MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

De iconische MINI Hatch gaat binnenkort zijn vijfde generatie in. De voorbereidingen voor de modelupdate zijn in volle gang. BMW Group onthult de eerste foto’s en details en laat geselecteerde journalisten meerijden in prototypes. Alles over de tweede generatie van de MINI Electric (MINI Cooper Electric) 2024.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Naam en familie

De 2- en 4-deurs MINI heet officieel MINI Hatch, maar wordt in de volgende generatie geïntroduceerd als MINI Cooper. MINI gebruikt momenteel de Cooper naam voor alle vier de modellen: de Hatch, de Cabrio, de Clubman en de Countryman.

Het toekomstige MINI Cooper modellengamma zal bestaan uit drie modellen: een tweedeurs hatchback, een tweedeurs hatchback en een tweedeurs cabriolet. Alleen de MINI Cooper 2-deurs, die in dit artikel wordt beschreven, is verkrijgbaar als elektrische auto.


Ontwerp

Net als zijn huidige voorganger blijft de volgende generatie MINI Electric (codenaam: MINI J01) een tweedeurs hatchback. Op 3 april 2023 werden wereldwijd foto’s vrijgegeven van de ongemaskeerde MINI Cooper uit 2024, waarop het exterieur volledig werd onthuld. Naar aanleiding van het lek heeft BMW Group het exterieur van de nieuwe elektrische auto onthuld.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

De MINI Cooper 2024 behoudt de populaire charme van zijn voorganger en zijn rijklare afmetingen. De motorkap is lager en de voorkant loopt taps toe, wat de aerodynamica ten goede moet komen. Door het weglaten van de luchtinlaat op de motorkap, die bij het vorige model nog aanwezig was, oogt de auto netter en is de motorkap relatief korter. Het is de eerste MINI zonder uitstekende motorkap sinds de BMW Group het merk in 2001 opnieuw lanceerde.

De karakteristieke ronde koplampen hebben niet alleen de bekende ronde achteruitrijlampen aan de rand, maar ook twee horizontale, schuine achteruitrijlampen binnenin. het nieuwe achthoekige radiatorrooster heeft geen chromen omlijsting, omdat MINI vanaf de nieuwe elektrische hatchback volledig heeft afgezien van chroom. De nieuwe bumper heeft geen luchtinlaten aan de zijkant en oogt daardoor netter.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Het zijprofiel is bijna identiek, maar ziet er netter uit omdat de deurgrepen vlak zijn in plaats van verzonken en de wielkastlijsten ontbreken. Let ook op het ontbreken van de patrijspoorten. De langwerpige achteruitkijkspiegels zien er naar onze mening een beetje vreemd uit en zijn geen aantrekkelijke verbetering ten opzichte van de licht afgeronde spiegels van het vorige model.

Omdat de MINI Cooper 2024 een op maat gemaakte elektrische auto is, wat bij het vorige model niet het geval was, heeft hij een langere wielbasis en een kortere overhang vooraan. De wielbasis is ongeveer 40 millimeter langer (huidig model: 2.495 mm/98,2 inch), de spoorbreedte is breder.

Aluminium lichtmetalen velgen

De lichtmetalen velgen zien er groter uit dan die van de voorganger en zullen naar verwachting een diameter van minstens 18 inch hebben. Vanaf 2024 wil BMW Group voor alle MINI (en BMW) modellen uitsluitend milieuvriendelijke aluminium wielen gebruiken. Door deze wielen met 100% groene stroom te produceren, kan jaarlijks tot 500.000 ton CO 2 worden bespaard. Vanaf 2021 betrekt BMW Group aluminium dat uitsluitend met zonne-energie is geproduceerd in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Het bedrijf verwerkt het aluminium in een gieterij voor lichte metalen in de fabriek in Landshut.

De achterkant van de nieuwe elektrische MINI is al van ver herkenbaar aan de nieuwe, slankere en bijna driehoekige achterlichten. Een dikke sierband loopt over de hele breedte van de achterklep en verbindt de achterlichten met elkaar.

Kleuren

De MINI Cooper Electric is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder een aantal levendige tinten. Sunny Side Yellow, Ocean Wave Green, Chilli Red II, Icy Sunshine Blue, Blazing Blue, Indigo Sunset Blue, British Racing Green, Midnight Black en Nanuq White behoren tot de geplande kleuren.


Binnen

Het interieur van de nieuwe generatie MINI Cooper Electric biedt een typische MINI lay-out, maar met een aanzienlijke verandering in het design. MINI heeft gekozen voor een minimalistische aanpak en de auto een strakke, opgeruimde en prestigieuze uitstraling gegeven. Vooral technologiebewuste klanten zouden hiervan moeten profiteren, want we verwachten dat meer bedieningselementen digitaal zullen worden.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Dashboard

Het instrumentenpaneel heeft een kleiner volume en een hol oppervlak in het bovenste gedeelte. De extra brede ventilatiestrip aan de passagierszijde benadrukt het vlakke en slanke uiterlijk van het instrumentenpaneel. De geïntegreerde verlichting aan de bestuurders- en passagierszijde benadrukt het hightech karakter van de auto. De sfeerverlichting straalt subtiel licht uit in het onderste gedeelte van het instrumentenpaneel en achter de portierspeakers en de armsteunen van de portieren. De deurgrepen zijn nu rechthoekig en hebben een compacte vorm die past bij het nieuwe interieurthema.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

In de middenconsole zitten tuimelschakelaars voor het kiezen van de versnelling en de rijmodi, en andere fysieke bedieningselementen. Daaronder bevindt zich een smartphonepad met twee USB Type-C poorten en mogelijk zelfs een draadloos oplaadstation. De auto heeft geen instrumentenpaneel, alleen een groot projectiescherm. Een zwevend touchscreen in de vorm van een make-upspiegel vormt het middelpunt van het interieur.

Weergave

In een aankondiging op 10 mei 2023 onthulde BMW Group dat het centrale display een ronde OLED-eenheid is met een diagonaal van 240 mm (9,5 inch). Zoals op de foto’s te zien is, combineert het de functies van het instrumentenpaneel, de reismonitor, het infotainmentsysteem en de klimaatregeling. De gebruikersinterface is duidelijker en meer driedimensionaal. De ronde rand is nu zinvol, omdat het hele oppervlak wordt gebruikt voor het display en niet slechts een decoratief element is zoals bij het vorige model.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

De temperaturen van de twee klimaatzones (FL en FR) worden weergegeven in de marge aan de respectieve kant. Spike, een Engelse bulldog, zal het gebruik van het infotainmentsysteem omvormen tot entertainment en fungeren als een interactieve persoonlijke assistent, vergelijkbaar met wat Nio gebruikt in zijn elektrische auto NOMI, maar dan zonder eigen elektronisch display. met de Experience-schakelaar kan de klant de lay-out van het centrale display kiezen uit vier modi: Basic, Balance, Out of Time en Personal. In de Personal-modus kan de klant zijn eigen achtergrondafbeelding instellen, vergelijkbaar met een wallpaper op een smartphone.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Via een compact kaartmenu onderaan het scherm kan de bestuurder klimaatregeling, navigatie, telefoongesprekken en andere functies selecteren. Het bevat ook een homeknop. Onder dit compacte kaartmenu bevindt zich een iOS-achtige horizontale lijn die de gebruiker als alternatief voor de homeknop kan dienen; een veeg omhoog over deze lijn brengt het systeem naar het homescreen. De bovenkant van het scherm toont belangrijke rij-informatie zoals snelheid, maximumsnelheid, versnelling en resterende actieradius, die altijd kan worden geactiveerd, zelfs als het scherm wordt gedomineerd door een andere hoofdfunctie.

Stuur

Kopers kunnen naar verwachting kiezen uit twee stuurwielen. Het standaard stuurwiel zal een tweespaaks stuurwiel zijn, terwijl het optionele stuurwiel een driespaaks stuurwiel zal zijn met een unieke stoffen bekleding die als extra spaak dient, zoals te zien is op de foto’s hierboven. De armsteunen zijn geïntegreerd in de stoelen, zoals te zien is op de foto hieronder. Onnodig te zeggen dat er nergens chroom te vinden is. In plaats daarvan worden overal in het interieur zilverkleurige accenten gebruikt om eenzelfde glanzende metallic look te creëren.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties
MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Interne camera

De MINI Cooper Electric wordt de eerste auto van BMW met een geïntegreerde camera waarmee de bestuurder en voorpassagier foto’s kunnen maken door middel van spraakopdrachten of aanraking. Het belangrijkste doel van de camera is om klanten een extra beveiligingslaag te bieden. Het zal hen in staat stellen om het interieur van de auto op afstand te controleren via de MINI app. De camera wordt naar verwachting geactiveerd wanneer het antidiefstalsysteem van de auto wordt geactiveerd.


Platform en functies

Op maat gemaakt platform voor elektrische voertuigen

De nieuwe generatie van de MINI Cooper Electric is gebaseerd op een speciaal elektrisch voertuigplatform dat samen met het Chinese bedrijf Great Wall Motor is ontwikkeld. Vergeleken met het huidige model zorgt dit speciale platform voor meer ruimte in het interieur en een compacter uiterlijk. Zoals gezegd is de motor kleiner en de wielbasis langer.

Opties

In eerste instantie komen er twee varianten van de tweedeurs MINI Cooper EV: de E en de SE. De Cooper E heeft een 40 kWh batterij en een 181 pk motor, de Cooper SE een 54 kWh batterij en een 215 pk motor. Later komt er een Cooper JCW met dezelfde 54 kWh batterij en een krachtigere aandrijflijn die ongeveer 250 pk levert.

Stephanie Wurst, hoofd van het MINI merk bij BMW Group, vertelde Autocar dat de actieradius van de tweedeurs MINI Cooper EV zal beginnen bij 240 mijl, waarbij de duurdere configuratie “het dubbele bereik biedt met dezelfde batterijgrootte”. Aangezien de huidige MINI Electric voldoet aan de WLTP/EPA-eisen voor een actieradius van 143/114 mijl, zou de SE-versie van het opvolgmodel een WLTP/EPA-actieradius van ongeveer 290/230 mijl kunnen hebben.

Aspect/specificatieBasisversieBovenste optie
Accucapaciteit40 kWh54 kWh
Verwachte actieradius (onofficieel, WLTP)240 mijl.Het is ongeveer 290 mijl
Elektriciteit181 PK.215 PK.

Verwachte specificaties voor de MINI Electric 2024.

Thomas Becker, Vice President Sustainability and Mobility Strategy bij BMW Group, zegt dat het bedrijf zich geen zorgen maakt over de korte actieradius van de elektrische auto’s van MINI. Veel MINI klanten wonen in steden en buitenwijken en leggen niet per se duizenden kilometers af. Ze gebruiken hun MINI om naar hun werk te gaan. Ze gebruiken hun MINI om naar hun werk te gaan. Bovendien hebben deze klanten waarschijnlijk al een model met een langere actieradius als hun hoofdvoertuig voor langeafstandsritten.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Maximale snelheid

Volgens Geiger zal de elektronisch begrensde topsnelheid van de volgende generatie elektrische MINI hoger liggen dan de topsnelheid van het huidige model van 150 kilometer per uur.

Lager zwaartepunt

MINI ingenieur Klaus Bramer legt uit dat de nieuwe MINI Electric een lager zwaartepunt heeft, waardoor de auto wendbaarder en wendbaarder is. De nieuwe MINI is ook lichter, wat de wegligging verbetert.

Een meer bestuurdersvriendelijke auto

De ophanging is hetzelfde, een combinatie van McPherson-veerpoten (voor) en een meervoudig hefboomsysteem (achter). De bestuurders van het prototype prezen de stabiliteit van de auto. De elektrische stuurbekrachtiging zal ook comfortabeler zijn in het volgende model, vertelde Bramer aan de Britse krant.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Een geheel nieuw tractieregelsysteem is ontworpen om de wegligging te verbeteren. Een nieuwe motorregeleenheid is geïntegreerd in het tractieregelsysteem en omdat de twee componenten dichter bij elkaar staan, werkt het sneller en actiever dan passief, waardoor onderstuur en de overdracht van stuurkoppel worden verminderd. Op het prototype was de indruk dat het nieuwe systeem meer tractie bood dan de huidige MINI Hatch met benzinemotor die als vergelijking werd gebruikt.


