Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

De Toyota bZ4X verscheen in 2022 bij de dealers, maar slechts in beperkte aantallen en met enkele ernstige productiefouten waardoor veel klanten op een bijgewerkt model moesten wachten. Hoewel de problemen sindsdien zijn verholpen, zal er waarschijnlijk binnen een paar maanden een modeljaarupdate worden uitgebracht, waarbij de elektrische SUV een product van 2024 zal zijn.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Dit is wat we verwachten van de Toyota bZ4X uit 2024. Let op: de details en afbeeldingen in dit artikel hebben betrekking op het huidige modeljaar en we zullen deze pagina blijven bijwerken zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Ontwerp en interieurdecoratie

Omdat het een compleet nieuw ontwerp is, zal de Toyota bZ4X 2024 zowel van binnen als van buiten op het vorige model lijken. Toyota biedt misschien een nieuwe kleur, nieuwe wielen of een nieuw interieur, maar verwacht geen visuele veranderingen.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Qua afmetingen en proporties lijkt de bZ4X op de Toyota RAV4. De bZ4X ziet er echter slanker en aerodynamischer uit. Hij is vanaf het begin ontworpen als elektrische auto en niet als een aanpassing van de RAV4. De verlaagde hoogte en de coupé-achtige achterkant geven hem een sportief karakter.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Dankzij een speciaal EV-platform heeft de bZ4X korte overhangen en een lange wielbasis. De binnenruimte is vergelijkbaar met die van een sedan uit het D-segment (Toyota Camry). Het lage instrumentenpaneel en de plaatsing van het volledig digitale instrumentenpaneel versterken het gevoel van ruimte in het interieur en verbeteren het zicht op de weg.

Technische gegevens

Afmetingen

Met een lengte van 184,6 centimeter, een breedte van 73,2 centimeter en een hoogte van 65,0 centimeter komt de Toyota bZ4X ongeveer overeen met de afmetingen van een RAV4. Maar omdat Toyota de bZ4X vanaf de basis heeft ontworpen als elektrische auto, was het mogelijk om een aanzienlijk langere wielbasis van 112,2 inch te realiseren. Deze afmetingen zullen naar verwachting ongewijzigd blijven na de update van het MY in 2024.

MetingSchatting
Lengte184,6 in.
Breedte73,2 inch (zonder spiegel)
Hoogte65,0 inch (met antenne)
Wielbasis112,2 inch
Bodemvrijheid8,1 in.
Hoofdruimte38,6 in (voor)/37,1 in (achter).
Voetruimte42,1 in. (voor)/35,3 in. (achter)
Schouderruimte57,8 inch (voor)/56,0 inch (achter)
Modusnummer54,4 inch (voor)/44,8 inch (achter)
Bagageruimte achter achterbank27,7 m³ (standaard)/25,8 m³ (met JBL-geluidssysteem)
Bagageruimte met neergeklapte achterbank94,4 m³ (schatting Toyota)

Afmetingen van de Toyota 2024 bZ4X

Stroom

Terwijl de meeste op maat gemaakte compacte elektrische auto’s standaard achterwielaandrijving hebben, zal de Toyota bZ4X uit 2024 een model met voorwielaandrijving zijn. De basisvariant krijgt één motor die de voorwielen aandrijft met 150 kW (201 pk) en 196 lb-ft koppel. De topvariant krijgt naar verwachting twee motoren, één voor de voorwielen en één voor de achterwielen, elk met 80 kW (107 pk) en 124 lb-ft koppel. Het gecombineerde vermogen en koppel van deze motoren zou 214 pk en 248 Nm bedragen.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

✓ U kunt ook controleren:

Opladen en bereik

De Toyota bZ4X 2024 zou enkele verbeteringen kunnen bieden op het gebied van opladen en energiereserves. Net als het vorige model kan hij worden uitgerust met een 71,4 kWh lithium-ion accupakket in de FWD-variant en een 72,8 kWh lithium-ion accupakket in de AWD-variant. We verwachten echter een verbetering van de pieklaadcapaciteit en dus van de laadtijd.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

In het vorige model kan de 71,4 kWh batterij worden opgeladen met maximaal 6,6 kW AC en 150 kW DC, terwijl de 72,8 kWh eenheid kan worden opgeladen met dezelfde snelheid AC maar slechts 100 kW DC. Daarom duurt het opladen (bij weinig licht tot 80% SoC) bij een Level 2 laadstation ongeveer 9,5 uur voor beide units. Opladen (bij weinig licht tot 80 % SoC) bij een laadstation van niveau 3 duurt ongeveer 30 minuten voor de 71,4 kWh accu. De 72,8 kWh batterij doet er twee keer zo lang over.

