Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het origineel Tesla Roadster 2023 zette de fabrikant van elektrische auto’s op de kaart, ook al herinneren de meeste kopers van Model S en Model X het zich niet meer. Oorspronkelijk zou de Roadster in 2021 gelanceerd worden, maar het nieuwe model is nog niet uit, wat een vertraging suggereert. De roadster van de tweede generatie overtreft zijn voorganger met twee kleine zitplaatsen achterin, een aanzienlijk grotere actieradius en een aanzienlijk hoger prestatieniveau.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Elon Musk, CEO van Tesla, pochte een acceleratie van 1,9 seconden naar 60 km/u en een topsnelheid van 250 km/u toen het Roadster-concept in 2017 werd onthuld – cijfers die hopelijk uitkomen wanneer de sportwagen eindelijk op de markt komt.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw voor 2023?

De Roadster zal een nieuwe toevoeging aan Tesla’s line-up zijn wanneer deze uiteindelijk in productie gaat. Het zal de naam doen herleven die werd gedragen door het eerste model van het bedrijf in 2008. Tesla kondigde oorspronkelijk de sportwagen voor 2021 aan, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord, dus we gaan ervan uit dat de roadster vertraging oploopt.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

prijs- en aankoopbeslissingen

Tesla zegt dat het de basis Roadster zal aanbieden voor € 200.000 en een gelimiteerde Founders Series voor € 50.000 meer. We hebben geen details over wat de twee onderscheidt, behalve het feit dat er slechts 1000 Founders Series-modellen zullen worden gebouwd. Als u een verzamelaar bent, is het misschien het extra geld waard, zo niet, dan kunt u uw geld besparen. We zullen dit artikel bijwerken met meer informatie over de standaarduitrusting en optionele uitrusting van de auto zodra deze details beschikbaar komen.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

EV-motor, prestaties en rijeigenschappen

Toen de nieuwe Tesla Roadster in november 2017 werd onthuld als conceptvoertuig, kondigde Musk onvoorstelbare prestatiecijfers aan voor de auto inclusief acceleratie tot 60 km/u in 1,9 seconden, een topsnelheid van meer dan 250 mph en een kwartmijltijd van slechts 8,8 seconden. Dat is ongelooflijk. Ter vergelijking: als je die 60 mph-tijd haalt, is de Roadster een volle seconde sneller dan zijn belangrijkste concurrent, de benzine-aangedreven. Mclaren 570S. Tijdens de conferentie zei Musk ook dat de roadster standaard wordt geleverd met vierwielaandrijving. Dit is minder verrassend. De traditionele elektrische automodellen van Tesla gebruiken twee elektromotoren – een voor en een achter – om alle vier de wielen aan te drijven, dus het is niet meer dan logisch dat hetzelfde het geval zal zijn met de Roadster.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Bereik, opladen en batterijduur

De batterij van 200 kWh zou een bereik van maximaal 1000 kilometer geven, maar dat aantal zal zeker alleen worden bereikt met heel weinig gebruik; een paar hete ronden rond de baan zullen die schatting aanzienlijk verminderen.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

De EPA moet de kilometerstandcijfers van de roadster nog vrijgeven, maar die details zullen waarschijnlijk kort voor de lancering worden aangekondigd. We hopen dat we de kans krijgen om de nieuwe roadster te testen. Daarna testen we de roadster in onze brandstofbesparingstest met 75 km/u op de autobahn en rapporteren we de resultaten hier.

✓ U kunt ook controleren:

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Interieur, comfort en belading

Tot nu toe is de roadster slechts een concept, en concepten veranderen meestal fundamenteel tijdens de ontwikkeling tot een productiemodel. Zoals afgebeeld heeft de roadster een afneembaar glazen dak dat in de kofferbak kan worden opgeborgen. Hij heeft vier stoelen, maar de achterste lijken niet geschikt voor volwassenen, aangezien de roadster een sterk aflopende daklijn heeft. Anders verwachten we dat Tesla’s minimalistische interieurdesign hier ook terugkomt.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

In het ontwerp van de conceptcar strekt een groot touchscreen zich uit van de bovenkant van het dashboard tot aan de middenconsole, met daaronder een opbergvak. Geen enkel voertuig in de line-up van Tesla biedt diensten zoals Apple CarPlay, Android Auto of Amazon Alexa-compatibiliteit, en we verwachten niet dat dit zal veranderen met de Roadster. Als het infotainmentsysteem in de Model 3 sedan een indicatie is van wat we in de roadster zullen zien, mogen kopers niet verwachten AM-radio of SiriusXM in deze auto te vinden. We denken dat het waarschijnlijk is dat Tesla een ingebouwde Wi-Fi-hotspot, Spotify-integratie en een reeks visuele entertainment-apps zoals Netflix, Hulu en YouTube zal bieden om bestuurders te vermaken tijdens het parkeren en opladen.

Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Roadster 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Omdat de Roadster nog steeds een conceptvoertuig is, hebben de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) nog geen kans gehad om er een crashtest mee uit te voeren. We verwachten dat Tesla de Roadster zal uitrusten met al zijn nieuwste en beste rijhulptechnologieën, waaronder zijn beroemde Autopilot semi-autonoom rijsysteem. De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol met semi-autonome rijmodus

garantie en onderhoud

We verwachten dat de Roadster hetzelfde standaardgarantiepakket krijgt als de rest van het aanbod van Tesla, inclusief acht jaar garantie op de elektromotoren en het batterijpakket van het voertuig. In tegenstelling tot dat soort concurrenten Audi r8 of de jaguar F-Type heeft waarschijnlijk geen gratis gepland onderhoudsplan voor de Tesla.

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is acht jaar geldig, ongeacht de kilometerstand
  • Geen gratis gepland onderhoud