Eerste indrukken

Tijdens een prototype-rit voor internationale media in Europa konden fans en potentiële kopers zich een goed beeld vormen van hoe de MINI Cooper Electric rijdt. De Cooper EV rijdt veel prettiger dan zijn elektrische voorganger. De besturing is soepeler, maar de precisie kan nog worden verbeterd en de ingenieurs zeggen dat ze daar aan werken. De SE accelereert van 0 naar 100 km/u in 6,7 seconden, 0,7 seconden sneller dan de MINI EV van de tweede generatie. De JCW, die in 2025 volgt, zal natuurlijk nog sneller zijn.

De nieuwe MINI Electric geeft je meer vertrouwen in bochten en hoewel de meeste klanten er niet mee als een hooligan over de snelweg zullen rijden of zich zorgen zullen maken dat hij niet gaat driften, is het belangrijk om te vermelden dat hij de ziel van een echte MINI heeft, ook al heeft hij geen verbrandingsmotor. Hij heeft veel grip en als je niet wilt dat de achterkant uitbreekt, gebeurt dat waarschijnlijk ook, want de tractie- en stabiliteitscontrole zijn behoorlijk goed en houden de auto stabiel.

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

De Cooper Electric kan worden bestuurd met slechts één pedaal en komt tot stilstand zonder frictieremmen. Bij elektrische auto’s is het meestal moeilijk om de bestuurder een natuurlijk gevoel te geven bij het indrukken van het rempedaal, maar dat is bij deze MINI niet het geval. Over het geheel genomen biedt de aankomende MINI EV meer vermogen en rijdynamiek, en we zijn er zeker van dat de afgewerkte auto nog beter zal zijn.


Productie

De nieuwe generatie MINI Cooper Electric zal worden geproduceerd in de nieuwe Chinese fabriek van Spotlight Automotive Limited, een joint venture van BMW Group en Great Wall Motor. De fabriek in Zhangjiagang in de provincie Jiangsu krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 160.000 eenheden.

De MINI Cooper 2-deurs, de MINI Cooper 4-deurs en de MINI Cooper Cabrio met benzinemotor worden geproduceerd in de Britse fabriek van BMW Group in Oxford.


Datum van uitgifte

De MINI Cooper Electric maakt zijn debuut op de IAA 2023 in München van 4 tot 10 september 2023. De nieuwe elektrische auto zal kort na de wereldpremière in het vierde kwartaal van 2023 (oktober tot december 2023) op de markt worden gebracht.

Op 15 maart 2023 kondigde BMW Group in een presentatie voor investeerders aan dat de volgende generatie MINI Cooper Electric beschikbaar zal zijn in het vierde kwartaal van 2023 (oktober-december 2023).

MINI Cooper Electric 2024: Interieur, motor en modificaties

Volgens het rapport waren investeerders zo onder de indruk van het product dat ze bereid waren een importheffing te betalen vanwege de Chinese herkomst. In de interne discussies maakt het bedrijf zich waarschijnlijk zorgen over de complexe handels- en geopolitieke factoren tussen de twee landen. Dit kan echter de enige manier zijn om de MINI Cooper Electric in de showrooms van de dealers te houden tot de tweede generatie, aangezien de productie van elektrische auto’s in BMW’s fabriek in Oxford zal stoppen.

BMW heeft geld gekregen van de Britse overheid om zijn fabriek in Oxford uit te breiden, waar een nieuwe reeks van de elektrische MINI zal worden geproduceerd. Hoewel er nog geen officiële aankondiging is gedaan, bedraagt het investeringspakket ongeveer £500 miljoen, waarvan £75 miljoen afkomstig is van de Britse overheid.


Nieuweautos.com zegt

Eén op de vijf MINI’s die in Europa worden verkocht, is een volledig elektrische auto. Met een nieuw, ruimer interieur, een krachtigere aandrijflijn en een concurrerende prijs zal de volgende generatie MINI Electric nog dichter bij de roots van het merk staan dan het huidige model.

De nieuwe Cooper SE Electric wordt gebaseerd op een speciaal platform voor elektrische voertuigen dat veel efficiëntere prestaties en een veel efficiëntere lay-out biedt. Dit model van de volgende generatie bouwt voort op het succes van de huidige Cooper SE, maar neemt zijn grootste nadeel – beperkte actieradius – weg.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen