Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Met de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 heeft de traditionele SL-serie een nieuwe uitloper gekregen. Deze keer wordt de luxe cabriolet echter ontwikkeld door AMG-ingenieurs in Affalterbach. Reis!

Dikke mist belemmert het uitzicht en de ochtenddauw rolt in druppels uit de huidige bedrijfswagen van Jochen Hermann – een nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 die uitnodigt om mee te rijden. De zomer is voorbij in de Eifel, en zelfs in een droom van vandaag zou niemand vrijwillig zijn roadster uit de garage halen. Zeker niet om 7.30 uur. Tenzij hij hoofd technologie is bij AMG en de laatste hand legt aan een legende.

Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Ondanks de koude en oncomfortabele ochtenduren zit Jochen Hermann aan het stuur van een redelijk definitief prototype. Omdat tijd van essentieel belang is: het in Stuttgart gevestigde bedrijf wil in de herfst en op tijd voor de start van het volgende openluchtseizoen officieel de lijkwade van zijn langverwachte opvolger verwijderen tegen auto’s als de BMW 8-serie of de Porsche 911 .

Ook al lijkt het een plezierritje, het project staat onder grote druk: de SL is niet alleen DE Mercedes bij uitstek en is al sinds de gullwing uit de jaren 50 een echte legende. Het is ook de eerste keer dat AMG de volledige verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling op zich neemt. En aangezien de laatste twee generaties niet bepaald de meest succesvolle en populaire waren, moest de opname met de nieuwe Mercedes-AMG SL uit 2022 perfect zijn.

EERSTE RIT IN DE NIEUWE Mercedes-AMG SL 2022

Daarom drukte AMG op de resetknop en bracht de nieuwe Mercedes-AMG SL in 2022 weer terug naar zijn roots. Of in ieder geval een beetje dichter bij wat ooit werd beschouwd als de beste sportwagen ter wereld. Het begint met de comeback van de cabriokap in plaats van de opklapbare helm, die scherpere proporties heeft, beter past bij de traditie en ook een paar kilootjes zou moeten laten verdwijnen.

Het gaat verder met de twee extra stoelen op de tweede rij zoals in de R129, die alleen dwergen binnen zouden noemen, maar die in ieder geval geschikt zijn als extra opbergruimte. En dat eindigt in een rijervaring die eindelijk weer vol en opwindend is, zoals de eerste rit in de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 laat zien. “Daarom zijn we helemaal opnieuw begonnen”, zegt Hermann. De motoren kennen we wellicht al van andere AMG-modellen.

Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

En het interieur lijkt verdacht veel op de S-Klasse – hoewel het instrumentenpaneel slanker is en de digitale cockpit achter het vierspaaks stuur met zijn touchpads en de draaischakelaars voor de rijmodi, de uitlaatkleppen en het adaptieve chassis kleiner zijn geworden. Het verticale centrale scherm voor het MBUX-systeem is nu zichtbaar voor het dashboard en kan met een druk op de knop worden gekanteld om reflecties te voorkomen en de helderheid van de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 te vergroten.

✓ U kunt ook controleren:

De uitlaatkleppen en het adaptieve onderstel zijn kleiner. Het verticale centrale scherm voor het MBUX-systeem is nu zichtbaar voor het dashboard en kan met een druk op de knop worden gekanteld om reflecties te voorkomen en de helderheid van de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 te vergroten . de uitlaatkleppen en het adaptieve chassis zijn kleiner. Het verticale centrale scherm voor het MBUX-systeem is nu zichtbaar voor het dashboard en kan met een druk op de knop worden gekanteld om reflecties te voorkomen en de helderheid van de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 te vergroten.

Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

COMFORT EN CONTROLE

De nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 wordt niet gepresenteerd als een langwerpige AMG GT in een maatpak, maar als een solitaire met een uniek aluminium spaceframe op de zelfdragende structuur en met een andere plattegrond: om ruimte te winnen in de achter, de transmissie is naar voren verplaatst en werkt direct achter de motor. En terwijl GT-rijders als het ware aan de binnenkant op de achteras zitten, zit de SL in het midden van de auto, legt Hermann uit.

Dit heeft veel voordelen op het gebied van zicht en wendbaarheid, want zelfs een sportieve SL moet geschikt blijven voor alledaags gebruik, terwijl bij de GT alles ondergeschikt is aan de racebaanprestaties. Het grootste verschil zit hem in het rijgedrag zelf: ook al weigert Hermann tot de officiële testritten tegen het einde van het jaar hardnekkig van stoel te wisselen en wil hij het stuur niet opgeven, je voelt de vooruitgang al tijdens de eerste rit.

Voorheen krachtig, maar een beetje traag en ondergedompeld in wolken van comfort, blijft de nieuwe SL aan de weg zoals Pattex – en dat zonder de bestuurder te storen met te veel details van het wegdek. Terwijl een GT over putdeksels en kuilen dendert en elke kleine hobbel in de achterkant raakt, zuigt de SL alle irritatie op, absorbeert de prikkels en zorgt voor soepel cruisen, maar met perfecte controle en zelfvertrouwen. Geen zwaaien, geen zwaaien, geen stoten, geen schokken – gewoon solide soevereiniteit bij elke snelheid.

Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

RIJDYNAMIEK

Diep in de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 – je voelt het bij de eerste rit – zit een jager, het is niet voor niets dat de SL de Mille Miglia won en daar nog steeds het trackrecord bezit. Hetzelfde geldt voor de besturing, die Hermann omschrijft als precies en voorspelbaar zonder nerveus of overgevoelig te zijn. Vooral op de lange en bochtige wegen die naar de Nürburgring leiden, hoeft hij zich niet al te veel in te spannen aan het stuur.

Als de koers eenmaal is uitgezet, neemt de SL de bocht soepel en strak zonder zijn spoor te verliezen. En als de weg smaller wordt en de bochten scherper worden, bewegen Hermanns handen nog steeds langzaam. Geen vergelijking met het zware werk van het verplaatsen van de voorganger of de soms moeilijke taak om de GT onder controle te houden terwijl hij zenuwachtig als een boze hond aan een te korte riem naar de horizon loopt.

De grootste verrassing is echter de gepantserde terugkeer aan het einde van de fotoserie wanneer de fotograaf roept om nog een rit langs te rijden: dankzij de nieuwe vierwielbesturing voelt het ongeveer vijf meter lange landjacht bijna als een kleine auto aan en kan probleemloos worden omgedraaid. Zelfs een C 63 voelt enorm aan in vergelijking met de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 .

Mercedes SL 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

Mercedes-AMG SL 2022-motor

Als je Hermann bij de eerste rit vraagt naar het rijden van de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022er , wordt de nog spraakzame AMG-baas al snel zwijgzaam en is de babbelstemming ineens weg. Maar deze motor heeft geen woorden nodig, hij spreekt zijn taal: een diep, gecultiveerd gerommel onthult de V8 zoals we die kennen van zoveel AMG-modellen. Ook al klinkt het niet zo agressief en opschepperig als bijvoorbeeld in de GT. 4,0 liter cilinderinhoud, wat aanvoelt als een goede 600 pk en vierwielaandrijving – deze combinatie staat voor een sprintwaarde van ruim onder de vijf seconden, de moeiteloze prestatie van 250 km/u en meer.

En vooral voor een stevige bries als de cabriokap wordt geopend met een tik van de vinger op de kleine knop onder het grote scherm. Zoveel valt er in ieder geval van Hermann te ontlokken:’, zegt hij en met een brede grijns herinnert hij zich de rare maar boeiende SLS nog goed. Terwijl hij al aan batterijen en kabels denkt, is een andere optie nog niet bij hem opgekomen. De zijdezachte V12 was misschien ooit beroemd om de SL en zijn luxueuze erfenis, maar hij voldoet niet aan de sportieve eisen van de nieuwe generatie.

Om nog maar te zwijgen over de CO2-balans en het hoge gewicht op de vooras, die de perfecte balans van de auto zouden verstoren. “En zelfs als we deze optie zouden overwegen, zou de motor gewoon niet onder de motorkap passen”, zegt Hermann, waarmee hij elke hoop op een terugkeer van de SL 65 of SL 73 in de nieuwe Mercedes-AMG SL 2022 vernietigt.