Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De langverwachte presentatie van de nieuwe Skoda Octavia 2021 vond plaats in Tsjechië op de avond van 11 november . Het model van de 4e generatie werd getoond in twee carrosserievarianten tegelijk: een vijfdeurs liftback en een praktische stationwagen. Tijdens de première werd alle voorlopige informatie bevestigd: het platform bleef hetzelfde, de totale afmetingen van de carrosserie namen toe, het exterieurontwerp veranderde, het interieur werd ruimer en de kofferbak werd ruimer, de lijst met beschikbare uitrusting werd aanzienlijk uitgebreid en er verschenen nieuwe assistentiesystemen. Daarnaast zijn er twee hybride versies van de Skoda Octavia iV met instellingen voor 204 en 245 pk aan de voertuigmodificatielijn toegevoegd.

De verkoop van het nieuwe Skoda Octavia-model start begin 2021 op de Europese markt tegen een prijs van 17,5 duizend euro. In Rusland verschijnt de nieuwigheid iets later – in het vierde kwartaal van volgend jaar. Tegelijkertijd zullen we volgens sommige informatie een lokale bijeenkomst organiseren van niet alleen liftbacks, maar ook stationwagons. Het motorengamma voor onze markt zal traditioneel zijn eigen motorassortiment hebben: het omvat motoren met 1.6 MPI en 1.4 TSI.

Nieuwe look

Het carrosseriedesign van de “vierde” Octavia weerspiegelt de huisstijl van het merk, dat wordt gekenmerkt door strakke lijnen, harmonieuze vormen en sculpturale precisie van de oppervlakken. De ontwikkelaars gaven de controversiële dubbele koplampen op en vervingen ze door eendelige, gefacetteerde lichtblokken met stijlvolle zigzag-looplichten. De frontoptiek is al volledig diode in de basisconfiguratie van het voertuig. Aan de achterkant van de noviteit bevinden zich ook gemoderniseerde lampen met puntige delen op het kofferdeksel.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De liftback van de nieuwe generatie Skoda Octavia heeft een uitstekend dynamisch profiel dat qua omtrek lijkt op een coupé. De carrosserie van het model is perfect geoptimaliseerd vanuit een aerodynamisch oogpunt, zoals blijkt uit de weerstandscoëfficiënt tegen tegemoetkomende luchtstromen, die is teruggebracht van 0,29 naar 0,24. De Octavia Combi Kombi heeft de slechtste rationalisatie, maar de Cx is aanzienlijk verbeterd – 0,26 in plaats van 0,31.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Een ander resultaat van de hervorming was de vergroting van de auto. De liftback is 19 mm verlengd, de stationwagen 22 mm, dwz de afstand tussen de uiterste punten van de bumpers is voor beide voertuigen 4689 mm. De breedte van de carrosserie is met 15 mm toegenomen (tot 1829 mm) en de wielbasis is niet veranderd – dezelfde 2686 mm.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe Octavia maakt gebruik van wielen tot 19 inch. Er zijn drie nieuwe tinten kristalzwart, lavablauw en titaniumblauw toegevoegd aan het kleurenpalet van de carrosserie.

✓ U kunt ook controleren:

Uitgebreide opties en meer kofferruimte

De Skoda Octavia 2021 heeft wereldwijde veranderingen ondergaan. Het model kreeg een fundamenteel nieuwe frontplaat met een horizontale architectuur, grote multimediaschermen en een minimaal aantal fysieke knoppen. Een reeks knoppen op de middenconsole biedt snelle toegang tot de belangrijkste functies. Alle andere instellingen worden gedaan via het touchscreen-display. De grootte varieert tussen 8,25 en 10 inch, afhankelijk van de configuratie. Voor de volumeregeling en de schaal van de navigatiekaart zit een praktische aanraakschuifbediening onder het scherm.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Het mediacentrum biedt een supersnelle internetverbinding met distributie via WLAN en toegang tot Skoda Connect onlinediensten. Er zijn ook interfaces voor de integratie van smartphones (SmartLink, Android Auto, Apple CarPlay, MirrorLink), Laura’s stemassistent, inductief opladen van apparaten, maximaal vijf USB-poorten (twee standaard en drie optioneel).

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De 4e generatie Octavia heeft een heleboel geheel nieuwe apparaten in zijn arsenaal. De:

 • Matrix-optiek met 22 individueel instelbare leds (dynamische richtingaanwijzers);
 • Nieuw tweespaaks stuurwiel dat kan worden uitgerust met scrollwieltjes voor 14 functies naast verwarming;
 • Compacte DSG-versnellingsschakelaar die geen mechanische verbinding heeft met de versnelling (signalen worden via kabels verzonden);
 • Digitaal instrumentenpaneel met een diagonaal van 10,25 inch;
 • Head-up kleurendisplay;
 • Climatronic airconditioning met drie zones;
 • Comfortabele ergo-voorstoelen met ventilatie en massage;
 • Akoestische ramen vooraan;
 • Slaapuitrusting (speciale hoofdsteunen en dekens) voor de stoelen op de achterste rij van de stationwagen;
 • Elektrische aandrijving van achterdeursloten voor kinderen;
 • 230 volt stopcontact.

Andere opties zijn onder meer de Canton-akoestiek, 10-kleuren sfeerverlichting en achterruiten.

De bedieningsknoppen voor het elektrisch verstellen van de zijspiegels werden naar de armsteunen van de portieren verplaatst en de draaibare lichtschakelaar links van het stuur werd vervangen door een toetsenbord. Een aanraakpaneel aan het plafond wordt gebruikt om het schuifdakgedeelte en de parasol te bedienen.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Er zijn enkele innovaties in de beveiligingssystemen. De nieuwe Skoda Octavia 2021 heeft een “voorspellende” cruise control, een systeem om botsingen te vermijden bij het afslaan en een waarschuwingssysteem voor gevaren bij het verlaten van de passagiers. Het bijgewerkte model heeft negen airbags, waaronder zijairbags op de tweede rij en een knie-airbag voor de bestuurder.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Naast de verbeterde uitrusting biedt het interieur van de Octavia meer ruimte. Er is meer ruimte in de kniezone voor de achterbestuurders en de kofferbak is ruimer geworden. Het volume van de laadruimte van de liftback nam toe van 590 naar 600 liter, de stationwagen van 610 naar 640 liter. De handgrepen voor het neerklappen van de rugleuningen in de kofferbak blijven behouden.

Technische eigenschappen

De nieuwe Octavia 2021 is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Er zijn drie benzinemotoren:

 • 1.0 TSI (110 pk);
 • 1.5 TSI (150 pk);
 • 2.0 TSI (190 pk)

De eerste twee motoren zijn voorzien van een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 7-traps DSG “robot”, de 190 PK motor is alleen gekoppeld aan een robotversnellingsbak. Bovendien is de versie met de krachtigste motor standaard uitgerust met vierwielaandrijving. Een kenmerk van alle versies met twee pedalen is de mogelijkheid om er een energiecentrale voor te bestellen in de mild hybride variant (dergelijke aanpassingen worden eTEC genoemd). De mild hybride bevat een startgenerator van 48 volt en een kleine lithium-ionbatterij.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

De Skoda Octavia 4 turbodiesellijn omvat drie 2.0 TDI Evo-eenheden met 115, 150 en 200 pk. Ze zijn allemaal uitgerust met een dubbele injectie van AdBlue (vermindert de uitstoot van stikstofoxide met 80%) en voldoen aan de Euro 6d-milieunormen. Aanpassingen met twee “oudere” motoren kunnen ook vierwielaandrijving zijn.

Naast benzine- en dieselversies kreeg de Octavia een methaan-aangedreven versie in een nieuwe carrosserie. De 1.5 TSI-motor heeft in dit geval een vermogen van 130 pk en is gekoppeld aan een 7-traps “robot” of 6MKPP. Een gasfles van 17,7 kg is voldoende om 523 km af te leggen. Er is ook een gastank van negen liter.

Skoda Octavia 2021: specificaties, prijs, releasedatum

Nu komen we bij de meest interessante – hybride versies van de Skoda Octavia 2021 iV . De machines, die via het lichtnet kunnen worden opgeladen, zijn uitgerust met een 1.4 TSI-motor en een zestraps DSG-versnellingsbak waarin een elektromotor is geïntegreerd. Het hybridesysteem levert 204 of 245 pk, afhankelijk van de instelling. De tractiebatterij met een vermogen van 13 kW * h maakt het mogelijk om in de WLTP-cyclus niet meer dan 55 km te rijden met uitgeschakelde motor. Een van de nadelen van de Octavia iV is een verkleinde kofferbak: in de Liftback heeft hij een inhoud van 450 liter, in de Combi – 470 liter. De wijzigingen aan RS en Scout worden in 2020 gepubliceerd.

De nieuwe Skoda Octavia 2021 wordt op de Europese markt aangeboden met vier ophangingsopties. In plaats van een standaardchassis kan het voertuig op verzoek van de klant worden uitgerust met sport- (bodemvrijheid minus 15 mm), adaptieve (minus 10 mm) of “offroad” -vering (plus 15 mm).

Foto Skoda Octavia 2021