Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Hier vind je alles wat je moet weten over de volgende elektrische auto van Porsche: de Porsche Macan Electric (werktitel), die vanaf 2024 zal concurreren met de Tesla Model Y en de BMW iX.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Ontwerp

De prototypes van de Porsche Macan EV 2024 zijn zwaar gecamoufleerd om de kijker te misleiden tot de presentatie. Het silhouet kan niet worden gecamoufleerd, dus we hebben een duidelijk idee van de carrosserie en de algehele vorm van Porsche’s aankomende elektrische auto.

De Macan van de eerste generatie, gelanceerd in 2013, is een moderne SUV met een lage daklijn. Hoewel hij naast het model van de volgende generatie zal worden aangeboden tot elektrische voertuigen volledig zijn geïntroduceerd in de belangrijkste markten van Porsche, wordt de Porsche Macan Electric een SUV met een bult.

HD-matrix LED-koplamp met HD-licht

Op 24 augustus 2023 deelde autospotter Wilco Block een foto waarop de installatie van de dubbele koplampen te zien is. Te oordelen naar de reacties op dit bericht zijn sommige Porsche-fans teleurgesteld over de onconventionele opstelling van de koplampen.

Op de motorkap zou de Macan Electric een koplampbehuizing krijgen in de stijl van de Porsche Mission R, die alleen bestaat uit de achteruitrijlichten die in het kenmerkende vierpuntsdesign zijn geplaatst. Dim- en grootlicht zijn vermoedelijk ondergebracht in een aparte behuizing direct boven de zijdelingse luchtinlaten in het midden van de voorskirt.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

De Macan EV is uitgerust met de nieuwe HD Matrix Beam LED-koplampen van Porsche. Vergeleken met eerdere systemen zijn deze koplampen twee keer zo helder over een gebied dat vier keer zo groot is. Ze hebben een bereik tot 600 meter en schakelen alleen de pixels in die nodig zijn, waardoor energie wordt bespaard. Porsche heeft de koplampen uitgerust met verbeterde functies, zoals een welkomst- en uitrijanimatie, verlichting van rijstroken, verlichting van bouwterreinen en versmalling van rijstroken, evenals adaptief grootlicht op snelwegen. daarnaast hebben ze een nieuwe verblindingsvrije grootlichtfunctie die het licht van de HD Matrix module verdubbelt in grote gebieden rechts en links van het verblindingsvrije gebied.

Meer aandacht voor aerodynamica

Aangezien Porsche de volgende generatie Macan vanaf het begin heeft ontworpen als elektrische auto, kunnen we een aantal fundamentele wijzigingen in het ontwerp aanbrengen die de aerodynamica en energie-efficiëntie aanzienlijk kunnen verbeteren. De neus van de auto zou bijvoorbeeld lager kunnen worden gemaakt. Julian Baumann, hoofd verkoop en marketing van de SUV-serie bij Porsche, onthulde dat het carrosserieontwerp anders is dan dat van de eerste generatie Macan en dat het Taycan-team werkt aan de aerodynamica.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

De carrosserie van de SUV-coupé is niet alleen anders dan die van de Macan met benzinemotor, maar zal de elektrische auto ook helpen om een betere aerodynamica te bereiken. Een actieve spoiler vult de aflopende daklijn aan, verbetert de luchtstroom en vergroot de actieradius. Andreas Huber, hoofd Digital Prototyping bij Porsche, onthulde dat zijn team al zo’n vijf jaar specifiek werkt aan de aerodynamica van de Macan. Een lage luchtweerstand is “fundamenteel” voor een lange actieradius van het volledig elektrische model van de volgende generatie, aldus Huber.

Porsche zou een optie voor virtuele spiegels kunnen aanbieden, een functie die potentiële klanten ook verwachten van het “alledaagse” alternatief uit de VW-portfolio, de Audi Q8 e-tron Sportback. De elegante virtuele spiegels zouden de luchtweerstand verder kunnen verminderen en de actieradius kunnen vergroten in de race met Tesla. De Macan EV krijgt een draaiknop in plaats van de conventionele versnellingspook.

De Macan EV krijgt een nieuw merklogo en is daarmee mogelijk de eerste productieauto met een nieuwe identiteit. Porsche heeft een nieuw logo geïntroduceerd ter ere van zijn 75e verjaardag. Het bedrijf gebruikt het wapen al sinds 1952 en heeft het in de loop der jaren licht gewijzigd. Zoals te zien is op de tweede foto in de galerij, heeft de 2023-versie een nieuwe textuur en het opschrift “Stuttgart” boven het rijzende paard.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties
Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Interieur en kenmerken

Het interieur van de Porsche Macan EV is naar verluidt overzichtelijk, op de bestuurder gericht en volledig digitaal – iets wat Porsche geleidelijk introduceert naarmate we het tijdperk van de elektrische auto ingaan, zoals eerder vermeld. Verwacht in de Macan EV een minimalistisch en elegant dashboard, een gebogen, volledig digitaal instrumentenpaneel, een groot infotainmentcenter met touchscreen en een display aan passagierszijde.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Gebogen instrumentenpaneel

Porsche is een van de weinige merken die bekend staat om zijn traditie. Maar nu het tijdperk van elektrische auto’s om radicale veranderingen vraagt, heeft het bedrijf de noodzaak ingezien om op sommige gebieden de regels te breken. Een voorbeeld hiervan is het volledig digitale instrumentenpaneel in de Porsche Taycan.

Op spionagefoto’s was een gebogen instrumentenpaneel te zien. Het lijkt op dat van de Porsche Taycan, en als dat echt zo is, zou het 16,8 inch groot moeten zijn. Net als in de Taycan heeft Porsche de motorkap weggelaten om dit gedeelte slank en modern te maken, vergelijkbaar met high-end smartphones en tablets. Het instrumentenpaneel kan worden voorzien van echt glas en een opgespoten polarisatiefilter voor een goed zicht, zelfs bij zonnig weer.

Horloges

Een nieuwe reeks spionagefoto’s, gepubliceerd door InsideEVs op 9 december 2022, toont een Macan EV met een klok, die ook dienst kan doen als rondeteller, op het dashboard en een speciaal stuurwiel. Deze functies zullen deel uitmaken van het optionele Sport Chrono Pakket.

Nieuw infotainmentsysteem

De Porsche Macan Electric wordt uitgerust met een compleet nieuw infotainmentsysteem op basis van Google’s Android Automotive besturingssysteem. CARIAD, de softwareafdeling van de Volkswagen Groep, ontwikkelt een nieuwe architectuur voor voertuigsoftware op basis van een open-source versie van Android Automotive OS. Het gebruik van de licentievrije versie betekent dat de Duitse groep, in tegenstelling tot de Volvo Car Group, de Google Play Store niet zal integreren in zijn infotainmentsysteem.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Het systeem, One.Infotainment genaamd, zal een nieuwe app store bevatten die ontwikkeld is in samenwerking met Harman, een bedrijf van Samsung. Spotify, Tidal, Amazon Music, Tubi, TikTok, Stingray Karaoke, FRVR, enz. zullen de passagiers tijdens de reis vermaken. Comfort- en informatie-apps in de nieuwe app shop zijn onder andere Home Assistant, The Weather Channel, Vivaldi, Yelp, Parkwhiz en Plugshare. Voor wie onderweg moet werken, is zelfs Webex beschikbaar in de app shop.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

porsche zal hetzelfde nieuwe klimaatbedieningspaneel gebruiken als in de Porsche Cayenne van 2024, met analoge bedieningselementen (wijzerplaten) die eenvoudiger en minder opdringerig zijn. Het bedieningspaneel wordt zwart, zodat de verlichte klimaatfuncties duidelijk zichtbaar zijn.


