Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De sportwagen Subaru BRZ 2023 is een van de meest opwindende en betaalbare auto’s van onze tijd. Net als zijn mechanische tweelingbroer, de Toyota GR86, het draait allemaal om rijplezier. Hij is klein, licht en wendbaar. Dat en ingrediënten als levendig stuurgedrag, een standaard handgeschakelde zesversnellingsbak en een lage zitpositie zorgen voor een rijplezier dat alleen een goed ontworpen, compacte achterwielaangedreven coupé kan bieden. Deze kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat de BRZ een plaats heeft gekregen in onze lijst van de 10 beste auto’s.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De BRZ wordt aangedreven door een 2,4-liter Subaru-boxermotor met 228 pk, die voldoende vermogen heeft om de kleine 2+2-zitter snel voort te stuwen. Binnenin is de BRZ een uitstekend voorbeeld van een handgeschakelde versnellingsbak met een indrukwekkende, soepele shifter. Het responsieve rijgedrag en de indrukwekkende grip in de bochten van de BRZ nodigen u uit voor een autocrossweekend.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maar de BRZ is ook verrassend praktisch, met veel handige opbergvakken in het interieur en een achterbank – vergelijkbaar met de Porsche 911 – waarop u kleine braadstukken of boodschappentassen kunt vervoeren. Als je de achterbank neerklapt, heb je zelfs ruimte voor een tweede set banden als er een autocrossweekend op de agenda staat.

Wat is er nieuw voor 2023?

Daar was de BRZ voor modeljaar 2023 niet noemenswaardig veranderd.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Subaru biedt de BRZ 2023 aan in twee uitrustingsniveaus: Premium en Limited. We zouden de Limited kiezen omdat deze wordt geleverd met wenselijke extra’s zoals 18-inch lichtmetalen velgen, zomerbanden en dodehoekwaarschuwing. De standaard handgeschakelde zesversnellingsbak past het beste bij de Subaru-sportwagen, wie liever een automaat heeft, kan hem voor 1500 euro krijgen.

motor, transmissie en prestaties

Onder de motorkap van de BRZ bevindt zich een atmosferische 2,4-liter motor die 228 pk en 184 pond per centimeter koppel produceert. Het vermogen wordt via een handgeschakelde zesversnellingsbak of een optionele zestrapsautomaat naar de achterwielen gestuurd. De 2,4-liter motor voelt beter aan dan de 2,0-liter van het vorige model, ook al is dat niet genoeg om van de BRZ de snelste auto van de stad te maken.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maar het verbetert de acceleratietijden aanzienlijk: de handgeschakelde zesversnellingsbak BRZ Limited die we hebben getest, sprintte naar 100 km/u in slechts 5,4 seconden en deed de kwartmijl met 161 km/u in 13,9 seconden.Dat is bijna een seconde sneller dan de BRZ tS van de vorige generatie. Onze testauto woog 2843 pond, iets meer dan de laatste BRZ, maar nog steeds redelijk slank volgens de huidige sportwagenstandaarden.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Onze rij-indrukken tonen een goede stuurrespons, zelfverzekerd bochtenwerk en het vermogen om achteruit te rijden. De wegligging is vrij strak, maar dit draagt ​​bij aan de speelsheid van de auto. Alle modellen worden standaard geleverd met een sperdifferentieel, waarbij het Premium-model op 17-inch wielen rolt en de krachtigere Limited op 18-inch wielen.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De EPA schat dat de BRZ met automatische transmissie het meest zuinig is met 25 mpg gecombineerd, 21 mpg in de stad en 30 mpg op de snelweg. Die schattingen dalen iets tot 22 mpg gecombineerd, 20 mpg stad en 27 mpg snelweg voor modellen met handgeschakelde zesversnellingsbak. Zodra we de mogelijkheid hebben om de auto met een snelheid van 75 km/u te rijden op onze brandstofzuinige route, die deel uitmaakt van ons uitgebreide testprogramma, kunnen we de werkelijke verbruikscijfers beoordelen.

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de BRZ is gericht op de bestuurder en de 2+2-zitconfiguratie en maakt indruk met zijn sportieve esthetiek en moderne technologie. Tegenover de bestuurder bevindt zich een volledig digitale meter van 7,0 inch die de toerenteller tot de belangrijkste attractie maakt, waarbij het ronde display zelfs overgaat in een lineaire grafiek in track-modus.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Een paar dik beklede voorstoelen zijn ontworpen om de passagiers veilig op hun plaats te houden, zelfs in krappe bochten, terwijl rode accenten het sportieve karakter van de coupé onderstrepen. Naast de lage zitpositie, zegt Subaru dat de BRZ uitstekend zicht naar voren biedt dankzij de slanke dakstijlen vooraan. Een grote laadruimte, die bij neergeklapte achterbank plaats biedt aan vier banden (uiteraard alleen voor het circuit), onderstreept het praktische karakter van de coupé.

infotainment en connectiviteit

Elke BRZ heeft een 8,0-inch touchscreen in het midden van het dashboard dat dienst doet als hub voor het infotainmentsysteem. Gelukkig is het scherm niet alleen afhankelijk van aanraakinvoer, het heeft ook fysieke knoppen voor volume- en afstemmingsfuncties, evenals meerdere knoppen. Het systeem wordt standaard geleverd met Apple CarPlay, Android Auto en SiriusXM satellietradio.

Subaru BRZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Op het gebied van rijhulpsystemen biedt Subaru het EyeSight-systeem voor modellen met automaat. Ga voor meer informatie over de resultaten van de BRZ-crashtests naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Voorwaartse botsingswaarschuwing en automatische noodrem beschikbaar
  • Lane Departure Warning en Lane Departure Warning beschikbaar
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Subaru biedt concurrerende, zij het niet spectaculaire, beperkte aandrijflijngaranties. In tegenstelling tot de Toyota 86 biedt de BRZ geen gratis gepland onderhoud.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs is Subaru BRZ 2023 – 31.455 euro.