Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De wedergeboren mini De Cooper 2023 maakte 20 jaar geleden zijn debuut in Noord-Amerika en is nog net zo stijlvol en leuk om in te rijden als toen. Zijn retro-moderne styling trekt nog steeds de aandacht, en zijn sportieve chassisopstelling geeft bestuurders iets om naar uit te kijken elke keer dat ze achter het stuur kruipen. Als 2-deurs hatchback, 4-deurs hatchback of cabriolet is de Cooper misschien niet bijzonder praktisch, maar het kleinste Mini-model is toch aantrekkelijk voor alleenstaanden of koppels.

Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De standaardmodellen worden aangedreven door een driecilinder turbomotor met 134 pk. In het S-model wordt deze vervangen door een turbo viercilinder met 189 pk, die een beduidend betere acceleratie biedt. Helaas verhoogt dit ook de prijs van de Cooper aanzienlijk, waardoor hij in de buurt komt van luxe auto’s zoals deze BMW 2 Serie Gran Coupé en de Mercedes-Benz Een klas. Meer vermogen nodig dan de reguliere Cooper? Dan is de Cooper JCW (apart getest) met een 228 pk sterke turbomotor de juiste keuze.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor de modeljaar 2023 er komt een nieuwe Resolute Edition van de Mini Cooper. Hij is gespoten in Rebel Green en heeft bronzen exterieurafwerkingen, gele en crème tweed stoelhoezen en speciale Resolute Edition dorpellijsten. Het pakket is ook beschikbaar voor de cabriolet, maar vervangt het witte dak en de spiegelkappen van de hardtop door een zwarte softtop en zwarte spiegelkappen.

Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We zouden voor de handgeschakelde versnellingsbak gaan en deze op de krachtigere Cooper S-hardtop van 189 pk monteren om de funfactor te maximaliseren. De vijfdeurs hardtop kost iets meer, maar we zouden voor de driedeurs gaan, aangezien geen van beide Mini bijzonder ruim is. Ook zijn er veel wenselijke personalisatie-opties.

motor, transmissie en prestaties

De standaardmotor is een 1,5-liter driecilinder met turbocompressor van 134 pk, die voldoende vermogen biedt voor deze kleine en lichte auto met voorwielaandrijving. Wij geven de voorkeur aan de S-modellen, die worden geleverd met een 2,0-liter viercilinder met turbocompressor en 189 pk. Met de grotere motor was de S iets meer dan een seconde sneller tot 100 km/u in 6,2 seconden dan de 1,5-liter basismotor.

Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We vonden dat de automatische transmissie goed schakelde, maar de handleiding blijft onze favoriet omdat de bestuurder hierdoor meer betrokken kan zijn. De stevige ophanging leent zich voor enthousiast rijden, wat de Mini Cooper opwindend maakt, maar de wegligging kan meedogenloos zijn op ruige wegen.

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De modellen met hardtop en cabriolet met de basis driecilindermotor halen 29 mpg in de stad en 38 mpg op de snelweg met een automatische transmissie en 27 mpg in de stad en 37 mpg op de snelweg met een handgeschakelde versnellingsbak. Met de driecilindermotor en een handgeschakelde zesversnellingsbak haalden we op ons testtraject bij 75 km/u op de snelweg een verbruik van 38 mpg. De krachtigere 2,0-liter motor van de Cooper S wordt door de EPA iets lager gewaardeerd met 28 mpg in de stad en 38 mpg op de snelweg voor de automatische versie, en 23 mpg in de stad en 33 mpg op de snelweg voor de handmatige versie.

✓ U kunt ook controleren:

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de Mini is charmant en eigenzinnig, maar gaat ten koste van de bruikbaarheid. De ruimte op de achterbank is nipt, maar de passagiers op de voorstoelen hebben weinig reden tot klagen. De elektrisch bedienbare kap van de cabriolet klapt in 18 seconden in en biedt onbeperkte hoofdruimte. Jammer dat de kofferbak klein is. De hardtop-modellen bieden meer ruimte in hun hatchback-carrosserie, maar nog steeds niet veel gezien de kleine voertuigafmetingen.

Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De kofferbak van het hardtop-model is vrij klein en bood in onze test slechts ruimte voor drie stuks handbagage. Met de achterbank neergeklapt is er ruimte voor 12 stuks handbagage. De vijfdeurs hardtop biedt met neergeklapte achterbank meer bagageruimte en de cabriolet minder. De standaarduitrusting van de Mini Cooper omvat een met leer bekleed stuurwiel en verwarmde voorstoelen.

infotainment en connectiviteit

Alle Mini Cooper-modellen worden standaard geleverd met een 8,8-inch infotainmentscherm en een digitaal instrumentenpaneel. SiriusXM-satellietradio wordt ook standaard geleverd, maar wie Apple CarPlay, navigatie in het dashboard of draadloos opladen van telefoons wil, moet extra betalen. Android Auto is niet beschikbaar.

Mini Cooper 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De Mini Cooper wordt standaard geleverd met automatische noodrem en optionele adaptieve cruisecontrol en parkeerassistenten. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Cooper naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodstop
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Mini biedt een iets betere garantie dan de andere fabrikanten van kleine auto’s, vooral als het gaat om gratis gepland onderhoud. Volvo en BMW bieden vergelijkbare gratis onderhoudsplannen voor Mini.

  • Beperkte garantie van 4 jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 4 jaar of 50.000 mijl geldig
  • Gratis gepland onderhoud is gedekt voor 3 jaar of 36.000 mijl.