ADAS

De Macan EV zal naar verwachting worden uitgerust met een breed scala aan geavanceerde rijhulpsystemen van Mobileye. Porsche kondigt aan dat toekomstige modellen, waaronder waarschijnlijk de Macan Electric, zullen worden uitgerust met de automatische assistentie- en navigatiefuncties van Pilot, gebaseerd op het SuperVision-technologieplatform van de toonaangevende leverancier van ADAS-oplossingen. SuperVision stelt auto’s in staat om navigatieroutes te volgen, zelfstandig van rijstrook te wisselen en langzamere voertuigen automatisch in te halen op wegen met meerdere rijstroken. Het systeem maakt gebruik van één conventionele en één groothoekcamera, één groothoekradar aan de voorkant, twee hoekradars aan de voorkant, vier camera’s aan de zijkanten en meerdere camera’s aan de achterkant.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

PSA-platform

De Porsche Macan Electric wordt gebaseerd op een nieuw, speciaal elektrisch voertuigplatform voor luxemodellen, het zogenaamde Premium Platform Electric (PPE) of PPE-architectuur. Porsche en Audi ontwikkelen dit platform samen. Minstens drie Audi-modellen zullen op dit platform worden gebaseerd, waaronder het technische broertje van de Macan, de Audi Q6 e-tron, en de Audi A6 e-tron. PPE is vergelijkbaar met de MEB (Modular Electric Drive Toolkit), maar biedt meer vermogen en nieuwe technologieën en dus een hoger prestatieniveau.

Prijs en compromisloos

Porsche bouwt geen bestaande ICE-platforms om voor elektrische voertuigen. “Er is altijd een bepaalde afweging op het gebied van gewicht, verpakking en andere afmetingen”, zegt Michael Steiner, bestuurslid onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf.

Lutz Meschke, plaatsvervangend CEO en bestuurslid financiën en IT van Porsche, vertelde Autocar dat het gebruik van het PSA-platform in plaats van de ontwikkeling van een nieuw eigen platform een kostenbesparing van 30 procent mogelijk zou maken.

Porsche Torque Vectoring Plus met elektronisch blokkeerbaar differentieel

De Macan Electric heeft een volledig nieuw ontworpen double wishbone vooras met afzonderlijke veerpoot vooraan en een multi-link achteras. In de hogere uitrustingsniveaus is Porsche Torque Vectoring Plus met een elektronisch vergrendelbaar differentieel standaard. Ongeacht de ophangingskeuze – stalen of luchtvering – kunnen klanten het elektronische Porsche Active Suspension Management (PASM) systeem testen in de Macan Electric configuratie.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties
Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Stuurinrichting achteras

In tegenstelling tot de benzinemotor heeft de Macan Electric achterasbesturing. Bij een snelheid van ongeveer 80 km/u draaien de achterwielen vijf graden in tegengestelde richting van de voorwielen, waardoor de draaicirkel ongeveer een meter kleiner wordt. Bij hogere snelheden draaien de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen.

22 inch wielen

Over wielen gesproken: Porsche zal maten tot 22 inch aanbieden. Uiteraard met gemengde banden, maar de breedte van de voor- en achteras zal nog meer verschillen dan bij de benzineauto, aldus het bedrijf.


Bereik

Beter bereik dan de Taycan

Als er één feedback van Taycan-klanten is die Porsche serieus heeft genomen, dan is het wel het gebrek aan een geloofwaardige gangreserve. Steiner vertelde journalisten dat de actieradius van de Macan Electric “aanzienlijk groter” zou zijn dan die van de Taycan.

De actieradius van de Porsche Macan Electric zal die van de Taycan overtreffen, die afhankelijk van de configuratie een actieradius tot 504 kilometer of 313 mijl (WLTP) heeft. Het beoogde maximum zou 550 kilometer of 341,7 mijl (WLTP) kunnen zijn.

