Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In onze review van de nieuwe Skoda Octavia 2022 vind je de uitrusting en prijzen van de auto, de technische gegevens, een foto van de hatchback en een filmpje van de proefrit, en tussendoor een kleine excursie naar het uiterlijk van het model.

In november van de negentiende, tijdens een speciaal evenement in Praag, overklasten de Tsjechen de Skoda Octavia 4-generatie. Het werd zowel als liftback als als stationwagen aan het publiek gepresenteerd, waarbij de laatste traditioneel het voorvoegsel “stationwagon” in zijn naam had.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Technische specificaties

De nieuwe carrosserie van de Skoda Octavia 2022 is iets groter geworden. Het model heeft een lengte van 4.689 mm (+19), een breedte van 1.829 mm (+15) en de wielbasis blijft ongewijzigd op 2.686 millimeter.

De vergroting van de maat heeft ook een positief effect gehad op de capaciteit van de laars. Het laadvolume van de liftback is nu 600 liter (+10) en die van de stationwagen is 640 liter (+30), met de achterbank neerklapbaar tot op de grond, wat dit aantal aanzienlijk vergroot.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Op de Europese markt kan het voertuig worden besteld met een van de vier chassisopties. Naast het standaardonderstel is er ook een sportonderstel (verlaagd met 15 mm) en een adaptieve DCC (verlaagd met 10 mm). Een vierde optie is het zogenaamde slechte wegenpakket (+ 15 mm).

Het rijbereik van de nieuwe Skoda Octavia 2022 omvat drie benzinemotoren. De basis is de 1.0 liter driecilinder TSI met 110 pk en 200 Nm. Vervolgens komt de 1.5-liter turbo vier met 150 pk (250 Nm). Deze motoren kunnen worden gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps DSG-robot.

De topklasse benzinemotor is de 2.0 liter motor met 190 pk en 320 Nm koppel. Hij is exclusief uitgerust met een zevenbandsrobot en voertuigen met deze motor hebben standaard vierwielaandrijving. Deze versie heeft 6,9 seconden nodig om van de ene plaats naar de honderd te accelereren, terwijl de topsnelheid 232 km/u bereikt.

De 4e generatie Skoda Octavia liftback en stationwagen is ook verkrijgbaar met de 2,0-liter TDI-diesel, die wordt aangeboden in drie vermogensniveaus: 116, 150 en 200 pk. Hier wordt vierwielaandrijving alleen aangeboden voor de 150 en 200 pk-varianten en alleen als optie.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Er zijn zogenaamde “geëlektrificeerde” e-TEC varianten, een full hybrid op basis van de 1.4 TSI motor, een 1.5 TSI G-TEC variant met een benzinemotor en tot slot een “geladen” Octavia RS.

In Rusland moeten we niet op zo’n breed scala aan modellen rekenen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Octavia voor onze markt worden uitgerust met de oude exemplaren die bekend zijn van de derde generatie. We hebben het over een 1,6-liter atmosferische motor en een 1,4-liter turbomotor.

buitenkant

Uiterlijk lijkt de nieuwe Skoda Octavia A8 op het vlaggenschip van het Tsjechische merk, de gerestylede Superb. In het bijzonder heeft de auto vergelijkbare proporties, vergelijkbaar gevormde bumpers en hetzelfde ontwerp van koplampen. We herinneren je eraan dat een van de meest besproken kenmerken van de voorganger de tweedelige koplampen waren.

Omdat deze ontwerpoplossing niet iedereen beviel, besloten de ontwikkelaars om de Octavia opnieuw “dubbelogig” te maken, met optionele matrixkoplampen met dynamische richtingaanwijzers, voor het eerst in de geschiedenis van het Tsjechische automerk.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De ontwerpers pasten ook de vorm van het radiatorrooster aan. De grille heeft nog steeds chromen randen en zwartgeblakerde verticale lamellen, maar ziet er steviger uit. De voorbumper is vrijwel ongewijzigd gebleven, zelfs met behoud van de smalle horizontale strepen van de mistlampen in de zijpanelen.

De nieuwe Skoda Octavia A8 heeft een meer gestructureerde motorkap, en hetzelfde geldt voor de sierlijsten van de zijpanelen. Bijzonder opvallend is de zogenaamde schouderlijn, die begint bij de voorste wielkasten en doorloopt tot aan de smalle achterlichten.

✓ U kunt ook controleren:

Interessant is dat de Tsjechen hebben afgezien van het traditionele merkembleem op de achterkant, zodat het kofferdeksel trots het opschrift “Skoda” draagt. De auto verloor de schuine lijnen aan de randen van het kentekenplaatgebied, wat een schonere voorkant mogelijk maakte.

Door al deze aanpassingen kon de fabrikant de luchtweerstandscoëfficiënt van het model met 0,05 verlagen: tot 0,24 voor de hatchback en 0,26 voor de stationwagen.

auto interieur

Net als bij de eerder geïntroduceerde Skoda Kamiq- en Scala -modellen , is de voorkant van de Octavia 2021 ontworpen in een ’twee verdiepingen’-stijl, waarbij het bedrijf probeert het aantal fysieke knoppen tot een minimum te beperken. Er is al een digitaal dashboard met een 10,25-inch scherm.

Overigens heeft de nieuwe Volkswagen Golf 8 hetzelfde dashboard: op de middenconsole zit een tabletvormige monitor voor het multimediasysteem. De standaarddiagonaal is 8,25 inch, terwijl de duurdere versies een 10,0-inch display hebben.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het multimedia-apparaat zelf heeft internettoegang (eSIM-technologie) en de Laura-spraakassistent. Onder het display van de hoofdeenheid bevindt zich een blok met sneltoetsen en een klein touchscreen-paneel. Van hieruit kunnen de bestuurder en voorpassagier het volume van de muziek aanpassen of inzoomen op de kaarten van het navigatiesysteem.

Een andere bijzonderheid in het interieur van de Škoda Octavia 2022 is het tweespaaks multistuur met knoppen waarmee veertien verschillende functies kunnen worden bediend. Het voertuig is ook uitgerust met een Canton-audiosysteem en heeft standaard vijf USB-poorten.

Skoda Octavia 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Merk op dat met de generatiewisseling het interieur van het nieuwe model iets ruimer is geworden. Zo is de afstand tot de rugleuningen van de voorstoelen achterin nu 78 cm, wat neerkomt op een toename van de knieën van de passagiers op de tweede rij met 5 mm.

Beschikbare opties zijn onder meer voorstoelen met massage- en ventilatiefuncties, een premium audiosysteem van Harman&Kardon, een projectiescherm, klimaatregeling met drie zones, een 230 volt stopcontact en het Sleep Package, inclusief hoofdsteunen met opklapbare lipjes en dekens.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com