De Range Rover Evoque 2023 was ooit de populairste naam onder de luxe kleine SUV’s. Hoewel de concurrentie snel heeft ingehaald, is de Evoque nog steeds een van de meest stijlvolle SUV’s op de weg. Adaptieve cruisecontrol wordt toegevoegd aan de standaarduitrusting van de Evoque.

wat wij denken
Sinds de Range Rover Evoque onze prijs voor SUV van het jaar 2012 won, is de glans een beetje vervaagd. De Evoque 2023 is geen slechte auto , maar hij is niet meer zo toonaangevend in de luxeklasse als vroeger.

Onze belangrijkste kritiek is de rijdynamiek. De stugge vering, trage acceleratie en gebrek aan stuurfeedback maken de Evoque niet bepaald leuk om te rijden. De basisaandrijflijn is noch krachtig noch efficiënt. Het uitrustingsniveau komt niet overeen met de prijs van de Evoque, die begint bij net geen 50.000 euro, ook al houd je geen rekening met uitrustingskenmerken als het dodehoekwaarschuwingssysteem. Om al deze redenen kwam de Evoque tekort in onze wedstrijd SUV van het jaar 2020.

De updates zijn niet allemaal slecht – het interieur is stil, de wegligging is snel en de Evoque behoudt zijn offroad-capaciteiten. De styling is onderscheidend en er zijn maar weinig auto’s die ook van het winkelcentrum naar de bergen kunnen rijden. Deze deugden kunnen voldoende zijn voor modebewuste kopers. De volgende Evoque zal waarschijnlijk elektrisch zijn en we hopen dat de revisie van de aandrijflijn de klassieker nieuw leven zal inblazen.
✓ U kunt ook controleren:
prestaties en brandstofverbruik
Elke Evoque is uitgerust met vierwielaandrijving en een automatische transmissie met negen versnellingen. De motor wordt door de meeste modellen gedeeld met de basis Discovery Sport, een 2,0-liter viercilinder met turbocompressor die 246 pk en 269 lb-ft ontwikkelt. Met deze motor is de Evoque niet bijzonder snel: hij doet er in de test 9 seconden over van 0 naar 100. Het verbruik is een bescheiden 20/27mpg (stad/land). dat soort concurrenten Volvo XC40 en de BMW X1 zijn beduidend zuiniger, en dan zijn de elektrische versies nog niet eens meegerekend.

Voor de Evoque HST is een mild hybride systeem leverbaar. Hij levert 50 pk en 26 lb-ft, wat genoeg is om bijna een seconde van de 0-60 tijd van de Evoque te scheren. De elektrische ondersteuning helpt ook om het brandstofverbruik op 21/26 mpg te houden.

Off-road krijger
Weinig Evoques zullen ooit een modderig pad zien, maar dat betekent niet dat ze het niet onder de knie kunnen krijgen. Met een oploophoek van 25 graden, snelheidsafhankelijke Hill Descent Control en een geavanceerd, terreingevoelig tractiesysteem is de Evoque avontuurlijker dan sommige jeep . Tijdens onze eerste rit met de huidige Evoque-generatie hebben we veel offroad-tochten gemaakt en waren erg onder de indruk.

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen
De standaard veiligheidstechnologie van de Evoque is geruststellend, vooral omdat er dit jaar adaptieve cruisecontrol is toegevoegd. Automatisch noodremmen, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, parkeersensoren en monitoring van de alertheid van de bestuurder zijn ook aan boord. Dodehoekbewaking is standaard vanaf de SE-versie. Zoals alle Range Rover-modellen is de Evoque niet onderworpen aan een crashtest door IIHS of NHTSA.

laadruimte en interieur
De vorm van de Evoque is mooi om naar te kijken, maar beperkt de binnenruimte. Vergeleken met een Volvo De XC40 blijft achter bij de Evoque wat betreft beenruimte en bagageruimte achterin.
Bagageruimte (achter de eerste/tweede zitrij):
- Evoque: 21,6/50,5 kubieke voet
- XC40: 20,7/57,5 kubieke voet
Beenruimte (eerste/tweede zitrij):
- Evoque: 40/34 inch
- XC40: 40,9/36,1 inch
technologie
Elke Evoque is uitgerust met krachtige Land Rover Pivi Pro-software en een 10,0-inch infotainment-touchscreen. Navigatie, Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard. De SE-modellen hebben een premium geluidssysteem en een touchscreen waarvan de kijkhoek vanaf het dashboard kan worden aangepast. Surround sound, wifi-hotspot en head-updisplay zijn tegen meerprijs verkrijgbaar.

Aanbevolen trim
De Evoque is leuk genoeg zonder de R-Dynamic, maar we zouden voor de SE-trim gaan. Het biedt een aantal welkome upgrades, zoals dodehoekwaarschuwing en stoelverwarming, samen met enkele gemakken zoals premium geluid en automatisch grootlicht. Prijzen voor een Evoque SE beginnen bij iets meer dan € 50.000, maar niemand koopt een Range Rover op prijs. De eersteklas HST-trim is aantrekkelijk, maar het extra vermogen logenstraft de beperkte dynamische mogelijkheden van de Evoque.