Spionagefoto’s uit december 2022 tonen het instrumentenpaneel van de Macan EV met een resterende actieradius van 391 kilometer op een bijna volledige lading. Deze foto’s zijn echter genomen tijdens een testrit op een circuit, dus de rijstijl was niet per se gericht op efficiëntie! De officiële actieradius (WLTP) zou zoals gezegd aanzienlijk beter moeten zijn.

In april 2022 toonde een nieuwe reeks spionagefoto’s dat het instrumentenpaneel van de Macan Electric testauto een resterende actieradius aangaf van 234 kilometer (145 mijl) met 82 procent resterende lading. Dit betekent dat slechts 285 kilometer kan worden afgelegd op een volle lading. De testauto reed echter in de buurt van de poolcirkel, wat betekent dat het koude weer tot een ongebruikelijk hoog energieverbruik kan hebben geleid. Bovendien kan de bestuurder het voertuig aan verschillende stresstests hebben onderworpen. Tijdens de ontwikkeling onderwerpen bedrijven hun prototypes aan driften, off-road rijden en andere ontberingen, maar de gemiddelde klant komt zelden in aanraking met zulke extreme omstandigheden.


Batterij

Vermogen ~100 kWh

De Porsche Macan Electric is uitgerust met een accupakket met een totale capaciteit van ongeveer 100 kWh. Volgens een rapport van InsideEVs van 13 november 2022 ligt de bruikbare capaciteit van dit accupakket dicht bij de geïnstalleerde capaciteit van 96-98 kWh. Deze capaciteit biedt een goede sweet spot voor actieradius en prestaties, dus het bedrijf heeft de optie in geen van beide varianten nodig.

Porsche maakt geen gebruik van cell-to-cell technologie zoals Tesla en enkele andere autofabrikanten die in dit opzicht verder gevorderd zijn. Het accupakket van ongeveer 100 kWh bestaat uit 12 accumodules met prismatische NCM lithium-ioncellen. De mengverhouding van de actieve materialen (nikkel, kobalt en mangaan) is 8:1:1, dat wil zeggen dat kobalt en mangaan slechts voor 10 procent ontbreken. Porsche heeft het over een hoge energiedichtheid, maar geeft geen cijfers.

Porsche betrekt de batterijen voor de Macan EV van Draxlmaier. De Duitse autotoeleverancier produceert de batterijen voor de Taycan momenteel in zijn fabriek van 100.000 vierkante meter in Sachsenheim bij Stuttgart, die in 2019 wordt geopend.


Opladen

DC laadvermogen 275-300 kW

Dankzij de 800 volt-technologie kan de Porsche Macan Electric snel gelijkstroom opladen bij hoge snelheden. Porsche gaf geen exact getal, maar bevestigde dat het vermogen hoger zal zijn dan dat van de Taycan (270 kW). We verwachten dat het vermogen dichter bij 275 kW dan bij 300 kW zal liggen. Op een spionagefoto van Reddit-gebruiker VegarHenriksen is te zien hoe een Macan EV met 172 kW wordt opgeladen in de sneeuw in het noorden van Noorwegen.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

DC-snelladers met 800 V laadtechnologie laden een batterij van ~100 kWh in minder dan 25 minuten op van 5 tot 80 %. Zulke laders zijn echter moeilijk te vinden en Porsche weet dat. Het bedrijf heeft de Macan Electric uitgerust met een “banklaadfunctie”.

Bij laadstations die standaard 400 volt technologie gebruiken, worden de bijbehorende hoogspanningsschakelaars (gates) in het accupakket automatisch omgeschakeld voordat het voertuig van stroom wordt voorzien. In wezen wordt de 800 volt batterij opgesplitst in twee delen, elk met een nominale spanning van 400 volt, zodat ze parallel kunnen worden opgeladen bij hetzelfde 400 volt laadstation zonder een extra hoogspanningsversterker.

