Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

In een persbericht van 5 september 2021 bevestigde Skoda dat de marktintroductie van de Skoda Enyaq Coupé iV gepland staat voor begin 2022. Laten we eens kijken wat we weten over deze elektrische SUV-coupé.

Skoda kampt met supply chain-problemen, voornamelijk een tekort aan kritieke onderdelen zoals halfgeleiders. Er is een massaal halfgeleidertekort in de auto-industrie over de hele wereld, wat heeft geleid tot vertragingen bij veel productlanceringen van alle merken. Skoda voltooit het testen op de weg van het komende elektrische voertuig om het in de tussentijd te verfijnen. We hebben een productiecapaciteit in Mlada Boleslav van 350 Enyaqs per dag, die in de loop van de tijd zal toenemen tot 500 en vervolgens tot 800 (eenheden/dag). Op dit moment weten we niet wat we moeten doen omdat de feedback uit de markt geweldig is. We hebben orders alsof er geen morgen is! En het succes, ik bedoel, we wisten dat het een geweldige auto was, maar het succes verraste ons eigenlijk. Op dit moment hebben we ze nodig voor Europa en zodra de capaciteiten er zijn, kunnen we naar de andere markten. Op dit moment hebben we een serieus leveringsprobleem.

Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Op 5 september waren er meer dan 70.000 Enyaqs geregistreerd (reserveringen begonnen in september 2020), en de elektrische SUV heeft de Skoda-bazen betoverd. De opwinding van het bestuur met het aanstaande debuut van de Enyaq Coupe iV is toegenomen. Het aanvankelijke succes van het model zou afhangen van het aantal auto’s dat het kan leveren en hoe het chiptekort zich ontwikkelt.

droogte

De Skoda Enyaq Coupé iV 2022 is de directe vertaling van het Vision iV-concept uit 2019. Terwijl de voorkant identiek blijft, valt de achterkant zachtjes in de kofferbak en wekt de indruk van een verhoogde sportsedan. Volgens een persbericht van Skoda van 5 september 2021 zal de Coupé met 4 mm in lengte groeien tot 4.653 mm en in hoogte met 1 mm tot 1.617 mm. Breedte en wielbasis blijven met 1.879 mm en 2.765 mm gelijk, en een panoramisch schuifdak is standaard aan boord.

De coupé krijgt een selectie van velgen om uit te kiezen tussen 19 inch en 21 inch. Optioneel is de Coupé ook leverbaar met full-led-matrixkoplampen. De boordcomputer kan deze individueel aansturen, waardoor de bestuurder goed zicht heeft en tegemoetkomend verkeer minder verblindt. Een andere optie is de Crystal Face, die 131 leds integreert in de grille van de coupé.

Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Skoda vertrouwt op praktische en ruime modellen voor gezinnen en de Enyaq Coupé iV is een van zijn zeldzame lifestyle-modellen. Zelfs als het er misschien uitziet als een andere SUV-coupé, in ieder geval voor Skoda, is het iets speciaals. Oliver Stefani, Head of Design Skoda, was onlangs op pad met Thomas Schäfer, CEO Skoda, in het aankomende model. Stefani deelde dezelfde mening toen hij het project tijdens het rijden besprak.

Stefani zei dat zijn favoriete hoek van de Enyaq Coupe iV de achterste driekwart is. De korte overhangen, de grote wielen, de lage daklijn en de sterke schouders maken het er vanuit deze hoek erg goed uit.

Innerlijk

Het interieur van de Enyaq Coupé iV moet grotendeels overeenkomen met dat van de Enyaq iV, vooral qua design en indeling. Skoda kan verschillende uitrustings- en bekledingscombinaties gebruiken die beter passen bij het dynamische karakter van de coupéversie. Het bedrijf gebruikt duurzame materialen zoals gerecyclede PET-flessen, olijfbladextracten en scheerwol voor het dashboard, de deuren en de stoelen.

De Enyaq Coupe iV zou een product van relatief hoge kwaliteit zijn. Het bedrijf zal de coupé aanbieden met ‘Design Selections’ die de klassieke uitrustingsvarianten vervangen. Volgens Skoda zijn de interieurs van de “Loft”-selectie huiselijk en gezinsvriendelijk met een mix van grijze en zwarte bekleding. De hogere uitrustingsniveaus van Lodge en ecoSuite zullen ook meer milieuvriendelijke functies toevoegen. Daarentegen wordt het koffervolume iets teruggebracht van de 585 liter van de standaard naar 570 liter.

Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Varianten van de coupé komen meestal volgeladen. De SUV-versie biedt een climatronic-systeem met twee zones, een 13-inch touchscreen-infotainmentsysteem met SmartLink voor smartphone-integratie, KESSY GO (passive keyless entry) en sfeerverlichting. In de uitrustingslijn zijn de beschikbare standaard / optionele functies een augmented reality head-up display, een draadloze smartphone-oplader, een Canton-geluidssysteem met 12 luidsprekers, USB-C-aansluitingen en meer.

veiligheid

De Enyaq iV kreeg een Euro NCAP-veiligheidsbeoordeling van vijf sterren en Skoda mikt op hetzelfde aantal punten voor de Enyaq Coupé iV. De coupéversie moet hetzelfde type veilige batterij-installatie in de bodemplaat hebben en waterdicht zijn. In het geval van een defect of ongeval zouden de elektrische componenten binnen milliseconden automatisch van de batterij worden losgekoppeld om ervoor te zorgen dat de passagiers niet in gevaar worden gebracht door het hoogspanningssysteem. Bij een ongeval zouden tot negen airbags een veiligheidscocon voor de passagiers vormen.

Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Prototypebeoordeling

Auto Express kreeg de kans om een ​​prototype van de Enyaq Coupé te testen, en volgens het rapport zijn er veel minder nadelen aan de carrosseriestijl van de coupé dan je zou verwachten.

Qua design is de coupé identiek aan de standaard SUV van de neus tot aan de B-stijl, maar door de aflopende daklijn zijn er aan de achterkant wijzigingen mogelijk. Het rapport zegt dat deze veranderingen het beste van binnenuit kunnen worden ervaren. Voor het dak heeft Skoda een doorlopende, warmtereflecterende ruit gebruikt, waardoor er ruimte ontstaat voor de rolgordijnen. Volgens de Britse publicatie raken alleen mensen langer dan 1,80 m het dak aan en dankzij het MEB-platform is er geen aandrijflijn, zodat zelfs middelgrote passagiers met royale knieruimte zich helemaal comfortabel voelen. De kofferbak krimpt, maar alleen van 585 naar 570 liter in de coupé.

✓ U kunt ook controleren:

Wat betreft het rijden, de belangrijkste focus van Auto Express is dat de rijervaring niet te onderscheiden is van de andere Enyaqs die ze hebben gereden. De vering en het onderstel voelen stug aan, maar niet oncomfortabel. Dit kwam echter mede door de gladde wegen en adaptieve dempers van het prototype. Volgens de publicatie is de besturing aan de zware kant in vergelijking met zijn concurrenten, maar mist hij ook de finesse of scherpte die je zou zien in zoiets als een Ford Mustang Mach-E .

Auto Express schat een sprint van 0-100 km/u in acht seconden en een topsnelheid van ongeveer 100 km/u, maar die cijfers zijn niet bevestigd. Qua technologie is hij hetzelfde als de standaard Enyaq. De lay-out voelt vertrouwd aan en het scala aan aanpassingen van Skoda blijft beschikbaar in de Loft-, Suite-, Lounge-, EcoSuite- en Sportline-uitrusting. Hij krijgt ook 19-inch velgen, die optioneel zijn voor grotere.

Specificaties:

Skoda zegt dat de coupé dezelfde motor- en batterijcombinaties krijgt als de Enyaq iV SUV. Dit zijn onder meer de iV 60 met een 58 kWh-accupakket en een motor van 132 kW die de achterassen aandrijft, de iV 80 met een 77 kWh-accupakket en een 150 kW-motor voor achterwielaandrijving. Ook is er een iv 80x, de huidige topuitrusting met een accu met hogere capaciteit en 195 kW op alle vier de wielen. Het AutoExpress-rapport zegt dat er later een vRS-variant is gepland, de prestatievariant in de Enyaq Coupe-reeks.

Skoda vertelde Auto Express ook dat de coupé de nieuwe ME3-software zou lanceren, die sneller piekladen mogelijk maakt. Cijfers zijn niet bekendgemaakt, maar volgens de publicatie zouden de laadtijden 10 tot 80 procent onder de huidige 34 minuten kunnen liggen. Een AC wallbox tot 11 kW zou de Coupé volgens de aankondiging in zes tot acht uur volledig kunnen opladen. Ook openbare DC-laders met vermogens tot 125 kW kunnen worden gebruikt. De actieradius van de iV 80 Coupé bedraagt ​​535 km op een enkele lading volgens de WLTP-cyclus.

Skoda Enyaq Coupe iV 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Machtspas

Klanten van de Skoda Enyaq Coupe iV zullen waarschijnlijk gebruik maken van Powerpass, een oplaadservice van Elli – Volkswagen Group Charging GmbH. Met een Powerpass opwaardeerkaart kunnen klanten overal in het laadnetwerk van verschillende operators elektrische auto’s opwaarderen, waaronder Ionity. Bovendien is er geen aparte inschrijving of een eenmalige betaling vereist.

De enkele kaart maakt opladen mogelijk bij meer dan 210.000 laadstations in 30 markten in Europa. Klanten zijn verplicht om eenmaal per maand betalingen te voltooien op een verzamelfactuur, inclusief een kleine vergoeding voor het gebruik van de service. Zie Powerpass als een creditcardservice voor het opladen van elektrische auto’s.