Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Zo’n elektrische auto met zo’n beperkte actieradius Mazda MX-30 2023 bestaat al sinds de eerste generatie van de Nissan blad niet meer gegeven. Vrijwel alle concurrenten bieden een actieradius van 200 kilometer of meer per lading, en velen zijn zelfs sneller dan de MX-30.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Voordelen van de Mazda zijn het milieuvriendelijke interieur, het strakke, coupé-achtige design en de lage instapprijs, die zo’n 5.000 euro onder die van concurrenten als deze ligt Kia Niro EV of dem Volkswagen ID.4 bevindt zich. De MX-30 wordt echter alleen in Californië en in kleine aantallen verkocht. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat de Mazda een solide keuze is voor bestuurders die zelden ver van huis rijden, is het moeilijk in te zien hoe hij kan concurreren op het huidige slagveld van elektrische voertuigen.

Wat is er nieuw voor 2023?

Hoewel alles hetzelfde blijft voor de MX-30 EV in 2023, verwachten we dat Mazda een versie met rotatiemotor zal lanceren om het bereik van de SUV te vergroten. Mazda moet nog zeggen of dit model in de VS gelanceerd zal worden, maar er gaan geruchten dat het later dit jaar gelanceerd zou kunnen worden.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De MX-30 wordt aangeboden in de uitrustingsniveaus Basic en Premium Plus. De uitrustingsvariant Premium Plus biedt onder meer een actieve dodehoekassistent, een kruispuntwaarschuwing, een Bose-geluidssysteem met 12 luidsprekers, een verwarmd stuurwiel, een 360 graden-camerasysteem rondom en nog veel meer.

EV-motor, kracht en prestaties

De volledig elektrische MX-30 heeft een 143 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Er is ons echter verteld dat er op een later tijdstip een plug-inhybrideversie komt, die een elektromotor combineert met een benzinemotor, dus misschien is vierwielaandrijving toch een optie. Zoals zijn lage vermogen suggereert, kan de MX-30 zijn krachtigere concurrenten niet bijhouden als het gaat om acceleratie. Op onze testbaan had hij 8,7 seconden nodig om naar de 100 km/u te sprinten.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het onderstel is licht en de besturing precies, zoals je van een moderne Mazda mag verwachten. Vanwege zijn wendbare rijgedrag verdient de SUV de “MX” in zijn naam, die hij alleen deelt met de Mazda MX-5 Miata-sportwagen.

Bereik, opladen en batterijduur

Vergeleken met andere elektrische voertuigen de batterij van 30,0 kWh van de MX-30 is klein. De EPA schat het bereik per lading op ongeveer 100 mijl, minder dan de helft van het bereik van de Bolt en Kona Electric. De accu kan worden opgeladen met zowel reguliere AC- als modernere en snellere DC-laders.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

De EPA zegt dat de MX-30 98 mpg haalt in stadsritten, 85 mpg op de snelweg en 92 mpg in gemengd verkeer, maar vergelijkbare EV’s als de Hyundai Kona Elektrisch en de Chevrolet Bolt EV’s hebben waarden van respectievelijk 120 en 119 mpg in gecombineerd vervoer. Op ons testtraject met 75 km/u op de Autobahn behaalde de MX-30 een teleurstellende 76 MPGe.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de MX-30 maakt gebruik van natuurlijke en duurzame materialen zoals kurk en ademende stoffen hoezen gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Op de voorstoelen is plaats voor twee volwassen Amerikanen en op de achterbank is beduidend minder hoofd- en beenruimte. Trendy is de zwevende middenconsole, die opbergruimte creëert achter een gedigitaliseerd scherm dat de airconditioning bedient.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Mazda biedt standaard een aantal wenselijke functies op de MX-30, waaronder verwarmde voorstoelen, een 7,0-inch digitaal display, een elektrisch bedienbaar schuifdak en een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel. De laadruimte achter de achterbank van de MX-30 is niet erg royaal, dus bij het winkelen bij Costco moeten de achterbank neergeklapt worden.

✓ U kunt ook controleren:

infotainment en connectiviteit

Naast het digitale bedieningspaneel voor de airconditioning en voertuiginstellingen heeft de MX-30 een tweede 8,8-inch display in het dashboard waarop infotainmentfuncties zoals het audiosysteem, navigatie en de achteruitkijkcamera te zien zijn. De MX-30 maakt gebruik van Mazda’s nieuwste infotainmentinterface, geïntroduceerd in de 3-serie sedan en hatchback, en biedt zowel Apple CarPlay- als Android Auto-connectiviteit.

Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Mazda MX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Het standaard i-Activsense-systeem biedt functies voor het vermijden van aanrijdingen en baanbehoud om het risico op ongevallen te verkleinen. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de MX-30 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

De MX-30 volgt dezelfde richtlijnen als zijn stalgenoten, de CX-30, CX-5 en CX-9.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Mazda MX-30 2023 bedraagt ​​34.695 euro.