Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Men kan voorbij Tesla en zijn baas Elon Musk zeggen wat je wilt – en er is genoeg te zeggen – maar de Tesla Model 3 2023 elektrische auto heeft de regels van het elektrische autospel veranderd. De relatief betaalbare prijs, het indrukwekkende bereik en de sterke prestaties hebben hem tot een grote verkoper gemaakt en houden hem concurrerend met het groeiende tij van nieuwere elektrische auto’s zoals deze Hyundai Ioniq6 en de Poolster 2. Onze eigen langetermijnstudie van de Model 3 en verschillende testauto’s heeft aangetoond dat de bouwkwaliteit matig is.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

In het land van SUV’s zouden sommige bestuurders zeker de voorkeur geven aan de Model Y SUV, maar de Model 3 is gebruiksvriendelijk en leuk om in te rijden. Het Long Range-model heeft een actieradius van 358 mijl. We denken dat dit het juiste model is, hoewel de prestatiespecificaties ons aanspreken met meer kracht en een slanker uiterlijk.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor de modeljaar 2023 van Tesla’s meest betaalbare model blijft voorlopig alles bij het oude. Rapporten suggereren echter dat de elektrische sedan binnenkort een nieuwe styling zou kunnen krijgen, hoewel gezien de geschiedenis van Tesla de bijgewerkte Model 3 waarschijnlijk pas in het modeljaar 2024 beschikbaar zal zijn.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het basismodel met achterwielaandrijving is een goed voorstel, maar het geschatte EPA-bereik van 272 mijl is misschien niet genoeg om de angst van sommige bestuurders weg te nemen. We raden het langeafstandsmodel aan met een geschat bereik van 358 mijl per lading. Alle Model 3’s worden standaard geleverd met verwarmde voorstoelen, navigatie en Tesla’s Autopilot semi-autonoom rijsysteem.

EV-motor, prestaties en rijeigenschappen

Zoals de meeste elektrische auto’s start de Model 3 snel, soepel en bijna geruisloos, waarbij de elektromotor een krachtige helpende hand biedt, zelfs als hij moet stoppen. En het is snel – extreem snel in sommige versies. Het door ons geteste Long Range-model met achterwielaandrijving sprint in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u. De Model 3 Performance accelereert in slechts 3,5 seconden naar 100 km/u – 0,5 seconde sneller dan onze duurzame Model 3 Long Range. Net als alle Tesla’s heeft de Model 3 zijn batterij onder de vloer, wat resulteert in een laag zwaartepunt. Dit draagt ​​bij aan een snelle richtingsverandering en hoge stabiliteit in bochten.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De besturing is nauwkeurig en goed uitgebalanceerd, met drie verschillende stuurkrachtinstellingen. De wegligging is stevig zonder hard te zijn, maar zonder het geluid van een benzinemotor is er veel weggeluid te horen in de cabine terwijl de banden rommelen en suizen over de hobbels in de weg.

Bereik, opladen en batterijduur

De Model 3 wordt aangeboden in drie uitrustingsniveaus die verschillen in bereik. Het basismodel met achterwielaandrijving is het meest betaalbare model, met een actieradius van 272 mijl. Door te upgraden naar het Long Range- of Performance-model wordt het bereik van Model 3 vergroot tot 315 mijl voor het Performance-model en een indrukwekkende 358 mijl voor het Long Range-model. Dat bereik is natuurlijk niet eenvoudig te bereiken, zoals we ontdekten met ons Model 3 Long Range-testvoertuig.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Model 3 biedt verschillende oplaadmogelijkheden: Tesla’s netwerk van snellaadstations (superchargers), adapters voor openbare DC-laadstations, 240 en 120 volt stopcontacten en een thuislaadstation.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

De verschillende versies van de Model 3 worden door de EPA beoordeeld met waarden tussen de 113 MPGe en 138 MPGe. Ons testvoertuig haalde echter slechts 84 MPGe in onze verbruikstest op de snelweg bij 75 km/u. De Model 3 wordt standaard geleverd met aluminium wielen met aerodynamische kunststof wieldoppen. We wilden weten hoe deze wieldoppen de actieradius van het voertuig zouden beïnvloeden, dus hebben we ze getest.

Interieur, comfort en belading

We overdrijven niet als we zeggen dat het interieur van de Tesla Model 3 anders is dan alle andere auto’s op de markt. Het interieur is schrikbarend eenvoudig. Bijna alles wordt bediend via het monolithische touchscreen in het midden van het dashboard. Knoppen op het stuur regelen zaken als de buitenspiegels en de stand van de stuurkolom – en we zouden willen dat deze bedieningselementen conventioneler waren.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De lage en vlakke vloer van de Tesla geeft het interieur een ruimtelijk en luchtig gevoel. De voorstoelen zijn comfortabel, maar de achterstoelen zijn laag, krap en oncomfortabel, dus volwassenen moeten daar niet lang blijven zitten. De 60:40 neerklapbare achterbank kan gemakkelijk worden neergeklapt, waardoor de kofferruimte aanzienlijk wordt vergroot. De rugleuningen van de achterbank van Model 3 kunnen ook worden neergeklapt om een ​​doorlopende laadruimte te creëren voor het vervoeren van grotere voorwerpen. Met neergeklapte achterbank biedt de Model 3 ruimte voor 15 stuks handbagage. Daarnaast zijn er door het hele interieur royale planken en opbergvakken.

infotainment en connectiviteit

Navigatie, Bluetooth en USB-poorten zijn standaard, maar de Model 3 is vreemd genoeg niet beschikbaar met AM-radio of SiriusXM-satellietradio. Verschillende opties voor internetradio zijn standaard. Android Auto of Apple CarPlay zijn ook niet beschikbaar. Om het verblijf bij het laadstation draaglijker te maken, biedt de Model 3 tal van entertainmentopties op het centrale display, waaronder Netflix, YouTube en een reeks arcadegames.

Tesla Model 3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Hoewel we betwijfelen of de naam Autopilot misleidend is, biedt het rijhulpsysteem een ​​van de beste functies in de branche, met een soepele bediening en indrukwekkende mogelijkheden zoals automatisch wisselen van rijstrook. Ga voor meer informatie over de resultaten van crashtests van de Model 3 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodstop
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

De algemene garantie van Tesla is een van de langste in het EV-segment, maar het is teleurstellend dat er geen corrosiebescherming is inbegrepen. Het Long Range-model biedt een extra garantie van 20.000 mijl voor de batterij en aandrijfcomponenten.

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is acht jaar of 100.000 mijl geldig
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Tesla Model 3 2023 is 44.600 euro.