Mercedes-Benz EQS 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Na een reeks voorlopige teasers heeft Mercedes eindelijk de volledig elektrische luxe liftback gepresenteerd, de Mercedes EQS 2022 . De nieuwigheid kreeg precies een vijfdeurs ontwerp met een grote kofferklep, terwijl de gebruikelijke S-Klasse een traditionele sedan is. De kracht van de elektrische auto is het nieuwste modulaire chassis, een carrosserie die qua aerodynamica, geavanceerde elektronica en twee aandrijfconfiguraties optimaal is geoptimaliseerd. De assemblage van serie-exemplaren van de Mercedes EQS 2022 wordt georganiseerd in de fabriek in Sindelfingen.

Uitvoering en afmetingen

Om de best mogelijke gestroomlijnde lichaamsvorm te bereiken, gaven de ontwikkelaars de liftback een wigvormig profiel. Ze rustten de auto ook uit met frameloze deuren, intrekbare handgrepen, aerodynamisch en akoestisch geoptimaliseerde spiegelbehuizingen en speciale 19-21-inch velgen. De onderkant van de auto is zo glad mogelijk gemaakt om turbulentie te voorkomen. Als gevolg hiervan zorgden deze en andere optimalisaties voor een ongelooflijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,20 (in de S-Klasse sedan is dit 0,22).

Centraal designelement aan de voorzijde is de zwarte paneelgrill met in het midden een grote driepuntige ster. Aan de zijkanten bevinden zich de kopoptiekblokken, die verbonden zijn door een dunne strook navigatieverlichting. Krachtige LED-koplampen zijn standaard op dit model en de innovatieve Digital Light-technologie met miljoenen microspiegels die extra informatie op de weg kunnen projecteren, is als optie verkrijgbaar.

De achterkant van de nieuwe Mercedes-Benz EQS wordt gekenmerkt door zijn afgeronde contouren en de originele afbeelding van de lantaarns in de vorm van een driedimensionale spiraal. Analoog aan de voorzijde strekt de achterste optiek zich in een doorlopende band uit over de gehele breedte van het lichaam.

De elektrische Mercedes Liftback is 5216 mm lang, 1926 mm breed en 1512 mm hoog. De verschillen in grootte met de traditionele vierdeurs S-Klasse zijn minimaal.

✓ U kunt ook controleren:

Interieur en uitrusting

De lay-out van het frontpaneel van de Mercedes EQS in de basis- en optionele versie is heel anders. Standaard wordt dezelfde configuratie gebruikt als bij de gebruikelijke “eski” – een digitaal opgeruimde 12,3″ inch voor de bestuurder en een hoog 12,8″ touchscreen op de middenconsole. Deze configuratie voorziet in de aanwezigheid van fysieke knoppen voor snelle toegang tot basisfuncties.

Tegen meerprijs is een zelflerend complex MBUX-hyperscreen verkrijgbaar, dat drie displays onder één glas combineert: een dashboard (12,3 inch), een mediacenter (17,7 inch) en een infotainmentsysteem voor de voorpassagier (12,3 inch). De laatste twee schermen zijn gemaakt met OLED-technologie, die een hoog contrast biedt ongeacht de kijkhoek en verlichting. Een acht-core processor is verantwoordelijk voor de bediening van het “hyperscreen”; elke aanraking van de sensor gaat gepaard met een reactie (klik of trilling).

De uitrusting van de elektrische auto omvat verder een head-up display, elektrische deuraandrijvingen met afstandsbedieningsfunctie, een tweedelig panoramadak, 710 watt Burmester-akoestiek met 15 luidsprekers. Voor de achterpassagiers zijn twee 11,6-inch schermen (bevestigd aan de achterkant van de voorstoelen) en een eigen verwijderbare tablet voorbereid. Verwarming, ventilatie en massageprogramma’s zijn beschikbaar op alle stoelen. Welnu, de Liftback heeft een hele reeks elektronische assistenten, waaronder de Autopilot Drive Pilot op het tweede niveau en de automatische parkeerplaats Intelligent Park Pilot. De kofferbak van een auto bevat tussen de 610 en 1770 liter lading.

Specificaties Mercedes EQS 2022

Het elektrische vlaggenschip van Mercedes debuteert in twee versies:

  • Mercedes-Benz EQS 450+: elektromotor met 333 pk en 568 Nm op de achteras, tractiebatterij met een capaciteit van 107,8 kWh, gangreserve in de WLTP-cyclus – 530 km, acceleratietijd tot “honderden” – 6,2 seconden, top snelheid – 210 km / u;
  • Mercedes-Benz EQS 580 4Matic: twee elektromotoren (één op elke as) met een totaal vermogen van 523 pk. en 855 Nm, accu 107,8 kWh, kilometerstand zonder opladen – ca. 500 km, acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h – 4,3 seconden, topsnelheid – 210 km/h.

De Liftback is uitgerust met een elektrisch systeem van 400 volt. Met een standaardlader kunt u de batterij opladen via conventionele enkelfasige en driefasige stopcontacten. Hij kan ook worden aangesloten op DC-klemmen met een vermogen tot 200 kW – in dit geval neemt de kilometerstand in slechts 15 minuten met 300 km toe.

De elektrische auto is standaard uitgerust met Airmatic luchtvering, met een bodemvrijheid die kan worden aangepast in het bereik van 35 mm (de carrosserie stijgt 25 mm of daalt 10 mm vanaf de uitgangspositie). Het basispakket omvat ook een volledig gestuurd chassis met 4,5 graden draaiende achterwielen (tegen meerprijs kan de hoek worden vergroot tot 10 graden).

Mercedes EQS 2022 releasedatum en prijs

Het model komt in het najaar op de Europese markt. Prijzen en configuraties verschijnen later.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com