Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Mazda MX-5 Miata 2023 een icoon noemen zou een understatement zijn. De compacte sportwagen met vouwdak vond bij zijn lancering in 1989 de nis opnieuw uit. Sindsdien is hij gestaag verbeterd en qua prestaties en handling is hij geworden wat hij nu is: een van de meest vermakelijke dingen op vier wielen.

De Miata concurreert met de tweelingbroers Subaru BRZ En Toyota GR 86, maar wordt in tegenstelling tot deze coupés aangeboden in twee open carrosserievarianten – als cabriolet met stoffen kap of als targa met een intrekbare hardtop genaamd RF. Alle modellen worden aangedreven door een hoogtoerige viercilindermotor met 181 pk en worden standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak – een combinatie die doet denken aan de sportwagens van weleer.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Er is een automatische versnellingsbak, maar blijf bij de handgeschakelde versnellingsbak, wat deze vederlichte tweezitter tot een aantrekkelijke rijpartner maakt. Het is niet de beste keuze voor dagelijks woon-werkverkeer of lange afstanden op de weg, en lange bestuurders zullen het interieur wat krap vinden, maar de Miata is uitgerust met alle benodigdheden en het chassis is afgesteld voor maximaal rijplezier.

Wat is er nieuw voor 2023?

Het meest vermakelijke model van Mazda gaat 2023 in met slechts één verandering: een nieuwe afwerking genaamd Zircon Sand.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het middenklasse Club-uitrustingsniveau biedt de beste balans tussen functies en prestaties, met 17-inch wielen, een achterdifferentieel met beperkte slip, verwarmde stoelen en een Bose-stereo met negen luidsprekers. Hoewel de Miata ook verkrijgbaar is met een automatische transmissie, is de krokant-vrolijke handgeschakelde zesversnellingsbak, die alleen op Club-trim te vinden is, verreweg de beste keuze.

motor, transmissie en prestaties

De motor van de Miata draait gretig en is krachtig genoeg om een ​​spetterende acceleratie te leveren. De directe, gemakkelijk schakelende handgeschakelde versnellingsbak helpt om het hoogtoerige karakter van de motor te ontdekken. De optionele automatische transmissie maakt ook indruk met snel schakelen en sportieve programmering. In de test haalde het softtop-model de 60 km/u in slechts 5,7 seconden, terwijl het iets zwaardere hardtop-RF-model er 5,8 seconden over deed. De Miatas rijdt strak en kan een beetje wankel worden als er snelle opeenvolging van hobbels is.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De schokken en veren van de Club zorgen voor de stevigste rit in de line-up, hoewel geen enkele Miata slecht handelt. De wegligging is scherp, levendig en speels. We houden vooral van de lichte besturing, die aanvoelt als een grote achteruit en de bestuurder op de hoogte houdt van wat de voorbanden doen. Dit auto gewoon leuk.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Een andere “W” van de Miata is zijn lichte gewicht. De 2,0-liter motor haalt een relatief hoog EPA-brandstofverbruik tot 26 mpg in stadsritten en 35 mpg op de snelweg. Op onze testroute van 200 mijl verbruikte een Grand Touring met softtop 36 mpg en een hardtop RF Club 37 mpg, beide met handgeschakelde zesversnellingsbak.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Je zit niet in de Miata, je draagt ​​hem. Het interieur is comfortabel voor twee volwassenen en bevat alleen het hoognodige. Hoewel sommigen het interieur als zuinig zouden omschrijven, waarderen wij, die het glas halfvol hebben, de no-nonsense prioritering van het stuur, de pedalen, de versnellingspook en de snelheidsmeter – en de verfrissend eenvoudige uitrusting. Met slechts enkele opbergvakken en een piepkleine kofferbak is het nauwelijks nodig om persoonlijke spullen mee te nemen in de Miata.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Aan de andere kant beloven de afmetingen van de dwerg weinig bruikbaarheid. Met weinig bagage is de kofferbak voldoende voor een weekendje weg met z’n tweeën. De tweeling Subaru BRZ en Toyota GR 86 presteren beter dan de Miata wat betreft laadruimte. Dankzij de neerklapbare achterbank kunnen eigenaren tot vier volwaardige wielen en banden (bijvoorbeeld voor een circuitdag) vervoeren tussen de kofferbak en de cabine.

infotainment en connectiviteit

De Miata is uitgerust met een touchscreen infotainmentsysteem, aangevuld met een goed bereikbare bedieningsknop en knoppen in de middenconsole. Elke Miata wordt standaard geleverd met Bluetooth (voor telefoon- en audiostreaming) en een cd-speler. Het navigatiesysteem is standaard op Grand Touring en is een door de dealer geïnstalleerde optie op Club-modellen, die achteraf kan worden ingebouwd via een Mazda SD-kaart. Compatibiliteit met HD-radio wordt ook gegeven. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard op alle modellen.

Mazda MX-5 Miata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Alle rijhulpsystemen van de Miata zijn standaard. Ga voor meer informatie over de resultaten van de Miata-crashtests naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard Automatic Emergency Braking met Forward Collision Warning
  • Standaard dodehoekbewaking met waarschuwing voor kruisend verkeer
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook

garantie en onderhoud

De garanties van de Miata zijn gemiddeld, met zijn twee directe concurrenten, de BRZ en GR 86, die vergelijkbare bescherming bieden. De Toyota biedt twee jaar gratis onderhoud, terwijl de Mazda en Subaru dat niet doen.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Mazda MX-5 Miata 2023 bedraagt ​​34.980 euro.