Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De auto waarmee de revolutie van de elektrische auto begon, toont zijn leeftijd. Zelfs als dat Tesla Model S 2023 blijft achter bij nieuw ontwikkelde concurrenten met meer functies en een groter bereik, de hatchback is nog steeds concurrerend. De Model S biedt immers een actieradius van maximaal 650 kilometer op één lading. Bovendien accelereert het driemotorige Plaid Performance-model met 1020 pk in slechts 2,1 seconden naar 100 km/u, waarmee hij net zo snel is als een hypercar die miljoenen kost.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Echter, geavanceerde concurrenten zoals de BMW i7 en de Helder Air Tesla heeft veel van zijn glans ontdaan. Ook heeft de Model S een prijskaartje van zes cijfers dat gewoon niet past bij zijn middelmatige interieur, vooral in vergelijking met de luxe cabines van Lucid en BMW.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We denken dat het vreemde jukstuur van de Tesla afbreuk doet aan de rijervaring, maar er is tenminste een normaal stuur terug. Desalniettemin blijft de Model S 2023 het paradepaardje van het merk. Het biedt toegang tot de nieuwste software en Tesla’s geavanceerde – zij het enigszins twijfelachtige – AutoPilot handsfree-modus.

Wat is er nieuw voor 2023?

Dit jaar wordt de Model S uitgerust met een nieuwe sleutelkaart die de vorige sleutelhanger in de vorm van een auto vervangt. Een regulier stuurwiel wordt ook opnieuw geïntroduceerd als een gratis optie (een upgrade van € 700 is ook beschikbaar voor bestaande eigenaren). Omdat Tesla bekend staat om het aanbrengen van wijzigingen aan zijn voertuigen met elk modeljaar, kunt u in de loop van de tijd meer wijzigingen aan de Model S verwachten.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We zouden tevreden zijn met het basismodel met een geschat bereik van 405 mijl per lading. Het ultrakrachtige Plaid-model klinkt aanlokkelijk, maar met een vanafprijs van bijna € 138.000 is het een koopje – tenzij je absoluut een auto nodig hebt met de snelheid van een eersteklas dragster.

EV-motor, kracht en prestaties

Met elk een elektromotor voor de voor- en achteras hebben alle versies van de Model S permanente vierwielaandrijving. De acceleratie van de verschillende modellen varieert van uitstekend tot ongelooflijk. Onze Model S-testauto sprintte in slechts 2,4 seconden naar 100 km/u en zorgde met zijn onmiddellijke vermogensafgifte voor grenzeloos rijplezier. De Plaid-versie wordt geleverd met een derde elektromotor, waardoor het totale vermogen toeneemt tot 1020 pk – genoeg om de Model S in slechts 2,1 seconden naar 100 km/u te stuwen.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De standaard Model S bewees zichzelf als een wendbare sportsedan met goed gecontroleerde carrosseriebewegingen en directe besturing. Met twee verschillende instellingen kan de bestuurder kiezen tussen sterk en zwak sturen, maar geen van beide instellingen biedt meer feedback van de weg. Helaas is het beschikbare stuur in vorkstijl slecht geïntegreerd en doet het afbreuk aan de rijervaring; een normaal stuurwiel is optioneel verkrijgbaar. Het rijcomfort is goed, de besturing is lichtvoetig en op de snelweg is de auto zelfverzekerd en bijna geruisloos.

✓ U kunt ook controleren:

Bereik, opladen en batterijduur

Onder de vloer van de Tesla bevindt zich een accupakket, dat zorgt voor een laag zwaartepunt en een gelijkmatige gewichtsverdeling van voor naar achter. De actieradius en het acceleratiegedrag verschillen per model. De batterij van de basisversie biedt een bereik tot 405 mijl, terwijl het Plaid-model tot 396 mijl kan gaan. De Lucid Air vertegenwoordigt met naar schatting 517 kilometer de huidige topwaarde, terwijl de maximale actieradius van de BMW i7 met 318 kilometer veruit het laagst is.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

Terwijl elektrische auto’s dat leuk vinden Chevrolet Bout en de Poolster 2 een levensvatbaar bereik bieden, blijft Model S een indrukwekkend alternatief voor voertuigen op gas voor langeafstandsreizen. Het basismodel heeft de beste MPGe-waarden met 124 in stadsverkeer en 115 op de snelweg. In onze verbruikstest bij 75 km/u op de snelweg behaalde de Model S een actieradius van 222 mijl, wat nog steeds ruim onder de toenmalige EPA-actieradius van 326 mijl ligt. De Plaid klokte 280 mijl van de geadverteerde 390 mijl.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Met een prijs van ruim 100.000 euro voor de Model S verwachten kopers natuurlijk ook een zekere mate van luxe in het interieur. De sfeer in het interieur is aangenaam, maar lang niet zo luxueus als in onze favorieten zoals de Mercedes-Benz E-klasse en de Volvo S90 – die beide aanzienlijk minder kosten. De aflopende daklijn van de Model S verbergt op slimme wijze een achterklep die opengaat en een enorme kofferbakruimte van 26 kubieke voet onthult. We konden acht van onze handbagagekoffers opbergen zonder de achterbank neer te klappen. De schaarse opbergruimte voor kleine onderdelen in het hele interieur – vooral op de achterbank – wordt gecompenseerd door een groot compartiment onder de vloer in de bagageruimte achterin.

infotainment en connectiviteit

Fans van modern minimalisme zullen dol zijn op het interieur van Model S, dat standaard wordt geleverd met een enorm infotainmentscherm dat bijna alle functies van het voertuig bedient. Tech-enthousiastelingen zullen blij zijn, maar we zijn niet helemaal overtuigd. De plaatsing van het scherm op het dashboard dwingt sommige bestuurders om naar voren te leunen in hun stoel om bij bepaalde pictogrammen te komen, met name het pictogram rechtsboven in het scherm. In tegenstelling tot de goedkopere Model 3 heeft de Model S een tweede scherm voor het instrumentendisplay en een klein touchpad op de achterbank.

Tesla Model S 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Hoewel de Model S een landelijk debat heeft losgemaakt over de veiligheid van semi-autonome voertuigen, die naar verluidt in brand zijn gevlogen na bepaalde soorten aanrijdingen op hoge snelheid, wordt de veiligheid ervan ondersteund door goede crashtestscores van het Insurance Institute for Highway Safety en door onderbouwing het feit dat voertuigbranden niet ongebruikelijk zijn voor zowel elektrische als gasvoertuigen. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Model S naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodstop
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook
  • Leverbaar met adaptieve cruisecontrol en handsfree bellen

garantie en onderhoud

Tesla biedt een uitgebreid garantiepakket om de aandrijflijn en hybride componenten van de Model S te beschermen, maar heeft niet de lange bumperafdekking en gratis geplande onderhoudspakketten van de Model S Jaguar I Tempo .

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is geldig voor acht jaar en onbeperkte kilometers
  • Geen gratis gepland onderhoud