Tesla Model Y 2024: Prijzen en functies

Tesla is van plan om een update van de Model Y, de SUV van de Model 3, te onthullen en de productie van de bijgewerkte versie te starten in 2024. De elektrische SUV, met de codenaam “Tesla Juniper”, zou in 2024 op de markt kunnen komen als de Tesla Model Y.

Tesla Model Y 2024: Prijzen en functies

Ontwerp

Net als de Tesla Model 3 2024 zou ook de Model Y 2024 een licht gewijzigd design kunnen krijgen. Spionagefoto’s van de Model Y suggereren een nieuw bumper- en wielontwerp. Het exterieur van de SUV zou ook soortgelijke visuele veranderingen kunnen ondergaan. Net als nu zouden de verbrede vleugels hem meteen onderscheiden van de sedan, naast de grotere carrosserie. Onze rendering (zie hierboven) toont zelfs gebogen L-vormige uitsparingen aan de zijkanten van de voorbumper als een visuele aanwijzing voor de SUV.


Interieur en kenmerken

Binnenin zou de nieuwe Model Y kunnen worden voorzien van een opnieuw ontworpen dashboard en een touchscreen infotainmentsysteem met een draaifunctie die niet beschikbaar was op het vorige model. Tesla zou de kwaliteit van de materialen kunnen verbeteren, nieuwe stuurwielopties kunnen introduceren en een verbeterd instrumentenpaneel kunnen toevoegen.

Tesla Model Y 2024: Prijzen en functies

Tesla zou een nieuw stuur kunnen gebruiken in de nieuwe Model Y en een elektronisch gestuurde stuurvork als optie kunnen aanbieden. Het herziene model zou nieuwe geventileerde stoelen, nieuwe RGB-verlichting, een nieuw geluidssysteem en mogelijk zelfs een achterruit kunnen krijgen.

Tesla is naar verluidt van plan om de houten bekleding van de Model 3 af te schaffen met de modelupdate van 2023, en zou hetzelfde kunnen doen voor de Model Y. het interieur van de Model Y is zwart en zwart-wit, terwijl de sportieve uitrustingsniveaus zijn bekleed met hout. De houten bekleding kan harmoniëren met het tweekleurige kleurenschema, maar misstaat een beetje in een volledig zwart interieur. Het bedrijf zou ter vervanging Alcantara of een andere hoogwaardige kunststof kunnen introduceren. Een andere mogelijkheid is een ABS-vlies dat bij de Model 3 past.

Tesla Model Y 2024: Prijzen en functies

De nieuwe Model Y zou beschikbaar kunnen zijn met Full Autonomous Driving (FAD). Tijdens zijn toespraak op de World Conference on Artificial Intelligence in Shanghai (6-8 juli 2023) zei Musk dat hij geloofde dat Tesla FSD zou bereiken in 2023. Hij wees er echter op dat dit pure speculatie was. Door een nieuwe Model Y te bestellen met de camera’s, sensoren en andere onderdelen die nodig zijn voor FSD, kunnen klanten de nieuwe functies voor autonoom rijden gebruiken zodra deze beschikbaar zijn via software-updates na levering.


Technische gegevens

De aankomende 2024 Y zou aanzienlijke prestatieverbeteringen kunnen hebben ten opzichte van het huidige model. Een belangrijk kenmerk is een nieuwe batterijarchitectuur die een indrukwekkende actieradius van 400 mijl mogelijk maakt. Er wordt gesproken over een mogelijk laadvermogen van 350 kW, dat kan worden bereikt met een hogere spanning van 800 volt. Daarnaast zouden verbeteringen aan de ophanging ervoor zorgen dat de auto beter overweg kan met oneffenheden in de weg en wordt er een verbeterde transmissie verwacht. Deze geruchten wijzen op spannende verbeteringen voor de Model Y in 2024.

De Model Y is momenteel verkrijgbaar in drie versies met vierwielaandrijving en twee motoren – Standaard, Long Range en Performance. De standaard variant is nog maar kort op de markt. Naar verluidt is dit de variant met een nieuw structureel accupakket met nieuwe 4680 cellen.

De standaard variant heeft een beduidend lagere actieradius van 279 mijl (EPA beste waarde) en is ook langzamer met 5,0 seconden voor de sprint van 0 naar 100 km/u, maar niet buitensporig snel. Aan de andere kant is hij net zo efficiënt als de Long Range-variant, met een EPA-beste waarde van 28 kWh/100 mijl. De topsnelheid is 135 mph.

Tesla Model Y 2024: Prijzen en functies

De Long Range variant biedt een EPA-gecertificeerde actieradius tot 330 mijl, een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 4,8 seconden en een topsnelheid van 135 km/u. De Performance-variant bereikt onder dezelfde omstandigheden een actieradius van 303 mijl, een acceleratie van 3,5 seconden (min de eerste voet bij het uitrollen) en een topsnelheid van 155 mph. om voor de hand liggende redenen heeft hij een hogere EPA-waarde voor energieverbruik van 30 kWh/100 mijl.


Prijs en publicatiedatum

Tesla is van plan om de productie van de update in oktober 2024 te starten. Dit is echter een voorlopig schema dat kan veranderen door verschillende externe factoren. We verwachten dat de leveringen aan klanten beginnen in de laatste weken van 2024.

De basisprijs van de Model Y 2024 kan oplopen tot 49.000 euro.


Nieuweautos.com zegt

Als best verkopende elektrische auto is de Tesla Model Y de drijvende kracht achter de overstap naar elektrische voertuigen in de VS. Het is een stationwagon met een hoge energie-efficiëntie, verbazingwekkende prestaties, functionaliteit en innovatieve technologie, en wij geloven dat een update hem nog aantrekkelijker zal maken!

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen