Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Mercedes-AMG EQE 2023 is de tweede volledig elektrische high-performance auto uit de Mercedes-Benz AMG-divisie. Mercedes introduceerde vorig jaar de standaard EQE. Het volgt hetzelfde formaat als de EQS, het topmodel van het merk, met zijn “one-bow”-ontwerptaal en op maat gemaakt EVA2-platform. De EQE heeft echter een iets kortere wielbasis en kortere overhangen dan de EQS.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Omdat het een prestatiegerichte Mercedes is, is het niet onredelijk om grote hoeveelheden elektronisch gevoede stuwkracht en onmiddellijk koppel te verwachten. “Het compacte formaat van de EQE vormt de perfecte basis voor het realiseren van een zeer wendbare en zeer emotionele rijervaring met onze AMG-specifieke oplossingen”, zegt Jochen Hermann, technisch directeur bij Mercedes-AMG GmbH.

AMG-specifieke dubbele elektromotoren

In tegenstelling tot een gewone EQE met een enkele elektromotor achterin, heeft de AMG EQE 53 een AMG-specifieke elektromotor op elke as, die een gecombineerde 617 pk en 701 lb-ft produceert. koppel levert. Mercedes-AMG beweert dat de achterste elektromotor krachtiger is dan de voorste om een ​​naar achteren gerichte rijervaring te bieden ondanks de standaard 4MATIC+ vierwielaandrijving. Kies je echter voor het AMG Dynamic Plus-pakket met boostfunctie, dan heb je 677 pk en 738 lb-ft tot je beschikking. koppel beschikbaar.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoe snel is de Mercedes-AMG EQE 2023?

De Mercedes-AMG EQE 2023 sprint in 3,2 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 100 km/u. Met het Dynamic Plus-pakket bereikt hij de 100 km/u in 3,2 seconden en de topsnelheid van 149 km/u. Het is een behoorlijk pittige elektrische auto, dat is zeker. Mercedes-AMG lanceert in Europa een minder krachtige AMG EQE 43, in Amerika komt er alleen de EQE 53.

Hoe ver kun je gaan met een volle lading?

Officiële EPA-bevestigde bereikcijfers voor de EQE en AMG EQE zijn nog in behandeling, maar we weten wel dat de AMG EQE 53 hetzelfde 328 volt, 90,6 kWh lithium-ionbatterijpakket deelt als de reguliere EQE. Gebaseerd op de Europese WLTP-normen, kan een gewone EQE (met een enkele elektromotor achterin) tot 410 mijl rijden op een enkele volledige lading. We gaan er echter vanuit dat de Amerikaanse EPA-waarden minder genereus zullen zijn, zeker voor de AMG EQE 53 met zijn krachtige dubbele elektromotoren.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het batterijpakket en de elektrische architectuur van de AMG EQE ondersteunen DC-snelladen tot 170 kW – genoeg om het WLTP-bereik van 112 mijl in 15 minuten te herstellen. Bovendien ondersteunt de batterij de energieterugwinning tijdens het remmen, net als bij andere moderne elektrische voertuigen.

✓ U kunt ook controleren:

Adaptieve ophanging en achterwielbesturing

Aangezien we het nog steeds over een elektrische E-Klasse hebben, is het niet meer dan eerlijk om een ​​comfortabele rit van de AMG EQE te verwachten. De adaptieve AMG Ride Control+-dempers in de vier-links voorwielophanging en de multi-link-achterwielophanging egaliseren oneffenheden. Deze verstelbare dempers hebben echter twee drukbegrenzingskleppen die de rebound en compressie onafhankelijk regelen. Instelbare demping betekent dat de ophanging de carrosserie kan verhogen of verlagen, afhankelijk van de rijsnelheid of de geselecteerde rijmodus. Het resultaat is een comfortabele rit in de modus “Comfort” of een sportievere rijervaring in de rijmodi “Sport” of “Sport+”.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Mercedes-AMG EQE wordt standaard geleverd met achterwielbesturing en we nemen aan dat je al weet hoe het werkt. Bij lagere snelheden (minder dan 37 mph) draaien de achterwielen in de tegenovergestelde richting van de voorwielen (tot 3,6 graden) om de manoeuvreerbaarheid te verbeteren. Bij snelheden van meer dan 60 km/u draaien de achterwielen daarentegen in dezelfde richting als de voorwielen om de stabiliteit te vergroten.