AC-lader met een vermogen van 22 kW

De geïntegreerde AC-lader, de hoogspanningsverwarming en de DC/DC-omvormer van de Macan Electric maken deel uit van de gepatenteerde “Integrated Power Box”. Deze box bespaart niet alleen ruimte door de drie componenten te combineren, maar vermindert ook de bedrading, het gewicht en de kosten. Een 11 kW lader (AC) is standaard ingebouwd; een 22 kW lader is optioneel verkrijgbaar, zodat de batterij ‘s nachts volledig kan worden opgeladen.

Exclusieve oplaadstations

Porsche werkt samen met Ionity om exclusieve oplaadstations te creëren die alleen toegankelijk zijn voor Porsche klanten. Het exclusieve netwerk van Porsche-laadstations vormt een aanvulling op de Ionity-winkels en biedt klanten een unieke oplaadervaring voor de eersteklas elektrische auto’s en SUV’s van Porsche.

In 2025 moet het aantal Ionity-locaties zijn uitgebreid tot 1.000. De visie is om de beschikbaarheid te vergroten tot meer dan 7.000 oplaadpunten. Daarnaast zijn we van plan om een eigen Porsche laadinfrastructuur te ontwikkelen. Krachtige laadstations exclusief voor Porsche-klanten zullen het Ionity-netwerk compleet maken.Dr. Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.

Porsche is van plan om zijn oplaadstations langs de belangrijkste verkeersroutes en snelwegen in Europa te plaatsen. Met maximaal 12 oplaadpunten per oplaadstation zullen de stekkers een oplaadvermogen van minstens 350 kW bieden.

We zullen deze sites bouwen langs de belangrijkste verkeersassen en snelwegen in Europa. We plannen tot 12 laadstations per station met een laadcapaciteit van 350 kW en meer. We zijn van plan om het eerste station in Zuid-Duitsland aan het eind van het jaar te openen. dr. Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.

Porsche heeft zichzelf het ambitieuze doel gesteld om tegen 2030 meer dan 80 procent van zijn verkoop om te zetten naar elektrische voertuigen.

In 2025 moet ongeveer de helft van alle nieuwe Porsche auto’s geëlektrificeerd zijn, d.w.z. volledig elektrisch of plug-in hybride. In 2030 moet het aandeel van alle nieuwe auto’s met puur elektrische aandrijving meer dan 80 procent zijn. Momenteel bereiden we de marktintroductie van de volledig elektrische Macan voor. Daartoe willen we van de 911 de zeer sportieve variant maken die we kennen uit de autosport.Dr. Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.


Stroom

Vierwielaandrijving

Porsche heeft bevestigd dat alle configuraties van de Macan Electric twee motoren zullen hebben: een conventionele motor vooraan en een krachtigere motor achteraan, wat betekent dat vierwielaandrijving standaard zal zijn. In sommige configuraties zal het bedrijf de achterste motor extra ver naar achteren plaatsen, wat een “performance achteras” wordt genoemd. Dit is om het gewicht achterin te verhogen en een gewichtsverdeling van 48:52 tussen de voor- en achteras te bereiken.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

603 pk en 1.000 Nm.

Porsche zal de Macan Electric “in eerste instantie” aanbieden met aandrijfeenheden tot 450 kW (603 pk) en een koppel van meer dan 1.000 Nm (738 lb-ft). Er zullen permanent bekrachtigde synchrone motoren (PSM) met watermantelkoeling en dubbele V-laminering (plaatsing van permanente magneten in de rotor) worden gebruikt.

In de vermogenselektronica gebruikt de pulse wave converter (PWR) op de achteras van de Macan Electric componenten van siliciumcarbide (SiC) in plaats van het gebruikelijke halfgeleidermateriaal silicium. Volgens Porsche vermindert dit de schakelverliezen in de PWR aanzienlijk en maakt het hogere schakelfrequenties mogelijk.

