Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De eerste SUV van Tesla , de Model X, gelanceerd in 2016 en was de enige volledig elektrische SUV met drie rijen stoelen. Dit verandert nu concurrenten als de Rivian R1S en de Mercedes EQS SUV komt op de markt. Wat echter niet is veranderd, is dat de Tesla Model X uit 2023 nog steeds de maatstaf is voor SUV’s op batterijen.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoewel Tesla zijn voertuigen niet op een modeljaarritme bijwerkt zoals andere autofabrikanten, krijgt de Tesla Model X uit 2023 hardware waarmee het infotainmentscherm kan draaien.

Wat wij denken Tesla Model X 2023

De Model X wordt in sommige opzichten ontsierd door gimmicks, maar in andere bewijst het dat de concurrenten van Tesla het moeilijk zullen hebben om een ​​betere volledig elektrische SUV te bouwen.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Laten we de problemen aanpakken. De vleugeldeuren op de tweede rij trekken de aandacht, maar het duurt niet lang voordat je beseft dat minder theatrale sluitingen beter werken. De in 2022 achteraf gemonteerde beugelbesturing is gewoon vervelend. U hoeft niet ver te zoeken om te beseffen dat de bouwkwaliteit van Tesla niet consistent vergelijkbaar is met die van andere autofabrikanten. Ook de rijhulpsystemen van het merk zijn niet zonder voorbehoud te vertrouwen. En dan is er nog het gedrag van de oprichter van het bedrijf, dat een onuitwisbaar onderdeel is van Tesla’s reputatie.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Nu voor de voordelen. De Model X rijdt buitengewoon goed en biedt een goede balans tussen rijkwaliteit en wegligging. Zijn acceleratie is adembenemend – standaard zo snel als een sportwagen en bijna wereldkampioen in de Plaid-uitrusting. Het bereik en de oplaadmogelijkheden van de Model X zijn indrukwekkend en worden ondersteund door Tesla’s uitgebreide Supercharger-netwerk.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

En dan is er het feit dat de Model X al vele jaren de beste volledig elektrische SUV met drie rijen is – een eer die hem werd toegekend omdat er geen voertuig was dat er zo uitzag. Maar daar komt verandering in nu overzeese concurrenten, figuurlijk gesproken, om de hoek opduiken. Maar zelfs als die voertuigen beter zijn, zal de Model X het voertuig blijven waaruit het voortkwam.

✓ U kunt ook controleren:

Model X laadt en bereik

De Model X heeft een accu van 100 kWh en kan met maximaal 250 kW relatief snel worden opgeladen. Het bereik varieert afhankelijk van het uitrustingsniveau en de wielen.

Model X Dual Motor (20″ wielen): 351 mijl (geschat)

Model X Dual Motor (22″ wielen): 332 mijl (geschat)

Model X Plaid (20″ wielen): 333 mijl (geschat)

Model X Plaid (22″ wielen): 500 km (geschat)

Voorlopig de krachtigste SUV ter wereld

Met 670 pk en een geclaimde acceleratie van 0 naar 60 km/u in 3,7 seconden is de standaard Model X Long Range zeker niet traag. Maar bij Tesla betekent “niet langzaam” nog steeds niet snel genoeg. Daarom is de Model X Plaid gemaakt, uitgerust met een driemotorige aandrijflijn die een ongelooflijke 1.020 pk en 1.050 lb-ft koppel levert. Tesla stelt dat de Model X Plaid accelereert van 0 naar 100 km/u in 2,5 seconden, wat misschien conservatief is gezien de 2,1 seconden die we hebben gemeten voor een vergelijkbare krachtige Model S Plaid. Hoewel de Model X Plaid vandaag misschien wel de krachtigste en snelste SUV ter wereld is, denken we niet dat de concurrenten van Tesla die titel er voor altijd aan zullen afstaan.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Is de Model X een zelfrijdende SUV?

Tesla noemt zijn pakket aan bestuurdersassistentie en actieve veiligheidsfuncties die in elke Model X Autopilot zijn opgenomen. Autopilot omvat technologieën zoals adaptieve cruisecontrol, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, dodehoekbewaking en automatisch noodremmen. De beschikbare uitgebreide stuurautomaat biedt ook automatische rijstrookwisselingen en semi-autonoom rijden en parkeren.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Een optioneel systeem is het zogenaamde Full Self-Driving (FSD), dat bedoeld is om handsfree autonoom rijden mogelijk te maken. Talrijke sensationele bijna-ongevallen en tragische ongevallen met automatische piloot of FSD doen echter twijfels rijzen over de gereedheid voor gebruik van deze systemen op de openbare weg. Totdat dit is bewezen, is het het beste om te allen tijde de volledige controle over de Model X te behouden, zelfs wanneer Autopilot of FSD is ingeschakeld.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

De Model X is verkrijgbaar in configuraties met vijf, zes en zeven zitplaatsen die enigszins variëren in passagiers- en bagageafmetingen. Alle modellen hebben een ruime kofferbak, wat het laadvermogen iets vergroot.

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij) Laadruimte (kofferbak/achter derde/tweede/eerste zitrij)
Tesla Model X (5e Zitting ) 41.1/38.7/nvt 6,5/NA/37,1/85,1 kubieke voet
Tesla Model X (6 zitplaatsen) 41,1/39,8/32,2 inch 6,5/15,0/33,0/85,8 kubieke voet
Tesla Model X (7 zitplaatsen) 41,1/38,7/29,8 inch 6,5/15,0/33,8/81,7 kubieke voet

technologie

Het 17,0-inch infotainment-touchscreen van de Model X is niet te missen. Bijna alle functies van de auto worden bediend via het scherm, van navigatie tot klimaatregeling tot media – zelfs rijden en achteruitrijden. Ook videogames zijn mogelijk. Apple CarPlay en Android auto zijn niet beschikbaar, maar het systeem werkt nog steeds erg goed. De nieuwste versies van de Model X hebben een draaibare versteller die het makkelijker maakt om het scherm te bedienen.

Tesla Model X 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Er is een volledig digitaal display voor de bestuurder en een kleiner touchscreen aan de achterkant van de middenconsole voor de bediening van de achterbank. Er zijn twee Type-C USB-poorten in elke stoelenrij en één in het dashboardkastje. Daarnaast zijn er draadloze opladers op de eerste en tweede zitrij. Rondom geïnstalleerde camera’s zorgen voor extra veiligheid.

Hoeveel kost een Model X? Groot bereik versus eenvoud

Tesla-voertuigprijzen zullen niet lang constant blijven, maar vanaf nu kost elke nieuwe Model X ruim in de zes cijfers. Voor 2023 begint de langeafstandsversie bij ongeveer 121.000 euro, de plaid kost ongeveer 140.000 euro. Voor ons geld zouden we de geruite hype weerstaan ​​en bij de Model X Long Range blijven. Deze is niet alleen goedkoper, maar ook enorm krachtig en kan verder op één lading. Ook is de Model X Plaid alleen verkrijgbaar in configuraties met zes zitplaatsen, terwijl de Long Range verkrijgbaar is in configuraties met vijf, zes of zeven zitplaatsen.