Porsche Taycan 2024: Interieur, motor en modificaties

Porsche werkt aan een facelift van de Taycan, die op 7 november 2022 de mijlpaal van 100.000 geproduceerde exemplaren in slechts drie jaar bereikt. De mid-cycle refresh, gepland voor modeljaar 2024, zal de eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, de Porsche Taycan 2024, aanzienlijk upgraden.

Porsche Taycan 2024: Interieur, motor en modificaties

Een update van de hele serie

Porsche onthulde de Taycan sedan op 4 september 2019, gevolgd door de Taycan Cross Turismo op 4 maart 2021 en tot slot de Taycan Sport Turismo op 19 januari 2022. De afgeleiden zijn nieuw, maar het bedrijf kan ze samen met de sedan updaten om de Taycan line-up consistent te houden.


Ontwerp

Zoals spionagefoto’s van gedeeltelijk gecamoufleerde prototypen laten zien, krijgt de 2024 Porsche Taycan in alle carrosserievarianten wijzigingen aan de bumper, koplampen en grille. Het huidige model wordt aangeboden in de varianten Sedan, Cross Turismo en Sport Turismo. De Sedan wordt aangeboden in de varianten Base, 4S, GTS, Turbo en Turbo S. De Cross Turismo is verkrijgbaar in de uitvoeringen 4, 4S, Turbo en Turbo S. De Sport Turismo is verkrijgbaar in de varianten Base, 4S, GTS, Turbo en Turbo S. Porsche zou verschillende nieuwe wielopties kunnen aanbieden voor de Taycan van 2024.

Porsche Taycan 2024: Interieur, motor en modificaties

Recente spionagefoto’s hebben onthuld dat Porsche bezig is met het testen van een nieuwe topvariant van de Taycan sedan. Naast de bekende intrekbare achterspoiler, smalle banden en massieve remmen heeft deze variant ook een vaste achtervleugel, wat duidt op een nog sterkere prestatiegerichtheid dan de Turbo-S-variant die tot nu toe aan de top van het modellengamma stond. met een dergelijke variant zou Porsche het doel kunnen nastreven om van de Taycan de snelste elektrische auto ter wereld te maken. Naar verluidt zou het bedrijf deze variant “Turbo GT” kunnen noemen.


Interieur en kenmerken

De Taycan diende als proefbank voor Porsche om radicale veranderingen in het interieur uit te proberen. De elektrische auto is bijvoorbeeld de eerste auto van het bedrijf met een volledig digitaal dashboard, iets wat puristen als taboe zouden beschouwen in een sportwagenicoon als de 911. Een andere innovatie van Porsche is het lederen interieur. Na verloop van tijd zal het bedrijf deze elementen in meer modellen kunnen integreren naarmate ze geleidelijk door klanten worden geaccepteerd. De update probeert niet alleen een aantal nieuwe Porsche functies uit, maar verbetert ook bestaande.

Porsche Taycan 2024: Interieur, motor en modificaties

ADAS

Spionagefoto’s laten zien dat Porsche nieuwe ADAS-functies voor de Taycan zou kunnen introduceren, mogelijk gemaakt door een nieuw radarsysteem achter de voorruit. We verwachten dat het bedrijf nieuwe bekledings- en interieuropties zal aanbieden.

Nieuwe koplamptechnologie.

Porsche zal voor de nieuwe Taycan ook zijn nieuw ontwikkelde HD LED-matrixkoplampen aanbieden. Vergeleken met de vorige specificatie is het nieuwe lichtsysteem twee keer zo helder en vier keer zo breed. Elke chip bestaat uit twee LED-chips (vier in totaal) en bevat 16.384 individueel regelbare micro-LED’s die een gebied ter grootte van een menselijke duimnagel bestrijken. Afhankelijk van de situatie kunnen individuele pixels worden in- of uitgeschakeld, waardoor het systeem met hoge resolutie extreem energiezuinig is.

Het grootlicht verlicht indien nodig de weg over een afstand van 600 meter en dimt delen van de lichtbundel als het systeem tegemoetkomend verkeer detecteert. Porsche heeft nog veel meer functies in deze LED-koplampen geïntegreerd om de bestuurder te helpen. Deze omvatten het verlichten van smalle rijstroken, rijstrookverlichting en het al genoemde adaptieve grootlicht.

Op recente spionagefoto’s is te zien dat Porsche de nieuwe Taycan al test met HD Matrix LED-koplampen. De nieuwe koplampen hebben ook een vergelijkbare vorm en design als die in het Design-gedeelte. Waarschijnlijk zullen de nieuwe Taycan Cross Turismo en de nieuwe Taycan Sport Turismo ook worden uitgerust met HD Matrix LED-koplampen. We hebben het bedrijf de Taycan zien testen met de nieuwe technologie.


Technische gegevens

Gebied

De bestaande Taycan-varianten zouden een grotere actieradius kunnen krijgen, wat momenteel het grootste probleem en een grote teleurstelling is, vooral in vergelijking met de Amerikaanse concurrentie. De Tesla Model S kan tot 396 mijl rijden op een volle lading en de Lucid Air heeft een maximaal bereik van 520 mijl, wat voldoet aan de EPA-normen. De Porsche Taycan haalt slechts een maximum van 246 mijl. De maximale actieradius van de Porsche Taycan in 2024 zou 275 mijl kunnen zijn – nog steeds ver van de concurrentie, maar in ieder geval beter dan de huidige auto.

Bereiden we een nieuwe versie met drie motoren voor?

Onder druk van Tesla en Lucid Motors moet Porsche zich hebben gerealiseerd dat het technische updates moet plannen voor de herziene Taycan. Het gerucht gaat dat een variant van de nieuwe Porsche Taycan Turbo GT een driemotorige aandrijflijn met meer dan 1.000 pk zal krijgen. De Porsche Taycan Turbo GT zal naar verwachting concurreren met de Tesla Model S Plaid en de Lucid Air Sapphire.

Tijdens tests in de winter zijn spionagefoto’s gemaakt van een zorgvuldig gecamoufleerd ontwikkelingsprototype van de Taycan met drie motoren. op de foto’s is de testauto te zien met een bredere en sportievere frontsplitter, een grote vaste achtervleugel en een agressieve diffuser achter met vleugelflares op de bumper.

Het is mogelijk dat Porsche een Taycan-variant met drie motoren aanbiedt met een vaste achtervleugel om de downforce te vergroten. We betwijfelen echter of dit standaard op het productiemodel wordt gemonteerd, omdat het een negatieve invloed zou kunnen hebben op de aerodynamica en dus op de actieradius. Net als bij andere facelifts zal het merk kopers waarschijnlijk nieuwe interieurkleuren en bekledingsopties bieden, evenals een nieuw ontwerp lichtmetalen velgen.

Porsche Taycan 2024: Interieur, motor en modificaties

Terwijl de Taycan Turbo S met twee motoren in slechts 2,6 seconden naar 100 km/u accelereert (Cross-Turismo 2,7 seconden), legt de Taycan met drie motoren dezelfde afstand af in iets meer dan twee seconden. Het Britse rapport belicht ook de nieuwe versie met grotere remmen en een verbeterd koelsysteem. Ondertussen zal Porsche waarschijnlijk ook het chassis en de ophanging aanpassen om de prestatiekenmerken te verbeteren, de digitale displays updaten om extra informatie over de aandrijflijn te tonen en mogelijk de efficiëntie van de transmissie verbeteren.

Opladen

De Taycan kan worden opgeladen met maximaal 19,2 kW wisselstroom en maximaal 270 kW gelijkstroom. Opladen van 0 tot 100 procent duurt slechts 4,8 uur met een AC-lader en van 5 tot 80 procent met een DC-lader duurt slechts 22,5 minuten.

De bijgewerkte Taycan zou een iets hogere gelijkstroomlaadcapaciteit van ongeveer 300 kW kunnen hebben. Belangrijker is dat hij langere tijd op hoog vermogen kan opladen. Onlangs gepubliceerde spionagefoto’s lieten zien dat het nieuwe model in de Turbo GT-variant zelfs bij 64 % SoC kan opladen met 251 kW. het vermogen van de huidige Taycan is niet meer dan 170 kW bij 65% lading. We verwachten dat de nieuwe Taycan 18 tot 20 minuten nodig heeft om snel op te laden bij constante stroom (5 tot 80 %)).


Prijs en datum van uitgifte

De Porsche Taycan 2024 zou in de laatste maanden van het jaar bij de dealers kunnen staan. Verwacht wordt dat de prijzen zullen beginnen bij iets minder dan 90.000 euro. De wereldpremière staat mogelijk gepland voor de IAA 2023, die van 4 tot 10 september 2023 in München wordt gehouden. Porsche staat als een van de exposanten vermeld op de website van het evenement, maar heeft zijn aanwezigheid nog niet aangekondigd.


Nieuweautos.com zegt

De nieuwe Taycan heeft naar verluidt aanzienlijk meer vermogen, verbeterde software, extra comfortfuncties en een iets grotere actieradius. Hoewel de vernieuwde Taycan achterblijft bij de concurrentie op het gebied van vermogensreserves, zal hij waarschijnlijk een belangrijke kanshebber blijven onder de high-performance elektrische auto’s.

Foto’s en bron: Porsche.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen