MG4 2024: Prijzen en kenmerken

MG Motor, een bedrijf uit de SAIC Group, heeft een elektrische auto ontwikkeld die ondanks zijn lagere prijs geavanceerder en premium is dan de MG ZS EV 2024: de MG Mulan. Het bedrijf biedt de nieuwe elektrische hatchback in het Verenigd Koninkrijk en Ierland aan als de MG4 EV en in andere overzeese markten als de MG4 Electric.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

Voor de Europese lancering in 2024 zal de MG4 EV verkrijgbaar zijn in nog twee varianten: één met een groter bereik en één met hogere prestaties. Om het eenvoudig te houden, noemen we deze varianten “Touring” en “Sport” totdat MG’s marketingteam de juiste namen onthult. Hier is alles wat we weten over de komende varianten en de standaard MG4 elektrische auto.

MG4 EV Touring (actieradiusvariant)

De MG4 EV Touring is uitgerust met een 77 kWh batterij die een WLTP actieradius van 323 mijl mogelijk maakt. De aandrijflijn produceert maximaal 241 pk en accelereert in 6,5 seconden naar 100 km/u.

De nieuwe actieradius optie maakt de MG4 EV een aantrekkelijkere keuze dan de ID.3, die een maximale actieradius heeft van 426 km in het Verenigd Koninkrijk. De meeste ritten met de kleine auto vinden plaats binnen de stadsgrenzen en de laadinfrastructuur in de gebieden waar de MG4 populair zal worden, wordt steeds beter.

MG4 EV XPower (vermogensvariant)

De MG4 EV XPower biedt meer vermogen, stijl en mogelijkheden dankzij uitgebreide technische en esthetische verbeteringen ten opzichte van de standaard auto. Het hoogtepunt is de tweemotorige aandrijflijn die maar liefst 435 pk (428 lb-ft) en tot 600 Nm (443 lb-ft) koppel ontwikkelt. Een motor van 150 kW drijft de voorwielen aan en een motor van 170 kW de achterwielen, waardoor de elektrische auto vierwielaandrijving heeft en meer grip dan een conventionele auto.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

De MG4 EV XPower heeft slechts 3,8 seconden nodig om van 0 naar 62 km/u te sprinten. Hebben de MG-ingenieurs zojuist de Volkswagen Golf R 333 in gelimiteerde oplage aangekondigd voor mei 2023? Reken maar. De krachtigste Golf tot nu toe accelereert met 333 pk (328 pk) en 420 Nm koppel van 0 naar 100 km/u in 4,6 seconden. 1,2 seconden is het verschil tussen dag en nacht op de snelweg. Alles hangt af van hoe goed de elektrische auto rijdt en hoe spannend hij is in de bochten, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

SAIC heeft de MG4 EV XPower voorzien van Bridgestone Turanza banden voor betere grip. Naar verluidt zorgen aangepaste veer- en demperinstellingen, stijvere zijstabilisatoren en een scherpere besturing voor een betere wegligging. In totaal is de stijfheid van het chassis van de elektrische auto 25 procent hoger. De software van het regeneratieve remsysteem is herzien om bediening met slechts één pedaal mogelijk te maken.

Verbeterde intern geventileerde 345 mm schijfremmen op alle vier de wielen geven de MG4 EV XPower meer remkracht. De auto kan in slechts 33,9 meter tot stilstand komen vanaf een snelheid van 62 mijl per uur. De MG4 EV XPower heeft een 64 kWh batterij en kan 239 mijl afleggen op een volledige WLTP lading.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

De MG4 EV XPower kost slechts 36.495 pond, het equivalent van 46.390 euro. Daarmee is hij goedkoper dan de VW Golf R 333 Limited Edition, die in Duitsland voor 76.410 euro wordt verkocht. Voor dat geld kun je een nieuwe VW Golf kopen voor lange afstanden en heb je nog een paar aanpassingen over.

MG4 Ontwerp

De MG4 is het resultaat van een samenwerking tussen SAIC Design Advanced London, het Royal College of Art en het SAIC Automotive Design Centre in Shanghai. Trouw blijvend aan MG’s erfgoed is een sportieve styling een must voor elke auto, en de MG4 is daarop geen uitzondering. Hij heeft een strak, vloeiend design en ziet er sportief uit, vooral van voren.

SAIC beweert dat dit de eerste echt mondiale auto van het merk MG is en dat het design zowel Chinese als internationale kopers moet aanspreken. De voorkant van de MG4 heeft een haaienneus, petaalvormige koplampen met drie ogen, een gespierde bumper met verticale luchtinlaten aan de zijkant, een gedeelde luchtinlaat aan de onderkant en een spoiler.

✓ U kunt ook controleren:

Het zijaanzicht van de MG4 Electric is sportief met een oplopende gordel, scherpe vouwen op de deurpanelen en schouders, oranje remklauwen en tweekleurige zwarte en zilverkleurige lichtmetalen velgen in het typische aerodynamische design van elektrische auto’s. De laadpoort bevindt zich in de zijbekleding boven de linker wielkast.

De achterkant van de MG4 Electric heeft een gedrongen silhouet, een groot, bijna over de hele breedte geplaatst achterlicht (met SAIC Vision LED-verlichtingssysteem), een slanke bumper, een gedeelde achterspoiler en een groot onderrijbeveiliging in SUV-stijl. Afgezien van de lage bodemvrijheid lijkt het voertuig sterk op een crossover.

De MG4 EV is verkrijgbaar in Volcano Orange (nieuw), Camden Grey (nieuw), Holborn Blue, Dynamic Red, Black Pearl en Arctic White. MG biedt ook een tweekleurig zwart dak.

Binnen

Het interieur van de MG4 is eenvoudig maar modern: een slank dashboard met smalle ventilatieopeningen, een zwevende middenconsole met rijmodusschakelaar en elektrische parkeerrem, een compact tweespaaks stuurwiel met afgeplatte boven- en onderkant en tweekleurige bekleding in wit en grijs. Het instrumentenpaneel bestaat uit een compact 7-inch display. Het infotainmentscherm met 10,25 inch touchscreen bevindt zich in het midden van het instrumentenpaneel.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

Technische gegevens

Nebula-platform (MSP)

Terwijl de ZS EV afstamt van een model met verbrandingsmotor (ZS), is de MG4 Electric een op maat gemaakte elektrische auto gebaseerd op het Nebula platform. Zo noemt MG zijn nieuwe platform in eigen land. In Europa is de benaming Modular Scalable Platform, kortweg MSP, gebruikelijk.

Het schaalbare ontwerp van de MSP maakt de ontwikkeling mogelijk van elektrische voertuigen met een wielbasis van 2.650 tot 3.100 mm. Met het nieuwe platform kunnen elektrische voertuigen met verschillende carrosserietypen worden ontwikkeld: Hatchback, Sedan, SUV en Van. Dit zal een sleutelrol spelen in de groei van MG in Europa.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

Volgens Kang Huapin, vicepresident van SAIC’s Institute of Innovation Research and Development, is na de voltooiing van de ontwikkeling van de Marvel X meteen begonnen aan het Nebula Platform (MSP). SAIC heeft veel geld geïnvesteerd in dit platform om standaardisatie, modulariteit, integratie en intelligentie te bereiken. In de toekomst zullen de merken Roewe, Feifan (voorheen R) en Zhiji ook modellen aanbieden die zijn gebaseerd op dit speciale platform voor elektrische voertuigen.

Afmetingen

MG’s elektrische model is 4.287 mm lang, 1.836 mm breed en 1.504 mm hoog. De compacte elektrische auto heeft een indrukwekkende wielbasis van 2.705 mm. Hiermee concurreert hij met de VW ID.3, Cupra Born, Renault Megane E-Tech en Nissan Leaf.

Prestaties en bereik

De MG4 EV is verkrijgbaar in de Standard Range en Long Range versies met één motor en achterwielaandrijving. De motor van de Standard Range variant levert 125 kW (168 pk) en 184 lb-ft koppel, terwijl de motor van de Long Range variant 150 kW (201 pk) en 184 lb-ft koppel levert. De 50,8 kWh accu van de MG4 EV biedt een WLTP actieradius van 218 mijl, terwijl de 61,7 kWh accu van de MG4 EV een WLTP actieradius biedt van maximaal 281 mijl.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

De MG4 EV accelereert van 0 naar 100 km/u in 7,5 seconden (standaard actieradius) of 7,7 seconden (lange actieradius) en bereikt een topsnelheid van 100 mph. Oplaadtijden en andere specificaties staan vermeld in de tabel aan het einde van dit hoofdstuk.

DP-EPS

De MG4 Electric heeft een 50:50 gewichtsverdeling, wat de wegligging zou moeten verbeteren. Hij heeft ook – in China althans – een elektrische stuurbekrachtiging met twee cilinders (DP-EPS) in plaats van de gebruikelijke elektrische tandheugel-en-pignonbesturing (REPS). De nieuwe technologie komt op het juiste moment voor de auto-industrie, aangezien kopers over de hele wereld steeds meer de voorkeur geven aan SUV-carrosserieën en elektrische aandrijflijnen. Elektrische voertuigen hebben hogere stuurkrachten dan voertuigen met een verbrandingsmotor vanwege het gewicht van de zware accu’s. Ze hebben een ander stuursysteem nodig om de stuurkrachten op te vangen. Ze hebben een ander stuursysteem nodig om het extra gewicht aan te kunnen. Met DP-EPS is de primaire overbrenging geoptimaliseerd voor voertuigdynamiek en prestaties, terwijl de secundaire overbrenging is geoptimaliseerd voor assistentie.

Eén batterij

MG zegt dat ze de auto zo laag konden houden omdat hij een uitzonderlijk platte accu heeft die deel uitmaakt van het “One Pack” accusysteem (in China het “Rubik’s Cube” accusysteem genoemd). Het is de platste batterij die door moederbedrijf SAIC is ontwikkeld.

Het “One Pack”-accusysteem voor ligfietsen heeft een recordhoogte van 110 mm. De lengte en breedte van de accu zijn respectievelijk 1.690 mm en 1.300 mm. SAIC heeft de nieuwe Cell-to-Pack Technology (CTP) gebruikt, waardoor de MG4 Electric een van de meest geavanceerde elektrische voertuigen van het merk tot nu toe is.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

Met het one-pack batterijsysteem kunnen batterijpakketten met een energieopslagcapaciteit van 40 kWh tot 150 kWh worden geproduceerd. De accu kan ook worden verwisseld, wat betekent dat SAIC op MSP gebaseerde elektrische voertuigen met BaaS (Battery as a Service) kan verkopen. Zhu Jun, plaatsvervangend hoofdingenieur bij SAIC, zegt dat gebruikers indien nodig kunnen upgraden en zelfs kunnen overstappen op een kleinere batterij. Ningde E-CON Power System, een bedrijf uit Shanghai waarin SAIC een belang van 30 procent heeft via het Ningde Jiaocheng SAIC Industry Upgrade Equity Investment Partnership (LP), produceert de batterij voor MG4 Electric.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

Opladen

Het MSP-platform ondersteunt ook 800-volt laadtechnologie. Modellen met 800-volt oplaadtechnologie hebben een bereik van 200 kilometer in slechts vijf minuten en hebben slechts 15 minuten nodig om voor 80 procent opgeladen te zijn. Modellen met conventionele 400-volt oplaadtechnologie hebben een bereik van 100 kilometer in vijf minuten en hebben 30 minuten nodig om tot 80 procent opgeladen te zijn. Volgens het Autohome-rapport zullen modellen op basis van het Nebula Platform (MSP) ook bidirectioneel opladen mogelijk maken.

