Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

Met de Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 breekt een nieuw tijdperk aan voor de ster. Het is een klap in het gezicht van de concurrentie, biedt meer vermogen en koppel en is tegelijkertijd de kleinste benzinemotor onder zijn concurrenten, waaronder de Audi RS5, BMW M3 en Cadillac CT4-V Blackwing om er maar een paar te noemen.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

De krachtige M177 4,0-liter twin-turbo V8 die Mercedes-AMG sinds het debuut van de eerste AMG 63 in 2015 tot in de perfectie heeft ontwikkeld, is verdwenen. De C63 SE Performance beschikt over de krachtigste viercilinderproductiemotor die de wereld ooit heeft gezien. Daarnaast is er een hybride-elektrisch systeem uit de Formule 1, het toppunt van autotechniek.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

“De nieuwe C63 SE Performance, met zijn krachtige hybride aandrijving en de elektrisch ondersteunde uitlaatgasturbocompressor, is een technologisch meesterwerk dat grensverleggend is”, zegt Jochen Hermann, lid van de Raad van Bestuur – Chief Technical Officer van Mercedes-AMG GmbH.

Het beste van beide werelden

Mercedes-AMG doet het met de C63 SE Performance niet halfslachtig. Onder de motorkap ligt een handgemaakte 2,0-liter M139I viercilindermotor met elektrische turbocompressor, technologie ontleend aan het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. De turbo haalt zijn energie uit het 400V P3-hybridesysteem van het voertuig, dat voor het eerst wordt gebruikt in de Mercedes-AMG GT63 SE Performance, momenteel het krachtigste Mercedes-AMG-voertuig op de markt. het hoogspanningshybridesysteem bestaat uit een krachtig accupakket van 6,1 kWh, een elektromotor achterin, een versnellingsbak met twee versnellingen voor de elektromotor en een elektronisch sperdifferentieel.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

De benzinemotor heeft een nominaal vermogen van 469 pk en een koppel van 401 lb-ft tussen 5.000 en 5.500 tpm. De 150 kW sterke elektromotor achterin produceert 94 pk en piekt gedurende 10 seconden op 201 pk (en 236 lb-ft koppel), waardoor sneller vooruitgang kan worden geboekt tijdens inhaalacties. Met een totaal vermogen van 671 pk en een koppel van 752 lb-ft. doet de Mercedes-AMG C63 SE Performance rechtop zitten en kennis nemen van de Duitse en Amerikaanse concurrenten. Ten opzichte van het vorige C63-model met V8-motor is het vermogen verhoogd met 168 pk en het koppel verhoogd met 236 Nm.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

Het vermogen wordt overgebracht op alle vier de wielen via de AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving en de AMG SPEEDSHIFT MCT negentraps transmissie met natte startkoppeling in plaats van een conventionele koppelomvormer. De transmissie met twee snelheden van de elektromotor achterin heeft een elektrische actuator die met een snelheid van 140 km/u de tweede versnelling inschakelt. In volledig elektrische modus blijft de C63 SE Performance een voertuig met vierwielaandrijving dat tot 13 kilometer kan rijden voordat de benzinemotor in werking treedt.


Prestaties: van nul tot 60

Mercedes-AMG stelt dat hij in 3,3 seconden accelereert van 0 naar 100 km/u en een topsnelheid heeft van 174 km/u. Bovendien kan de C 63 SE Performance met puur elektrische aandrijving een snelheid halen van 130 km/u.De tijd van 0-60 van de C63 SE Performance komt dicht in de buurt van die van de Mercedes-AMG GT Black Series (3,1 seconden), die vanaf 2022 wordt een van de vijf snelste productieauto’s op de Nürburgring.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

Achterwielbesturing en driftmodus

De Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 heeft nog andere opvallende prestatiekenmerken. Het beschikt over achterasbesturing die de achterwielen in de tegenovergestelde richting van de voorwielen stuurt tot een snelheid van 100 km/u. Bij hogere snelheden stuurt het de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen om het rijgedrag, het nemen van bochten en de stabiliteit te optimaliseren.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties
Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

Er zijn maar liefst acht AMG-rijmodi beschikbaar voor de bestuurder, waaronder een nieuwe driftmodus voor “nog meer rijplezier”, aldus Mercedes-AMG. Er zijn ook vier niveaus van energieterugwinning en drie ophangingsinstellingen. anders heeft de C63 SE Performance standaard stalen veren met adaptieve AMG Ride Control-dempers, evenals remmen met zes zuigers voor en zwevende remklauwen met één zuiger achter.


Sportiever ontwerp

De Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 is twee centimeter langer aan de voorkant en 3,3 centimeter in totaal dan de normale C-Klasse sedan. Daarnaast is er een wielbasis die 0,4 centimeter langer is en een spoorbreedte die drie centimeter breder is. Tot de nieuwe stylingdetails behoren een luchtuitlaat in de motorkap, een AMG-specifieke radiatorgrille en een AMG-voorskirt met jetwing-design. Er zijn ook nieuwe zijschorten, standaard 19-inch wielen met aerodynamische optimalisatie, een opnieuw ontworpen achterbumper, een achterdiffusor en vier uitlaatsierstukken.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestaties: Interieur, motor en modificaties

Binnenin blijft de C-Klasse herkenbaar, maar met op maat gemaakte details zoals AMG-sportstoelen met opvallende sierstiksels, een AMG-stuurwiel en een vernieuwd MBUX-infotainment- en multimediasysteem met hybridespecifieke displays en gepersonaliseerde menufuncties. Het heeft zelfs een akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem dat voetgangers waarschuwt via aan de buitenzijde gemonteerde voor- en achterluidsprekers wanneer het voertuig in elektrische modus rijdt. Bovendien stuurt het systeem versterkte tonen naar de interne en externe luidsprekers in Full Attack-modus – een functie die niet nodig is op een V8.


Prijzen & Beschikbaarheid

Mercedes-AMG wilde de adviesprijs voor de nieuwe C63 SE Performance Sedan niet prijsgeven, althans nog niet. Aangezien de vorige AMG C63 S een basisprijs had van minder dan $ 77.000, verwachten we dat de Mercedes-AMG C63 SE Performance uit 2024 tussen de $ 85.000 en $ 88.000 zal kosten. Kopers in de VS zullen waarschijnlijk tot september of oktober 2023 moeten wachten op de eerste leveringen. Wereldwijde markten zouden al in 2023 een exemplaar in handen kunnen krijgen.

Foto’s & bron: Mercedes-Benz AG.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen