Op 12 oktober 2022 vierde de Polestar 3 zijn wereldpremière in Kopenhagen en belooft het merk te veranderen. Het nieuwe model moet de Porsche Cayenne gaan vervangen in de klasse van luxe elektrische SUV’s.

Inhoud
Naam
De Polestar 3 heeft een numerieke naam, net als de eerste twee modellen van het merk en alle toekomstige modellen. Thomas Ingenlath, CEO van Polestar, zei dat hij “te veel pijnlijke naamgevingsprocessen in de auto-industrie heeft meegemaakt om er ooit aan mee te doen”. Bovendien bestaat het risico dat er inbreuk wordt gemaakt op een bestaand merk, zei hij. Hij zei dat het bedrijf de zaken eenvoudig wilde houden en tevreden was met de huidige naamgeving.
Ontwerp
De Polestar 1 is gebaseerd op de Volvo Concept Coupé (geïntroduceerd in 2013) en is oorspronkelijk ontwikkeld door Volvo. De Polestar 2 deelt enkele designkenmerken met de Volvo Concept 40.2 (geïntroduceerd in 2016). Met de introductie van de Polestar 3 is het merk afstand gaan nemen op het gebied van design en dat is duidelijk terug te zien in het ontwerp van de 3. “De 3 is vanaf dag één exclusief ontwikkeld als Polestar”, zei Ingenlath tijdens de wereldpremière.
Voor
De Polestar 3 is een sportieve SUV met een gestroomlijnd silhouet. Hij heeft een compacte zeshoekige grille aan de bovenkant, horizontaal omgekeerde T-vormige koplampen met DRL-design met twee vleugels, een trapeziumvormige grille aan de onderkant en driehoekige uitsparingen in de buitenste delen van de bumper die de LiDAR-sensoren van de auto verbergen. Een ander hoogtepunt is de aerodynamische vleugel die in de voorste motorkap is geïntegreerd en die de achterspoiler en aerodynamische achtervleugels aanvult om de luchtweerstand te verminderen en de actieradius te vergroten.


Pagina
De auto heeft een scherpe bocht in de gordel en een subtiele serre die hem een dynamische uitstraling geeft. De daklijn helt iets naar achteren om hoofdruimte te behouden. Verzonken deurgrepen voegen een vleugje minimalisme toe aan de SUV. Sterke schouderpartijen, dikke carrosseriepanelen, tweekleurige wielen en gele remklauwen behoren ook tot de visuele kenmerken.

Achterkant
De achterkant van de Polestar 3 is breed en krachtig. Hij leunt niet naar voren, waardoor hij er vanuit dit perspectief zelfverzekerd uitziet. Het doorlopende achterlicht is voorzien van brede C-haken.
Binnen
Met de 3 wilde Polestar de SUV voor het elektrische tijdperk creëren. Het begon allemaal met een grote luxe SUV als basis. De batterij werd tussen de wielen geplaatst in de vorm van een skateboard sandwich en de wielbasis werd verlengd om interieurruimte te creëren.
Dankzij de sportieve houding en het sobere dashboard kon Polestar de daklijn verlagen voor een aerodynamisch en snel silhouet. Het bedrijf schafte de stoelen op de derde rij af en gebruikte de extra ruimte om de eerste en tweede zitrij ver uit elkaar te plaatsen. Volgens Ingenlath is het “geen personenbusje”. De 3 is een vijfzitter met een luxueuze uitrusting en veel beenruimte op de tweede rij.

Polestar gebruikt dierenwelzijn gecertificeerd leer en volledig traceerbare wollen bekleding. De Polestar 3 is uitgerust met een breed scala aan technologische, comfort- en gemaksfuncties, waarvan vele sterk lijken op die van de Polestar 2. Polestar legt grote nadruk op connected car solutions en entertainment elektronica in de auto.
Functies
De Polestar 3 wordt standaard geleverd met 21-inch wielen, Brembo remmen, een glazen panoramadak, een 9-inch digitaal instrumentenpaneel, een 14,5-inch infotainmentsysteem met touchscreen, 3-zone automatische klimaatregeling en vier USB-C poorten. Hier vind je een aantal van de belangrijkste kenmerken.
✓ U kunt ook controleren:
Digitale sleutel
Polestar heeft bevestigd dat het een digitale sleutel aanbiedt voor de Polestar 3, maar heeft niet gespecificeerd of deze gebaseerd is op NFC of Bluetooth zoals in de Polestar 2. Met de virtuele sleutel kan de bestuurder de auto vergrendelen, ontgrendelen en starten. Het bedrijf biedt ook een NFC-sleutelkaart voor de elektrische SUV.

Android-gebaseerde AVN en Google HD-kaart
De Polestar 3 is uitgerust met een infotainmentsysteem gebaseerd op het Android Automotive OS. De bediening van de functies aan boord via het centrale scherm van de auto zal zeer eenvoudig en vertrouwd zijn voor klanten, vooral voor degenen die gewend zijn aan het gebruik van Android-apparaten zoals smartphones, tablets en tv’s. Klanten zullen Google HD Maps, Spotify, de Vivaldi-webbrowser en andere eigen toepassingen kunnen gebruiken in het infotainmentsysteem. Met Google Assistant kunnen gebruikers spraakopdrachten geven met de bekende zin “Hallo, Google”.

Nieuwe apps kunnen naar het systeem worden gedownload via de geïntegreerde Google Play Store. Dankzij de 5G-connectiviteit kunnen klanten software updaten, apps downloaden, muziek en video’s streamen en realtime verkeersinformatie ontvangen met razendsnelle internetsnelheden. Interessant is dat de Polestar 3 wel eens de eerste productieauto met Google HD Map zou kunnen zijn. Deze nieuwe versie van Maps is veel nauwkeuriger en gedetailleerder dan de conventionele versie.

Dankzij de hogere resolutie en grotere beeldscherpte kan de computersoftware geografische oriëntatiepunten op een bepaalde locatie herkennen. De technologie gaat nog een stap verder door verbinding te maken met de sensoren in de auto die gekoppeld zijn aan verschillende rijhulpfuncties. Deze maken op hun beurt gebruik van Google’s uitgebreide verkeersinformatie (naast andere lokalisatietools) en bieden zelfs GPS-gebaseerde rijbaanassistentie. Ondersteuning voor autonoom rijden wordt in de toekomst verwacht.
- MINI Cooper Elektrisch 2024
Bowers & Wilkins met 3D Surround Sound
De Polestar 3 is uitgerust met een geluidssysteem van Bowers & Wilkins met 25 luidsprekers. Het systeem bestaat uit vijf tweeters met Nautilus-spiraalkamertechnologie, zeven middenbereikluidsprekers, vier plafondluidsprekers, vier full-range luidsprekers in de hoofdsteunen, vier woofers en een Fresh Air subwoofer.
Daarnaast heeft Polestar de 3 uitgerust met drie buitenluidsprekers om de veiligheid van passagiers en omliggende voertuigen te waarborgen. Een 28-kanaals versterker met een totaal vermogen van 1.750 watt stuurt 28 luidsprekers binnen en buiten de SUV aan. Het maakt meerkanaals geluid zoals Dolby Atmos mogelijk. Het lijdt geen twijfel dat muziekliefhebbers met plezier zullen reizen met de 3.
Geavanceerde luchtreiniger

Polestar heeft het Advanced Cabin Air (AAC) luchtfiltersysteem ontwikkeld in samenwerking met Volvo Cars en het in Stockholm gevestigde CabinAir. De lucht die passagiers inademen in de 3 wordt gezuiverd van 95 procent fijnstof, 97 procent virussen en 99,9 procent pollen en allergenen.
Technische gegevens
Platform
De Polestar 3 is gebaseerd op het SPA2-platform, dat hij deelt met de EX90. SPA2 is een skateboardchassis met een andere vloeropbouw dan SPA1, waarop de XC90 is gebaseerd.
Lichaam
Afmetingen en belasting
De Polestar 3 is 193 inch lang, 83,5 inch breed (inclusief spiegels) en 64 inch hoog. Hij heeft een wielbasis van 117,5 inch en een leeggewicht tussen 5.696 en 5.886 kilo.
De eerste elektrische SUV van Polestar biedt een bagageruimte van 17,1 kubieke meter achter de achterbank. Als de achterbank wordt neergeklapt, resulteert dit in een laadvolume van 49,8 kubieke meter. Dit vergroot de lengte van de laadruimte tot 188 cm (74,0 inch).

De bagageruimte is 111 centimeter breed, 126 centimeter lang (van het ene zijvak naar het andere) en 60 centimeter hoog (vanaf de bovenkant van de achterbank).
De Polestar 3 heeft een bagageruimte voorin met 1,1 kubieke meter extra opbergruimte. Op het dak kan tot 220,5 kg bagage worden opgeborgen.
Slepen
De trekcapaciteit is 3500 lbs. met 350 lbs. als maximale trekhaakbelasting. Een semi-elektrische trekhaak is optioneel verkrijgbaar. De elektrische SUV heeft een bodemvrijheid van 8,3 inch. Voor off-road gebruik kan de bestuurder een speciale off-road modus activeren die de bodemvrijheid met 40 of 50 mm vergroot.
Chassis
3 heeft een achterin gemonteerde tweemotorige aandrijflijn met een gewichtsverdeling van 50:50. Vergeleken met de benzine-SUV ligt het zwaartepunt 100 mm lager en komt dus ongeveer overeen met dat van de Polestar 1, een tweedeurs hybride GT coupé met 2+2 zitplaatsen!
TDVC
De Model 3 is uitgerust met Torque Vectoring Dual Clutch (TDVC), dat het koppel tussen de rechter- en linkerachterwielen afzonderlijk regelt om de wendbaarheid bij lage snelheden en de stabiliteit bij hoge snelheden te verbeteren. De voorste motor kan worden losgekoppeld om energie te besparen als hij niet nodig is.
Adaptieve vering
ZF’s adaptieve tweekamerluchtvering met niveauregeling en actieve dempers is standaard op de Model 3. Dankzij een hoge updatefrequentie van 500 Hz passen de actieve dempers zich elke twee milliseconden aan de wegomstandigheden aan. Als de bestuurder bijvoorbeeld 90 km/u rijdt met de Model 3, worden de dempers elke 5 cm geüpdatet en aangepast aan de weg.

Joakim Rydholm, hoofdchassisingenieur bij Polestar, zei dat de auto van 2021 leuk zal zijn om in te rijden. Volgens Rydholm zal de bestuurder zich bij alle Polestar-modellen altijd verbonden voelen met de auto. Hij zei echter dat de 3 Serie om voor de hand liggende redenen “iets meer zal ademen en stromen (dan de 2 Serie)”.
Acceleratie en topsnelheid
Twee Polestar 3 motoren, één voor elke as, ontwikkelen 360 kW (483 pk) en 840 Nm (620 lb-ft) koppel. De sprint van 0 naar 100 km/u verloopt in naar schatting 4,9 seconden en de topsnelheid bedraagt 130 km/u.

Het Performance Package verhoogt het totale vermogen tot 380 kW (509 pk) en het koppel tot 910 Nm (671 lb-ft). Het optionele pakket verkort de acceleratietijd van 0 naar 100 km/u tot 4,6 seconden, maar heeft geen effect op de topsnelheid. Het omvat Polestar Engineered ophanging, 22-inch gesmede lichtmetalen velgen met Pirelli P-Zero banden, Zweeds gouden ventieldopjes en veiligheidsgordels, gouden interieurverlichting met lasergravure en een rijmodus die voor de actieradius geoptimaliseerd is.
Bereik en opladen
Tot de standaarduitrusting van de Polestar 3 behoort het CATL-accupakket van 107 kWh, dat bestaat uit 204 NMC lithium-ioncellen in 17 modules, werkt bij 400 volt en kan opladen tot 11 kW (wisselstroom)/250 kW (gelijkstroom). Het gerucht gaat dat Polestar de maximale AC-laadcapaciteit tegen 2025 wil verdubbelen tot 22 kW.
Opladen van 0 tot 100% SoC met een AC-lader duurt 11 uur. Met een DC-lader duurt opladen van 10 tot 80% SoC slechts een half uur. Polestar verwacht dat de 3 een EPA-gecertificeerde actieradius heeft van 300 mijl in de standaardversie en 270 mijl met het Performance Package. De 3 heeft een plug-and-charge (PnC) functie om klanten maximaal gemak te bieden bij openbare laadstations.
Aspect/Specificatie | Polestar 3 Dual langeafstandsmotor | Polestar 3 dubbele langeafstandsmotor met prestatiepakket |
Lengte | 193 in. | 193 in. |
Breedte (inclusief spiegels) | 83,5 in. | 83,5 in. |
Hoogte | 64 in. | 64 in. |
Wielbasis | 117,5 in. | 117,5 in. |
Bodemvrijheid | 8,3 in. | 8,3 in. |
Draaicirkel van stoeprand tot stoeprand | 38,7 ft. | 38,7 voet. |
Wielen | Gegoten legering | Gesmede legering |
Wielmaat | 21 inch | 22 inch |
Banden | Michelin Pilot Sport 4 EV | Pirelli P-Zero |
Bandenmaat | 265/45R21 (voor)/295/40R21 (achter) | 265/40R22 (voor)/295/35R22 (achter) |
Remmen | Geperforeerde en geventileerde Brembo 4-zuigerremschijven 400 mm (voor)/geventileerde standaard Brembo 1-zuigerremschijven 390 mm (achter) | Geperforeerde en geventileerde Brembo 4-zuiger remschijven 400 mm (voor)/geventileerde standaard Brembo 1-zuiger remschijven 390 mm (achter) |
Laadcapaciteit (achterbank ingeklapt) | 17,1 kubieke meter | 17,1 kubieke meter |
Bagageruimte (achterbank neergeklapt) | 49,8 kubieke meter | 49,8 kubieke meter |
Accupakket | 107 kWh | 107 kWh |
Structuur transmissie | Vierwielaandrijving | Vierwielaandrijving |
Aantal motoren | Twee | Twee |
Vermogen | 360 kW (483 pk) | 380 kW (509 pk) |
Koppel | 840 Nm (620 lb-ft) | 910 Nm (671 lb-ft) |
Acceleratietijd 0-60 mph (schatting) | 4,9 seconden. | 4,6 seconden. |
Maximumsnelheid | 130 mijl per uur. | 130 mijl per uur. |
Schatting EPA. Actieradius (schatting). | 300 mijl. | 270 mijl. |
Schatting EPA. Energieverbruik (voorlopig) | 38,5 kWh/100 mijl | 43,2 kWh/100 mijl |
Trekvermogen | 3500 lbs. | 3500 lbs. |
Maximaal laadvermogen | 350 lbs. | 350 lbs. |
Max. Dakbelasting | 220,5 lbs. | 220,5 lbs. |
Polestar 3 specificaties (bron: Polestar)
V2L
Polestar heeft de 3 uitgerust voor bidirectioneel opladen om ervoor te zorgen dat het voertuig compatibel is met het elektriciteitsnet. Het voertuig moet ook zo kunnen worden opgeladen dat klanten energie uit de batterij kunnen halen om apparaten van stroom te voorzien, elektronische apparaten op te laden, andere elektrische voertuigen op te laden en energie terug te voeren naar het elektriciteitsnet om de elektrische belasting in evenwicht te houden.
Veiligheid en bestuurdersassistentie
Polestar heeft de 3 uitgerust met diverse actieve en passieve veiligheidssystemen. Het bedrijf biedt het nieuwe model tien airbags, waarvan de grootste in slechts 30 milliseconden opblaast en leegloopt. Ter vergelijking: een oogwenk duurt 180 milliseconden, een auto-ongeluk nog minder, 100 milliseconden. Twee van de tien airbags zijn interne zij-airbags die zich in slechts acht milliseconden ontvouwen!
Slim oog
Vijf radarmodules, vijf externe camera’s en twaalf externe ultrasone sensoren zijn standaard op de Model 3. Daarnaast maakt de Polestar 3 gebruik van eye-tracking technologie van Smart Eye, een Zweeds bedrijf dat ook gevestigd is in Göteborg. Het systeem, dat bestaat uit twee gesloten camera’s die de bestuurder in de gaten houden, volgt niet alleen het hoofd van de bestuurder, maar ook zijn oog- en ooglidbewegingen. Als het systeem afleiding, slaperigheid of een gebrek aan reactie van de bestuurder detecteert, geeft Smart Eye eerst een visuele en akoestische waarschuwing. Als de bestuurder ook op deze waarschuwingen niet reageert, zet het systeem een noodstop in.
Smart Eye is een integraal onderdeel van de bredere veiligheidsmaatregelen van de Polestar 3, de zogenaamde Driver Monitoring Systems (DMS). Actieve rijhulpfuncties zoals Driver Alert Control, Lane Departure Warning, Adaptive Cruise Control en Pilot Assist maken deel uit van het DMS. Een krachtige centrale computer met een Nvidia SoC interpreteert en verwerkt een schat aan gegevens die constant binnenkomen van verschillende systemen en sensoren in de auto. Polestar is ervan overtuigd dat het “Smart Eye”-systeem zijn auto’s zal helpen te voldoen aan de strenge veiligheidsnormen die naar verwachting over tien jaar zullen worden ingevoerd.
Autonoom rijden
Het Pilot Pack, dat een projectiedisplay, parkeerhulp en het bestuurdersassistentiesysteem Pilot Assist omvat, is standaard op de Model 3. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 zal Polestar een optioneel Pilot Pack aanbieden dat een krachtig LiDAR-systeem, een optionele besturingseenheid van NVIDIA, drie camera’s, vier ultrasone sensoren en een reinigingssysteem voor de voor- en achtercamera’s omvat.
Polestar vertelde investeerders dat de Level 3 op een bepaald punt in zijn levenscyclus zal worden uitgerust met een “onbemande automatische piloot op de snelweg”. SAE Level 3 zou een doelniveau van autonomie voor de 3 kunnen zijn dat later in de levenscyclus kan worden bereikt door software-updates. Zenseact levert de software voor de Highway Pilot 3.
Prijs en datum van uitgifte
De Polestar 3 Long Range Dual-motor kost 83.900 euro, terwijl de Polestar 3 Long Range Dual-motor met Performance Pack 89.900 euro kost.
Nieuweautos.com zegt
De 3 lijkt een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een krachtige SUV met voldoende ruimte voor gezinnen. Hij zit boordevol hoogwaardige voorzieningen, biedt fenomenale prestaties en rijdynamiek en heeft een behoorlijk bereik voor de omvang en uitrusting van een SUV. En het beste van alles is dat de prijs niet onderdoet voor die van zijn Europese rivalen. Goed gedaan, Polestar!