AspectMG4 EV StandaardbereikspecificatiesMG4 EV lange afstand specificaties
Lengte4287 mm4287 mm
Breedte1836 mm1836 mm
Hoogte1504 mm1504 mm
Wielbasis2705 mm2705 mm
Voorspoor1550 mm1550 mm
Achterrupsband1551 mm1551 mm
Bagageruimte (achterbank neergeklapt)363 liter363 liter
Bagageruimte (achterstoelen neergeklapt)1177 liter1177 liter
Wielen17-inch17-inch
Gewicht leeg1655kg1685kg
Bruto gewicht2103kg2133kg
Capaciteit systeem168 PK.201 PK.
Koppel systeem184 lb-ft.184 lb-ft.
Acceleratie (0-60 mph)7,5 seconden7,7 seconden
Maximale snelheid100 mijl per uur.100 mijl per uur.
Accucapaciteit (netto)50,8 kWh61,7 kWh
Gecombineerde actieradius (WLTP)218 mijl.281 mijl (Zuidoost) / 270 mijl (Trophy)
Actieradius in de stad (WLTP)305 mijl.360 mijl (Zuidoost)/358 mijl (Trophy)
Oplaadtijd (7 kW AC snellader)7,5 uur9 uur
Oplaadtijd (50 kW DC snellader)52 minuten60 minuten
Oplaadtijd (150 kW DC snellader)39 minuten35 minuten

Actuele technische gegevens van de MG4 Electric 2024.

Afsnijdsels

MG biedt de 4 EV aan in drie configuraties: SE Standard Range, SE Long Range en Trophy Long Range. De basisconfiguratie omvat automatische LED koplampen en achterlichten, 17-inch lichtmetalen velgen, het MG Pilot ADAS-pakket, adaptieve cruisecontrol, enz. De SE Long Range configuratie voegt de Active Grille Shutter (AGS) toe, die de aerodynamische efficiëntie van de elektrische auto met tot wel 30 procent verbetert en de actieradius met tot wel 10 procent kan vergroten door de luchtstroom aan te passen.

De Trophy Long Range configuratie voegt een tweekleurig dak, veiligheidsglas achter, een achterspoiler, verwarmbare voorstoelen met elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, een verwarmd stuurwiel, een draadloos oplaadpunt voor smartphones, een vernieuwd MG iSmart systeem en nog veel meer toe. Met een 360-graden camera en optionele MG Pilot functies (Blind Spot Detection, Lane Change Assist en Cross Traffic Alert) is de configuratie voor de maximale actieradius nog veiliger.

Prijs

MG4 EV uitrustingPrijs van de MG4 elektrische auto
Standaard SE-serie31.200 euro
Lange termijn SW34.100 euro
Trofee voor lange afstand37.500 euro

Prijzen voor de MG4 EV beginnen bij 31.200 euro. De productie vindt plaats in SAIC’s fabriek in Ningde, China, de grootste autofabriek in Azië.

Beveiliging

In een persbericht kondigde de autofabrikant aan dat de MG4 hatchback de volledige Euro NCAP veiligheidsscore van vijf sterren heeft gekregen. In de veiligheidstests scoorde de MG4 83 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden en 80 procent voor de bescherming van kinderen. Euro NCAP vermeldde ook dat deze beoordeling geldt voor zowel de rechts- als linksgestuurde versies van de MG4.

MG4 2024: Prijzen en kenmerken

De autofabrikant wees erop dat dit het eerste testresultaat is met zijn nieuwe modulair schaalbare platform (MSP), dat de basis zal vormen voor verschillende MG-modellen van de volgende generatie. Verwacht wordt dat deze voertuigen, evenals toekomstige MG4-varianten, ook een bevredigende veiligheidsbeoordeling zullen krijgen.

Nieuweautos.com zegt

We herinneren ons een tijd waarin het merk MG verloren ging in de massa en niet werd overwogen door mensen die op zoek waren naar een nieuwe auto. Vandaag de dag, met de introductie van hun betaalbare elektrische auto’s zoals de MG5 en ZS EV, is dat niet langer het geval.

Als je op zoek bent naar een compacte elektrische auto met eersteklas uitrusting, maar niet te duur wilt zijn, moet je eens kijken naar de MG4. Op papier is hij in veel opzichten beter dan de VW ID.3 en beter dan de Nissan Leaf, die dit segment heeft gecreëerd. Bovendien biedt de MG4 met zijn op actieradius en prestaties gerichte varianten voor bijna elke potentiële koper van een familiestationwagen wat wils.

Foto’s en bron: MG.