Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Op 18 mei onthulde Rolls-Royce officieel de Cullinan luxe crossover. Bij de presentatie van het model, genoemd naar ‘s werelds grootste diamant, zei het hoofd van het Britse merk, Thorsten Muller-Otvos, dat de ontwikkeling van de auto rechtstreeks door de klanten van het merk was geïnitieerd.

Rolls-Royce heeft zijn eerste Cullinan SUV geprijsd op € 325.000 (exclusief talrijke opties).

Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Grote SUV Rolls-Royce Cullinan (foto’s en foto’s) heeft een aristocratisch en eerder ingetogen exterieur, al bevat het ontwerp van het model karakteristieke oplossingen die de auto onmiskenbaar identificeren met het Britse merk.

Het eerste dat opvalt, is de strakke voorkant gevormd door de complex gevormde, hoekige bumper en de massieve, verchroomde rechthoek van de grille met grijnzende verticale spijlen. De voorkant is voorzien van een slanke, hoekige bumper en een massieve chromen grille met verticale spijlen.

Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Daarnaast is de langwerpige motorkap met diepe, symmetrische bulten een echte blikvanger. En natuurlijk is er het Spirit of Ecstasy beeldje op de “neus”. Van opzij is de nieuwe Rolls-Royce Cullinan uit 2022 niet minder representatief dan van voren.

Het strenge profiel kenmerkt zich door een overvloed aan rechte lijnen, terwijl de auto chromen sierlijsten en deurgrepen en aluminium raamomlijstingen heeft. De wielkasten zijn voorzien van 22-inch stalen wielen met een dubbelspaaks design en een merklogo in het midden.

Behalve dat de RR Cullinan nogal ‘flauw’ is. Hij heeft een bijna gladde bumper met een beschermend paneel en aan de zijkant gemonteerde uitlaatpijpen. Ook opmerkelijk zijn de met een bijl uitgeholde kofferklep en de kleine koplampen.

auto interieur

Net als bij de Rolls-Royce personenauto zwaaien de zijdeuren van de Cullinan in verschillende richtingen open en bedekken ze de dorpels volledig om vuil buiten te houden. Wanneer de deuren opengaan, verlaagt de elektronica de cabine automatisch met 40 mm voor gemakkelijker in- en uitstappen.

Net als elk ander model van het Britse merk heeft de Rolls-Royce Cullinan SUV een luxueus en rijkelijk uitgerust interieur, waarin leer in verschillende kleuren, chroom en natuurlijk hout domineren.

Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het voorste gedeelte is ontworpen in twee kleuren en heeft elegante ronde ventilatiesleuven. Een vergelijkbaar torpedo-design is ook terug te vinden in de achtste generatie van de Phantom sedan, maar het bijzondere aan deze SUV is het multimedia-touchscreen, dat nog niet eerder in de modellen van de fabrikant is gezien.

Het multimediascherm is geïntegreerd in het bovenste deel van de middenconsole, met aan de rechterkant een miniatuur analoge klok. Ondanks het touchscreen heeft RR de traditionele controller op de middentunnel, die ook gebruikt kan worden om de functies van het entertainmentcomplex aan te sturen, niet losgelaten.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Het interieur verdient een speciale vermelding. De tweede rij van de cross-over herbergt standaard een driezitsbank, waarvan de rugleuning in twee ongelijke delen is verdeeld en elektrisch kan worden neergeklapt tot een laadruimte van 2.245 mm lang.

Als optie is een versie met vier zitplaatsen leverbaar. In dit geval zijn er twee elektrisch verstelbare split-stoelen achterin, met daartussen een massieve middenconsole. Er is ook een glazen scheidingswand achter de stoelen, die passagiers afschermt van de bagageruimte en het geluidsniveau in de cabine vermindert.

Kenmerken

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan uit 2022 is gebaseerd op het vlaggenschip Phantom sedan. De luxueuze Britse cross-over heeft een totale lengte van 5.341 mm en een wielbasis van 3.295 mm. Het model bereikt een breedte en hoogte van 2.164 mm en 1.835 mm.

Het zelfontworpen volledig aluminium “Architecture of Luxury”-platform heeft het gewicht op een acceptabel niveau (2.660 kg) gehouden, met een dubbele wishbone-ophanging voor en een vijfarmige ophanging achter.

Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het luchtgeveerde chassis werd overgenomen van de Phantom VIII-sedan, maar voor de Culina werden iets andere instellingen gebruikt. Ze hebben met name een grotere bodemvrijheid en een grotere veerweg.

De exacte rijhoogte is niet bekendgemaakt, maar het is bekend dat de luchtvering 40 mm kan verlagen of verhogen ten opzichte van het oorspronkelijke niveau, met een geclaimde doorwaadbare plaats van 540 mm.

✓ U kunt ook controleren:

  • Toyota Hiace 2022
  • Rolls Royce Phantom 2022

De intelligente ophanging kan de bodemvrijheid off-road vergroten, en als een van de wielen het contact met de grond verliest, blaast hij de juiste luchtcilinder op en laat het wiel zakken op zoek naar houvast. De kofferbak van de crossover heeft een inhoud van 560 liter, maar kan vergroot worden tot 600 liter door de onderste plank te verwijderen.

In de versie met vijf zitplaatsen kan de achterbank tot op de grond worden neergeklapt (een primeur in de geschiedenis van Rolls Royce), waardoor een laadvolume van 1.930 liter ontstaat. Opvallend is de tweedelige kofferklep, die is opgedeeld in een onder- en een bovenvleugel, die beide elektrisch worden bediend.

Rolls-Royce Cullinan 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Onder de motorkap van de Rolls-Royce Cullinan ligt een 6,75-liter twin-turbo V12-motor gekoppeld aan een ZF achttraps automatische transmissie. De unit levert 571 pk en ontwikkelt een koppel van 850 Nm. De topsnelheid van de vierwielaangedreven SUV met vierwielaandrijving is elektronisch begrensd op 250 km/u.

Offroad wordt vermeld als een offroad-preset, maar de auto heeft geen differentieelsloten of terugschakelingen, dus hij is niet geschikt om volledig offroad-terrein te veroveren.

Adaptieve cruisecontrol, automatisch remmen met voetgangersdetectie, nachtzicht met rondomcamera’s en nog veel meer zorgen voor rijveiligheid. Het bedrijf besloot de inmiddels modieuze stuurautomaat niet te gebruiken.