Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

Na verschillende vertragingen begon Subaru in november 2022 met de levering van de Solterra aan dealers. De lancering van Subaru’s eerste elektrische auto verliep niet vlekkeloos door knelpunten bij de levering in de fabriek en productiefouten. Reserveringshouders wachten vol ongeduld op het bijgewerkte model voor 2024, dat het bedrijf naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 zal aankondigen. Dit is wat je kunt verwachten van de 2024 Subaru Solterra. Het is belangrijk op te merken dat de details en afbeeldingen in dit artikel voor het huidige modeljaar zijn en dat aanvullende informatie dienovereenkomstig zal worden toegevoegd.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

Ontwerp

De 2024 Subaru Solterra zal naar verwachting hetzelfde oude model zijn, wat betekent dat er geen significante wijzigingen zullen zijn aan het exterieur- en interieurdesign. We verwachten echter dat Subaru in een toekomstige update nieuwe kleur-, wiel- en bekledingsopties zal aanbieden. Ondanks het gebrek aan wijzigingen blijft de Solterra een van Subaru’s best uitziende crossovers en de eerste reacties van klanten en de media op het design zijn positief.

Volgens Subaru is de naam Solterra een combinatie van de Latijnse woorden “Sol” en “Terra” voor “zon” en “aarde”. Het C-segment is wereldwijd de populairste klasse en biedt autofabrikanten grote schaalvoordelen en mooie winsten. Dit verklaart waarom Volkswagen, Nissan en Skoda zich voornamelijk richten op elektrische voertuigen uit het C-segment – denk maar aan de VW ID.3 2024, VW ID.4 2024, Nissan Leaf 2024, Skoda Enyaq iV 2024 en Nissan Ariya 2024. In navolging van de trend in de sector was Subaru de eerste fabrikant die een elektrisch voertuig uit het C-segment introduceerde met een SUV-carrosserie.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken
Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

De Subaru Solterra is in wezen een Toyota bZ4X met een ander ontwerp, wat ook terug te zien is in de identieke vorm. Subaru lijkt geen wijzigingen te hebben aangebracht aan het plaatwerk en gebruikt gemakkelijk vervangbare onderdelen zoals koplampen, grille, bumpers en wielen om de kosten laag te houden.

Aan de voorkant heeft de Solterra grote koplampen met C-vormige dagrijverlichting, een typisch Subaru-design. Om de nieuwe elektrische SUV te onderscheiden van zijn tweelingbroer heeft Subaru een unieke zeshoekige grille en een opvallende bumper ontwikkeld. Beide onderdelen hebben een scherper design en maken de voorkant agressiever in vergelijking met de Toyota. Een ander verschil zijn de mistlampen van het Subaru-model, die goed passen bij de avontuurlijke voertuigen van het merk.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken
Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

Aan de zijkanten onderscheidt de Solterra zich door de “EV”-belettering in plaats van de “ELECTRIC”-belettering van de bZ4X op de afdekking van de laadpoort en door modelspecifieke lichtmetalen velgen. Aan de achterkant probeert de Solterra opnieuw te laten zien dat het een Subaru is met zijn uniek ontworpen achterlichten met C-vormige lichtgeleiders. In tegenstelling tot de bZ4X is er geen lichtband die de achterlichten verbindt. Het interieurontwerp is hetzelfde, met uitzondering van de gesloten spaak aan de onderkant van het stuurwiel. Er is geen stuurwielbesturing of vleugelbesturing op dit model.

✓ U kunt ook controleren:

Technische gegevens

De Subaru Solterra van 2024 zal waarschijnlijk niet krachtiger zijn, maar zou efficiëntieverbeteringen kunnen hebben die de actieradius iets vergroten. Snelladen met gelijkstroom zou ook sneller kunnen worden in het volgende modeljaar.

De foto hieronder toont het Solterra-platform met de aandrijving onder de motorkap en het accupakket in de vloer. De Solterra heeft geen kofferbak aan de voor- of achterkant, maar een bijna vlakke vloer.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

De Solterra heeft een accucapaciteit van 72,8 kWh, hetzelfde als de bZ4X AWD. Subaru biedt de Solterra alleen aan in AWD-configuratie met twee motoren die 215 pk en 249 Nm koppel leveren. De volledig elektrische SUV voldoet aan de EPA-normen. De actieradius bedraagt slechts 228 mijl in de Premium configuratie en 222 mijl in de Limited en Touring configuraties.

AspectSubaru Solterra Specificaties
Accupakket72,8 kWh
EPA schatting. Actieradius elektrisch voertuig228 mijl (Premium)/222 mijl (Limited en Touring).
EPA-schatting. Rendement (MPGe)94/114/104 – Premium en 93/111/102 – Limited en Touring.
Transmissielay-outVierwielaandrijving
Aantal motorenTwee
Motorvermogen (pk)215
Motorkoppel (lb-ft)249
Max. Oplaadvermogen (kW)6,6 (AC)/100 (DC)
Passagierscapaciteit (cu.ft.)95,7
Bagageruimte met achterbank neergeklapt en laadruimte omhoog (m³)27,7
Bagageruimte (achterbank omhoog, laadruimte omlaag) (m³)29,0
Totaal passagiers- en laadvolume (m³)126
Breedte laadopening achter (in.)41,3
Wielbasis (inch)112,2
Lengte (inch)184,6
Breedte (inches)73,2
Hoogte (inch)65,0
Aantal zitplaatsen5 passagiers
Bodemvrijheid (inch)8.3
Leeggewicht (lb)4365 (Premium)/4455 (Limited)/4505 (Toerist)

Technische gegevens van de vorige Subaru Solterra (Bron: Subaru)

Klanten van Solterra kunnen een voertuig opladen met maximaal 6,6 kW AC via een on-board lader of met maximaal 100 kW DC bij snellaadstations. Een AC-snellaadbeurt van 0 tot 100% SoC duurt 11 uur. Een DC-snellaadbeurt tot 80% SoC (waarschijnlijk vanaf 10% SoC) duurt 56 minuten.

Specialist voor vierwielaandrijving

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Met zijn symmetrische vierwielaandrijving zou de Subaru Solterra sneeuw, modder en puin met gemak moeten aankunnen. Het is geen rockcrawler, maar hij is ook niet te verwarren met een stationwagon, want het is een Subaru. Hij is voorzien van het X-Mode systeem dat ook op de modellen met verbrandingsmotor van Subaru te vinden is, waarmee de bestuurder de componenten van de auto kan afstemmen op specifieke rijomstandigheden, zoals sneeuw/modder of diepe sneeuw/modder. Het nieuw ontwikkelde Grip Control System met Hill Start Assist en Hill Descent Assist verbetert het weggedrag van de SUV op oneffen oppervlakken.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

Natuurlijk zal er een snelle acceleratiereactie zijn. Bovendien zullen onze lang gecultiveerde vierwielaandrijvingscapaciteiten verder worden verbeterd door precieze en responsieve elektromotoren, die bijdragen aan Subaru’s sterke punten zoals stabiliteit, rijdynamiek en weggedrag.Tomomi Nakamura, President en CEO van Subaru, (waarin hij de voortgang van de STEP 2.0-managementvisie voor de middellange termijn toelicht)

Partnerschap is gerechtvaardigd

In juni 2019 zijn Toyota en Subaru overeengekomen om een BEV SUV in het C-segment onder hun eigen merk te ontwikkelen voor de verkoop. Subaru leende Toyota’s technische middelen voor de Solterra in plaats van deze zelf te ontwikkelen om investeringen en risico’s te minimaliseren.

Toyota heeft in de loop der jaren een breed scala aan hybride elektrische voertuigen verkocht, en meer recentelijk diverse puur elektrische voertuigen, en heeft daarom expertise op het gebied van elektrificatie die Subaru niet heeft. Terwijl Toyota meer kan bijdragen aan het platform met zijn betere elektrificatiekennis, heeft Subaru zijn sterke punten op gebieden als vierwielaandrijving en weggedrag benut.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

Er is nog onzekerheid over hoe snel de markt voor elektrische voertuigen zal groeien, hoe sterk de kosten van batterijen zullen dalen, enz. Onder deze omstandigheden denken we dat er een kans is om onze relatief beperkte middelen als autofabrikanten te gebruiken voor modelontwikkeling door over te stappen van eigen ontwikkeling naar gezamenlijke ontwikkeling.

Functies en ontwerpen

De belangrijkste kenmerken van de Solterra zijn vergelijkbaar met die van de bZ4X, maar hij heeft niet alle uitrusting van het Toyota-model. De Solterra is Subaru’s eerste auto met een volledig automatische parkeerfunctie. Andere belangrijke kenmerken van de eerste elektrische auto van het merk zijn een 12,3-inch touchscreen infotainmentsysteem met draadloos Apple CarPlay en draadloos Android Auto, een digitale sleutel, warmtepompairconditioning, X-Mode AWD en Grip Control. Net als de bZ4X heeft de Solterra ook een ruitenwisser en is hij internationaal verkrijgbaar met een zonnedak, maar zonder elektronisch bedieningssysteem.

De Subaru Solterra van 2024 zal naar verwachting verkrijgbaar zijn in drie uitrustingsniveaus die zijn overgenomen van het vorige model: Premium, Limited en Touring. De standaarduitrusting van deze pakketten kan echter variëren. Details van de standaarduitrusting van het vorige model staan hieronder:

Premium

Het Premium-pakket omvat uiterlijke voorzieningen zoals LED-koplampen, ruitenwisserontdooier, ORVM-verwarming, 18-inch lichtmetalen velgen met 235/60-R18-banden en nog veel meer. Hoogtepunten in het interieur zijn een 7-inch LCD-dashboard, automatische klimaatregeling met S-FLOW, verwarmbare voorstoelen en een 8-inch infotainmentsysteem met touchscreen en draadloze Apple CarPlay en draadloze Android Auto. Een draadloze lader voor mobiele telefoons is verkrijgbaar als accessoire.

Subaru Solterra Connect (SSC) biedt connected diensten zoals cloud-gebaseerde navigatie, klimaatregeling op afstand en vergrendelen en ontgrendelen op afstand via een smartphone. Deze diensten worden aangeboden met een gratis proefabonnement. Op het gebied van veiligheid omvat de premium uitrusting dodehoekbewaking, cameradetectie met voetgangerswaarschuwing en parkeerrem.

Beperkt

De Limited heeft 20-inch wielen met 235/50 R vierseizoenenbanden en biedt een reeks voorzieningen zoals een gedeelde dakspoiler, LED-mistlampen, een elektrisch te openen achterklep met automatische sluiting en hoogteverstelling, een ruitenwissersysteem met regensensor en dakrails. Binnenin biedt hij een in 10 richtingen elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, verwarmbare buitenste achterstoelen, een verwarmd stuurwiel, een draadloos oplaadstation voor smartphones, een infotainmentsysteem met een 12,3 inch touchscreen met hoge resolutie en een gratis jaarabonnement op een cloudgebaseerd navigatiesysteem.

De Solterra Limited is de eerste Subaru met een 360-graden camerasysteem. Met Advanced Park park parkeert de Limited automatisch in zowel zijdelingse als zijdelingse parkeervakken. Daarnaast is de parkeerrem uitgerust met een kruisverkeerswaarschuwing. Een digitale sleutel behoort tot de standaarduitrusting.

Tour

De Touring-uitrusting voegt digitale IRVM, LED beenverlichting (voor en achter), HomeLink, stoelventilatie voor en tweekleurige lak toe.

Rijgedrag

De Subaru Solterra 2024 is ontworpen om aan te voelen als zijn voorganger. Zijn elektrische aandrijflijn biedt voldoende vermogen om mee te komen met het verkeer op de snelweg. De krachtreserves zijn voldoende om andere voertuigen in te halen. Wat klanten zou kunnen teleurstellen is het feit dat de rijmodi van de Solterra alleen de gasrespons veranderen, terwijl het stuur- en remgevoel ongewijzigd blijven.

Toch biedt de Solterra niet dezelfde prestaties als de Hyundai Ioniq 5 2024 of de Ford Mustang Mach-E 2024, en hij zou leuker kunnen rijden als de elektromotoren zouden worden bijgesteld voor meer vermogen en koppel. De Japanse elektrische SUV maakt dit deels goed door in het terrein beter te presteren dan zijn concurrenten.

Subaru Solterra 2024: Prijzen en kenmerken

De Solterra heeft ook een X-Mode met twee functies en een nieuwe functie die lijkt op cruisecontrol voor lage snelheden: Grip Control. Grip Control past automatisch de snelheid aan wanneer je off-road rijdt en heeft drie standen: Laag, Gemiddeld en Hoog. Met een bodemvrijheid van 8,3 centimeter bereikt de Solterra met gemak het laatste stukje weg. Active Curve Assist en Vehicle Stability Control zijn standaard.

Prijs

De prijzen voor de Subaru Solterra 2024 zullen naar verwachting variëren van € 45.500 tot ongeveer € 53.000.

Nieuweautos.com zegt

Hoewel de Solterra een futuristische en aantrekkelijke optie is in het Subaru-gamma, schiet hij tekort in vergelijking met zijn groeiende concurrentie. Hoewel hij goed presteert op gebieden zoals off-roadcapaciteiten en rijprestaties, schiet hij tekort op belangrijke gebieden zoals energiereserves, laadsnelheid en ruimte. Bovendien is hij aanzienlijk duurder en minder betaalbaar dan de alternatieven, en omdat het een importauto is, kunnen kopers niet profiteren van belastingvoordelen.

Foto’s & bron: SUBARU Deutschland GmbH.