Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Range Rover Velar 2023 mag dan het middelste kind van de Range Rover SUV-familie zijn, hij mag niet over het hoofd worden gezien. Het is een goedaardige cross-over met genoeg stijl voor debuten en genoeg bruikbaarheid voor weekendski’s. Dit jaar wordt een sportieve HST-uitrusting toegevoegd.

Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

  • HST topuitrusting
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

wat wij denken

De Velar past in geen van de gebruikelijke SUV-categorieën en dat maakt hem zo aantrekkelijk. Hij is groter dan de meeste compacte cross-overs, kleiner dan een middelgrote en ergens tussen een traditionele vierkante vorm en een trendy fastback in.

Wat het ook is, het is prachtig. We houden van het ontwerp van de Velar, van binnen en van buiten. Het interieur is gemonteerd en afgewerkt volgens de gebruikelijke Range Rover-normen en het rijgedrag is wendbaar maar nooit oncomfortabel. Zoals de meeste Range Rovers biedt de Velar meer offroad-prestaties dan de meeste bestuurders ooit nodig zullen hebben. We hebben er een jaar mee gereden en vonden het geweldig.

Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Die deugden waren genoeg om van de Velar een finalist te maken in onze 2019 SUV van het Jaar-wedstrijd, maar een omslachtig infotainmentsysteem en een hoog prijskaartje verhinderden dat hij won. De nieuwste software van Landrover loste de eerste kritiek op, maar de Velar blijft een twijfelachtige waarde, vooral met de relatief trage en dorstige basismotor.

Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Veel kopers zullen er niets om geven, en dat nemen we ze niet kwalijk. De Velar valt op in de zee van luxe cross-overs die steeds talrijker worden.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en brandstofverbruik

De Velar 2023 wordt aangeboden met twee motoren. Beiden brengen hun vermogen via een automatische achtversnellingsbak over op alle vier de wielen.

De basisversie van de Velar S wordt geleverd met een 2,0-liter viercilinder turbomotor die 247 pk en 269 lb-ft koppel produceert. Toen we de aandrijflijn van 2018 testten, hielden we van de soepele achtversnellingsbak, maar niet van de trage 0-60-tijd van 7,7 seconden. Het brandstofverbruik begint bij 20/26 mpg (stad/vrachtwagen).

Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Bij een upgrade naar de Velar R-Dynamic S is optioneel een 3,0-liter zescilinder met turbocompressor en mild-hybridcompressor verkrijgbaar, waardoor het vermogen stijgt tot 335 pk en 354 Newtonmeter. Land Rover stelt dat hij accelereert van 0 naar 60 seconden in 6,0 seconden. Dankzij het mild hybrid systeem is het brandstofverbruik nagenoeg gelijk aan dat van de basismotor.

De nieuwe HST-uitvoering neemt de 3,0-liter motor en schaalt deze op tot 395 pk en 405 lb-ft. De HSE van vorig jaar kreeg 19/25 mpg met dezelfde motor, en we verwachten hetzelfde voor het model van dit jaar. De 0-60 tijd wordt gerapporteerd als 5,2 seconden.

Velar of F-Pace?

De Range Rover Velar en de Jaguar F-tempo delen een mechanisch platform en hebben vergelijkbare power packs. Dus wat is het verschil?

De F-Pace is iets kleiner maar verrassend praktisch. Hij biedt dezelfde beenruimte als de Velar en met 69,1 kubieke meter een groter laadvolume. Trouw aan de merkidentiteit neigt de F-Pace naar sportief rijgedrag, terwijl de Velar beter offroad is. De F-Pace is aanzienlijk goedkoper, ook al komt de standaarduitrusting niet helemaal overeen met die van de Velar.

Range Rover Velar 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het laatste verschil is misschien het verschil dat de generaties scheidt: terwijl de Velar kiest voor een futuristische lay-out met twee schermen van de functies van het voertuig, houdt de F-Pace vast aan de traditionele lay-out met één scherm met knoppen en knoppen voor klimaatregeling.

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

Met adaptieve cruisecontrol die dit jaar standaard wordt, zijn de veiligheidsvoorzieningen van de Velar indrukwekkend. Deze omvatten automatisch noodremmen, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, waarschuwing voor dode hoeken, parkeersensoren en bewaking van de alertheid van de bestuurder.

technologie

Het Pivi Pro infotainmentsysteem van jaguar is aanzienlijk geëvolueerd sinds de introductie van de Velar. Het nieuwste systeem omvat navigatie, draadloze compatibiliteit met Apple CarPlay en Android auto en een eersteklas Meridian-geluidssysteem. Alle Velar hebben hetzelfde 10-inch infotainment-touchscreen, plus een tweede touchscreen in de middenconsole om voertuigfuncties te bedienen. Surround sound en head-up display zijn optioneel.

Aanbevolen trim

De basisaandrijving zouden we graag willen missen, maar voor de 3,0-liter motor moet je minimaal 70.000 euro uitgeven. Daar is de sprong naar één Porsche Cayenne of Range Rover Sport verleidelijk klein.

Hij is misschien niet zo snel als een Macan, maar de basisversie behoudt de beste eigenschappen van de Velar: mooi design, luxe interieur en comfortabele rijervaring. Meer zullen de meeste kopers niet willen.