Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Toyota De Corolla 2023 van de 12e generatie biedt een indrukwekkend brandstofverbruik en tal van standaard veiligheidsvoorzieningen in een compact pakket dat niet alleen opwindend is om naar te kijken, maar ook opwindend om mee te rijden. De krachtigste Corolla heeft een viercilindermotor met slechts 169 pk, wat de auto niet bepaald met vaart versnelt. Andere kleine auto’s zoals dat Honda Civic of de Mazda3 zijn sneller, responsiever en hebben meer vaart, wat autorijden veel interessanter maakt. Een breed scala aan modellen onderscheidt de Corolla van andere kleine auto’s.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Corolla wordt aangeboden in sedan- en hatchback-versies en is ook verkrijgbaar met een ongelooflijk zuinige hybride aandrijflijn met voor- of vierwielaandrijving. De achterbank biedt comfortabel plaats aan volwassenen, waardoor de Corolla een betaalbare nieuwe auto is voor mensen die een betrouwbare personenwagen nodig hebben. De Corolla zal je niet verbazen, maar hij zal indruk op je maken met zijn efficiëntie en stijl.

Wat is er nieuw voor 2023?

Daar neemt Toyota voor modeljaar 2023 belangrijke wijzigingen in de uitrustingslijnen en motoren van de Corolla. De Corolla Hybrid-modellen krijgen de uitrustingsniveaus SE en XLE, terwijl vierwielaandrijving in de toekomst als optie beschikbaar zal zijn voor de hybride uitrustingsniveaus SE en LE. De 1,8-liter motor van 139 pk die wordt aangeboden in de uitrustingslijnen L, LE en XLE is vervangen door de 2,0-liter motor van 169 pk. Helaas liet Toyota de optionele handgeschakelde zesversnellingsbak voor 2023 vallen, waardoor de Corolla alleen verkrijgbaar was met een automatische transmissie. Een nieuw 8,0-inch infotainmentscherm vervangt standaard de kleinere displays op alle Corollas.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De XSE en XLE hebben nu een opnieuw ontworpen instrumentenpaneel van 7,0 inch en alle modellen krijgen een vernieuwd instrumentenpaneel van 4,2 inch. Elke Corolla krijgt kleine visuele upgrades, zoals led-dagrijverlichting en opnieuw ontworpen koplampen voor de SE, XSE en XLE. De SE- en XSE-modellen krijgen ook een nieuwe achterdiffusor en nieuwe 18-inch velgen in Gloss Graphite. De Corolla hatchbacks zijn voorzien van een nieuw ontworpen grille, LED-koplampen en een achterbumper met chromen accenten. De uitvoeringen Nightshade en Apex worden niet meer aangeboden. Tot slot wordt de L-uitrusting geëlimineerd, zodat de LE-modellen de nieuwe instapvariant van de Corolla vertegenwoordigen.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wij zouden kiezen voor de sportievere SE sedan. Met een stevigere vering die het rijden comfortabeler maakt dan de normale uitrusting. De Corolla SE sedan heeft een aantal standaardfuncties die ons aanspreken. Denk aan LED-koplampen, 18-inch wielen, lederen stuur, sportstoelen voorin en een 8,0-inch touchscreen met Apple CarPlay en Android Auto.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

motor, transmissie en prestaties

De Corolla maakt gebruik van een 2,0-liter viercilinder met 169 pk, die zijn vermogen via een continu variabele automatische transmissie (CVT) op de voorwielen overbrengt. Terwijl alle hatchback-modellen zijn uitgerust met dezelfde aandrijving, biedt de sedan ook een hybride aandrijving. Uit onze test van de Corolla SE hatchback en de Corolla XSE sedan bleek dat zelfs de krachtigste motor niet voor voldoende acceleratie zorgt. Maar de Toyota-tweeling was behoorlijk behoedzaam in het stadsverkeer en stil op de snelweg. Helaas veroorzaakte de harde acceleratie een hard motorgeluid dat zijn delicatesse bedierf.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het hybride model met vierwielaandrijving dat we hebben getest, slaagde erin om in een vrij rustige 9,0 seconden naar de 100 km/u te sprinten, terwijl het laatst geteste hatchback-model dit in 8,3 seconden deed. Zowel de Corolla-sedan als de hatchback rijden soepel en absorberen alle hobbels, behalve de ergste, goed.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De gecontroleerde lichaamsbewegingen zorgen ook voor een betere wendbaarheid dan bij de vorige modellen. De Corolla SE en XSE hebben een stijver, sportief afgesteld chassis en grotere 18-inch wielen (alle andere modellen rollen op 15- of 16-inch velgen). Vergeleken met sportievere en meer toegewijde concurrenten zoals de Mazda 3 en de Volkswagen Golf de progressieve besturing van de Corolla is bevredigend, maar niet voorbeeldig. Hoewel geen van beide carrosserietypes van de Corolla indrukwekkend presteerde in onze remtest van 70 mph tot nul – het vereiste tussen de 174 en 183 voet – waren de rempedalen betrouwbaar en voelden natuurlijk aan.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Naast een zuinige viercilindermotor biedt de Corolla sedan ook een zeer zuinig hybride model. De EPA schat dat de hybride met voorwielaandrijving 50 mpg stad en snelweg behaalt, terwijl de vierwielaandrijving een vermogen heeft van 47 mpg stad en 41 mpg op de snelweg. Ter vergelijking: de 169 pk sterke 2,0-liter motor van het niet-hybride model haalt een topsnelheid van 65 km/u op de snelweg. De hybride die we hebben getest, verbruikte 40 mpg bij 75 km / u op onze brandstofzuinige route, terwijl de door ons geteste Corolla XSE-sedan 41 mpg verbruikte. De hatchback Corolla haalt tot 32 mpg in stadsverkeer en 42 mpg op de snelweg. De hatchbacks haalden respectievelijk 40 en 36 mpg.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de Corolla hatchback en sedan wordt gekenmerkt door een gestroomlijnd dashboard en zachte materialen. De meeste modellen hebben een passieve instap en een startknop. Anderen kunnen worden opgewaardeerd met sfeerverlichting, klimaatregeling met twee zones en verwarmde voorstoelen. Degenen die regelmatig passagiers op de achterbank hebben, zouden de voorkeur moeten geven aan de sedan boven de hatchback, omdat deze aanzienlijk meer beenruimte biedt achter de voorstoelen.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Corolla hatchback heeft 18 kubieke voet laadruimte achter de achterbank, maar we hebben daar maar twee handbagage opgeborgen. De nieuwe, gratis optie “Extended Cargo Space” verhoogt dit echter met 6 kubieke meter (23 in totaal) door het reservewiel te vervangen door een bandenreparatieset. Terwijl de sedan slechts 13 kubieke meter bagageruimte heeft, konden we hier acht tassen kwijt. Beide carrosserievarianten hebben minder opbergruimte in het interieur in vergelijking met sommige ruimere rivalen. Gelukkig is er een handig vak voorin de middenconsole en een handig vak onder de armsteun.

infotainment en connectiviteit

Elke Corolla beschikt over een infotainmentsysteem met touchscreen met Apple CarPlay, Android Auto en een Wi-Fi-hotspot op abonnementsbasis. Het 8,0-inch touchscreen domineert het dashboard, maar de talrijke knoppen en draaiknoppen voor het volume en de instellingen helpen de bestuurder zijn blik op de weg te houden. Draadloos opladen en een geüpgraded JBL-audiosysteem behoren tot de topopties.

Toyota Corolla 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Bovendien biedt het volledige Corolla-gamma standaard diverse rijhulpsystemen, waaronder automatisch grootlicht en verkeersbordassistent.

Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Corolla naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
  • Lane Departure Warning en Lane Departure Warning standaard
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Toyota biedt de Corolla een competitieve garantie ondersteund door gratis gepland onderhoud. dat soort concurrenten Hyundai Elantra en de Kia Fort bieden een veel langere aandrijflijngarantie van 10 jaar of 100.000 mijl.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Hybride componenten zijn gedekt voor acht jaar of 100.000 mijl
  • Gratis onderhoud is geldig voor twee jaar of 25.000 mijl