Niet rijden met maar één pedaal

Volgens een rapport van InsideEVs zal de Macan Electric niet met slechts één pedaal kunnen worden aangedreven. Porsche zal een “gemengd remsysteem met matige tot lichte regeneratie bij contact met de grond” blijven aanbieden zoals in de Taycan. Porsche zal de ervaring die is opgedaan met de Taycan gebruiken om een meer geavanceerde aandrijflijn aan te bieden voor de Macan Electric. Volgens hetzelfde rapport zal het bedrijf SiC-halfgeleiders gebruiken in de vermogenselektronica.


Productie

De Porsche Macan EV wordt geproduceerd in de Porsche-fabriek in Leipzig. Op 14 september 2020 kondigde Porsche aan dat de voorbereidingen voor de productie van de volgende elektrische auto van Porsche zijn begonnen. De fabriek in Leipzig zal naar verwachting medio 2023 klaar zijn voor de productie van de Macan EV.

De nieuwe volledig elektrische Macan zal ook emissievrij worden geproduceerd in de Porsche-fabriek in Leipzig. Net als de auto zelf, zullen ook de hoogspanningsbatterijmodules voor de nieuwe Macan in Duitsland worden geproduceerd. Het plan is om de celmodules uitsluitend op basis van hernieuwbare energiebronnen te produceren.


Datum van uitgifte

De Porsche Macan Electric wordt vanaf 2024 aan klanten geleverd.

In een interview zei Reimold dat hij en zijn collega’s er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat de levering aan klanten in 2024 begint. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de ontwikkeling van de software voor de elektrische auto op schema ligt en dat ze al begonnen zijn met de fijnafstelling ervan.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Na tal van vertragingen als gevolg van externe factoren zoals de COVID 19 pandemie, knelpunten met halfgeleiderchips en problemen met de toeleveringsketen, evenals interne problemen met de ontwikkeling van software, heeft de Raad van Bestuur van Porsche aangekondigd dat de Macan Electric in 2024 op de markt komt om het vertrouwen van klanten en investeerders te vergroten. CEO Dr. Oliver Blum heeft het herziene introductieschema meermaals bevestigd. Tijdens de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf op 13 maart 2023 zei hij.

Ons doel is om in 2030 meer dan 80 procent van de nieuwe voertuigen die we aan onze klanten leveren puur elektrisch te hebben. Onze hele productstrategie is hierop gericht. We beginnen met de volledig elektrische Macan: Dr. Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.

Tijdens de Volkswagen Group 2023 Capital Markets Day op 21 juni 2023 op de Hockenheimring bevestigde Blum dat de Macan EV volgend jaar op de markt komt:

Na de zeer succesvolle marktintroductie van de eerste volledig elektrische Taycan, richten we ons nu op de ontwikkeling van de volledig elektrische Macan. De eerste leveringen aan klanten staan gepland voor volgend jaar.Dr Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.

Tijdens de Porsche Annual General Meeting 2023 op 28 juni 2023 in de Porsche Arena in Stuttgart sprak Blum opnieuw over de marktintroductie van de volledig elektrische Macan in 2023.

Ons doel is om tegen 2030 meer dan 80 procent van onze nieuwe voertuigen puur elektrisch aan onze klanten te leveren. Onze productstrategie is volledig op dit doel gericht. Laten we beginnen met de volledig elektrische Macan. Deze staat gepland voor marktintroductie in de loop van 2024. Dr. Oliver Blum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche.

Porsche Macan 2024: Interieur, motor en modificaties

Nieuweautos.com zegt

De Macan met benzinemotor is wereldwijd het op één na populairste model van Porsche. De allereerste Macan EV zou net zo succesvol kunnen zijn in China en de VS, de twee grootste markten van het bedrijf wereldwijd, en nieuwe deuren kunnen openen in Europese landen die actief werken aan de ontwikkeling van premium elektrische SUV’s. Hoewel de Macan EV worstelt met softwareproblemen die de lancering vertragen, zou hij, als hij in 2024 eindelijk op de markt komt, zes cijfers per jaar kunnen opbrengen en een melkkoe voor Porsche kunnen worden.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen