Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Als u op zoek bent naar een middelgrote cross-over, moet u uitgaan van Toyota Blijf van de 4Runner 2023 af – het is helemaal geen crossover. Het is eerder een echte terreinwagen in carrosserie-op-frame-constructie met een massieve achteras. De 4Runner, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1983, is ontworpen om echte offroad-capaciteiten te bieden die beter presteren dan zijn straatgeoriënteerde crossover-concurrenten. De huidige, vijfde generatie van de 4Runner kwam in modeljaar 2010 op de markt en is daarmee een van de oudste nog beschikbare nieuwe voertuigen.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

  • Geïntroduceerde speciale 40-jarig jubileumeditie met fietsstrookstickers
  • Solar Octane Orange livery nieuw aangeboden voor TRD Pro
  • Blind-spot monitoring, cross-traffic alert en een herinneringsfunctie voor inzittenden op de achterbank zijn standaard op alle uitrustingsniveaus.

wat wij denken

Toyota probeert tegenwoordig niet eens de leeftijd van de 4Runner te verbergen. Het lijkt eerder de leeftijd van de 4Runner te vieren en het te positioneren als een functie die je gewoon niet op andere SUVs aantreft. In feite gaat er niets boven de 4Runner – in goede en slechte tijden.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De 4Runner heeft zich in de 13 jaar van zijn productie bewezen. Met zijn frameconstructie, echte vierwielaandrijving en off-road hulpfuncties is de 4Runner voorbestemd voor off-road gebruik. De grote V6-motor en transmissie met vijf versnellingen zijn betrouwbaar en hebben ertoe bijgedragen dat de 4Runner herhaaldelijk IntelliChoice Good en Excellent-beoordelingen heeft verdiend.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Voor erger – eigenlijk al het andere. De wegligging van de 4Runner is traag, wat niet bepaald wordt geholpen door de trage aandrijflijn. Ook verbrandt hij de brandstof in een ruw tempo. Toyota heeft geprobeerd de 4Runner uit te rusten met nieuwere technologieën en rijhulpsystemen, maar deze lopen in ieder geval een generatie achter op de nieuwste systemen van het bedrijf. Het laadvermogen is goed, de beenruimte op de tweede zitrij niet.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Conclusie: Als je op zoek bent naar een ongecompliceerd, veelzijdig en efficiënt voertuig voor dagelijks gebruik, dan moet je niet kiezen voor de 4Runner maar voor een van de vele nieuwere crossover-concurrenten. Als u echter op zoek bent naar een voertuig dat direct uit de doos geschikt is voor offroad, dan is de 4Runner een goede keuze. Sommige crossover-voertuigen kunnen hem echter uitdagen wanneer het asfalt eindigt.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en brandstofverbruik

De 4Runner wordt aangedreven door een 4,0-liter V6-motor die 270 pk en 278 lb-ft koppel produceert, die wordt aangestuurd door een old-school vijftraps automatische transmissie. Achterwielaandrijving is standaard, maar vierwielaandrijving is ook leverbaar. Het testteam van MotorTrend heeft door de jaren heen met de verschillende 4Runner-varianten 0-100 km/u-tijden tussen 7,5 en 8,0 seconden gemeten. Het brandstofverbruik van de 4Runner zou in 2023 net zo slecht zijn als vorig jaar: 16/19 mpg stad/snelweg.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Retro 4Runner speciale editie ter ere van het 40-jarig jubileum

De eerste 4Runner werd in 1983 geïntroduceerd als model uit 1984. De berekeningen van Toyota kloppen dus misschien niet helemaal als je 2023 het 40-jarig jubileumjaar van de 4Runner noemt, maar hoe dan ook, een speciaal model herdenkt deze mijlpaal. De 4Runner 40th Anniversary Special Edition 2023 is gebaseerd op de SR5 Premium en wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving en een schuifdak. Maar wat hem echt onderscheidt, zijn de strepen in historische stijl die aan de zijkant zijn geplakt. Opvallend zijn ook de 17-inch bronskleurige wielen, overgenomen van de 4Runner TRD Pro. Ook in het interieur lopen bronskleurige siernaden door. Van de 4Runner 40th Anniversary Edition worden er slechts 4.040 gebouwd en deze zullen verkrijgbaar zijn in rood, zwart en wit.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wanneer wordt de 6e generatie van de 4Runner gelanceerd?

