auto soepel vooruit te laten komen.

Daarnaast zal de hybride sedan verkrijgbaar zijn met het Toyota Advanced Park System. Dit systeem gebruikt meerdere sensoren en de eigen computer van de auto om verschillende besturingselementen aan te sturen waarmee de Crown Hybrid parallel of haaks kan parkeren zonder dat de bestuurder daar veel voor hoeft te doen. Samengevat zal de Toyota Crown Hybrid in 2024 uitgerust zijn met een reeks veiligheidsvoorzieningen om de veiligheid van de passagiers te garanderen.

Technische gegevens

De Toyota Crown 2024 zal leverbaar zijn met twee hybride aandrijflijnen: het vierde generatie Toyota Hybrid System (THS IV) en de Hybrid MAX. De THS IV combineert een 2,5-liter uitlaatbenzinemotor met twee elektromotoren, één voorin en één achterin, voor een totaal vermogen van 236 pk. De Hybrid MAX combineert een 2,4-liter turbobenzinemotor met twee motoren, ook voor en achter, maar met verschillende vermogens. Hij levert 340 pk en 400,4 lb-ft koppel.

De THS IV-transmissie zal naar verwachting beschikbaar zijn in de XLE- en Limited-uitvoering, terwijl de Hybrid MAX-transmissie zal worden aangeboden in de Platinum-uitvoering. De basis- en middenversies worden naar verwachting geleverd met eCVT en selecteerbare vierwielaandrijving, terwijl de topversies een zestraps direct schakelende automatische transmissie en permanente vierwielaandrijving krijgen. Ze hebben allemaal een nikkel-metaalhydride-accupakket gemeen.

De 2024 Crown 2024 met THS IV aandrijving accelereert van 0 naar 100 km/u in 7,6 seconden, de 2024 Crown 2024 met Hybrid MAX aandrijving in slechts 5,7 seconden. Om deze waarden te bereiken, heeft het voertuig natuurlijk superbenzine nodig (91 octaan).

AspectTechnische gegevens van de Toyota Crown HybridTechnische gegevens Toyota Crown Hybrid MAX
Structuur transmissieVierwielaandrijvingVierwielaandrijving
Motor2,5-liter viercilinder-in-lijn benzinemotor zonder brandstofinjectie.2,4-liter vier-in-lijn benzinemotor met turbocompressor.
Motorvermogen184 pk bij 6.000 t/min.264 pk bij 6.000 t/min
Motorkoppel163 lb-ft. bij 3600-5200 t/min.332 lb-ft. bij 2000-3000 tpm.
Aantal elektromotorenTwee (voor en achter)Twee (voor en achter)
Type motorSynchrone werking met permanente magneetSynchrone werking met permanente magneet
Motorvermogen88 kW (voor)/40 kW (achter)61 kW (voor)/58,6 kW (achter)
Motorkoppel149 lb-ft. (voor)/89 lb-ft. (achter)215,4 lb-ft. (voor)/124 lb-ft. (achter)
Type tractiebatterijNikkel-metaalhydrideNikkel-metaalhydride
Nominale spanning van tractiebatterij230,4 В230,4 В
Capaciteit tractiebatterij [3 uur]5,0 Ah5,0 Ah
Nettovermogen van het hybride systeem236 PK.340 PK.
Bruikbaar koppel van het hybridesysteem 400,4 lb-ft.
0 tot 60 mph7,6 seconden5,7 seconden
Brandstoftank14,5 gallons14,5 gallons
Brandstofverbruik (stad/ snelweg/gecombineerd)42/41/41 mijl per gallon.29/32/30 mijl per gallon.

Specificaties voor de Toyota Crown Hybrid 2024

Prijs en datum van uitgifte

De prijzen voor de Toyota Crown Hybrid van 2024 zouden kunnen beginnen bij 41.000 euro. De officiële bekendmaking van de prijzen en de releasedatum wordt verwacht in het derde kwartaal van 2023. De eerste exemplaren van het nieuwe model zouden al in de laatste weken van het jaar bij de dealers kunnen arriveren.

Nieuweautos.com zegt

Met de Crown Hybrid heeft Toyota een van de meest legendarische auto’s van het merk (en een van de meest legendarische auto’s van Japan) een nieuwe toekomst gegeven. Hoewel er in de jaren sinds de roem van de Crown op de wereldmarkt veel is veranderd, vond Toyota de Crown belangrijk genoeg om een aantal veranderingen en toevoegingen door te voeren.