Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Stel je voor dat Tesla Model Y 2023 als SUV-versie van Model 3. Hoewel deze compacte luxe cross-over belangrijke ontwerp- en functionele kenmerken deelt met de kleinere sedan van Tesla, maakt zijn populaire carrosseriestijl hem waarschijnlijk tot het belangrijkste voertuig. Gepland voor het modeljaar 2020, zal Model Y verkrijgbaar zijn met verschillende AWD-aandrijfconfiguraties en met vijf of zeven stoelen.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw Tesla Model Y 2023

Tesla volgt niet de conventie om zijn voertuigen elk modeljaar bij te werken zoals andere autofabrikanten doen. Toch zou Model Y in 2023 enkele grote updates kunnen krijgen, maar die zul je nooit zien. Mogelijk wordt er een nieuwe standaardversie gemaakt in de Tesla-fabriek in Austin, Texas. Deze zouden worden uitgerust met een structureel batterijpakket met cellen uit de 4680-serie, wat een bereik van 440 kilometer mogelijk zou maken. Deze Model Y-versies kunnen ook voorzien zijn van gigantische gietstukken die het aantal individuele chassiscomponenten aanzienlijk verminderen. Bovendien zou het infotainmentsysteem een ​​nieuwe chipset kunnen krijgen die de reactiesnelheid zal verhogen.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

wat wij denken

Gekke snelle geruite modellen en radicale valkendeuren zijn zeker cool, maar wat echt belangrijk is voor Tesla, is het bouwen van een voertuig dat meer op de massamarkt gericht is, op het gezin gericht en zonder gimmicks. Het merk heeft een voertuig nodig dat aan de behoeften van zoveel mogelijk bestuurders voldoet – en dat is de Model Y.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Vergeleken met de meer traditionele Model 3 sedan, biedt de Model Y SUV een hogere zitpositie, veel laadruimte en ruimte voor maximaal zeven personen (we houden het echter bij de versie met vijf zitplaatsen). Met deze voordelen kan hij zich meten in het best verkopende segment van compacte luxe SUV’s. Toch blijft de Model Y onmiskenbaar een Tesla. Hij biedt de opwindende prestaties, indrukwekkende batterijcapaciteit en futuristische functies die de voertuigen van het merk zo populair maken.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De onmiskenbare nabijheid van Tesla is echter niet noodzakelijkerwijs een voordeel. De kwaliteit van de bouw is een probleem. De Autopilot en Full Self-Driving systemen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden als de bestuurder te veel vertrouwt op de technologie. En dan is er nog de kwestie van de Tesla-baas, wiens ondernemerstalent in contrast staat met zijn grillige gedrag online.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Tesla is een autofabrikant als geen ander en de Model Y is een voertuig als geen ander — maar dat is aan het veranderen. Concurrerende autofabrikanten rollen eindelijk elektrische cross-overs uit die speciaal zijn ontworpen om te concurreren met de Model Y. Deze zouden het tij tegen Tesla kunnen keren, maar voor nu is de Model Y een opmerkelijk voertuig op zich.

✓ U kunt ook controleren:

Hoe snel gaat een Tesla Model Y?

Met zijn twee motoren die onmiddellijk elektrisch koppel produceren, is Model Y een van de snelste kleine SUV’s op de markt. In de MotorTrend-test accelereerde Model Y Long Range van 0 naar 100 km/u in 4,1 seconden met 384 pk en 376 lb-ft.De Model Y Performance heeft 456 pk en 497 lb-ft, waardoor de sprint van 0 naar 100 km/u mogelijk is ingekort tot 3,5 seconden.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Model Y-bereik en belasting

Elke Model Y is uitgerust met een 75 kWh accupakket dat kan worden opgeladen tot 250 kW. Model Y-reeks is afhankelijk van de configuratie.

