Rolls-Royce Phantom 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In juli tweeduizend zeventien werd de nieuwe generatie (de achtste) van het Britse luxe sedanmerk gepresenteerd. De Rolls-Royce Phantom VIII is gebaseerd op een aluminium platform dat de fabrikant omschrijft als “Architecture of Luxury”. De sedan is verkrijgbaar in een standaard en een lange versie.

Rolls-Royce Phantom 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Het exterieur van het nieuwe model heeft geen radicale veranderingen ondergaan, ze zijn louter evolutionair van aard. In principe is dat logisch, want een auto als de Rolls-Royce Phantom moet er herkenbaar en imposant uitzien.

De voorkant van de nieuwe Rolls-Royce Phantom (2022) wordt gekenmerkt door een krachtige, rechthoekige grille met veel verticale ribben en een indrukwekkend bovenframe met de twee letters “R” – het logo van de fabrikant – en daarboven het traditionele beeldje “Spirit of Ecstasy” – een symbolische voorstelling van de godin Nike.

Rolls-Royce Phantom 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De smalle, langwerpige koplamp is geïntegreerd in een uitsparing aan de zijkanten van het radiatorrooster. Onder de bumper bevinden zich aan elke kant twee kleine luchtinlaatsleuven en verder naar beneden is een grote, smalle spleet van een ander rooster.

Van opzij gezien oogt de limousine net zo imposant en heeft hij het onmiskenbare silhouet van een Brits automerk. Hij heeft een bijna rechthoekige voorkant, grote deuren en een aflopende daklijn die overloopt in de kofferbak.

Grote spiegels op de nieuwe Rolls Royce Phantom Gen 8 geïnstalleerd aan de zijkant van de deuren en grote wielen met merk-multispaaks velgen. Het reliëf aan de zijkant van het voertuig is minimaal.

De achterzijde toont de status van het voertuig. Er is een haaienvinantenne aan de bovenkant, met een vrij smal raam eronder en een relatief korte kofferklep met bies.

De brede “heupen” zijn voorzien van de karakteristieke verticale Rolls-Royce lampen. Daaronder is een brede en overzichtelijke bumper met grote trapeziumvormige uitlaatpijpen geïntegreerd in het onderste deel van de bumper.

auto interieur

Het interieur van de Rolls-Royce Phantom VIII kan in één woord worden samengevat: luxe. Het is overal, zowel voorin als achterin. De fabrikant beweert dat alleen de beste materialen worden gebruikt – leer, hout, metaal, glas en plastic zijn allemaal geëlimineerd.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Overigens werd erop gewezen dat de Britse fabrikant een fervent voorstander is van klassieke bediening en nooit touchscreens zal gebruiken. De bestuurder van de sedan krijgt een vrij groot multifunctioneel stuurwiel, precies de juiste maat voor alle bovengenoemde materialen.

Rolls-Royce Phantom 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Daarachter bevindt zich een verzonken virtueel instrumentenpaneel met drie meters. Aan de rechterkant is nog een digitaal infotainmentpaneel en natuurlijk de traditionele analoge klok.

Daaronder zijn de ventilatieopeningen en een paar functietoetsen geïntegreerd in een groot decoratief natuurlijk houten inzetstuk. Daaronder bevindt zich de multimediabedieningsbalk en daaronder het klimaatbedieningspaneel.

✓ U kunt ook controleren:

  • Rolls Royce Cullinan 2022
  • Jaguar XF 2022

Over het comfort van de nieuwe Rolls-Royce Phantom 2022 hoeft niet te worden gesproken, en evenmin dat de inzittenden overal krap zullen zitten. Eén blik op de hoge kwaliteit van de materialen en de gedeelde achterbank, opgedeeld in twee luxe stoelen, en alles wijst zich vanzelf.

Kenmerken

De Rolls-Royce Phantom VIII is een luxe vierdeurs sedan met ruimte voor maximaal vier personen. Het voertuig heeft de volgende afmetingen: lengte – 5.762 mm (-77 mm vergeleken met de vorige generatie), breedte – 2.018 mm (+29), hoogte – 1.646 mm (+8) en wielbasis – 3.552 mm (-19). Het koffervolume is meestal niet gespecificeerd voor deze voertuigen.

Rolls-Royce Phantom 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het voertuig is uitgerust met een actieve luchtvering die zich automatisch aanpast aan het wegdek bij snelheden tot 100 km/u. Overigens is het landingsgestel nu volledig bestuurbaar. Voor en achter zijn geventileerde schijfremmen gemonteerd.

Onder de motorkap van de nieuwe Rolls-Royce Phantom 2022 ligt een 6,75 liter twin-turbo V12-motor met een vermogen van 563 pk. De motor is gekoppeld aan een achttraps ZF-automaat.

Prijs

Hoe hoog zijn de kosten? Volgens de officiële dealerwebsite begint de prijs van de nieuwe Rolls-Royce Phantom uit 2022 bij 915.400 euro.