De 2024 bZ4X FWD heeft een actieradius van ongeveer 255 mijl, terwijl de 2024 bZ4X AWD na ongeveer 230 mijl volledig leeg is. Het zal nog een paar maanden duren voordat we bevestigde actieradiuscijfers krijgen van de EPA, maar we verwachten dat de actieradiuscijfers niet significant zullen verschillen.

Warmtepomp en aandrijving op alle wielen

Toyota verwacht de bZ4X vanaf 2024 standaard uit te rusten met een warmtepomp voor verwarming en airconditioning. Het airconditioningsysteem met warmtepomp gebruikt afvalwarmte van het accupakket om het interieur te verwarmen wanneer dat nodig is, waardoor de actieradius toeneemt.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

De BZ4X uit 2024 krijgt een eAWD-systeem dat samen met Subaru is ontwikkeld, evenals X-Mode en Grip Control. X-Mode is de eerste functie van Toyota. De Sneeuw/Modder-modus verbetert de stabiliteit en tractie van het voertuig op gladde en modderige oppervlakken. Er is ook een Sneeuw/Vuil-modus voor onverharde en hobbelige wegen, die de remmen laat werken op spinnende wielen, waardoor het effect van een wrijvingsdifferentieel wordt gesimuleerd. Grip Control is een optionele X-Mode functie die de wegomstandigheden detecteert en de snelheid beperkt om slippen op oneffen oppervlakken te voorkomen.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

AspectSpecificaties voor de Toyota bZ4X 2024
Ontwerp transmissieVoorwielaandrijving/all-wheel drive
Aantal motorenEen Twee
Motorvermogen voor201 pk (voorwielaandrijving)/107 pk (vierwielaandrijving)
Motorvermogen achter107 pk (vierwielaandrijving)
Gecombineerd vermogen214 pk (vierwielaandrijving)
Motorkoppel voor196 lb-ft. (VOOR EN vierwielaandrijving)
Motorkoppel achteraan248 lb-ft. (aandrijving op alle wielen)
Type accuLithium-ion
Totale accucapaciteit71,4 kWh (FWD)/72,8 kWh (AWD)
Accuspanning355 V (voor- en vierwielaandrijving)
Actieradius~255 mijl (FWD)/~230 mijl (AWD)

Specificaties voor de Toyota bZ4X 2024

Bereik 90 procent, zelfs na 10 jaar gebruik

Toyota heeft veel moeite gedaan om de levensduur van de bZ4X te garanderen. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat het accupakket na tien jaar nog steeds een actieradius van 90 procent biedt. Masahiko Maeda, technisch directeur van het bedrijf, zei dat dit een van de hoogste levensduurdoelstellingen ter wereld is.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

De sleutel tot het verlengen van de levensduur van de batterij is het voorkomen van de vorming van degradatieproducten op het anodeoppervlak. Toyota neemt maatregelen voor verschillende aspecten zoals verpakkingsstructuur, materiaalselectie en controlesysteem om de vorming van degradatiematerialen te voorkomen. Keiji Kaita, voorzitter van Toyota CN’s Advanced Engineering Development Centre, zei dat de batterijkosten met 40% zullen dalen in vergelijking met de C-HR/Izoa/UX EV wanneer de bZ4X wordt gelanceerd. Een ander voordeel van de bZ4X zou goedkopere batterijvervanging kunnen zijn.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Toyota-ingenieur Daisuke Ido, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de bZ4X, heeft onthuld dat de accu van de SUV een uitzonderlijk lange levensduur zal hebben. Volgens het rapport heeft Toyota de afgelopen 20 jaar geëxperimenteerd met batterijmaterialen en temperatuurregeling, wat resulteerde in een ongewoon lange levensduur van de batterij. Deze aanpak past goed bij Toyota’s historische focus op betrouwbaarheid: de verbrandingsmotoren van Toyota staan erom bekend dat ze langer meegaan dan hun eigenaars en worden voor een goede prijs verkocht op de markt voor tweedehands auto’s. Het is logisch dat het Japanse merk de accu’s ook voor een langere periode gaat gebruiken. Het is logisch dat het Japanse merk gebruik maakt van zijn ervaring met de duurzaamheid van elektrische voertuigen.

Functies

De Toyota bZ4X 2024 zal worden uitgerust met momenteel beschikbare voorzieningen zoals lichtmetalen 20-inchwielen, het 12,3-inch Toyota Audio-multimediasysteem met dubbele Bluetooth-telefoonverbinding en draadloze netwerken van Apple CarPlay en Android Auto, een gedeelde digitale sleutel, Toyota’s eerste voorstoel, stralende voet- en beensteunen, enz.

Toyota kan de 2024 bZ4X aanbieden met een Softex/Fabric interieur in zwart in de XLE-uitvoering en een Softex interieur in zwart of lichtgrijs in de Limited-uitvoering. Tot de beschikbare voorzieningen behoren een JBL premium audiosysteem met 9 luidsprekers, inclusief een 8-kanaals HiD-Watt versterker en een 9-inch subwoofer.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Een groot aantal extra connected diensten zal ook standaard beschikbaar zijn. Een proefperiode van drie jaar is gepland voor de Remote Connect service, waarmee gebruikers van de Toyota app onder andere koplampen, verwarmde stoelen en ventilatoren, verwarming, een verwarmd stuurwiel, airconditioning en een zonnedak achter kunnen bedienen. Laden op afstand, waarbij de laadstatus kan worden gecontroleerd, het laden kan worden gestart en gestopt en het laadschema kan worden gewijzigd, moet ook mogelijk zijn met Remote Connect.

Het gevoel van veiligheid van de Toyota 3.0

De bZ4X is het eerste model van het merk dat wordt uitgerust met het veiligheidspakket Toyota Safety Sense 3.0 (TSS 3.0), dat vanaf modeljaar 2024 in productie gaat. TSS 3.0 bestaat uit een millimeterradar en een monoculaire camera met een groter detectiebereik. In versie 3.0 heeft Toyota de prestaties van alle Toyota Safety Sense-functies verbeterd. Daarnaast zijn er nieuwe functies toegevoegd om de bestuurder te helpen onder normale rijomstandigheden. Het systeem om botsingen te vermijden biedt bijvoorbeeld detectie van motorrijders overdag, detectie van fietsers bij weinig licht en detectie van vangrails. Een ander voorbeeld is rijstrookdetectie, dat verbeterde functionaliteit biedt voor het waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook.

Prijs en datum van uitgifte

De Toyota bZ4X 2024 zou ongeveer 43.000 euro kunnen kosten. De concurrenten zijn onder andere de VW ID.4 2024, de Ford Mustang Mach-E 2024, de Hyundai Ioniq 5 2024, de Nissan Ariya 2024 en de Kia EV6 2024. Toyota zou de bZ4X 2024 in het derde kwartaal van 2023 op de markt kunnen brengen.

Toyota bZ4X GR Sport Concept

Toyota Gazoo Racing (TGR) heeft de Toyota bZ4X GR Sport Concept onthuld op de Tokyo Motor Show van 2022. De aangepaste bZ4X is gespoten in exclusief matgrijs, heeft grote glanzend zwarte lichtmetalen velgen, een GR badge en zwarte sportstoelen met GR logo. De lagere hoogte benadrukt zijn sportieve karakter, maar we hadden graag gezien dat TGR hem had voorzien van een agressievere hemelbekleding om zijn looks te verbeteren. Toyota heeft de technische specificaties van de concept car nog niet bekendgemaakt.

Toyota bZ4X 2024: prijzen en kenmerken

Toyota overweegt de levensvatbaarheid van de bZ4X GR Sport, vertelde hoofdingenieur Daisuke Ido aan Move Electric. Ido zei dat de bZ4X zou kunnen worden aangevuld met een prestatievariant die is afgestemd op de GR Sport. Hij zei echter dat dit nog geen concreet idee is. Volgens Ido is de grootste uitdaging voor de bZ4X-variant niet om het vermogen of koppel te verhogen, maar om klanten het superieure rijgedrag en de superieure prestaties te geven die ze verwachten van de GR Sport-modellen. Als alles volgens plan verloopt, zou de bZ4X GR Sport in 2024 op de wereldmarkt kunnen verschijnen.

Nieuweautos.com zegt

De Toyota bZ4X heeft een futuristisch en ongebruikelijk ontwerp, biedt veel ruimte en een comfortabel interieur. De beperkte actieradius, het trage opladen en de matige prestaties doen echter afbreuk aan zijn aantrekkingskracht. We hopen dat Toyota deze problemen in de komende modeljaren zal oplossen.