Nostalgie kan de 4Runner maar tot op zekere hoogte dragen. Op een gegeven moment moet Toyota zijn klassieke terreinwagen opnieuw uitvinden. De aankomende zesde generatie van de 4Runner zal zich blijven richten op offroad-technologie, maar verder zal Toyota de 4Runner hopelijk door en door moderniseren. Hybridisatie zal een probleem zijn, zoals te zien is in de onlangs herziene versie Toyota toendra en Sequoia SUV kan zien. De binnenruimte en verpakking moeten worden verbeterd. Modieuze technische voorzieningen zoals een groter infotainment-touchscreen en een digitaal instrumentenpaneel zouden beschikbaar moeten zijn. Toyota zal ongetwijfeld ook gebruik maken van de nieuwste veiligheids- en rijhulpsystemen. Het is onduidelijk wanneer de volgende generatie van de 4Runner daadwerkelijk op de markt komt – Toyota lijkt blij met de verkoop van het huidige model. We verwachten dat deze beschikbaar zal zijn in het modeljaar 2025 of 2026.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De NHTSA heeft de 4Runner jarenlang consequent beoordeeld in het middenbereik: vier sterren voor de algemene beoordeling, die bestaat uit vier sterren voor de voorkant, vijf sterren voor de zijkant en drie sterren voor de rollover. Ook de IIHS-beoordelingen zijn lange tijd ongewijzigd gebleven: de hoogste beoordeling “Goed” in vier tests en de op één na laagste beoordeling “Marginaal” in een vijfde test.

Toyota 4Runner 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Tegen 2023 zullen dodehoekwaarschuwing, dwarsverkeerwaarschuwing en waarschuwing voor inzittenden achterin standaard zijn op alle modellen. Deze functies vormen een aanvulling op de andere rijhulpsystemen van Toyota Safety Sense (TSS), waaronder automatisch noodremmen vooraan, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, automatisch grootlicht en adaptieve cruisecontrol. Dit laatste is echter een verouderd systeem dat niet werkt onder de 25 mph. Alle 4Runner 2023 hebben acht airbags.

Is de 4Runner een SUV met 3 rijen?

De 4Runner wordt standaard geleverd met een tweerijige zitopstelling voor vijf personen. Sommige uitrustingsniveaus worden aangeboden met een stoel op de derde rij met plaats voor zeven personen. De beenruimte op de tweede en derde zitrij is niet geweldig, maar het laadvolume is in ieder geval genereus.

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij) Bagageruimte (achter derde/tweede/eerste zitrij)
Toyota 4runner 41,7/32,9/29,3 inch 9,0/47,2/89,7 kubieke voet
Kia Sorento 41,4/40,7/29,6 inch 12,6/45,0/75,5 kubieke voet
Ford Bronco (hardtop) 43,1/36,1/NA inch NA/35,6/77,6 kubieke voet

technologie

Alle uitrustingsniveaus van de 4Runner worden geleverd met een 8,0-inch infotainment-touchscreen. Apple CarPlay en Android auto zijn inbegrepen, in de hogere uitrustingsvarianten is er een geïntegreerde navigatie. Vijf USB-poorten zijn verdeeld over de stoelen. Een audiosysteem met acht luidsprekers is standaard, met een JBL Premium-systeem met vijftien luidsprekers als optie.

Is de TRD Pro de beste 4Runner?

Onze keuze binnen het 4Runner-assortiment is de SR5 Premium, een stapje hoger dan de basis-SR5. Het biedt voorzieningen zoals kunstlederen bekleding, verwarmde en elektrisch verstelbare voorstoelen, een neerklapbare tweede zitrij en een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel. De SR5 Premium is iets eenvoudiger uitgerust, maar de uitrusting is voldoende. De keuze voor vierwielaandrijving is een must – het is tenslotte een 4Runner.

Waarom niet een van de hogere, zogenaamd betere uitrustingsniveaus van de 4Runner? De TRD Pro maakt indruk met zijn stevige uiterlijk en mogelijkheden, maar hij is de krankzinnige premie bij de dealer niet waard, tenzij je serieus offroad wilt rijden (of wanhopig op jezelf wilt lijken). Als u geïnteresseerd bent in de luxe Limited-uitrusting, moet u rondkijken naar een comfortabelere en zuinigere cross-over van de concurrentie.