Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Mini Cooper Countryman 2023 komt er door zijn voor mini typisch formaat nuttiger dan de meeste andere Mini-modellen, die meer geschikt zijn voor twee personen. Hoewel we denken dat de grotere afmetingen en het extra gewicht de funfactor wegnemen – een van de bepalende kenmerken van het merk – erkennen we dat de grotere afmetingen van de Countryman waarschijnlijk een breder publiek zullen aanspreken dan zijn kleinere broers en zussen. Het is de maxi-mini: hij heeft een grote achterbank en een grote laadruimte, althans in vergelijking met de rest van zijn familie.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het vermogen komt van drie- of viercilindermotoren met turbocompressor en voor- of vierwielaandrijving. Het is jammer dat geen van beide een bevredigende voortstuwing levert. De plug-in hybride is verreweg het snelst, maar de hogere prijs en het hogere gewicht doen de voordelen teniet. De 2023 Countryman belichaamt misschien niet het Mini-ethos, maar met zijn kenmerkende carrosserie en doordachte interieur lijkt hij er in ieder geval op.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor 2023 breidt Mini het Countryman-assortiment uit met een speciale editie. De nieuwe Untamed Edition is beschikbaar voor de Cooper S en de plug-in hybride SE. Hij is voorzien van exclusief Momentum Grey Metallic-lakwerk en unieke Frozen Bluestone-strepen op de deuren. Een set tweekleurige 18-inch wielen wordt gecombineerd met een zwart dak en zwarte spiegelkappen. Voor extra zwarte exterieuraccenten biedt Mini de optie Piano Black Exterior. Binnenin de Untamed vormen blauw- en groentinten een aanvulling op het exclusieve Highland Green-interieur, evenals speciale graphics en ‘Untamed’-letters op verschillende oppervlakken. Op het dashboard bevindt zich een verlicht paneel met een berglandschap.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We raden de Cooper S aan vanwege zijn viercilindermotor, die 55 pk meer levert dan de standaard driecilinder. Alle S-modellen hebben 18-inch wielen, een panoramisch schuifdak, parkeersensoren achter en verstelbare voorstoelen. Wil je de extra trekkracht van een vierwielaandrijving, dan bestel je die voor 2000 euro. We zouden onze Countryman uitrusten met het Signature Trim-pakket op het middenniveau, dat een infotainmentsysteem met aanraakscherm van 8,8 inch, klimaatregeling met twee zones, verwarmde voorstoelen en passieve instap omvat. Het rijhulppakket met adaptieve cruisecontrol en head-updisplay is ook verkrijgbaar.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

motor, transmissie en prestaties

De Countryman-familie omvat drie verschillende aandrijflijnen. De basismotor is een driecilinder met turbocompressor van 134 pk die niet het vermogen heeft om de ruim 3.000 kilogram van de cross-over krachtig te verplaatsen. De Cooper S heeft een krachtigere viercilinder turbo met 189 pk, maar levert nog steeds niet de gewenste duizeligheid op. De plug-in hybride is de snelste niet-JCW Countryman die we hebben getest, maar hij is ook de duurste. De versies zonder hybride voorwielaandrijving hebben een pittige zeventrapsautomaat met dubbele koppeling, de vierwielaangedreven modellen een achttrapsautomaat.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De stoïcijnse houding van de Countryman is geen slechte zaak, het is gewoon anders dan de houding van de andere Mini’s, die onvoorwaardelijk speels zijn. Geen van onze testauto’s was uitgerust met de verstelbare dempers van Mini, die het soms harde rijgedrag konden compenseren. Het rempedaal van de plug-in hybride heeft een lang dood punt aan de bovenkant waar je even aan moet wennen.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De zuinigste Countryman is de Cooper SE plug-in hybride, met een gecombineerde EPA-classificatie van 73 mpg. Van de niet-hybride modellen is de driecilinderversie de zuinigste, met maximaal 26 mpg in de stad en 33 mpg op de snelweg. De krachtigere viercilinder Cooper S haalt tot 23 mpg in de stad en 30 mpg op de snelweg. De Cooper S Countryman All4 verbruikte een respectabele 32 mpg op de snelweg met een snelheid van 75 mph.

✓ U kunt ook controleren:

Interieur, comfort en belading

Binnenin de Countryman zitten typische Mini-designelementen zoals het infotainmentsysteem in een grote ronde behuizing in het midden van het dashboard en tuimelschakelaars voor de binnenverlichting, het contactslot en het standaard start-stopsysteem. Het interieur van de Countryman is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt voldoende ruimte aan de inzittenden.

Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Mini Cooper Countryman 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De achterbank zit ook op lange ritten comfortabel, maar wie een middenarmsteun wil, moet betalen voor het comfortpakket. Binnenin is er een reeks opbergruimtes die voldoende ruimte bieden voor persoonlijke bezittingen, maar de Countryman heeft minder laadruimte dan sommige kleinere concurrenten. Mini compenseert dit met een flinke hoeveelheid opbergruimte onder de vloer, maar als je kiest voor het bestaande reservewiel, zal het meeste ervan worden opgebruikt.

infotainment en connectiviteit

De Countryman wordt standaard geleverd met een 6,5-inch scherm voor het infotainmentsysteem, terwijl een 8,8-inch scherm met navigatie en Apple CarPlay-mogelijkheid als optie verkrijgbaar is. Die laatste is te bedienen via touchscreen, draaiknop in de console en spraakbesturing.

veiligheid en rijhulp

Vreemd genoeg, hoewel de Countryman standaard wordt geleverd met een automatische noodremfunctie, mist hij andere veelgebruikte rijhulpsystemen zoals dodehoekbewaking en waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Countryman naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol
  • Beschikbare zelfparkeerhulp

garantie en onderhoud

Typerend voor Mini zijn de beperkte garantie en aandrijflijngarantie. De landgenoot en zijn neef, de BMW X1 maar bieden toch de beste corrosiebescherming en gepland onderhoud in hun klasse.

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is vier jaar of 50.000 mijl
  • Gratis onderhoud is drie jaar of 36.000 mijl geldig

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com