MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

De nieuwe MINI Countryman wordt de derde generatie van het grootste model van het Britse merk en evolueert naar een echte SUV. De eerste MINI Countryman Electric zal in 2024 verkrijgbaar zijn.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

Ontwerp

De volgende generatie van de MINI Countryman is gebaseerd op het MINI Aceman concept. Bijvoorbeeld de motorkap, die platter en slanker is dan bij het vorige model. Dat geldt ook voor de hoekige koplampen, het achthoekige radiatorrooster, de langwerpige buitenspiegels en de vlak aansluitende deurgrepen. De grootste overeenkomst zit in het ontwerp van de massieve zesspaaks lichtmetalen velgen, die de 20-inch velgen van de showauto imiteren.

Veel autofabrikanten, waaronder MINI, richten zich in hun designfilosofie op reductionisme. De nieuwe Countryman belichaamt de nieuwe MINI designtaal van “charismatische eenvoud”, die wordt aangevuld met verfijnde accenten voor een helder exterieur en interieur. De koplampen hebben bijvoorbeeld geen omlijsting, terwijl de deurgrepen en aerodynamische wielen het nieuwe thema volgen.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

Het ontbreken van chroom aan de buitenkant maakt de MINI milieuvriendelijker. De onderste luchtinlaat is smaller en breder, terwijl de compacte luchtinlaten aan de zijkanten een nieuw, hoekig design hebben dat goed bij de SUV-look past.

Naast de vierkante achterste zijruit zijn er nog andere unieke details op de zijwand. Dikke plastic bekleding lijkt verticaal vanaf het dak naar beneden te lopen, waardoor de nadruk ligt op de achterste stijlen. De grotere portieren en langere achterste zijruiten duiden op een vergroting.

De achterzijde van de nieuwe generatie Countryman lijkt breder en rechter dankzij de meer hoekige achterklep. De nummerplaat is in de bumper geïntegreerd in plaats van in het kofferdeksel. De achterlichten zijn scherper en veel slanker, waardoor ze langer lijken en goed passen bij de edgier look van het nieuwe design. Een nieuw, massief spatbord onderstreept het aanzienlijk robuustere ontwerp.

Lichtmetalen velgen van milieuvriendelijke materialen

De lichtmetalen velgen van de nieuwe MINI EV generatie belichamen een nieuwe designtaal. In plaats van een sculpturale spaakstructuur ligt de nadruk op een grafisch design met sterke kleurcontrasten. Samen met de naar buiten gerichte spaken creëert dit de illusie van grootte. Het design van de nieuwe lichtmetalen velgen is tweedimensionaal en komt dus overeen met de nieuwe designtaal van de MINI Charismatic Simplicity modellen.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

In 2023 zal de volgende generatie Countryman het eerste model van BMW Group zijn met gegoten lichtmetalen wielen die tot 70 procent uit gerecycleerd aluminium bestaan.

Vanaf 2024 zal BMW Group volledig milieuvriendelijke gegoten aluminium wielen produceren voor alle MINI (en BMW) modellen. Dit is een van de maatregelen die het bedrijf neemt om de uitstoot in het toeleveranciersnetwerk van BMW Group tegen het einde van het decennium met 20 procent te verminderen ten opzichte van 2019.

Kleuren

Naar verluidt zal de Countryman Electric verkrijgbaar zijn in de onderstaande zeven kleuren:

  1. Rode peper II
  2. Nanook wit
  3. Middernacht zwart
  4. Brits groen
  5. Bevroren Portimao blauw
  6. Zilver smelt III
  7. Legende Grijs

Opmerking. De beschikbaarheid van kleuren kan variëren afhankelijk van de markt.

Interieur en functies

Spionagefoto’s hebben een deel van het interieur van de volgende generatie MINI Countryman onthuld en naar verwachting zal de eerste MINI Countryman Electric er van binnen ongeveer hetzelfde uitzien. Het langwerpige digitale instrumentenpaneel en het enorme ronde touchscreen geven het dashboard van de vernieuwde crossover een strakke en minimalistische look. De opvallende schakelaars in de middenconsole zorgen ervoor dat het interieur vertrouwd en traditioneel MINI aanvoelt. Een van deze schakelaars is gewijd aan “Impressions”.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

Traditionele besturing

Veel autofabrikanten doen het zonder fysieke volumeregeling, maar MINI is daar niet één van. De nieuwe generatie van de Countryman heeft een fysieke volumeregelaar. Dat is niet alleen handig, maar ook veiliger dan tijdens het rijden met een aanraakgevoelige schuifknop te moeten spelen. Het dashboard aan de bestuurderszijde lijkt een bijzonder brede luchtuitlaat te hebben.

Duurzame materialen

De Countryman Electric wordt grotendeels gemaakt van duurzame materialen. Het interieur is volledig veganistisch, althans op verzoek. Het dashboard, stuurwiel, plafond- en vloerbekleding en vloermatten zijn gemaakt van gerecycled polyester afkomstig van PET-flessen en tapijtresten. Bovendien is chroom in het interieur overbodig.

Interne camera

De volgende generatie Countryman zal worden uitgerust met een interieurcamera, vergelijkbaar met de nieuwste BMW. We gaan ervan uit dat deze plafondcamera ook beschikbaar zal zijn in de Countryman Electric. Waarschijnlijk kunnen passagiers er tijdens het rijden foto’s mee maken en deze delen met hun geliefden via spraakbesturing of een touchscreen.

Het voordeel van de interne camera is de diefstalbeveiliging. De camera werkt waarschijnlijk met de functie Remote Theft Recorder. Deze moet automatisch worden geactiveerd wanneer de antidiefstalfunctie wordt geactiveerd.

✓ U kunt ook controleren:

Technische gegevens

Volgens de toenmalige MINI baas Bernd Körber zal de derde generatie van de Countryman in 2020 een half segment hoger gepositioneerd zijn in de klasse van de BMW X1 (compact of C-Klasse). Als de Countryman doorgroeit naar de volgende generatie, zal hij plaatsmaken voor de MINI Aceman, die eronder komt te staan.

Afmetingen

De Countryman Mk2 is 4.310 mm lang, 1.011 mm breed, 1.557 mm hoog en heeft een wielbasis van 2.670 mm. De elektrische versie van de Countryman van de derde generatie is 4.429 mm lang en 1.613 mm hoog, dat wil zeggen 119 mm langer en 56 mm hoger. ) langer. Volgens de Europese classificatie is het in ieder geval een echte compacte SUV.

AspectMINI Aardmann 2023MINI Countryman Elektrisch 2024Verschil
Lengte4310 mm (169,7 inch)4429 mm (174,4 inch)119 mm (4,7 inch)
Breedte2001 mm (78,8 inch)specificerenspecificeren
Hoogte1557 mm (61,3 in.)1613 mm (63,5 in.)56 mm (2,2 in.)
Wielbasis2670 mm (105,1 in.)specificerenspecificeren

MINI Countryman 2023 en MINI Countryman Electric 2024 – Afmetingen (Bron: BMW Group)

De derde generatie Countryman, inclusief de eerste Countryman Electric, zal ruimer zijn dan het vorige model. De grotere afmetingen moeten zorgen voor meer been- en knieruimte en een groter laadvolume. De kers op de taart is het SUV-karakter, dat ook sterk zal worden aangepast en eerder een SUV- dan een crossoverkarakter zal krijgen.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

Langere wielbasis

De volgende generatie Countryman zou een 200 mm langere wielbasis kunnen hebben (huidige model: 2.670 mm of 105,1 inch). De grotere afstand tussen de assen creëert meer ruimte voor passagiers en bagage en maakt de installatie van een groot accupakket onder de cabinevloer mogelijk.

Prestaties en bereik

De volgende generatie MINI Countryman wordt gebaseerd op het nieuwe FAAR multi-energieplatform, een bijgewerkte versie van het UKL-platform van het huidige model. Het wordt geen puur skateboard-elektrisch voertuig zoals de Hyundai Ioniq 5 of de Mercedes EQS.

De MINI Countryman Electric zal verkrijgbaar zijn in de varianten “E” 2WD en “SE ALL4” AWD. De Countryman Electric E is uitgerust met een eenmotorige aandrijving van 140 kW (188 pk), de Countryman SE ALL4 met een tweemotorige aandrijving van 230 kW (308 pk).

De MINI Countryman Electric wordt uitgerust met een accupakket van 64,7 kWh en heeft volgens WLTP een actieradius tot 450 kilometer. We gaan ervan uit dat de maximale EPA actieradius rond de 225 mijl zal liggen.

Indrukken van de eerste reis

Het duurt nog even voordat de media de Countryman Electric kunnen testen, maar MINI heeft geselecteerde journalisten de kans gegeven om in de passagiersstoel plaats te nemen terwijl het bedrijf testritten uitvoert. De eerste indrukken van de Countryman Electric zijn veelbelovend. In de ALL4-variant met 308 pk lijkt hij behoorlijk pittig wanneer de meest prestatiegerichte rijmodus, Go Kart, is ingeschakeld. De elektrische auto is ook behoorlijk stabiel in scherpe bochten, wat waarschijnlijk te danken is aan het lage zwaartepunt. De vierwielaandrijving met dubbele motor zorgt voor een goede tractie. Hoewel de Countryman flink gegroeid is, lijkt hij zijn karakter te hebben behouden, althans in zijn eerste elektrische versie.

Productie van de MINI Countryman Electric

De productie van de derde generatie van de MINI Countryman, inclusief de eerste MINI Countryman Electric, vindt vanaf eind 2023 plaats in Leipzig (Saksen). Dit zal de eerste keer zijn dat een MINI model in het thuisland van BMW Group wordt geproduceerd. De productie in Duitsland betekent dat klanten die overstappen van de Countryman van de tweede generatie naar het model van de derde generatie, kunnen profiteren van een hogere kwaliteit.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

De Countryman is wereldwijd het op één na best verkochte MINI model, met 76.700 verkochte exemplaren in 2022. Zijn bijdrage aan de verkopen van het merk zou nog groter kunnen worden met de extra ruimte en de introductie van een elektrische aandrijving in de derde generatie. In 2022 zal BMW Group 9.489 exemplaren van de crossover leveren.

Datum van uitgifte

De wereldpremière van de volgende generatie MINI Countryman (model met verbrandingsmotor) vindt plaats op de IAA 2023, die op 4 september 2023 zijn deuren opent voor de pers. BMW Group blijft de herziene SUV promoten met prototype testauto’s in aanloop naar het debuut. Onlangs gaf het bedrijf foto’s (hierboven) vrij van een prototype met vierwielaandrijving en off-roadbanden, genomen in de Schotse Hooglanden. De Countryman voelt zich thuis bij het oversteken van kristalheldere meren of het bedwingen van makkelijke off-road paden te midden van de natuurlijke wonderen van Schotland.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken
MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

De MINI Countryman Electric wordt vanaf de zomer van 2024 wereldwijd bij de dealers verwacht.

De productie van de Countryman Electric S- en SE-varianten begint in april 2023, waarbij de Countryman met verbrandingsmotor eerder van de band rolt dan het volledig elektrische model in november 2023.

MINI gaat volledig elektrisch

Van de drie merken van BMW Group zal MINI de eerste zijn die volledig elektrisch gaat rijden. Het Duitse autoconcern heeft aangekondigd dat vanaf begin 2030 alle MINI modellen uitsluitend elektrisch aangedreven zullen worden. Het bedrijf is van plan om in 2025 te stoppen met de ontwikkeling van modellen met verbrandingsmotoren. Er komt ook een geëlektrificeerde variant voor de laatste MINI met een verbrandingsmotor.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

MINI wordt het eerste merk van BMW Group dat puur elektrisch rijdt. MINI is ideaal voor de stad en voor elektrische mobiliteit. Het laatste model met verbrandingsmotor komt in 2025 op de markt. MINI zal dan begin 2030 puur elektrisch zijn.Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW Group, tijdens de Annual Meeting in maart 2021.

Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW Group, herhaalde tijdens de jaarlijkse conferentie op 15 maart 2023 de ambitie van het bedrijf om van MINI een puur elektrisch merk te maken:

MINI komt de komende jaren echt in een stroomversnelling. Begin 2030 zal het merk puur elektrisch rijden. Dat is waar de baanbrekende nieuwe Mini-familie voor staat. Volgend jaar worden in totaal drie nieuwe elektrische modellen gelanceerd.Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW Group.

De routekaart naar e-mobiliteit van BMW Group

De BMW Group streeft ernaar om tegen 2030 meer dan de helft van zijn jaarlijkse verkoop te verschuiven naar volledig elektrische voertuigen, aldus Zipse tijdens de jaarlijkse conferentie van het bedrijf op 15 maart 2023. De Duitse autofabrikant legt zich steeds meer toe op elektrische voertuigen en streeft zelfs naar nicheproducten zoals volledig elektrische veiligheidsvoertuigen. Een gepantserde BMW i7 met de naam “BMW i7 Protection” wordt eind 2023 gelanceerd. Er worden ook elektrische voertuigen ontwikkeld voor specifieke markten, zoals de BMW iX1 L en de BMW i5 L, die ook in het eerste kwartaal van 2024 op de markt komen en bestemd zijn voor China.

MINI Countryman 2024: Prijzen en kenmerken

Met de marktintroductie van de nieuwe BMW 5 Reeks en de volledig elektrische BMW i5 dit jaar, zal de BMW Group een BEV aanbod hebben in bijna alle kernactiviteiten. Het aanbod wordt afgerond met de volledig elektrische BMW iX2 aan het eind van het jaar en een absolute première volgend jaar wanneer de BMW 5 Reeks, het allereerste volledig elektrische Touring model, wordt gelanceerd.

Tegen het begin van het volgende decennium verwacht de BMW Group een cumulatieve verkoop van ongeveer tien miljoen BEVs.

Nieuweautos.com zegt

De MINI Countryman Electric, gebaseerd op het grootste model van MINI, wordt een compacte premium elektrische SUV met een elegante styling, veel ruimte en een prijskaartje dat niet zo diep in de buidel hoeft te tasten als dat van de BMW iX1. De Countryman Electric wordt het meest praktische model van het merk en biedt meer rijcomfort en lagere gebruikskosten dan de Countryman met benzinemotor.