Skoda Superb 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe 3e generatie Skoda Superb (2022) Liftback werd geïntroduceerd in 2015. Het voertuig is gebaseerd op het modulaire MQB-platform van Volkswagen.

Vergeleken met zijn voorganger is de auto technologisch geavanceerder en lichter, maar ook groter.

Skoda Superb 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

De nieuwe Skoda Superb 2022 heeft een agressiever ontwerp. Vergeleken met de vorige generatie van het model met zijn gladde carrosserielijnen, wordt het uiterlijk van de nieuwe auto uitgedrukt in gebroken en hoekige lijnen en afwerkingen geassocieerd met het Boheemse kristal waaruit het Tsjechische vlaggenschip komt. Hij ziet er solide uit, zoals het een zakensedan betaamt.

“Het ‘gezicht’ van de nieuwe Superb begint met een ‘gefacetteerde’ motorkap met het logo van de fabrikant, die afloopt naar de kenmerkende hoekige grille van het merk. Rechts en links van de grille zit een eveneens hoekige, gebroken koplamp.

De zeshoekige opening van het tweede radiatorrooster, dat de rechthoekige mistlampen met elkaar verbindt, schijnt door onder het honingraatrooster.

Skoda Superb 2022: specificaties, prijs, releasedatum

We kunnen zeggen dat het profiel van de Skoda Superb 2022 uniek is – “Skoda-achtig”, dat doet denken aan het Audi A6 C7-model.

Het “gefacetteerde thema” gaat hier verder in de schouderlijn, die door het hele lichaam loopt van de voor- naar de achterste optiek, evenals in het onderste gedeelte van de deuren en bumpers. Er ontstaat een correct, solide en imposant beeld.

De achterkant volgt Volkswagen-styling en is slanker in vergelijking met de voorkant en zijkanten, waardoor de indruk wekt dat de ontwerpers bij het ontwerpen geen fantasie meer hadden.

Het enige dat er hier interessant uitziet, zijn de koplampen, die het kenmerkende ontwerpconcept behouden.

auto interieur

Als je naar het interieur van de nieuwe Skoda Superb 2022 kijkt, weet je dat je te maken hebt met een model van VW AG – je ziet de Duitse bruikbaarheid en pragmatisme.

Kwalitatieve constructie, hoogwaardige materialen, een slimme indeling en een aantal interessante merkoplossingen binnen het Simply Clever concept, waaronder twee paraplu’s in speciale vakken in de voordeuren.

Skoda Superb 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De bestuurder heeft een vrij groot driespaaks multifunctioneel stuur, dat niet veel verschilt van die van andere modellen van het MQB-platform.

De traditionele indeling van het instrumentenpaneel, met de originele analoge snelheidsmeter en toerentellerschotels en een informatiedisplay ertussen.

Aan de rechterkant bevindt zich een groot trapezium van ventilatieopeningen, waaronder het infotainmentsysteem met een vrij groot scherm. De functionaliteit is afhankelijk van de versie. Daaronder bevindt zich het opnieuw ontworpen klimaatbedieningspaneel, dat mooier en comfortabeler is geworden.

De voorstoelen van de nieuwe Skoda Superb 2022 zijn niet bepaald de maatstaf voor ergonomie, maar ze zijn redelijk comfortabel en ruim. Er is echter een zekere indruk van hun vlakheid.

Het is best comfortabel en ruim op een achterbank, in dit opzicht is de Superb 3 een van de beste in zijn klasse. Maar het zal niet comfortabel zijn voor de derde, centrale passagier – de hoge centrale tunnel zal het belangrijkste obstakel zijn.

Kenmerken

Zoals eerder vermeld, is de carrosserie van de nieuwe Skoda Superb 2022 gebaseerd op het modulaire MQB-platform, waardoor het een rijk aanbod aan moderne hulp- en beveiligingssystemen, een breed scala aan motoren en een redelijk comfortabele ophanging heeft.

Skoda Superb 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het vlaggenschip wordt geleverd als 5-deurs 5-persoons liftback en heeft de volgende afmetingen: lengte 4.861 mm, breedte 1.864 mm, hoogte 1.468 mm en wielbasis 2.841 mm.

Het leeggewicht van het voertuig is 1.425 – 1.500 kg. De bagageruimte is standaard 625 liter of 1.761 liter met neergeklapte achterbank.

✓ U kunt ook controleren:

Het model is uitgerust met onafhankelijke wielophanging: McPherson voor en Multilever achter. De remmen zijn schijfremmen op beide assen, maar geventileerd aan de voorzijde. De wielen zijn 215/60 R16, 215/55 R17. De bodemvrijheid is 149 mm.

Het vermogensbereik van de Russische versie van de Skoda Superb 3 omvat de volgende motoren:

  • 1.4 liter TSI met 125 pk en 150 Nm koppel;
  • De 1.4-liter TSI levert 150 pk en een koppel van 250 Nm;
  • 1,8-liter TSI met 180 pk en 320 Nm koppel;
  • 2,0-liter TSI met 220 pk en 350 Nm koppel;
  • De 2.0 liter TSI met 280 pk en 350 Nm koppel.

De 1.4- en 1.8-motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een gerobotiseerde zeventraps DSG-versnellingsbak, met uitzondering van de 125 pk sterke motor die alleen wordt geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak.

De motoren van 220 en 280 pk werken alleen met de 6-traps DSG-robot, waarbij de krachtigere motor ook in een 4×4-uitvoering te bestellen is. Vierwielaandrijving is ook leverbaar voor de 150 pk sterke motor met handgeschakelde versnellingsbak.

Prijs

De Skoda Superb 3 (2022) is verkrijgbaar in vijf uitrustingsniveaus: SUPERB COMBI, SUPERB COMBI SCOUT.

Hoe hoog is de prijs? Volgens de officiële dealerwebsite kost de nieuwe Skoda Superb 2022 EUR 40.260 en EUR 52.210.

beoordelingen

Kilometerstand nu 16.000 km, eerste onderhoudsbeurt, geen olie bijgevuld – zeer verrassend. In de eerste toeren is een lichte turbolag-slip waar te nemen. Het verbruik op de snelweg bij snelheden van 100-110 km/u is 5,5 – 5,6 liter/100 km, bij snelheden van 120-130 km/u loopt dit op tot 6,0 liter. Dat maakt me blij. Bij snelheden van 120 km/u en meer is hij bang voor zijwindstoten. Het interieur heeft 5 punten (ik heb Alcantara).

De motor loopt stil en soepel. Een onderhoudsvrije riem voor het leven (dat is nogal verrassend en niet erg duidelijk). De kofferklep piept ergens onder de bekleding.