Model Y Long Distance (19″ wielen): 530 mijl (geschat)

Model Y Long Distance (20″ wielen): 500 km (geschat)

Model Y Performance (21-inch wielen): 303 mijl (geschat)

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

Bij NHTSA-tests ontving Model Y de hoogst mogelijke veiligheidsbeoordeling, vijf sterren. De IIHS classificeerde het Model Y 2022 ook als een Top Safety Pick +, de hoogst mogelijke onderscheiding. Autopilot, Tesla’s pakket van bestuurdersassistentie en actieve veiligheidsfuncties, is standaard op Model Y. Het combineert adaptieve cruisecontrol, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, dodehoekbewaking en automatisch noodremmen. Wie kiest voor het uitgebreide stuurautomaatsysteem kan ook gebruik maken van semi-autonoom rijden en parkeren en automatische rijstrookwisselingen. Dan is er Tesla’s Full Self-Driving System (FSD), waarvan wordt gezegd dat het volledig handsfree rijden mogelijk maakt. Er is echter voldoende bewijs dat de rijhulpsystemen van Tesla niet doen wat de naam doet vermoeden. Het bedrijf staat onder druk van de autoriteiten om te bewijzen dat Autopilot en FSD veilig genoeg zijn voor gebruik op de openbare weg.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoeveel zitplaatsen heeft de Model Y?

Model Y heeft standaard vijf zitplaatsen en biedt plaats aan zeven personen met de optionele derde zitrij. De beenruimte op de derde zitrij is echter slechts 26,5 centimeter – wie op zoek is naar een elektrische SUV met drie zitrijen, kiest best voor de Model X. In de standaardconfiguratie met vijf zitplaatsen biedt Model Y royale passagiers- en laadruimte.

Beenruimte (voor/achter) Laadruimte (kofferbak/stoelen omhoog/omlaag)
Tesla Model Y 41,8/40,5 inch 4,1/30,2/72,1 kubieke voet
Volvo XC40 aanval 40,9/36,1 inch 1,0/21,7/57,5 kubieke voet
doorwaadbare plaats Mustang Mach-E 43,3/38,1 inch 4,8/29,7/59,7 kubieke voet

technologie

In het minimalistische interieurdesign van de Model Y valt het 15,0-inch infotainment-touchscreen op. Het bestuurt bijna alle functies van het voertuig, inclusief media, navigatie en airconditioning, en kan zelfs worden gebruikt om videogames te spelen. Apple CarPlay en Android auto zijn niet beschikbaar, maar de gebruikersinterface is ook zonder deze functies goed genoeg.

Tesla Model Y 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Toekomstige systeemverbeteringen kunnen worden aangebracht via draadloze updates. Model Y heeft twee USB-poorten in elke rij stoelen en één in het dashboardkastje, evenals twee draadloze opladers. De topmodellen hebben een audiosysteem met 14 speakers.

Hoeveel kost een Model Y?

De twee momenteel verkrijgbare versies van Model Y liggen zeer dicht bij elkaar geprijsd, maar de adviesprijs voor Tesla-voertuigen verandert regelmatig. De basisversie van de Model Y Long Range kost zo’n 66.000 euro, de performance-variant begint bij een kleine 70.000 euro. Over het algemeen is de Long Range onze aanbeveling. Mocht de standaardversie beschikbaar zijn, dan zou de prijs dichter bij de 60.000 euro kunnen liggen.

Krijgt de Model Y het juk?

Tesla bouwt nu auto’s zonder stuur. Nee, niet omdat de zelfrijdende eigenschappen zo goed zijn. Maar omdat de Model S en Model X zijn uitgerust met een zogenaamd stuurwiel. Dit is een rechthoekige interface die op sommige vliegtuigen en raceauto’s te vinden is. Zo’n stuur zou in deze toepassingen misschien goed werken, maar niet in Tesla’s. Toch zou Tesla, dat onconventionele benaderingen nooit schuwt, het stuur op een gegeven moment in de Model Y kunnen integreren.