McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De wereld van supercars heeft een nieuwe concurrent voor gewicht. De McLaren Artura 2022, een hybride van 680 pk, heeft technische eigenschappen die hem uniek maken op de markt. 

De nieuwe Britse tweezitter heeft een nieuwe carbonstructuur en heeft daarnaast een 3.0 V6 biturbomotor met 585 pk in combinatie met een 95 pk elektromotor. De prijs zal rond de 272.000 euro liggen.

We reisden af ​​naar Milaan om de nieuwe McLaren Artura te bewonderen, een hybride van 680 pk waar veel over te vertellen zal zijn. Het ziet er geweldig uit in het leven, met zeer mooie proporties en zeer schone lichaamsoppervlakken. 

Opvallend zijn de grote luchtinlaten aan de zijkant en een frontdesign met een heel duidelijk DNA van het merk, die ook nog eens doen denken aan huidige modellen als de Elva en de Speedtail.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

McLaren heeft al ruime ervaring op het gebied van hybrides, zoals de P1 en de nieuwere Speedtail, maar dit zijn zeer exclusieve kleine series modellen. Met de nieuwe tweezitter hebben ze nu een seriehybride in hun assortiment.

McLaren Artura, hybride met 680 pk, heeft veel technische innovaties te bieden. De eerste betreft de volledig nieuwe koolstofvezelstructuur.

Vanaf het eerste model van het merk, de 12C in 2010, werd een centraal koolstofbad van Carbotech in Oostenrijk gebruikt bij verschillende verdere ontwikkelingen. Maar nu zijn ze veranderd en heeft de Artura een nieuwe koolstofvezelstructuur die ze de McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA) noemen.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Dit geweldige stuk carbon weegt slechts 82 kg. en nu wordt het door McLaren zelf geproduceerd in een nieuwe fabriek in Sheffield. Het doel was om de stijfheid te vergroten en het gewicht verder te verminderen om de toegenomen massa van de hybridisatie te compenseren. De vorm van de achterkant zorgt ervoor dat de batterij kan worden ondergebracht en heeft, net als de vorige modellen, aluminium subframes voor en achter bevestigd.

McLaren Artura 2022 nieuwe V6-motor

Tot nu toe hebben alle McLaren Automotive-voertuigen een V8-biturbo-mechanisme gehad, dus de nieuwe motor die volledig van aluminium is gemaakt, is nog belangrijker. Het is een 3.0 V6 met directe injectie en de banken op 120 °, en met de turbo’s ertussen. Hij ontwikkelt 585 pk bij 7.500 tpm, maar loopt op tot 8.500 en het maximumkoppel is 585 Nm. Opvallend is het lage gewicht van de V6, 160 kg. Dat is 50 minder dan de V8 van het merk. En in de video zagen we dat het echt goed klinkt.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Daarbij komt het vermogen van de verbrandingsmotor, die slechts 15,4 kilo weegt en 95 pk en 225 Nm levert. Deze motor is gekoppeld aan de nieuwe achttraps transmissie met dubbele koppeling. Net als bij andere sporthybrides zorgt de elektrische aandrijving voor stuwkracht wanneer de motor bij lage snelheden draait om de acceleratie te verbeteren. Dit zal zeer krachtig zijn aangezien het slechts 3 seconden duurt. bij accelereren van 0 naar 100 km/u en 8,3 seconden van 0 naar 200.

Voor dit alles zou de Artura de eerste nieuwe McLaren kunnen zijn, qua structuur en motor, sinds McLaren Automotive de 12C introduceerde in 2010.

✓ U kunt ook controleren:

gemak van sleutel

McLarens zijn bijna altijd lichter geweest dan hun concurrenten, en CEO Mike Flewitt heeft bij talloze gelegenheden gezegd dat zijn merkwaarden niet zouden passen in een zwaargewicht hybride supercar. Het drooggewicht van de Artura is slechts 1.395 kg, het DIN-gewicht 1.498 kg.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Dat is een behoorlijk goed aantal gezien het extra gewicht van hybridisatie. Deze (met tien jaar garantie) wordt over de voorkant van de motor geplaatst. Het totale gewicht van de hybride systeemcomponenten is 130 kg, waarvan 88 kg. van de accu en 15.4 van de elektromotor. Afhankelijk van het merk kan de batterij aan een conventioneel stopcontact in twee en een half uur worden opgeladen.

McLaren Artura 2022 interieur

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De deuren openen naar voren en het interieur behoudt de puristische, strikte en op de bestuurder gerichte filosofie (bijvoorbeeld stuur zonder knoppen), maar er zijn opmerkelijke verbeteringen. De McLarens zijn bekritiseerd vanwege het gebruik van de bedieningselementen die het rijgedrag (H) en de aandrijflijn (P) regelen, die allemaal in het onderste gedeelte van de middenconsole werden gedragen.

De bedieningsknoppen bevinden zich nu aan de zijkanten van het instrumentarium, ter hoogte van het stuur. De knoppen voor het verstellen van de stoelen waren ook een beetje onnauwkeurig en onhandig, en dat is ook veranderd. De auto die ze ons lieten zien, had standaard de nieuwe Clubsport-stoelen, die de esthetiek van een emmer combineren met het comfort en het gemak van een traditionele stoel.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De hoogteverstelling is elektrisch, de lengteverstelling gebeurt met behulp van de klassieke metalen handgreep in het onderste gedeelte. Uiteraard is hij ook up-to-date op het gebied van connectiviteit en state-of-the-art beveiligingssystemen.

Veel belovend achter het stuur

Qua gedrag hebben we het niet kunnen testen, maar het wordt ongetwijfeld een pareltje. Het heeft een nieuwe multi-link achterwielophanging en het dubbele wishbone-schema vooraan lijkt erg op de fantastische 600LT. Het omvat adaptieve dempers en maakt gebruik van stabilisatoren zoals de 570S 0 600 LT.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Houd er rekening mee dat de 570S hydraulische vering gebruikt waarbij elk wiel met de andere is verbonden en er geen stabilisatoren zijn. De banden zijn 19″ voor en 20″ achter. Het is ook de eerste McLaren die een elektronisch gestuurd sperdifferentieel gebruikt, aangezien Britse auto’s tot nu toe op de remmen werken om het vergrendelingseffect te creëren en onderstuur te verminderen. Ze praatten graag over het remstuursysteem en dat het een systeem was dat in de jaren 90 voor hun F1-auto’s was ontwikkeld.

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De besturing, een kracht van de McLaren, is hydraulisch zoals de 570S of 600 LT en we gaan ervan uit dat het gevoel voorbeeldig zal blijven. Het beschikt ook over het Variable Drift Control (VDC)-systeem waarmee de bestuurder de elektronische assistentie kan regelen om vrij maar veilig te kunnen driften. Ook de stabiliteitscontrole kan in drie standen worden gezet.

4 rijmodi

Met de  aandrijflijn zijn er  vier om uit te kiezen, de eerste is de volledig elektrische E-modus. Hij heeft dus een maximaal bereik van 30 km en laat hem rollen met een maximum van 130 km/u. In de comfortmodus worden de autonomie en het comfort gemaximaliseerd en wordt de verbrandingsmotor uitgeschakeld onder de 40 km/u. In sport en circuit wordt elektrische energie gebruikt om de prestaties te verbeteren en de V6-biturbo te ondersteunen. 

McLaren Artura 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In de McLaren-reeks hierboven volgt de Artura de krachtige 720S, die met zijn atomaire 4.0 biturbo 720 pk ontwikkelt. De nieuwe McLaren-hybride zal in juli beschikbaar zijn en kost ongeveer $ 272.000 in de VS