Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Op 25 augustus presenteerde Mercedes de tweede generatie van de Small Van Citan en zijn eerste volledig elektrische versie, de Citan. We hebben alle informatie en foto’s over het nieuwe model voor je.

Ambachtslieden en kampeerders opgelet! De tweede generatie van de Mercedes Citan is onderweg. Voor alle elektroliefhebbers is er ook een E-versie en ook qua design kan de nieuwe overtuigen. Lees verder voor meer informatie.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum
  • Première van Citan en eCitan op 25 augustus
  • Grote kamer
  • Veel laadvolume met een lage laaddrempel
  • Geschikt voor kamperen
  • Voorzien van schuifdeuren aan beide zijden
  • Zeer eenvoudig ontwerp
  • eCitan met een bereik van 265 km
  • Prijs onder 23.800 euro
  • Compatibel met Vanessa campingmodules

Met de EQT en het normale gemotoriseerde T-model lanceert Mercedes twee kleine bestelwagens voor privégebruik. 

Mercedes Citan 2022 exterieurdesign

Visueel maakt de Citan indruk met zijn vlezige look. De auto is vrij breed en heeft uitgesproken wielkasten. De auto wordt geleverd als toerwagen met schuifdeuren links en rechts. De schuifelementen kunnen achteraf op de gesloten bestelwagen worden gemonteerd.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Iedereen die een Mercedes is, zou er ook zo uit moeten zien. De Citan heeft een typisch, onmiskenbaar frontdesign. Opvallend zijn de radiatorgrille, het sterlogo en de hoekige koplampen. Aan de achterzijde verliest de auto zijn directe verwantschap. Zoals bij alle stationwagens met hoog dak treffen we aan de achterzijde een rechte wand aan. De ster is klein, en zelfs van een afstand verraden vooral de driehoekige achterlichten dat het niet de hoogdakstationwagen-concurrent VW Caddy is.

Wat je heel duidelijk kunt zien: de Citan zal niet lijken op de technisch verwante Renault Kangoo. De lijnen van de Mercedes zijn heel rechttoe rechtaan, speelse details ontbreken. Het kleine busje doet denken aan een V-Klasse die te klein bleek te zijn – mogelijk ook de zin van de optische innovatie.

Er is ook een nieuwe lichtsignatuur, die bestaat uit twee horizontaal gestapelde balken in zeer smalle koplampen.

✓ U kunt ook controleren:

Technische gegevens en mogelijke toepassingen

Qua afmetingen blijft de Citan in de bestelwagenklasse. De standaarduitvoering heeft een wielbasis van 2,72 meter en een lengte van circa 4,5 meter. Als je nog meer ruimte nodig hebt, kun je de Citan ook als Mixto met lange wielbasis kopen.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

In tegenstelling tot de “Marco Polo”-modellen is de Citan een gezins- of bedrijfswagen. Toch moet de auto ook geschikt zijn om te kamperen. De auto is hier nog niet voor ontwikkeld; klanten moeten zelf bedframes en andere kampeer-musthaves in de auto monteren. Traditioneel zal de Citan verkrijgbaar zijn als tourer met 5 zitplaatsen of als transporter met drie zitplaatsen en een lege achterbak.

Voor de uitbreiding kunnen klanten gebruik maken van zogenaamde meubelmodules. Dan tover je de Citan in een mum van tijd om van een alledaagse gezinsauto tot een camper. Vanessa biedt aantrekkelijke modules voor Citan. Hier vind je bedframes, keukenmodules en andere kampeercomponenten.

Op de Caravan Salon Düsseldorf presenteert Mercedes-Benz een model van hoe een uitbreiding met dergelijke modules eruit zou kunnen zien en welke kampeergenen er in de Citan sluimeren.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Praktisch: er zijn veel opbergmogelijkheden in het interieur van de Citan. De stoelen op de tourer hoeven niet per se te worden verwijderd voor de ombouw. De achterbank kan variabel worden neergeklapt.

Bij het kamperen moet de auto ook voorbereid zijn op onverharde wegen. De nieuwe Citan wordt geleverd met een nieuw afgesteld chassis, demping en verbeterde stabilisatoren. De auto kan dus ook midden in de natuur geparkeerd worden.

Ondanks alle kampeergeschiktheid mogen andere toepassingsgebieden van de Citan niet worden verwaarloosd. Als toerwagen is de auto ook geschikt voor shuttlediensten of als grote gezinsauto. Bestel je de auto als transportwagen met een lege achterkant, dan kun je er ook grotere spullen mee vervoeren.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

M Mercedes Citan 2022 interieur en uitrusting

Ondanks de compacte buitenafmetingen moeten klanten voldoende ruimte in het interieur vinden voor een ontspannen reis.

De nieuwe Citan moet niet alleen praktisch, maar ook technisch state-of-the-art zijn. Indien gewenst kan de trolley worden uitgebreid met comfortfuncties zoals Thermotronic, Keyless Go en een elektrische parkeerrem.

Een infotainmentsysteem met touchscreen, touch control buttons op het stuur en Hey Mercedes spraakbediening zijn altijd aan boord. Smartphones kunnen eenvoudig op het systeem worden aangesloten en iedereen die naar de radio wil luisteren kan dat via de ingebouwde digitale radio (DAB en DAB+).

Er zijn ook tal van rijhulpsystemen. De Hill Start Assist, Slaperigheidswaarschuwing, Attention Assist, Zijwind Assist en Mercedes-Benz Emergency Call behoren tot de standaarduitrusting. Talloze helpers kunnen tegen een meerprijs worden geboekt. Inclusief afstandsassistent en Lane Departure Warning.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Mercedes Citan 2022 motoren en actieradius

Het begint met twee bekende maten: een 1,5-liter diesel met drie vermogensstanden en een 1,3-liter benzinemotor met twee vermogensstanden. De belangrijkste kenmerken van de motoren zijn een relatief laag brandstofverbruik en goede rijprestaties. In alle motoren wordt een versnellingspook met 6 versnellingen gebruikt.

We kunnen ons verheugen op een elektrische aandrijving in de tweede helft van 2022. Dan is de camper met de naam eCitan milieuvriendelijker. De elektrische actieradius moet zo’n 285 kilometer bedragen. Dit moet er ook voor zorgen dat kleinere afstanden probleemloos kunnen worden afgelegd. Wil je langer onderweg zijn, dan moet je de accu in 40 minuten van 10 naar 80 procent kunnen opladen.

Mercedes Citan 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Mercedes Citan 2022 prijzen en start verkoop

Ze praten niet over geld. Mercedes lijkt deze onuitgesproken regel ter harte te nemen. Er werd alleen vage informatie gegeven over de prijsklasse van de Citan. De auto zou minder dan 23.800 euro moeten kosten en als basismodel zonder franje zou de prijs zelfs onder de 20.000 euro moeten liggen.

De officiële presentatie van de tweede Citan-generatie vond plaats op 25 augustus 2021 als onderdeel van een online aanwezigheid. De campervariant wordt dan vanaf 27 augustus op de campingbeurs Caravan Salon Düsseldorf gepresenteerd. te zien t/m 5 september 2021. Naar verwachting is de auto vanaf medio september 2021 te bestellen.