Vijf AMG-rijprogramma’s

De Mercedes-AMG EQE 2023 is standaard uitgerust met vijf AMG Dynamic Select-rijprogramma’s, die onder meer het vermogen, het stuurgevoel, de onderstelkarakteristieken en het voertuiggeluid veranderen. Kiezen voor “Slippery” vermindert het vermogen tot 50 procent, terwijl “Comfort” en “Sport” respectievelijk 493 pk (80 procent) en 555 pk (90 procent) ontketenen.

Door te kiezen voor “Sport+” komt 617 pk vrij, terwijl “Race Start with Boost” (beschikbaar met het AMG Dynamic Plus-pakket) 677 pk uit beide elektromotoren haalt.

De juiste look

Toen de EQS vorig jaar werd gelanceerd, waren we niet zo enthousiast over de ‘one-arch’-styling, maar we denken dat de elektrische designtaal van Mercedes-Benz beter past bij de AMG EQE (en de EQE in het algemeen). De vooruitstrevende styling en fastback-staart zijn een gegeven, maar de zwarte grille met verticale chromen lamellen en digitale koplampen voegen een modern tintje toe.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het heeft ook karakteristieke AMG-elementen zoals een AMG-specifieke voorbumper, een frontsplitter, een meer opvallende ducktail-achterspoiler, AMG-zijschorten, 20- of 21-inch wielen, prestatieremmen (carbon-keramische remmen zijn optioneel verkrijgbaar) en een achterdiffusor die de wind temt. Ook heeft de AMG EQE bredere banden aan de achterzijde die hem een ​​meer doelgerichte uitstraling geven.

Binnenin is de AMG EQE uitgerust met een stuurwiel met platte bodem, bekleed met echt nappaleder, MB-Tex-stoelen met microvezelbekleding en een grijszwart interieur met rode stiksels voor een sportief accent. Het fantastische MBUX Hyperscreen van Mercedes-Benz is ook optioneel verkrijgbaar voor de AMG EQE.

Elektrische Intelligentie Navigatie

De Mercedes-AMG EQE 2023 beschikt standaard over navigatie met elektrische intelligentie. Dit betekent dat het systeem de snelste en handigste route kan plannen op basis van wegverkeer, energiebehoeften, topografie en andere factoren, waardoor het voertuig “dynamisch kan reageren op verkeerssituaties op de geplande route”. Het beschikt ook over actieve bereikbewaking om energie te besparen wanneer het systeem geen beschikbaar laadstation langs de route vindt.

Mercedes-AMG EQE 2023: specificaties, prijs, releasedatum

garantie informatie

Mercedes-Benz heeft de garantiedekking voor de AMG EQE-sedan nog niet bevestigd, maar we zijn ervan overtuigd dat deze dezelfde basisgarantie van vier jaar/50.000 mijl en een aandrijflijngarantie van 10 jaar/155.000 mijl zal hebben als de EQS, die het hoogste bereik. Ons onderzoeksteam onderzocht de betrouwbaarheid van Mercedes-Benz voertuigen en ging na of bestuurders profiteren van een verlengde garantie.

Mercedes-AMG EQE 2023: prijzen en beschikbaarheid

De Mercedes-AMG EQE uit 2023 komt begin 2023 bij de dealers. Prijzen zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat de basisprijzen zullen beginnen bij ongeveer € 90.000, aangezien een standaard niet-AMG EQE een basisprijs van € 70.000 zou kunnen hebben.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com